טיפ ראשון: עבור מי מיועד הפסנתר?
יש פסנתרים אקוסטיים (אלה הקלאסיים שבנויים מעץ, מיתרים ומתכת) ויש פסנתרים חשמליים (שמפיקים צליל אלקטרוני). באופן עקרוני, אם הכוונה היא ללמוד לנגן, תמיד עדיף ללמוד על פסנתר קלאסי. כשאתם באים לקנות פסנתר רגיל אתם עשויים להיתקל בכמה אתגרים: מחירו בשוק גבוה בהרבה מזה האלקטרוני, וצריך להיות מומחה לדבר כדי לעמוד על טיבו. דבר נוסף – אם תכננתם לנגן באמצע הלילה עם אוזניות – תשכחו מזה.
אז הטיפ הראשון שלי הוא: חשבו היטב. עבור מי מיועד הפסנתר? אם הוא רק בגדר עוד רהיט לבית אז כל פסנתר שנראה נחמד יספק את הסחורה. ועדיין, רובנו יעדיף פסנתר שמפיק צליל איכותי ויאריך ימים.
טיפ שני: קודם תשכרו, רק אחר כך תקנו
אם הפסנתר מיועד לילדים, אולי כדאי, בשלב הראשון לשכור פסנתר לכמה חודשים, או אפילו לשנה. תוודאו שאתם שוכרים פסנתר טוב. זה מאוד מתסכל ללמוד לנגן על פסנתר לא איכותי (ועצה זו כאמור טובה לכל כלי נגינה באשר הוא). קיימות בשוק מספר חברות שמעמידות פסנתרים להשכרה, עם אופציה למכירה. ייתכן שתחסכו כסף רב במקרה שהארתור רובינשטיין הצעיר שלכם יחליט בסופו של דבר שהוא מעדיף דווקא לנגן בחלילית או לשחק בכדורגל.
טיפ שלישי: קבלו עצות ממומחים רק כשאתם בטוחים שהן לטובתכם
לפעמים אנשים יוצאים מנקודת הנחה שמומחה (מורה לפסנתר, קונסרבטוריון) יספק את העצה הכי טובה, אבל לא בהכרח. מומחה עלול להעדיף בחירה מסוימת משיקולים וטעמים אישיים. ויותר מזה – ישנם מומחים שגוזרים קופונים ממכירות שבאו בעקבות המלצות שנתנו ללקוחות. בעבר עבדתי בחנות פסנתרים, ולכן המלצה זו מבוססת על ניסיון אישי.
טיפ רביעי: ערכו תחקיר מקדים
אין סיכוי שתהפכו למומחים לפסנתר בין לילה. זהו תחום מאוד מורכב, אפילו יותר מברידג’ או מכוניות. אבל תוכלו לקרוא הרבה חומרים בנושא, והכי חשוב – אל תאמינו לאף מילה כתובה. במיוחד לא למי שממליץ על יצרן מסוים. פסנתר הוא כלי יקר, והתחום הוא קרקע פורייה לרמאויות. התחקיר הטוב ביותר שתוכלו לערוך יהיה בקרב חברי הפייסבוק שלכם, או בפורומים שונים בשיטת “חוכמת ההמונים”. זאת בתקווה שתצליחו לדלות עצות מהימנות.
טיפ חמישי: התייעצו עם חברים וקרובים
יש סביבכם הרבה אנשים שיש להם בבית פסנתר. תשאלו אותם אם הפסנתר שלהם הוא איכותי. תבררו מי מנגן בו, והאם תוכלו לקפוץ אליהם ולנגן בו. כל פסנתר הוא שונה זה מזה (אפילו אותו מודל, של אותו יצרן). תמיד מומלץ להקשיב לצליל פסנתר שנמצא בבית. בחנויות יש אקוסטיקה שונה, שגורמת לפסנתר הכי פשוט להישמע כמו הפסנתר הכי מקצועי ויוקרתי.
טיפ שישי: שתפו בהחלטה גם את הפסנתרן לעתיד
אם מי שאמור לנגן בסופו של דבר בפסנתר הוא הילד או הילדה שלכם, מומלץ מאוד לשתף אותו או אותה בתהליך הקנייה. כך תגדילו את הסיכוי שהם יתחברו לכלי הנגינה וינגנו ביתר רצון ובשמחה (כילד ניגנתי בפסנתר שלא אני בחרתי, ולא אהבתי לנגן בו. פעם אחת אפילו נשכתי אותו והותרתי בו סימנים. היום אני מנגן בפסנתר שבחרתי בעצמי ומאוד נהנה). אם הילד שלכם עדיין צעיר מאוד אתם מוזמנים להקריא לו את הסיפור הבא שכתבתי ואולי זה יצית בו את החשק ללמוד ולנגן בפסנתר.
