
לזכרם. לזכר מתפללי בית הכנסת רבי מאיר בעל הנס ע”ש פועלי נמל תל-אביב הסלוניקאים

by מרדכי אבולעפיה
Artwork: מרדכי אבולעפיה
- Joined Apr 2021
- Published Books 8
Copyright © 2021

לזכרם
באוגדן הרביעי, נעלה את זכר אלה שבמרוצת השנים באו בשערי המקום וכל אחד ואחת בדרכם הטביעו חותמם על המשכן.
כאן המקום לציין, שנעשה מאמץ גדול לאתר עוד ועוד מב”ב של מתפללים נוספים שזיכרם לא בא לידי ביטוי באוגדן זה על מנת לקבל פרטים עליהם ומטבע הדברים היות ועברו חלפו להם עשרות שנים מאז הקמת ביה”כ הדבר כמעט בלתי אפשרי וקשה להעלותם ולהנציחם.
בנוסף מונצחים באוגדן עשרת חיילי צה”ל שנפלו במערכות ישראל ושמותיהם הונצחו בביה”כ.על אחד ואחת מהמוזכרים, סיפרנו בקצרה את תולדות חייהם ושילבנו תמונות וסרטונים ככל שהיה בידינו.
היה ונפלו אי דיוקים ו/או פרטים מסוימים נשמטו, נשמח לקבל הערות ואנו כמובן נעדכן ונתקן.
סדר הופעת הדמויות אקראי.


יצחק בן יעקב אטס ז”ל.
יוצא קהילות יוון, מסלוניקי. היה בן מקימי נמל תל-אביב וממייסדי בית הכנסת. שימש כגבאי הראשי מהיום בו נוסד בית הכנסת עד ליום פטירתו.
הלך לעולמו ביום כה’ אלול תש”ל.


מרדכי מוטקה אהרון מספר את סיפור הגעתו לבית הכנסת ומפגשו הראשון עם
הגבאי יצחק אטס ע”ה
.





. אריה (ליאון) גביוס ז”ל
מוותיקי פועלי נמל תל-אביב הסלוניקאים וממייסדי בית הכנסת. בסרטון מתוך התכנית עמוד האש בדף בית הכנסת, מספר ליאון על הקמת הנמל. היה בין המתפללים הקבועים ופעל רבות למען בית הכנסת.
עד היום פוקדים צאצאיו ובני משפחתו את בית הכנסת ועורכים את שמחותיהם במקום אותו הוא ייסד.
הלך לעולמו כיום ג’ אייר תשמ”ג .
ליאון גביוס מספר את סיפור הקמתו של נמל תל-אביב
מתוך התכנית “עמוד האש”
.

. .
. אהרון יחזקאל (באבא אהרון) ז”ל
יליד ירושלים, היה שומר הראש של הנציב העליון הבריטי של
א”י Arthur Grenfell Wauchope .
במהלך המאורעות, עם הקמת נמל תל אביב בשנת 1936 עזב את ירושלים עם משפחתו ועבר להתגורר בבית קטן ברח’ כג’ יורדי הסירה בסמוך לנמל תל-אביב והצטרף לפועלים הסלוניקאים בבניית הנמל. נמנה עם עשרת מייסדי בית הכנסת שליד הנמל שם התפלל עד ליומו האחרון. אהרון יחזקאל (“באבא אהרון”) העמיד תלמידים הרבה שערכו את חגיגת הבר-מצוה בבית הכנסת אותו ייסד. נודע בקולו הרם והנישא עת השמיע מזמורים ופיוטים לחתני הבר- מצוה בעת עלייתם לתורה. עד היום ממשיכים בניו ובני משפחתו לפקוד את בית הכנסת בשמחות ובאירועים משפחתיים שונים. הלך לעולמו א’ חשון תשמ”ח.
אהרון יחזקאל ע”ה, העמיד תלמידים הרבה, לימדם הלכות תפילין, למדם טעמי המקרא וערך את השמחות בבית הכנסת.
להלן מקצת מהתמונות


סיפורו של אהרון יחזקאל ע”ה – נמל תל-אביב
זוה קטע מהקלטה נדירה מתכנית רדיו ששודרה אי שם בשנות השבעים.
.

