KİŞİLER
EVREN: Yener karşı eve taşındığından beri arkadaşlar. Bilgisayarı çok hızlı kullanım. Yener’in parlak buluşlarını ve fikirlerini hayata geçirmekte usta bir uygulayıcıdır. Sihirbazlık numaralarına bayılır. Gitar çalar. Okulda tiyatro ve bilgisayar kulübünde. Elif’e karşı duyduğu hisleri henüz çözemedi, yan yana geldiklerinde hemen kızarır. Ergenlik çağına girip hakkında bir annesinin takibinde.
YENER: Arkadaşlar arasında ilginç ve espirileri ile tanınır. Evren’le onun hakkında iyi anlaşırlar. Bilgisayar kullanmada ve grafik işlerinde Değişmeli Süper Gazete’nin düzenlenmesini o yapar. Annesi ve çocukları yıllar önce ayrılmış. Yener banka müdürü olan annesiyle birlikte yaşıyor. Süper Gazete fikri ilk ondan mı çıktı Evren’den mi, artık hatırlamıyor. İleride iyi bir gazeteci olmak istiyor.
SELİN: Yazı yazı ve desen çizmeye meraklı. İleride Güzel Sanatlarla ilgili bir meslek edinmeyi hayal ediyor. Gazetecilik, haber yorumuluğu ya da stilistlik de seçmek istediği meslekler arasında. Yardımsever ve çalışkan bir kız. Çok kitap okuyor, sürekli geliştiriyor, süper Gazete deneyimlerini arttırmak peşinde. Babası iş adamı, annesi öğretmen, maç Murat ile zaman zaman çekişirler.
ELİF: Meslek konusunda henüz bir karar yok. Çok meraklı bir kız, gözünden hiç bir şey kaçmaz. Süper Gazete’nin muhabiri olmak için sürekli Evren’le Yener’in peşindedir. Başarır kafasına koyduğunu. Ünlülerin adres ve telefon bilgilerini biriktirmeyi sever. Aile şahıs arkadaşlarına yansıtmaz. Babası belediyede çaycı, annesi apartman görevlisidir. Kardeşi Arif’le çok iyi geçindiği söyleneme. İyi ve güvenilir bir arkadaş.
Seher Hanım: Yener’in annesi, aynı zamanda bankacı
Nermin Hanım: Evren’in annesi
Altay Şen: Ünlü Şarkıcı
Oğuzcan Selimoğlu: Altay Şen’e benzeyen ve onun yanında
çalışan kişi
Osman Bey: Tarih Öğretmeni
Bakkal Nazmi Amca: Mahallenin bakkalı
Sedat Amca: Selin’in babasının şoförü
Fatoş Hanım: Altay Şen’in yardımcısı
KİTAPTA GEÇEN YERLER
Mahalle
Okul
Banka
Çiftlik evi
Altay Şen’in evi
Osman Bey’in evi
Oğuzcan Selimoğlu’nun evi
Kafe
KİTABIN GEÇTİĞİ ZAMAN DİLİMİ
Yener ve annesinin mahalleye taşınmasından, tüm olaylar bitene kadar.
OLAYLARI OLUŞ SIRASINA GÖRE OLUŞTURMA
- Yener ve annesi mahalleye taşınır.
- Yener, Evren, Selin ve Elif Süper Gazeteyi çıkartmak için hazırlık peşindedirler.
- Süper Gazetenin manşet haber haberlerini karşılaştıkları olaylardan oluştururlar.
- Oğuzcan Selimoğlu okula gelir.
- Altay Şen ile röportaj komisyon karar verirler.
- Elif’i atlatma planı yapılır.
- Kafede araştırma yapılır.
- Taksinin peşine düşülür
- Dört arkadaş Oğuzcan Selimoğlu’nun evine giderler.
- Evren kaçırılır
- Tarihçi Osman Bey’in evine gidilir
- Çiftlik evine gidilir.
- Yener kurtulur, olaylar çözülür
KONU
Yedinci sınıfa giden dört arkadaşın kendi çabalarıyla hazırlayıp, dağıttıkları Süper Gazeteyi hazır karşılaşırkentleri heyecan dolu serüvenleri anlatıyor; Öğretmen, okul ve aile ilişkilerini içtenlikle paylaşıyor.
ANA DÜŞÜNCE
Kendi gazetesini çıkartmak isteyen dört arkadaşın macera dolu serüvenleri heyecanlı ve akıcı bir dilde anlatılmıştır.
YAZARIN KISACA HAYATI
Aytül Akal 1952 yılında İzmir’de dünyaya geldi. 1971 yılında İzmir Amerikan Kız Kolejinden mezun oldu. 1999 yılında uzaktan eğitimle Washington İnternational University’den mezun olmuştur.
Aynı üniversitede Eğitim alanında yüksek lisans yaptı. Küçük yaşlarda yazı yazı başladı. Çocukluk yıllarından itibaren çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanmıştır. 1973 yılından sonra Hayat Mecmuası’nda başladı.
Yetişkinler için şiirler içeren ve artık yayında olmayan ilk kitabı Kent Duygusu kitabını yayınladı. 1976 yılından 1980’de kadar Elele dergisinde Bindallı ismi ile 16 sayfalık bir ek dergi hazırladı. Çocuklar için olabilir olabilir.
Geceyi Sevmeyen Çocuk kitabı 1991 yılında yayınlandı. Daha sonra Günaydın gazetesinin Sobe dergisinde masalları yayınlanmaya başladı. Aytül Akal konferansları ile kitapları için imza günlerine katıldı. Çocuklarda okuma alışkanlığı için çalışmalar yaptı.
130’un üzerinde yayımlanmış kitabının 30’dan fazlası farklı dillere çevrilmiştir. Aytül Akal iki yazar arkadaşı ile Uçanbalık Yayınlarını kurmuştur.
Published: Dec 17, 2020
Latest Revision: Dec 17, 2020
Ourboox Unique Identifier: OB-969691
Copyright © 2020