KİŞİLER
-Yağmur Elif ve Bilgin’in kızıdır
-Damla Yağmur’un kız kardeşi
-Baba (Bilgin)
Anne (Elif)
-Çuka Yağmur ve Damla’dan yüz bin yıl önce yaşayan kardeşlerden büyük olanı.
-Anin Çuka’nın kız kardeşi.
KİTAPTA GEÇEN YERLER
Antalya’nın biraz ötesindeki Karain mağarası yakınları.
KİTABIN GEÇTİĞİ ZAMAN DİLİMİ
Günümüzü ve yüz bin yıl öncesini anlatmaktadır.
ÖZET
Zaman Bisikleti, iki kız kardeş ile babalarının geçmiş zamana yaptıkları yolculukları konu ediliyor. Dört bölümden oluşmakta ve dokuz yaş üzeri okurlara hitap etmektedir.
Bir gün Bilgin Bey kızları Damla ve Yağmur’a eski bisikletini verir ve bu bisikleti bir zaman bisikletine dönüştürmelerini ister. Daha sonra da kızlarını bisikletle bırakıp uyumaya gider. Uyanınca, kızlarının yaptığı zaman bisikletini şaşkınlıkla inceler. Daha sonra da hep birlikte, kızların her ayrıntıyı düşünerek hazırladığı bisikletle zaman yolculuğuna çıkarlar. Bazı tehlikeler atlatarak yüz bin yıl öncesine Karain’e giderler. Orada Çuka ve Anin adlı kardeşleri görüp izlemeye başlarlar.
Çuka, çok akıllı bir çocuktur ve hayatı kolaylaştırmak için sürekli çabalamaktadır. O gün de taş ve ağaç dalı kullanarak bir balta yapmaya çalışır. İlk denemeleri başarısızlıkla sonuçlansa da pes etmeyerek güzel bir balta yapmayı başarır. Böylece kabile başkanı, başkanlık kolyesini Çuka’ya verir ve böylece onu kendinden sonraki başkan ilan eder.
Kızlar ve babaları o gün eve dönerler ama birkaç hafta sonra daha fazla dayanamayıp yine yolculuğa çıkarlar. Böylece sabahın erken saatlerinde Karain’i izlemeye ve Anin’in tek başına bir yere gittiğini görürler. Az sonra Anin bir kamış alır ve ucunu sivriltip yüksek dallardaki elmaları toplamak için kullanılır. Abisi Çuka uyanıp Anin’i bulunca icadı görür ve gurur duyar. Ayrıca bu icadı geliştirmek için Taşçı Amca’dan özel bir taş yapmasını ister. İstediği biçimdeki taş hazır olunca taşı, ucu çatallaştırılmış kamışa sabitler. Böylece ilk mızrağı yapar ve Taşçı Amca’ya denetir. Akşam kabile reisi de bu yeni icadı görüp dener ve Anin’i mızrakçıbaşı ilan eder. Bu olaya şahit olan baba ve kızları eve dönerek yaşadıklarını annelerine anlatırlar.
Bir süre sonra yine kızların isteğiyle, zaman bisikletine atlayıp yolculuğa çıkarlar. Ama bu kez bir yıl sonrasına giderler. Böylece Çuka, Anin ve babaları Ara’yı, Beldibi’nde kendilerinden daha ilkel bir kabileye ateş yakmayı ve av aletlerini öğretirken izlerler. Daha sonra ise evlerine dönüp heyecanla bir sonraki yolculuk beklerler.
Aradan çok fazla zaman geçmeden yeniden Çuka ve Anin’in yaşadığı zamana giderler. Bu kez Çuka’nın balık yakalamak için dereye gittiğini ve Anin’le birlikte yeni yöntemler deneyerek birçok balık yakalayıp döndüklerini görürler. Eskiden balık yakalamak için sırılsıklam olan kabile üyeleri Çuka ve Anin’in kullandıkları yeni yöntemi öğrenirler. Böylece kolay bir şekilde bütün kabileye yetecek kadar balık avlarlar. Tüm kabile üyeleri yakaladıkları balıklarla hazırlanan ziyafet çekerken kızlar ve babaları da eve gidip annelerinin kızarttığı balıklarla ziyafet çekerler.
Başka bir gün ise sınavlarından yüksek not alan kızlara bir ödül olarak zamanda yolculuğa çıkarlar. O gün Çuka’nın çok üzgün olduğunu gören kızlar ve babaları Çuka’yla Anin’in konuşmalarını dinleyerek bunun nedenini anlarlar. Biraz sonra ise Çuka, suyu mağaralarının yanına getirmenin kabileye çok büyük kolaylık sağlayacağını düşünür. Bunun üzerine suyu mağaralarının yakınına getirebilmek için fikirler bulur ve denemeler yapar. Böylece kamışlarla su olukları yaparlar ve tüm kabilenin yardımlaşmasıyla mağaranın girişine suyu getirmeyi başarırlar. Tüm kabile bu güzel olayı kutlamak için hazırlık yaparken kızlar da babalarıyla evlerine dönerler.
Güzel bir yaz günü Bilgin Bey, balık tutmayı düşünür ama kızlar her zaman olduğu gibi yine babalarını ikna ederler ve zamanda yolculuğa çıkarlar. Bu yolculukta Çuka’nın bir kütük ve dal parçasıyla uzaktan haberleşme yöntemini bulduğuna şahit olurlar. Eve dönerken de zamanı, yola çıktıkları ilk ana ayarlarlar ve balık tutmaya giderler.
Daha sonra da birkaç defa daha zamanda yolculuk yaparlar. Hatta bir seferinde anneleri de onlara katılır. Bu yolculuklar sayesinde de köpeklerin evcilleştirilmesinden tuzakla avlanmaya kadar pek çok ilke şahit olurlar.
KONU
Zaman Bisikleti, iki kız kardeş ile babalarının geçmiş zamana yaptıkları yolculukları konu ediliyor. Dört bölümden oluşmakta ve dokuz yaş üzeri okurlara hitap etmektedir. Bir gün Bilgin Bey kızları Damla ve Yağmur’a eski bisikletini verir ve bu bisikleti bir bisiklet zamanine dönüştürmeleri ister.
ANA DÜŞÜNCE
Çocukların gördükleri şeylerden kimsenin akıl edemeyeceği sonuçlar çıkarıp yeni buluşlar yapmaları.
|
Daha ilkokul öğrencisiyken öykü ve şiir başlattı. Lise çağındayken, yazdığı öykü ve şiirler günün edebiyat dergilerinde yayınlanmaya başladı. 70’li ve 80’li yıllarda o dönemin izlerini taşıyan şiirler yazıyor. 1976’da Dokuz Eylül Üniversitesi GSF Sinema TV Bölümü’nde Öğretim Görevlisi, daha sonra Bölüm Başkanı oldu.
1984’te üniversiteden ayrılarak İstanbul’a gelen Bilgin Adalı bir süre çeşitli reklam ajanslarında yazarı olarak çalıştı. Daha sonra, serbest reklam ve altıncı yazarlığı yaptı.
Bilgin Adalı 19 Eylül 2012 yılında yaşamını yitirdi.
Published: Jan 10, 2021
Latest Revision: Jan 10, 2021
Ourboox Unique Identifier: OB-999039
Copyright © 2021
Ossuruk gibi ama m
Emek verilmiş gerçekten
ÇOK GÜZEL İŞIME YARADI
Baştaki resim çok güzel benim evimdede var
Elinize sağlık
Salih abi bana bi yolluk yap bohytttt
Cristiano Ronaldo
10000 TL kazandınız