טיפ שביעי: תבקשו לראות את הדגם היוקרתי ביותר
כשאתם הולכים לחנות כלי הנגינה (בשאיפה שאתם מלווים בפסנתרן לעתיד), תבקשו בתחילה מהמוכר להראות לכם את הדגם הכי טוב שיש בחנות. רוב הסיכויים שזה יהיה הפסנתר היקר ביותר. אז מה? אתם לא מחויבים לקנות אותו. פשוט תנגנו עליו. זה ייתן לכם קנה מידה לכל החלטה שתגיעו אליה בסופו של דבר. תשאלו את המוכר מדוע זהו הפסנתר הטוב ביותר ומהם יתרונותיו לעומת הדגמים האחרים. אם תביעו עניין בדגמים שנמצאים באותו הזמן בהנחה – ינסו בחנות למכור לכם את הדגם שהכי רוצים להיפטר ממנו. וכמו שכבר ציינתי מקודם, פסנתר באיכות גרועה עשוי להישמע בחנות נפלא כשהוא מוצב בפינה שיש בה אקוסטיקה נהדרת. בביתכם – הוא יחזור להישמע מחורבן. זכרו תמיד שאנשי מכירות של פסנתרים הם סוג של קוראי מחשבות – הם יודעים בדיוק איזה פסנתר התכוונתם לקנות, ויכוונו אתכם אליו – איכותי, מחורבן, איזה שלא יהיה.
טיפ שמיני: פסנתר יד שנייה – לא ממודעה בעיתון
אם נתקלתם במודעה בעיתון שמפרסמת למכירה פסנתר יד שנייה במחיר אטרקטיבי, רוב הסיכויים שסוחרים מקצועיים כבר היו שם לפניכם וקנו אותו. סוחרי פסנתרים נוהגים להיעזר במודעות בעיתון כדי למכור את הכלי, ולעתים אף מציגים אותם למכירה בבתים פרטיים. יותר מכך, פסנתר אפשר לזייף. התהודה של פסנתר משומש (בחלקו האחורי של הכלי ישנה קורת עץ עבה המספקת צליל ותהודה, ממש כמו בגיטרה) יכולה להיות סדוקה והרוסה. ייתכן כי תיקון הפסנתר יעלה לך יותר מהמחיר ששילמת עליו.
טיפ תשיעי: פסנתר כנף – לא למתחילים
פסנתרי כנף ניחנו הן בגודל מרשים והן בצליל יוצא מן הכלל (במרבית המקרים). ככל שהם גדולים יותר, כך הם נשמעים טוב יותר. הם בנויים אחרת מפסנתר ניצב (או בשמו האחר פסנתר קיר). פסנתר כנף, קטן ככל שיהיה, יתפוס בביתכם מקום רב. אני מנגן בפסנתר באופן מקצועי ושר, ותמיד חלמתי לקנות לי פסנתר כנף קטן. אמנם אני יכול להרשות לעצמי אחד כזה, אבל אין לי את המרחב הדרוש לו בבית. אז לפני שתקנו פסנתר כנף – חישבו פעמיים. אלא אם כן אתם גרים באחוזה. גם ככה פסנתר ניצב הוא יצור מגושם שתופס מקום רב.
טיפ עשירי: קניתם פסנתר. טפלו בו היטב
פסנתרים איכותיים אינם מאבדים מערכם לאורך השנים ויכולים לשמור עליו אפילו מאה שנה. הציבו את הפסנתר כנגד קיר יציב (קיר פנימי, פסנתרים אינם חובבי שינויי טמפרטורה). אל תניחו אגרטלים או עציצים, ספלי קפה או שום דבר נוזלי על הפסנתר (פסנתרים שונאים לחות). הזמינו כיוון אחת לכמה זמן (לפחות פעם בשלוש שנים). אבל הכי חשוב: נגנו בהם!!! הפסנתר הוא אחד מכלי הנגינה המדהימים ביותר שמישהו המציא. וכמו שאבא של אשתי אוהב לומר: “מוזיקה היא הלחם של הנשמה”.
Published: May 2, 2016
Latest Revision: Jul 18, 2016
Ourboox Unique Identifier: OB-140946
Copyright © 2016