אברהם ארינוס ז”ל.
אחד ממייסדי בית הכנסת.
עלה מיוון בשנת 1936. עבד בנמל תל-אביב. איש מסורת, עניו, צנוע ופשוט ותמך במשפחתו בתקופות הקשות של המחסור וצנע.
הלך לעולמו כ’ אדר תשמ”ב.




אליהו בן אהרון וטובה פרנטה ע”ה, אחד מעשרת מייסדי ומקימי בית הכנסת
בארץ נולדו לאליהו ואסתר הילדים: טובה, מזל (מתי), יוסף, אברהם, משה, שרה (זילברמן) ועוד מספר ילדים שנפטרו בעודם תינוקות משום מצבה הבריאותי של האם אסתר ע”ה. החיים באותה תקופה לא היו קלים. אליהו עבד קשה מאד בכדי לפרנס את אשתו וילדיו בכבוד כל היום. לפעמים היה עובד גם בלילות. בתחילה עבד בנמל תל אביב כסבל ולימים, בשנת תרצ”ו היה בין בוני בית הכנסת שם נהגו פועלי הנמל להתכנס ולהתפלל. אליהו ואסתר, התגוררו בשכונת העוני “בבלי” בצריף. לאחר שהנמל נסגר הוא עבר כפועל בנין והמשיך להתפלל בבית הכנסת גם לאחר מכן. הוא נהג להגיע רכוב בימי חול על אופניים משכונת בבלי, שם כבר היתה להם דירה. רעייתו אסתר היתה עקרת בית – מבשלת ומטפלת בילדים ולפעמים היתה גם עובדת במעונות וכתשלום היתה מקבלת שאריות האוכל.
כאשר הגיעו אך המנוחה והנחלה סוף כל סוף אל השיכון חרב על אליהו עולמו – הוא איבד את אשת נעוריו היקרה שאהב – אסתר בת משה, בהיותה בת 58 לחייה עקב מחלת לב בתאריך 1.2.70 (כ”ו בשבת תש”ל). לאחר מס’ שנים סבא התחתן עם רחל קובלסקי ועל כך אמרו חז”ל “לא טוב היות האדם לבדו”. לאחר מס’ שנים גם רחל נפטרה. לאחר מכן התחתן עם רבקה וגם היא הלכה לעולמה.
בתו טובה הי”ו, שיכנה את אליהו בביתה וטיפלה בו במסירות נפשה עד יומו האחרון. בסוף ימיו, ההליכה הייתה קשה עליו ולפיכך, נהג להתפלל בביה”כ בשכונת ג’מוסין בסמוך לביתו.
אליהו פרנטה ע”ה, בצעירותו עם רעייתו ובתו
. . .
. יוסף בן מרדכי חבר ע”ה
. אחד מעשרת מייסדי ומקימי בית הכנסת
יוסף, היה פועל בנמל תל-אביב ועבד קשה לפרנסתו ופקד את ביה”כ בקביעות.
הלך לעולמו ביום שלישי ט’ שבט ת”ט, 8/2/1949.
התמונה התקבלה היום, 23/4/19, על ידי נכדו הקרוי על שמו, יוסף.
כאן המקום לקרא ליוצאי יוון להעביר פרטים אודותיו ולשפוך אור על קורות חיו.

. .נתנאל הכהן פריבה ז”ל
נידב את הקרקע להקמת בית הכנסת והיה מבין מייסדיו ואף שימש בו חזן שנים רבות.
כל השבוע הכין את קריאת הפרשה השבועית ואכן עלה בידו לבצעה באיכות שתמיד זכתה למחמאות מכל באי בית הכנסת.
נתנאל הקדיש את כל מירצו לניהולו המסודר והתקין של המקום היקר הזה.
יהי זכרו ברוך
. .
. מרדכי גבאי ז”ל.
נולד בחאלקידה שביוון בשנת 1921. החל להתפלל בבית הכנסת בשנות השישים. מאז שיצא לגמלאות הקדיש את רוב זמנו ומרצו הפנוי לפעילות למען בית הכנסת. במשך שנים רבות שימש כגבאי בית הכנסת ויחד עם משה טבע ז”ל ומאיר יוסף ז”ל דאגו לשיפוץ בית הכנסת, לתחזקו ולשמרו. נהג להגיע מידי יום לבית הכנסת להשתתף בתפילות, עד שתש כולו ורותק לביתו.
מרדכי גבאי הלך לעולמו בח ‘בשבט תשס”ח, 15 בינואר 2008, חמישה חודשים לאחר מות רעייתו האהובה דייזי גבאי.

