בספר זה נבחן כיצד פעלו תנועות
לאומיות באירופה והפכו את היבשת
לכזו שמחולקת למדינות לאום, אנחנו
נשים דגש על התנועה הלאומית
הגרמנית.
2
אבל קודם כל:
מה אפיין את צורת הפעולה של התנועות הלאומיות ברחבי אירופה:
1.הגדרת מטרות משותפות– הקמת מדינות לאום עצמאיות בטריטוריה שאליה התייחסו כמולדת היסטורית, איחוד כל בני הלאום למדינה אחת עם שלטון אחד וסמלים משותפים (דגל ,המנון) וסילוקו של השלטון הזר מאדמת המולדת.
2.מאבק בגורמים שמנסים לעכב את הצלחת המאבק– פיצולים מדינים וכלכליים שהקשו על איחוד (איטליה וגרמניה), קיומו של שלטון זר- בדרך כלל של אימפריות רב לאומיות על חלק משטחי המולדת מה שהפריע למימוש הלאומיות (האימפריה האוסטרו הונגרית) .
3. התמקדות בחינוך בזהות לאומית כדרך לגיוס תומכים– חינוך ללאומיות ע”י פיתוח זהות לאומית משותפת שכוללת היסטוריה משותפת, מסורות וטקסי פולקלור (לדוגמא: בגרמניה אגדות האחים גרים, סיפורי השבטים הגרמנים בימי הביניים, סיפורי האימפריה הרומית באיטליה) כל אלה מועברים לציבור בעזרת מערכת החינוך ומשמשים גורם מלכד בין כולם.
3
4.שימוש במאבק צבאי ודיפלומטי להשיג מטרות– מלחמות שנוהלו כנגד גורמים שניסו לעכב את האיחוד (מלחמות שניהלה פרוסיה נגד אוסטריה דנמרק וצרפת שניסו למנוע את איחוד גרמניה ) יצירת קשרים דיפלומטיים עם מעצמות שהיה להם עניין לסייע לאיחוד (ברית של פרוסיה עם רוסיה שסייעה לאיחוד גרמניה ) .
5. הסתמכות על מנהיגות– מאפייני המנהיגים הלאומיים שקמו באירופה : אנשים בעלי תפיסת עולם מודרנית בני המעמד הבינוני גבוה ,רבים מהם אנשי הבורגנות שהייתה הכוח העולה בפוליטיקה אירופית וכוח השפעתם היה מבוסס על יכולתם להנהיג ,היותם בעלי כריזמה וכישורים דיפלומטיים ופוליטיים וצבאיים שאיפשרו להם לנווט בתוך המערכת הפוליטית .
4
מה קורה בגרמניה:
מה אפיין את המצב בגרמניה עד אמצע המאה ה19 : עד אמצע המאה ה19 גרמניה מחולקת ל40 נסיכויות, שתי הבולטות הן אוסטריה שנמצאת בדרום הטריטוריה הגרמנית והיא מעצמה ששולטת על עמים רבים. מנגד ישנה פרוסיה בצפון גרמניה שרוב מכריע מבין תושביה היו גרמנים.
בין הנסיכויות ישנה ברית שבמסגרתה הן התחייבו שלא להילחם זו בזו, וחלקן אף ביטלו את המכס על המסחר שהתקיים ביניהן (לא כולל את אוסטריה) ,הנסיכויות נוהלו ע”י פרלמנט, אשר הונהג על ידי נציגי הקיסרות האוסטרית ואולם, כל אחת מהנסיכויות יכולה הייתה לפרוש מהברית בכל עת ולדחות את ההחלטות שהתקבלו בה. פרוסיה ואוסטריה, שהיו שתי המעצמות המרכזיות בברית זו, התחרו ביניהן על הנהגת הברית.
תוכלו לראות את מפת הנסיכויות הגרמניות בעמוד הבא
5
שאיפתה המרכזית של התנועה הלאומית הגרמנית הייתה לשים קץ לפיצול המדיני ולאחד את תושבי גרמניה במדינת לאום גרמנית.
כיצד השפיעה התנועה הרומנטית על התחלת תהליך עיצוב הלאומיות הגרמנית :
התנועה הרומנטית היא תנועה שקמה באירופה במאה ה18 וטענה שכל עם בעל יסודות משותפים צריך לחזור אל העבר שלו ולחקור אותו ורק אם ידע את העבר שלו יוכל לפתח לעצמו זהות לאומית שתהיה משותפת לכל חלקי העם.
