KİŞİLER
ÇAYLAK: Çaylak baş roldedir. Filozof’un torunudur. Anne ve babasını bir trafik kazasında kaybetmiştir.
FİLOZOF : Çaylak’ın babaannesidir. Çok bilgili olduğu için Çaylak ona ” Filozof ” demektedir.
KARANFİL: Karanfil Çaylak’ın okul arkadaşıdır. Annesini kaybetmiştir. Babası çiçekçi olduğu için Filozof ona ” Karanfil ” demektedir. Çaylak ile iyi anlaştıkları söylenemez.
KİTABIN GEÇTİĞİ YER
– Filozof’un kütüphanesi.
KİTABIN GEÇTİĞİ ZAMAN
DİLİMİ
Belirtilmemiş …
OLAYLARI OLUŞ ŞİRASIN GÖRE SİRALANDIRMA
Her şey Çaylak’ın okulda yapılan ” Yabancı Çocukları Okulumuzda İstemiyoruz ” adlı bir kampanyaya imza atmasıyla başlar.
Filozof, Çaylak’a okulun nasıl geçtiğini anlatmasını istediğinde işler karışır. Filozof durumu öğrenince; Çaylak ile arasında 3 günlük küslük başlar. Filozof’ un küslük başlatmasının nedeni, Çaylak’ın empati yapmaması ve anlatırken ” Onlar imzaladı, ben de imzaladım” demesidir. Sonunda barışırlar ve Filozof Çaylak’a ‘Biz’ kavramını örneklerle anlatır.Günler belki de haftalar bu konu üzerinde geçer.
Bir sonraki konu … IRKÇILIK!
Sanırım bu konu ile ilgili bilgi vermeliyim. Burada ” Beyazlar ” ve ” Siyahiler ” kelimelerini duyacaksınız. Beyazlar, kendi milletlerinin en üstün olduğunu düşünenler. Siyahiler ise kendi milletlerinin kusurlarını kabullenenlerdi. Bu da Çaylak’ın ” İnsanlar neden kendi milletlerini en çok severler? ” Sorusuyla başladı. Filozof Çaylak’a bu konu ile ilgili güzel örnek isimler verdi; Rosa Parks ile Beyaz öküz, Malcolm X, Martin Luther King … En sonda, Karanfil! Karanfil o Çaylak’ın imzaladığı kampanya kağıdı imzalamadığı için Filozof onu evine davet etti. Filozof konuştuktan sonra Karanfil’e ailesini sordu, Karanfil’de anlattı.
– “Annem iskelede çiçek satan bir çingene kızmış. Babam ona aşık olmuş. Ama ailesi bu aşka hiç hoş bakmamış. Babam delikanlı adammış, kimseyi dinlememiş. Sonra dedemler çok utanmışlar ve annemden af dilemişler. Annem de gitmeden önce onları affetmiş. Ben doğduktan bir süre sonra annem rahmetli oldu. “
Sonra bir sessizlik oldu … Çaylak’ın anne ve babasını kaybettiği kazaya karışan çiçekçi Karanfil’in babasıydı. Filozof ve Çaylak bunu unutmaya karar verdi. Karanfil evine gitti fakat bu ilk gelişi olmayacaktı.
KONU
Özkan Öze’nin Çaylak İle Filozof serisinin 3. kitabıdır. Birinci kitapta ” Ben Bir Neyim? ”, İkinci kitapta ” İnsan Diye Bir Kelime ” başlıkları altında benlik ile insan konularını işleyen yazar; Bu kitabında ” Ruhun Irkı Yok ” başlığı altında ırkçılık konusunu Çaylak İle Filozof kahramanlarının arasında geçen konuşmalarla aktarmaya çalışmıştır.
ANA DÜŞÜNCE
İnsanlığımız zaafa düştüğünde, ciğerlerimize ilk yapışacak mikrop, ırkçılık olur …
YAZARIN KISACA HAYATI
Özkan Öze 1974 yılında Sakarya ilinin Adapazarı ilçesinde dünyaya geldi. Hem kendi ismiyle hem de çocuklar için yazdığı popüler bilim kitaplarında kullandığı Tarık USLU ismi ile pek çok kitabı yayınlandı. Kitaplarından bazıları Malayca, İngilizce, Kürtçe , Fransızca gibi farklı dillere çevrildi.
Yazarın Bazı Eserleri:
- Ali Gel ve Maceraları
- Dersimiz Serisi
- Genç Adam ve Allah
- Hüzünlü Tebessümler
- Bilim Öyküleri
- Çarp Yoksa Çarparım
- Şu Acayip Uzay(Şu Acayip Şeyler Seti)
- ….
MEKAN AÇIKLAMASI
Olaylar ve konuşmalar Filozof’un kütüphanelerinde geçmektedir. Bende bundan yola çıktım ve Filozof’un kütüphanesini tasarladım …
Published: Jan 1, 2021
Latest Revision: Jan 1, 2021
Ourboox Unique Identifier: OB-986302
Copyright © 2021