תשנ”ו. 1992.
בסרטון, דמויות שהיו ואינם ובכללם, מרדכי גבאי מנחה קבלן לטיפול בהיכל
.
. .
. עימנואל אהרון בן שמואל ורחל ז”ל.
עימנואל נמנה על יוצאי יוון, היה חבר וותיק ושימש שנים רבות כגבאי בית הכנסת.
שימש כשליח ציבור וסיפורי חז”ל ומדרשי האגדה אותם סיפר בסעודה שלישית זכורים לרבים מהמתפללים עד היום.
עימנואל הלך לעולמו ב ז’ מנחם אב תשנ”ו

שני אחיו של מנולי, פפו ומוטקה היו גם הם מבאי בית הכנסת.
בסרטון, מוטקה מספר על אחיו עימנואל (מנולי) ע”ה
.

עימנואל (מנולי) אהרון עם אברהם בן אדרת. 1992
.
זהו ספר תהילים שנתרם לבית הכנסת על ידי הגבאי הוותיק עימנואל (מנולי) אהרון ע”ה אח למוטקה ולפפו ע”ה גם הם היו מבאי בית הכנסת. מנולי שהיה מיוצאי יוון, היה מוותיקי המתפללים, איש נאמן ומסור למקום בצורה יוצאת דופן. תכונה בולטת באופיו הייתה התמימות, סוג של ביישנות כאשר דיבר עם עמיתיו לבית הכנסת, תכונה מופלאה של אדם צנוע. זכרוני, לפני כ 35 שנים, לאחר ימים נוראים בהם שימשתי כ”בעל תוקע”, דפק בדלת ביתי מנולי ובחיוך מבויש הושיט את ידו בה היה שי קטן וצנוע, שני בקבוקי יין באריזת קרטון. זכורני היטב את השמחה שמילאה את ליבי ברגעים אלה על המחווה שמנולי הביע בפני בצורה פשוטה ותמימה – תודה והערכה. את אהבתו לבית הכנסת ביטא בעושר ביטוי המתבטא במילים מועטות, “מתנה מכל הלב, באהבה, מנולי”. לזכרו ולזכר אותם מתפללים שהלכו לעולמם.
עמנואל מנולי אהרון ע”ה/לשם יחוד קודשא בריך הוא
קטע קול קצר, פתיח לתפילת מנחה
.
. . . .
מרדכי (מוטקה) בן שמואל ורחל אהרון ז”ל
מוותיקי בית הכנסת, גבאי במשך שנים רבות ואחרון יהודי יוון בבית הכנסת.
מוטקה נולד בעיר ווריה (Veria) שבצפון יוון, בחבל מקדוניה כ 75 ק”מ מבירת החבל סלוניקי. באותה העת ילדו הנשים בבית ולא בבתי חולים כפי שנהוג כיום, וכך גם מוטקה. ילדותו עברה עליו עם אחיו בבית זה, בית סבו עד גיל 10. לאחר מס’ שנים עברו להתגורר בבית אחר באותה העיר.
מוטקה למד בבית ספר היסודי היהודי בעיר הולדתו ווריה ולאחר מכן למד בגימנסיה היחידה שהייתה בעיר.
לימודיו הופסקו עקב פרוץ ממלחמת העולם השנייה באפריל 1943 וכשנכבשה יוון על ידי הגרמנים לא היסס מוטקה, הפסיק את לימודיו והתגייס לפרטיזנים
בהיותו בן 18 שנים. הוא נמנה על שורותיהם עד שחרורה של מולדתו יוון בסוף אוקטובר 1944, אז התפנה ושב להשלים לימודיו בגימנסיה אותם סיים בהצלחה בשנת 1946. בחודש ינואר 1949 בהיותו בן 24 שנים התגייס לצבא היווני ובו שירת עד באוקטובר 1949 וזאת משום שהחליט לעלות ארצה.