משימה בנושא נמצאת כאן
התנועה הרומנטית גרמה לרבים בגרמניה לחקור את שורשי התרבות הגרמנית, דוגמה בולטת לכך היא עבודתם של האחים גרים. האחים גרים ערכו מחקרים מדעיים בתחומים שונים הנוגעים לשורשי הלשון והתרבות הגרמנית בעת העתיקה ובימי הביניים ופרסמו את מה שמצאו במסגרת שורת אגדות עממיות שסופרו על ידי אוכלוסיית הכפרים והעיירות שהמודרניזציה טרם חדרה אליהם. מטרת האחים גרים הייתה לחזק את רגש הזהות הלאומית בקרב דוברי השפה הגרמנית וזה הוביל להתעוררותה של תסיסה לאומית במדינות גרמניה. תסיסה זו הובילה להתקוממות לאומית, שפרצה באביב העמים בשנת 1848 .
8
מדוע נכשל אביב העמים בגרמניה:
אביב העמים שפרץ בנסיכויות גרמניה ב1848 דרש איחוד מדיני ופרסום חוקה ליברלית בגרמניה שהאיחוד המדיני תופס מקום מרכזי יותר, המהומות לא הובילו לתוצאות על רקע סירובו של מלך פרוסיה לקבל את הצעת הפרלמנט להתמנות למלך גרמניה לאור החשש מתגובת אוסטריה. סירוב זה ביטל את האפשרות לקיים את התחייבותו של מלך פרוסיה לפעול למען איחוד המדינה והענקת חופש עיתונות ובכך סימל את כישלון הניסיון לאחד את גרמניה ב1848.
נסיכות פרוסיה שמאוד רצתה באיחוד החליטה להפיק לקחים, ומינתה את אחד מבכירי האצילים שלה ,מפקד צבאי מנוסה בשם אוטו פון ביסמארק להיות ראש ממשלתה והיא החלה בתהליך התעצמות צבאית וכלכלית שנמשך כמעט 15 שנה.
עד שקיבלה החלטה לחדש את המאבק למען איחוד גרמניה והפעם בדרך צבאית, אלימה- בשורה של מאבקים ומלחמות שיכריחו את כל תושבי הנסיכויות הגרמניות להתאחד למדינה אחת בהנהגת פרוסיה.
את תמונתו של ביסמארק- מחשובי המדינאים באירופה תמצאו על כריכת הספר הזה.
11
פעולותיו של ביסמארק לשינוי מצבה של גרמניה לאחר מינויו לראש ממשלה:
המלחמה עם דנמרק 1864– מלחמה שפרצה על רקע המתיחות בין הצדדים בשאלה מי ישלוט בחבל שלזויג-הולשטיין. מתח זה הוביל להתפרצות מלחמה בין אוסטריה ופרוסיה לבין דנמרק. המלחמה הסתיימה בתבוסת דנמרק וחבל ארץ זה עבר לשליטתן המשותפת של אוסטריה ופרוסיה. ניצחון זה חיזק את מעמדו של ביסמארק בעיני מלך פרוסיה ובעיני חברי התנועה הלאומית הגרמנית.
מלחמה עם אוסטריה 1866– פרצה על רקע מחלוקת בין אוסטריה לבין פרוסיה בשאלת השליטה בחבל שלזויג-הולשטיין ובאיחוד הגרמני. ביסמרק החליט לפתור מחלוקת זאת בדרך של מלחמה. במספר מהלכים מדיניים הוא ניטרל כל אפשרות שצרפת או איטליה יתערבו במלחמה לטובת אוסטריה והבטיח לצרפת שאין בכוונתו לעשות מהלך שיפגע בכוחה של צרפת. לאחר מכן, פרסם ביסמארק קריאה לחולל שינויים מרחיקי לכת בברית הגרמנית, ובכלל זה הקמת פרלמנט כלל גרמני. ביסמארק הניח שאוסטריה תראה בצעד זה התגרות וכי דבר זה יגרור תגובה צבאית מצידה. אוסטריה אכן תקפה את פרוסיה, כפי שביסמארק צפה. במלחמה זו ניצח הצבא הפרוסי את צבא אוסטריה. כתוצאה מכך אוחדו מדינות צפון גרמניה עם פרוסיה במסגרת שנקראה הברית הצפון גרמנית.
בעקבות התבוסה והוצאת אוסטריה מהברית היא התאחדה עם הונגריה לקיסרות האוסטרו-הונגרית שעליה תוכלו לקרוא כאן
12
מלחמה עם צרפת-1871 1870– ביסמארק התגרה בצרפת וערער את עמדה כמעצמה החזקה באירופה ובתגובה תקף צבא צרפת את גרמניה . מלחמה זו נמשכה בין השנים 1870 – 1871 והיא הסתיימה בתבוסת צרפת. בסוף המלחמה הוכרז על איחוד מדינות גרמניה במסגרת שנקראה הקיסרות הגרמנית. במקביל סופחו לגרמניה המחוזות אלזס ולורן. מחוזות אלה היו מחוזות צרפתיים, אשר התגוררה בהם אוכלוסייה דוברת גרמנית.-גרמניה הופכת למעצמה החזקה באירופה.
