Gregor Mendel by Elçin Açar - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Gregor Mendel

  • Joined Jan 2019
  • Published Books 1

22 Temmuz 1822’de Avusturya’daki Silezya’da dünyaya gelen bilim insanı, çiftçilikle uğraşan üç çocuklu ailenin tek erkek çocuğudur. Bundan dolayı da Gregor Mendel, çocukluğundan beri bitkilerle içiçe büyümüş ve bitki yetiştirmenin inceliklerini öğrenmiştir. Bu temeli, Gregor Mendel’in ilerleyen hayatında yapacağı buluşlara ve bilimsel çalışmalarına ön ayak olacaktır.

gregor mendel ile ilgili görsel sonucu

 

 

 

2

Mendel 1833’te Trappav’da liseye kaydolur. 1840’ta lise eğitimini tamamlayıp, Olmütz Üniversitesi’nde felsefe derslerini takip etmeye başlar. 1843 yılında başarılarının farkında olan fizik profesörünün aracılığıyla, Brünn’deki Augustinus tarikatına katılır ve Gregordini adını alır.1844-1848 yılları arasında bir yandan dini eğitim alırken bir yandan da felsefe enstitüsünde dersleri takibe devam eder. 1847’de rahip olan Mendel, 1849’da Znaim’de bir okula öğretmen olarak atanır. Bundan sonra Manastır’ın da desteğiyle Viyana Üniversitesi’ne gider.1851-1853 yılları arasında burada istatistik, doğa bilimleri ve botanik alanında kendini geliştirmeye devam eder. Bu süreçte Gregor Mendel bir yandan da bitki melezleme çalışmalarına başlamıştır. 1861 yılına kadar başarıyla sürdürdüğü bu çalışmaların ardından baş rahipliğe atanınca, yoğunluktan dolayı Gregor Mendel bilimsel çalışmalarına ara vermek zorunda kalır. 1876 yılında Maravya bankasının yönetim kuruluna da atanınca bu çalışmaları iyice gerilemeye başlar.Biyoloji’deki buluşlarıyla anılan Gregor Mendel,  6 Ocak 1884 yılında Moravya’da yer alan Brünn’de hayatını kaybetmiştir.

 

3

Gregor Mendel’in Çalışmaları, Buluşları ve Bilime Katkıları Nelerdir?

Gregor Mendel, kalıtım biliminin kurucusu ya da kalıtımı bulan bilim insanı olarak bilinir. Bu alandaki çalışmalarını tavşanlar üzerinde yapmaya başlamışken kilise bunun etik olmadığını söyleyerek Mendel’in çalışmalarını durdurmuştur. Ardından Gregor Mendel bilimsel çalışmalarınıbezelyeler üzerinden yürütmüştür. Gregor Mendel, türe ait bazı özelliklerin kalıtım yoluyla gelecek kuşaklara aktarıldığını bulan bilim insanıdır.Bu çalışmaları sırasında da kalıtım bilimine ait bir grup ilke oluşturmuş ve bu ilkeler 20. yüzyılda yapılan bilimsel çalışmalarla doğrulanmıştır. Gregor Mendel’den sonra biyologlar, canlılarınkalıtım ilkeleri üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmışlardır. Mendel’in kalıtım ilkeleri aşağıdaki gibidir.-Kalıtım yoluyla aktarılan her özellik bir gen tarafından belirlenir. Kalıtımsal olarak geçen ve bireyi belirleyen bir özellikle ilgili genler “allel” olarak adlandırılır. Anne babadan gelirken kimin alleli baskınsa, çocukta o özellik oluşur.-Gen allelleri canlılarda baskın ya da çekinik olarak da varolabilir. Bir özellikle ilgili iki baskın allel ya da tek baskın allel alan bireyde o baskın özellik ortaya çıkacaktır. Çekinik bir özelliğin ortaya çıkması için bireyin iki çekinik allel alması gerekir çünkü ortamdaki baskın allel, çekinik özelliğin hükmetmesine izin vermeyecektir. Çekinik özellik ancak ve ancak sadece çekinik allelerin bulunması durumunda ortaya çıkabilir.-Canlılar; her özellik için birini annesinden ve birini babasından aldığı iki dizi gene sahiptir.-Genler, mutasyona uğramadıkları sürece bir sonraki kuşağa aynen aktarılır. Yeni kuşakların özellikleri önceki kuşağın gen bileşimlerinin karışarak yeniden düzenlenmesiyle oluşur.

4

gregor mendel ile ilgili görsel sonucu

5
6
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content