ב- 15 אוקטובר 1949 עלה על האוניה “פיליפו ג’רימנו” וב-18 לאוקטובר הגיע ארצה ושנה לאחר מכן בחודש אוקטובר 1950 התגייס לצבא ההגנה לישראל, ובו שרת עד סוף מרץ 1970 בתפקידי פיקוד שונים עד שחרורו בדרגת רס”ן. מוטקה נטל חלק במלחמת סיני (מבצע קדש), מלחמת ששת הימים ומלחמת ההתשה. במלחמת יום הכיפורים נטל חלק כאיש מילואים.
עם שחרורו מצה”ל התקבל לשרות המדינה ובו עבד על ליציאתו לגמלאות בשנת 1992 .
מוטקה היה נשוי לשרה אשכנזי ולהם נולדו שתי בנות, כיום נשואות ואמהות לילדים.
מוטקה הגיע לראשונה לבית הכנסת בערב ראש השנה תש”א (1950) ועמד משתאה מהמראה שנגלה אליו. וכך סיפר מוטקה) ראו סרטון בגלריית הסרטונים): “בית הכנסת היה מלא עד אפס מקום, בפנים וגם בחוץ…היו גם ילדים קטנים ואני זוכר שכשהיה רעש היה יוצא הגבאי יצחק אטס (יווני גם הוא) והיה נותן צעקה שכל הבית הכנסת היה רועד…
עם שחרורי מהצבא בשנת 1970 התחלתי לבוא לבית הכנסת באופן קבוע, בתחילה בשבתות ובחגים…בשבתות בית הכנסת היה מלא יחסית…בחגים אין מה לדבר…בראש השנה וביום כיפור בית הכנסת היה מלא כמעט עד הכניסה החיצונית של בית הכנסת. בראש השנה סיימנו את התפילה לא לפני 14:00-14:30. היו כל כך הרבה אנשים שרק העליה לתורה הייתה נגמרת בערך בשעה 13:00 לא לפני כן. ביום כיפור לא היינו מפסיקים כמובן והיינו מתחילים מייד מנחה, התפילה הייתה ברצף.
כשיצאתי לגמלאות התחלתי לבוא לבית הכנסת יום יום והתמניתי לגבאי ולפני כן עזרתי בכל הנדרש והייתי גם אחראי על הספרייה של בית הכנסת..משנת 1992 עת הגעתי יום יום לתפילה הייתי פותח את בית הכנסת ויחד עם שאר הגבאים ניסינו להחזיק את בית הכנסת עד כמה שאפשר פעיל כמובן עם אנשים כדי להתפלל גם באמצע השבוע מלבד תפילת שחרית שאין לנו מנין (בימי חול בלבד) וכמובן בשבתות וחגים והמצב הזה נמשך עד הים…ואנחנו עם שאר הגבאים מנסים להחזיק את בית הכנסת פעיל…”
מוטקה היה פעיל בבית הכנסת ושמר במסירות ובנאמנות רבה על המקום, עשה רבות למען שימור וטיפוח בית הכנסת.
. .
מוטקה הלך לעולמו יד’ טבת התרפ”ו- כד’ חשון תשע”ה
31/12/1925-18/11/2014
יהי זכרו ברוך.
.
.
סרטון קצר על עיר הולדתו של מוטקה, ווריה שבצפון מקדוניה, יוון. לזיכרו..
עוד ספר תהילים ששרד את הגניזה הגדולה
הגבאי הוותיק מרדכי אהרון ע”ה דאג במשך שנים רבות להקצות מכספי ביה”כ לתרומות למוסדות ולישיבות.
. .
כהוקרה על פועלו המבורך, נשלח אליו מישיבת “תפארת שלמה” אשר בירושלים ספר תהילים עם הקדשה צנועה

סיפור חייו
בתאריך כ’ אדר תשס”א (15/3/2001) התראיין מרדכי אהרון ע”ה ביד-ושם וסיפר עדות על תולדות חייו, ביוון בעת כיבוש יוון על ידי הנאצים, התגייסותו לשורות הפרטיזנים, עלייתו ארצה, התגייסותו לצה”ל וקורות חייו וחיי משפחתו.