בעמוד הבא תראו כיצד נראית גרמניה אחרי כל המלחמות.
13
אז מה עושה ביסמארק כדי לחזק את גרמניה :
שלושה צעדים של ביסמארק לחיזוק גרמניה לאחר האיחוד:
א. פעילות נגד החוגים הסוציאליסטים– המפלגה הוצאה מחוץ לחוק מצד אחד ומנגד, כדי לפייס את הפועלים, השלטון הגרמני חוקק שורה ארוכה של חוקים סוציאליים, שנועדו לשפר את תנאי חייהם של הפועלים כמו פנסיה, ביטוח בריאות וביטוח תאונות.
ב. פעילות נגד אנשי הכנסייה– השלטון הטיל ספק בנאמנותם של הקתולים ללאום הגרמני וחשש מפני התנגשות בין נאמנותם לאפיפיור לבין נאמנותם ללאום הגרמני ,במסגרת מאבק זה נאסר על כמרים להתבטא בסוגיות פוליטיות בעת שנשאו דרשות בכנסיה, האזרחים חיובו להינשא בנישואים אזרחיים, מוסדות החינוך של הכנסייה הוכפפו למדינה, כמרים נאסרו.
ג. חוק שירות צבאי חובה והגברת החינוך הלאומי צבאי בגרמניה– ביסמארק מחוקק חוק שמחייב את כולם בשירות צבאי ,ושם דגש על חינוך פטריוטי בבתי הספר ובאוניברסיטאות וזאת כדי להגביר את הרגש הלאומי הגרמני בקרב התושבים.
16
מה הייחודיות של תהליך יצירת הלאומיות בגרמניה:
1.המאבק הלאומי הגרמני התרכז בנסיון לאחד את כל הנסיכויות והמיעוטים הגרמנים למדינה אחת בעוד שבשאר אירופה המאבק היה בניסיון לשחרר את המולדת ההיסטורית מכובשים זרים.
2. מנהיגי התנועות הלאומיות באירופה היו ברובם מהמעמד הבינוני נמוך והם ביצעו את המהלכים הפוליטיים שלהם אחרי שזכו להסכמה רחבה מהעם, בגרמניה המאבק נוהל ע”י אנשי צבא ואצילים מפרוסיה שכפו את רצונם על שאר התושבים מתוך מטרה ליצור מעצמה גרמנית באירופה.
3. המאבק הגרמני לא זכה לתמיכת מדינות אירופה שחששו מהתעצמות גרמניה ואילו מאבקים אחרים זכו לתמיכה רחבה בכל היבשת.
17
והנה סרט שמסכם את כל העניין ב10 דקות: אל תשכחו להפעיל כתוביות:
וגם כאן:
18
19
משימה לסיום:
שימו לב לקטע הבא:
“במהלך המאה ה-19 התנהלו באירופה מאבקים לאומיים בעלי אופי שונה. בחלק מהמקרים היה זה מאבק פנימי שמטרתו הייתה יצירת משטר חדש ולעתים היה זה מאבק חיצוני שנועד להשיג עצמאות לאומית ושחרור מעול זר. לעתים נוהלו המאבקים “מלמעלה”, בהנהגת השלטון, ולעתים המאבק כולו החל “מלמטה”, על ידי העם. היו תנועות שזכו לסיוע ממעצמות אירופה ואחרות נלחמו בהן. המאבקים הלאומיים ששטפו את אירופה היו מגוונים, אך בסופו של דבר הביאו לשינוי מפת אירופה”.
אילו מבין צורות הפעילות של התנועות הלאומיות המופיעות בקטע התקיימו בגרמניה? והתשובה תהיה כאן
משימות לסיכום נמצאות כאן וגם כאן וגם כאן
20
פתרון שאלת בגרות:
קרא את הקטע הבא וענה על השאלה שלאחריו:
“הלאומיות הייתה הכוח החזק ביותר בפוליטיקה האירופית, עמים בעלי תודעה לאומית שאפו להגדרה עצמית. הלאומיות באה לידי ביטוי בתביעה של עמים לאיחוד של כל חלקי העם במדינה לאומית אחת או בתביעה לחיסול אימפריות רב לאומיות לטובת הקמת מדינות לאומיות קטנות יותר. במהלך המאבק של התנועות הלאומיות התברר כי לאומיות יכולה לעורר נאמנות ונכונות להקרבה עצמית יותר מאשר נאמנות לממשלות קיימות, רק כמה עמים יכלו לתבוע את הקמת המדינה הלאומית שלהם על בסיס אחדותם או עצמאותם בעבר ,עמים אחרים ביססו את תביעתם על יסודות לשונים ותרבותיים משותפים”
(מעובד ע”פ ד’ תומסון, אירופה מאז נפוליאון)
הסבר שני מאפיינים של תנועות לאומיות שצמחו באירופה במאה ה19 ובאו לידי ביטוי בקטע.
