by Çevreci Okullar; Benim Bi Dünyam eTwinning Projesi
Copyright © 2021
ÖNSÖZ
Bu çalışma Çevreci Okullar; Benim Bi Dünyam eTwinning projesi Nisan ayı etkinlikleri için yapılmıştır. Bu çalışma atık maddelerin doğada kalma süreleri ile ilgili öğrencilerde farkındalık oluşturmak , çevreye karşı duyarlılık kazandırmak ve çevre kirliliğinin gelecekte ne gibi sorunlara yol açabileceği ile ilgili öngörü becerisi kazandırmak amacıyla yapılmıştır.
Hikaye
Merve AVCU
Biyoloji Öğretmeni
Mustafa Korkmaz Anadolu Lisesi-BALIKESİR
Karikatürü Hazırlayanlar
Karma Proje Öğrencileri
BÖLÜM 1 : MUSTAFA KORKMAZ ANADOLU LİSESİ
2500 yılında tüm Dünya’yı etkisi altına alan şiddetli yağmurlar, fırtınalar, kasırgalar gibi hava olayları sonucunda yaşam olumsuz etkilenmişti. Ekosistemde canlıların hayatlarını devam ettirmelerini sağlayacak alanlar azalmıştı. Birçok canlı türü yok olmuştu. Su sıkıntısı ciddi boyutlara ulaşmıştı. Hava kirliliği gözle görülür hale gelmiş, oksijen miktarı gittikçe azalmaya başlamıştı. İnsanlar arasında da temel ihtiyaç kaynaklı savaşlar, hastalıklar yaygınlaşmış ve sonunda da insan nüfusu azalmıştı.
Karikatürü Hazırlayan: Sena
BÖLÜM 2: YUNUS EMRE MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Felaketin üzerinden 100 yıl geçmişti. Doğa kendini insanoğlunun elinden bir nebze olsa da kurtarmış, kendini yenilemeye başlamıştı. Felaketten ders alan bilim insanları ise Dünya üzerindeki yaşamın devam etmesi ve doğanın kendini iyileştirmesi için gerekli çalışmalara başlamışlardı. Bu çalışmaların sağlıklı yürütülebilmesi için Ulusal Benim Bi Dünyam Araştırma Merkezi kurulmuştu.
Karikatürü Hazırlayan: Semih
BÖLÜM 3: MİMAR SİNAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Gülce, bu merkezde , Dünya’yı felakete sürükleyen olayın nedenlerinin araştırılmasıyla ilgili bölümde araştırmacı olarak çalışıyordu. Gülce ve ekip arkadaşları toprak altında kalan bazı cisimlerin bozulmadan kaldığını keşfetmişlerdi. Geçmiş zamandaki insanlardan kalma eşyalar buldukları için oldukça sevinmişlerdi. Kazı çalışması yapılarak cisimleri tek tek çıkarmaya başladılar. Cam şişe, strafor, maske, plastik tabak, plastik bardak, pil gibi eşyalar bulmuşlardı.
Karikatürü Hazırlayan: Remziye
BÖLÜM 4: KILIÇOĞLU ANADOLU LİSESİ
Gülce ve ekibi bu cisimlerin ne işe yaradıklarına dair araştırmalara başlamışlardı. Atalarından kalma bu eşyalar onları çok heyecanlandırmıştı. Belki de felaketlerin son bulması için gerekli çözüm bu eşyalardaydı. Araştırmalar devam ettikçe buldukları eşyaların gerçek yüzü ortaya çıkmaya başlamıştı. Atalarının onlara miras bıraktığı bu eşyalar aslında geçmiş yaşamdaki insanların doğaya bıraktıkları çöplerden başka bir şey değildi.
Karikatürü Hazırlayan: Busenur
BÖLÜM 5: CELALEDDİN KARATAY MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Araştırma sonucu ortaya çıkan sonuçlar araştırma ekibinin moralini oldukça bozmuştu. ”Dünya’nın şimdiki halini görseler acaba bu çöpleri yine doğaya atarlar mıydı?” diye düşündü Gülce. Geçmişte yapılan hataları tekrar etmemek için Gülce’nin aklına güzel bir fikir gelmişti. Buldukları bu çöplerle bir müze kurup, geçmişte yapılan hataları tüm dünyaya duyurmaya karar vermişti. Bu maddelerin doğada ne kadar uzun süre kaldığıyla ilgili bir müze kurmak için çalışmalara başlamış ve müzeyi kısa sürede oluşturmuştu.
Karikatürü Hazırlayan: İkbal
BÖLÜM 6: ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
‘’Geçmişin Çöpleri’’ isimli müze diğer bilim adamlarının da dikkatini çekmişti. Doğal yaşamın bu denli olumsuz etkilenmesinin en temel nedeninin insanlar olduğu bir kez daha anlaşılmıştı. İnsanların bilinçsizce doğayı sömürmeleri, hiç düşünmeden su kaynaklarını, havayı kirletmeleri, küresel ısınma olarak başlayan, kendini iklim krizi olarak gösteren olayları göz ardı etmeleri Dünya’nın sona yaklaşmasına neden olmuştu. Belki de son çok yakındı. Geriye keşke dönüş olsaydı. Gülce çalışma odasından Dünya’nın acı çekişini izlemeye koyuldu. Her yer tahrip olmuştu. Elinden hiçbir şey gelmeyeceğini kabullenmişti.
Karikatürü Hazırlayan: Nisanur ve İrem
BÖLÜM7: HARUN ÇAKMAK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Okul pikniğine giden Gülce bir anda uyandı. Etrafına bakındı. Gördüğü her şey bir rüyaydı, hatta kabustu. Diğer arkadaşlarını izlemeye başladı. Arkadaşı Ali içtiği su şişesini bir ağacın kenarına fırlattı; Sena elini sildiği ıslak mendili çiçeklerin arasında bıraktı; Zeynep plastik tabağını ve bardağını yemeğini yedikten sonra oturduğu yere bırakıp top oynamaya gitti. Rüyasından çok etkilenen Gülce koşarak öğretmenin yanına gitti.
Karikatürü Hazırlayan: Zeynep
BÖLÜM 8: HARUN ÇAKMAK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Gülce önce öğretmenine rüyasını anlattı. Sonra arkadaşlarının etrafa bıraktığı çöpleri öğretmenine gösterdi. öğretmeni Gülce’nin haklı olduğunu ve arkadaşlarını çağırmasını istedi.
Karikatürü Hazırlayan: Rabia
BÖLÜM9: ÇATALCA ÇOK PROGRAMLI VE ÇATALCA ANADOLU LİSESİ
Öğretmen, Gülce ve arkadaşlarına atık maddelerin doğada kalma süreleriyle ilgili kısa bilgiler verdi. Çöplerini doğada bırakmamaları konusunda onları uyardı. Gülce, arkadaşlarına hep birlikte çöpleri toplamayı önerdi.
Karikatürü Hazırlayan: Sude ve Sevdenur
BÖLÜM 10: ABSERON RAYON NOVXANI 2 SAYILI TAM ORTA MEKTEB
Gülce ve arkadaşları tüm çöpleri topladılar .Şimdi her yer ilk geldikleri gibi tertemizdi. Bütün çocuklar mutluydu. Doğa, zarar görmediği için çocuklarda çok mutludur. Gülce ve arkadaşları artık eve gönül rahatlığıyla döndüler.
Karikatürü Hazırlayan: Etibar
Published: Mar 31, 2021
Latest Revision: Apr 15, 2021
Ourboox Unique Identifier: OB-1093797
Copyright © 2021
Başarılı bir çalışma olmuş. İyi çalışmalar 👍