.
פפו בן שמואל ורחל אהרון ע”ה
פפו, מוותיקי בית הכנסת ויוצא יוון, צנוע, נעים הליכות ומאיר פנים לחבריו ועמיתיו.
אדם צנוע בן למשפחת אהרון שראתה בבית הכנסת בית שני. פפו היה חייט אומן רב כישרון. בכל חג סוכות היה עובר בין באי הסוכה ומחלק מהעוגיות המתוקות והטעימות להפליא אותם אפה בטוב טעם.
הלך לעולמו ח’ תמוז אב תשס”ט
שני אחיו של פפו, עימנואל (מנולי) ומרדכי (מוטקה) אהרו היו גבאים במשך שנים רבות. בסרטון, מוטקה מספר על אחיו פפו ע”ה.
.
.
. .אליהו ישראל ע”ה
אליהו, יליד העיר העתיקה בי-ם (1910), דור שלישי בארץ ישראל, בן למשפחה ספרדית יוצאת סלוניקי שעלתה לארץ ישראל ב 1840. לאחר כיבוש העיר ע”י הגנרל אלנבי בשנת 1917 עקרה משפחתו ליפו. לימים, רכשה המשפחה מערבי חלקת אדמה ברחוב לוינסקי שם בנה אליהו בית והקים משפחה. הוא שעל את בנו יוסף במלחמת העצמאות ואליהו שלא יכל לשאת את כאבו עקר עם משפחתו לצפון תל אביב שם התגורר סמוך לנמל ולבית הכנסת. אליהו היה אדם טוב ומיטיב שעסק בתרומות ובעזרה לנצרכים. נדבת ידו ורוחב ליבו העניקו לנצרכים הזדמנות חיים ויכולת להאחז בחיים. אסון נוסף פקד את אליהו בשנת 1956 כאשר איבד את בנו ברוך בתאונה כשהבן ברוך היה בן 23 שנים בלבד. הוא פקד בקביעות את ביה”כ וותיקי המקום זוכרים את חגיגות שמחת תורה שהיה מרקד בהתלהבות עם ספרי התורה תוך שהוא מניפם ומטילם אל-על ותופסם במיומנות ובבטחה בידיו. הלך לעולמו כד’ אדר תשכ”ט.

מאיר יוסף ז”ל
מאיר היה מהמתפללים הקבועים והמסורים של בית הכנסת בו התפלל שנים רבות. התנוחה הקבועה שלו בין התפילות הייתה ישיבה נינוחה כשקיצור שולחן ערוך בידו ולומד הוא דינים והלכות.
הלך לעולמו נפטר ח’ אב תשס”א

. .
. משה טבע ע”ה
משה נולד באפריל 1916 בעיר סלוניקי ליעקב ומלכה. בגיל חמש התייתם מאִמו וגודל על־ידי אִמו החורגת, שרה, שטיפלה בו, באחיו ואחיותיו במסירות רבה, למד בביה”ס של נזירים צרפתים וסיים את לימודיו התיכוניים בהצלחה. בשנת 1933 נרשם ללימודי רפואה באוניברסיטה, אך עקב תקרית קשה עם בן הדיקן, שכינה אותו “יהודי מלוכלך”, ושבתגובה על כך הפליא בו את מכותיו מבלי להתנצל – נאלץ לעזוב את לימודיו באותה שנה. מיד לאחר זאת עלה ארצה והחל לעבוד בקיבוצים ובמושבים, בפרדסים ובעבודות חקלאות שונות. לימים השתקע בתל־אביב. בימי המאורעות, הכרתו הלאומית הובילה אותו להצטרף אל שורות האצ”ל ושמירה ומעקבים אחר תנועת הערבים לשם תכנון פעולות תגמול. לימים למד את מקצוע הצילום ונתמנה להיות “צלם המחתרת”, שעסק בתיעוד מסמכים סודיים ורגישים. בעת הפילוג באצ”ל, החליט להצטרף בשנת 1946
אל יאיר. עבר קורס ראשי קבוצות וכינויו בלח”י היה :ראובן. דירתו בגבעת משה ב’, בשכונת שפירא, שימשה את צורכי המחתרת ובה היו מדפיסים חומר תעמולה. לאחר רצח יאיר, נותק עִמו הקשר. עם בריחתו של יצחק שמיר ממיזרע, התחדש הקשר ושמיר מצא מקלט בדירתו הקטנה של משה, ששכר לאחר נישואיו עם אסתר לבית נחמיאס רק 10 ימים קודם לכן. כאשר נוכח משה לדעת כי המחתרת זקוקה לכסף באופן נואש, החליט, בהסכמת אשתו, לתרום את הנדוניה, בסך 150 לירות, לקופת התנועה. לימים השתתף בהכנת תעודות הזהות של הבורחים מלטרון. משה נעצר לאחר ניהול משא ומתן לקניית נשק וישב שבעה חודשים במחנה לטרון. לאחר הקמת המדינה, עסק בעיסוקים פרטיים.
בביה”כ, שימש כגבאי, היה פעיל שנים רבות בחיזוק המקום וביסוסו. לעיתים שימש גם כחזן לעת מצוא וקולו הערב הדהד בין כתלי בית הכנסת לעיתים קרובות. רבים מילדי בית הכנסת זוכרים אותו היטב, הממתקים שחילק להם היו מהמשובחים שבדוכני השוק. הלך לעולמו – י”ד באלול תשנ”ט (26.8.1999 ) בגיל 83 ונטמן בבית־העלמין ירקון בחלקת לח”י. הותיר אחריו בן: יעקב, נכדות ונינים יבדל”א.