הצג שתי פעולות שנקטה תנועה לאומית אחת שעליה למדת כדי להשיג את מטרתה והסבר כיצד סייעו פעולות אלו לחיזוק התנועה.
21
תשובה:
שני מאפיינים של תנועות לאומיות המופיעים בקטע:
א.הגדרת מטרות משותפות– הקמת מדינות לאום עצמאיות בטריטוריה שאליה התייחסו כמולדת היסטורית, איחוד כל בני הלאום למדינה אחת עם שלטון אחד וסמלים משותפים (דגל ,המנון) וסילוקו של השלטון הזר מאדמת המולדת.” הלאומיות באה לידי ביטוי בתביעה של עמים לאיחוד של כל חלקי העם במדינה לאומית אחת או בתביעה לחיסול אימפריות רב לאומיות לטובת הקמת מדינות לאומיות קטנות יותר”
ב. התמקדות בחינוך בזהות לאומית כדרך לגיוס תומכים– חינוך ללאומיות ע”י פיתוח זהות לאומית משותפת שכוללת היסטוריה משותפת, מסורות וטקסי פולקלור (לדוגמא: בגרמניה אגדות האחים גרים, סיפורי השבטים הגרמנים בימי הביניים, סיפורי האימפריה הרומית באיטליה) כל אלה מועברים לציבור בעזרת מערכת החינוך ומשמשים גורם מלכד בין כולם. ” עמים אחרים ביססו את תביעתם על יסודות לשונים ותרבותיים משותפים.
22
המשך התשובה:
שתי פעולות שנקטה תנועה הלאומית הגרמנית-:
א.פיתוח זהות לאומית גרמנית ע”י משכילים ואנשי התנועה הרומנטית בגרמניה- הזהות והתודעה הלאומית בגרמניה פותחו ע”י המשכילים ואנשי תנועת הרומנטיקה שפעלו בגרמניה החל מהמאה ה18 ,זהות לאומית זו באה לידי ביטוי בחיפוש אחר ההיסטוריה המשותפת לכל הגרמנים, ספרות ולשון שזהה ללשון הגרמנית של ימי הביניים שהייתה נפוצה בכפרים של גרמניה. המפורסמים מכולם היו האחים גרים שפרסמו בשנת 1816 ספר ובו קובץ אגדות עם גרמניות. במהלך שלב זה עוצב הדגל הגרמני המוכר לנו (שחור צהוב אדום) והוא מבוסס על המדים שלבשו חטיבת המתנדבים של פרוסיה שלחמו נגד הכוחות הצרפתיים במהלך מהומות 1848 ,ועבור הגרמנים הם סמל לשאיפה ללאומיות כלל גרמנית.
ב.מאבק עממי ואח”כ צבאי למען איחוד גרמניה- התנועה הלאומית הגרמנית החלה במאבק עממי (יציאה להפגנות המונים ברחובות הערים הראשיות של גרמניה) כדי לערער את שלטונם של הנסיכים ולהכריח אותם להתאחד תחת מנהיג אחד, וכדי לאחד את כל הגרמנים למדינה אחת במקום שבו ישבו השבטים הגרמנים החל מהתקופה הרומית ולאורך כל ימי הביניים-כלומר הגרמנים רואים באזור זה את המולדת ההיסטורית שלהם, משום שהם צאצאי אותם שבטים. המאבק נכשל בשל סירובם של הנסיכים לוותר על שלטונם ולהתאחד תחת שלטון אחד שכל נסיך רואה את עצמו כמנהיג האיחוד, ובשל סירובה של אוסטריה לאפשר את האיחוד של מדינות דרום גרמניה עם צפון גרמניה, משום שאיחוד זה נועד להשאיר אותה מחוץ לגרמניה, למרות שהיא רואה עצמה מדינה גרמנית לכל דבר. המאבק הפך לצבאי ודיפלומטי עם עלייתו של ביסמארק לשלטון בפרוסייה . ביסמארק נקט בשורה של פעולות מדיניות-פוליטיות (ברית עם רוסיה, פיזור הפרלמנט ,התעצמות הצבא ושורה של רפורמות כלכליות ) וכן פעולות צבאיות (מלחמות עם דנמרק אוסטריה וצרפת ) כדי להביא לידי איחוד בכפייה של כל הנסיכויות הגרמניות תחת הנהגת פרוסיה, ביסמארק יודע שרק אם פרוסיה תהיה חזקה יסכימו הנסיכויות הגרמניות להיות תחת שליטתה .
23
Published: Mar 22, 2020
Latest Revision: Mar 22, 2020
Ourboox Unique Identifier: OB-751389
Copyright © 2020