בחג החנוכה אנו מציינים את הניצחון הצבאי המרהיב של החשמונאים על היוונים, שהוביל בסופו של דבר דבר לכינונה של המדינה יהודית עצמאית ומשגשגת. החשמונאים, ובמיוחד יהודה המכבי, היו לסמל של גבורה יהודית בתרבות הציונית המודרנית, שונה בשל הניסיון לעצב את דמותו של “היהודי החדש”, שהתאפיין בחתירה לעצמאות מדינית ועושהמה צבאית. המכבים נתפסים כגיבורים בזכות כושר העמידה שלהם מול אם חזק מהם, ובזכות אומץ הלב שגילו בשדה הקרב. בהזדמנות זו, לקראת חג החנוכה, אנו מזמינים את התלמידים לדון במושג “גבורה”, ומציעים שגבורה יכולה לבוא לידי ביטוי בחיי היום-יום, לא פחות ולא בשדה הקרב. את הדיון נפתח בצפיה בסרטון קצר, המציג את הגבורה בהקשרה הצבאי הישראלי.
איזהו גיבור שבגיבורים? זהו שכובש את יצרו.
שנאמר: “טוֹב אֶרֶךְ אַפַּיִם מִגִּבּוֹר וּמֹשֵׁל בְּרוּחוֹ מִלֹּכֵד עִיר.” (משלי טז, לב)
וכל הכובש את יצרו מעלין עליו כאילו כבש עיר מלאה גיבורים…
ויש אומרים: מי שעושה שונאו אוהבו
חג החנוכה הפך לחגה של הציונות, חג המסמל את המאבק לתקומה לאומית. אור שמונת הימים היה לאורה של המדינה היהודית בארץ ישראל וגבורת החשמונאים הייתה לסמל הגבורה הלאומית.
בחרנו להציג בפניכם את סיפור הגבורה של וילי טל, בעליה של מנורת חנוכה שנתרמה לאוסף החפצים באוקטובר 2008.
וילי טל נולד באמסטרדם, בספטמבר 1922, בן שני לפליקס וגרטה טל, אח לפלורי המבוגרת ממנו בשנתיים וחצי. עם פרוץ המלחמה מצא וילי עבודה בחסות המועצה היהודית, כאח בבית חולים יהודי לחולי נפש Apeldoornse-bos. באופן זה קיבל שחרור זמני מגרוש.
ב-21 בינואר 1943, בהוראה של אייכמן ובשיתוף גמקר, מפקד מחנה המעבר וסטרבורק, כתשע מאות חולי בית החולים וחמישים מעובדיו גורשו ברכבת לאושוויץ. למרות שהייתה ידיעה מוקדמת על אקציה זו, ומאה מהעובדים היהודים של בית החולים ירדו למסתור, סרב ווילי לעזוב את חוליו ונשלח עמם לאושוויץ. וילי נספה באושוויץ ב-30.4.1943.
פליקס טל, אביו של וילי, אשר חזה את העתיד לבוא לאחר פלישת גרמניה להולנד, שכר חדר באמסטרדם אליו העביר מסמכים, חפצי ערך ותצלומי משפחה. בין אלו שמר על מנורת חנוכה זו אשר קיבל וילי בנו כמתנה לבר המצווה.
פליקס ואישתו גרטה שרדו את המלחמה במסתור באמסטרדם. בתום המלחמה החזיר פליקס לרשותו את רכוש המשפחה שהסתיר. בשנת 1947 עלו גרטה, בתה פלורי וחתנה אלי אשר לא”י ועמם מנורת החנוכה של וילי.
מנורת החנוכה נתרמה ע”י פלורי אשר לאוסף החפצים של יד ושם באוקטובר 2008 כזיכרון אחרון מאחיה וילי אשר נרצח באושוויץ.
אוסף החפצים, מוזיאון יד ושם
תרומת פלורי אשר, כפר סבא, ישראל
Published: Dec 16, 2020
Latest Revision: Dec 16, 2020
Ourboox Unique Identifier: OB-967038
Copyright © 2020