. נעים זמירות ישראל יוסף הררי ע”ה
הררי, יליד מצרים התפלל בבית הכנסת ושימש כחזן וקורא בתורה בסוף שנות השישים עד אמצע שנות השבעים. נודע בקולו הערב, בזמירותיו ופיוטיו וכן בדיבורו עם הדגשים “ח” ו”ע” . איש נעים הליכות היה, תמיד חיוך נסוך על פניו עת דיבר עם הסובבים אותו. לפרנסתו עסק במכירת כלי מטבח ברח’ הגדוד העברי בתל-אביב. הלך לעולמו יג’ אייר תשס”ט. יהי זכרו ברוך.
.
.
פרשת דברים

..
נשמת כל חי – יוסף הררי ע”ה

.
.
את קרבני לחמי לישי – החזן יוסף הררי ע”ה
.
.
קריאת התורה לראש השנה – החזן יוסף הררי ע”ה
החזן רחמים מזרחי ז”ל.
רחמים בן טובה ודוד מזרחי היה במשך עשרות שנים חזן וקורא בתורה בבית הכנסת. איש, נעים הליכות, חייכן, תמיד שמח בחלקו, בעל קול ייחודי בתפילותיו ובעת הקריאה בתורה. הטביע חותמו על מתפללי בית הכנסת במשך שנים רבות בהם שימש בתפקידיו. היות ולא מצאנו תמונות של רחמים, גזרנו תמונתו מאירועי בר המצוה בהם השתתף כחזן.
הלך לעולמו יח’ תמוז תשנ”ח.
.
.
תשנ”ב. החזן רחמים מזרחי ע”ה. קריאת המגילה

.
.
מקבץ קטעי סרטוים. החזן רחמים מזרחי ע”ה
חיים (חיימיקו) סילבס ז”ל
חיים או כפי שכונה בשם החיבה חיימיקו עלה ארצה בשנת 1928 מקורפו יוון. עבד בעבודות הנמל בחיפה ולאחר מכן בנמל תל-אביב. התגורר בסמיכות לנמל ולבית הכנסת ולמעשה היה “שומר” המקום כשממרפסת ביתו היה משקיף על בית הכנסת כשברקע תמיד התנגנה לה מוסיקה יוונית מהולה במוסיקת חזנות ספרדית בנוסח ירושלים. אהב ותמך בנדיבות בבית הכנסת. התפרסם בזכות היות בונה סירות מעולה השיט סירות לרוב בנחל הירקון ואף בנה את בית הקפה המפורסם “פיראוס” ששט על הירקון בשנות השישים.
חיים הלך לעולמו ביום שלישי ראש חודש אייר תשע”א.
חיימיקו סילבס והירקון המלוח
חיימיקו והירקון המלוח מתוכנית הטלוויזיה אבני דרך ערוץ ראשון תחילת שנות ה 70. הירקון הסירות ותל אביב הנוסטלגית במלוא הדרה.
נתן זהבי מגיש את השקת הגונדולה ברעננה ב-2004
לאתר הבית של הגונדולייר – http://agam-hapark.co.il/
חיימיקו סילבס האיש מאחורי הגונדולייר מלווה את התחילת דרכו של אתר השייט הרומנטי ברעננה

חיימיקו, מייסד הגונדולייר באגם הפארק ברעננה, מספר בתכניתו של ירון אילן על מייסדי המוזיקה היוונית.
המבוגרים שביננו זוכרים ימים עברו של נחל הירקון, מהימים שבגדות הנחל צמחו להם קני סוף (בוסים) מהם היו הילדים בונים עפיפונים (טיארות), מהימים בהם דייגים דגו בנחל באמצעות רשתות שנפרסו בין שתי גדותיו (הופה) ובוודאי זוכרים את מעגני הסירות של חיימיקו העשויים מעץ בהם נקשרו הסירות האחת לשניה בסופו של יום. התמונות מהימים ההם, כשהנחל היה עדיין נקי ומימיו היו צלולים, ימים שהיו ואינם. על כך שר אריק איינשטיין “על גדות הירקון”. המטיילים בצפון הישן של תל אביב, נשם מצד אחד את ניחוח הנמל ומצד שני חווה את חוויית השייט בירקון או טיול שבת בגדותיו.


שיר מכושף… יש לי ממנו את הטעם של הירקון כשהכרתי כשהייתי ילד.
שיר שרק ילדים תל אביבים של שנות ה60-70 יכולים להבין. הסירות עם המשוטים “דגון” של חיימיקו האגדי, עלים על המים ואפילו היינו קופצים למים.שטים עד רידינג (מפחדים לא לצאת לים) אחח… תל אביב גדות הירקון


אברהם בן אדרת ז”ל
בן אליעזר ולבנה
אברהם עלה לארץ מתורכיה עם ב”ב בשנת 1935.
היה מהבאים הקבועים של בית הכנסת. אדם נעים הליכות ומסביר פנים.
הלך לעולמו כד’ ניסן תשנ”ג
אברהם בן אדרת עם עימנואל (מנולי) אהרון 1992
. .
. .מנחם בן יחיא מני ע”ה
מנחם בן יחיא מני ע”ה היה מהמתפללים קבועים של בית הכנסת ודמותו הססגונית בעלת האורייטציה התימנית בלטה בין באי בית הכנסת שברובם היו ספרדים ממוצא יווני או ירושלמי.
נולד בתימן, עסק במסחר ובמסגרת זו הרבה בנסיעות בתימן, עדן, מצרים ועוד ארצות בלבנט.
מנחם ורעייתו מזל ע”ה שכלו את בתם ציונה ע”ה שנקטפה בדמי ימיה ולזכרה הקדישו לבית הכנסת פרוכת המשמשת עד היום בהיכל הקודש.
הלך לעולמו ביום כה’ ניסן תשל”ח 2/5/1978 ונטמן בבית העלמין בחולון
יהי זכרו ברוך
בחודש ספטמבר 1969 הוכנס ספר תורה לבית הכנסת בתהלוכה בה השתתפו רבים. מהתמונות, עולים ניבטים אנשים ישרים שהיו ואינם, צוהלים ושמחים כחתנים בחופתם וביניהם מנחם מני ע”ה.
(התהלוכה נקלטה ברחוב כג’ יורדי הסירה מס’ 16-18-10).
בתמונה הימנית מני שני מימין עם המגבעת השחורה, בתמונה השמאלית מני שלישי מימין מפנה מבטו לכיוון ספר התורה
. .יצחק בן אליהו אבולעפיה ז”ל.
עלה עם משפחתו ממצרים ב 1956. שנתיים לאחר מכן עבר להתגורר בסמוך לנמל תל-אביב הישן. היה ממתפללי בית הכנסת הקבועים עד ליומו האחרון. הלך לעולמו בראש חודש אדר א’ תשל”ו.






יצחק אבולעפיה ע”ה עם רעייתו ובנו במרפסת ביתם. השנה 1972.
יצחק אבולעפיה ע”ה עם בני משפחתו המורחבת בחתונת גיסתו בקהיר.
השנה 1948

שלום ענסי ז”ל
מותיקי בית הכנסת , החל להתפלל בבית הכנסת מתחילת שנות ה-60 במשך כ-30 שנה. אדם צנוע איש גומל חסדים ותומך גדול בבית הכנסת.
נפטר ביח’ באייר תשנ”ח
Published: Jun 17, 2021
Latest Revision: Mar 19, 2023
Ourboox Unique Identifier: OB-1177299
Copyright © 2021
