BİLİM VE SANAT DERGİSİ by Yıldız - Illustrated by
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

BİLİM VE SANAT DERGİSİ

by

Artwork: "BiLİM VE SANAT" KASIM AYI DERGİMİZ

  • Joined Nov 2020
  • Published Books 2

 

 

EDİTÖRÜN KALEMİ

 

E-Dergimiz eTwinning Projesi kasım sayısı “Bilim ve Sanat” dergisi Söke Amerikan Kültür Koleji Ortaokulu öğrencilerinin çalışmalarla hazırlandı.

Bu sayımızda öğrencilerimiz bilim ve sanat konusuyla ilgili, ilgi ve yetenek gösterileri göstermek içinde çalışarak ortaya koydukları ürünleri bir araya getirdiler.

Emeği geçen bütün öğrencilerime teşekkür ederim. İyi okumalar ..

 

                                                                   YILDIZ DİNÇ

2

İÇİNDEKİLER

 

  1. TÜRK BİLİM İNSANLARIMIZ
  2. SANATÇILARIMIZ
  3. BİLİMİN İÇİNDEKİ SANAT
  4. BİLİM NASIL GELİŞTİ?
  5. YALNIZ MIYIZ?
  6. “BİLİM VE TEKNOLOJİ” ŞİİRİ
  7. ROMAN ELEŞTİRİSİ-KORALİN
  8. AFİŞ ÇALIŞMALARI
  9. BULMACALAR-OYUNLAR
  10. KELİME BULUTU ÇALIŞMALARI
  11. KARİKATÜR ÇALIŞMALARI
3

 

 

TÜRK BİLİM İNSANLARIMIZ

 

Cahit Arf 1910 yılında Selanik’te dünyaya gelmiştir. Henüz iki yaş Balkanlar Savaşı İstanbul’a göç edildi. Buradan kısa bir süre sonra İzmir’e taşınmıştır. Arf’in matematiğe ilgisi İzmir’de başladı.1926 yılında lise eğitimi için Fransa’ya gitmiştir. 1932 de tamamladığı yükseköğretiminin ardından Galatasaray Lisesi’nde öğretmenliği öğretmenliği başladı. 1937 yılında doktorasını yapmak için Almanya’ya gidip doktorasını meşhur Arf Teoremi ile tamamlanmıştır.

4
BİLİM VE SANAT DERGİSİ by Yıldız - Illustrated by "BiLİM VE SANAT" KASIM AYI DERGİMİZ - Ourboox.com

 

 

 

Aziz Sancar 1946’da Mardin’in Savur kasabasında dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Savur kasabasında tamamlamıştır. İstanbul Tıp Fakültesi’nden birincilikle mezun olup TÜBİTAK bursuyla Amerika’ya gitmiştir. Burada doktorasını tamamlamıştır. Doktora sonrası araştırmalarında Yale Üniversitesi’nde devam eden Aziz Sancar burada çok önemli buluşlar yapmıştır. 2015 Kimya Ödülüne uzanmıştır.

6
BİLİM VE SANAT DERGİSİ by Yıldız - Illustrated by "BiLİM VE SANAT" KASIM AYI DERGİMİZ - Ourboox.com

 

 

 

Astronom matematikçi ve kelâm âlimi olan Ali Kuşçu, 1403’te Semerkant’ta doğmuştur. Babası Muhammed, Timur İmparatorluğu Sultanı ve astronomu Uluğ Bey’in kuşçusu için ailesi “Kuşçu” lakabıyla meşhur olmuştur. Ali Kuşçu, Semerkant ve Kirman’da eğitimini tamamladıktan sonra Uluğ Bey’e yardımcı ve rasathanesine müdür olmuştur. Ali Kuşçu, Uzun Hasan’ın sözcülüğünü yaptıktan sonra II. Mehmet’in davetiyle İstanbul’a geldi. Osmanlı – Akkoyunlu sınırında Fatih Sultan Mehmet’in emriyle büyük bir törenle karşılanan Kuşçu, Ayasofya medresesine müderris olmuştur. 16 Aralık 1474 tarihinde İstanbul’da ölmüştür.15 yüzyıla özgü mezarı Eyüp Sultan Türbesi etrafındaki hazirededir.

8
BİLİM VE SANAT DERGİSİ by Yıldız - Illustrated by "BiLİM VE SANAT" KASIM AYI DERGİMİZ - Ourboox.com

Babasının Türkiye Başkonsolos yılında görev yapmakta olduğu Bari’de doğmuştur. 1939 yılında İtalya’da II. Dünya Savaşı’nın ailesiyle Türkiye’ye dönmüştür. Oktay Sinanoğlu, sonradan TED Koleji olan Ankara Yenişehir Lisesi’ne 1953 yılında burslu öğrenci olarak girip okulu birincilikle bitirmiştir. Kimya bursuyla okumak üzere ABD’ye gitmiştir. 1956’da ABD Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kimya Mühendisliği’ni birincilikle bitirmiştir. 1960-1961 yıllarında atom ve moleküllerin Çok-elektronlu Kuramı ile “Doçent” olup, 1963’te 50 çözülemeyen bir matematik kuramını dünyasına kazandırarak 28 yaşında “tam profesör” unvanını değiştirildi. 20. yüzyılda Yale Üniversitesi ‘

                                                                      ALPEREN P.

10
BİLİM VE SANAT DERGİSİ by Yıldız - Illustrated by "BiLİM VE SANAT" KASIM AYI DERGİMİZ - Ourboox.com

SANATÇILARIMIZ

FAZIL SAY: 14 Ocak 1970 Ankara’da doğdu.4 yaş ailesi tarafından piyanoya başlatıldı. Devlet Konservatuar’ında Üstün Yetenekli Çocuklar İçin Özel Statü’de ​​öğrenim görerek 1987 yılında piyano ve işleme bölümlerini bitirmiştir. Şuan da profesyonel bir bestecidir.

 

İDİL BİRET: 21 Kasım 1941 yılında Ankara’da hayata gelir. Türk piyano sanatçısıdır. Müziğe olan ilgisi 2 yaşında başlamıştır. Dayısı müzikologtu. Eskiden yayın en ünlü piyanistti. Ayrıca sesi de çok iyiydi. Maalesef birkaç yıl önce aramızdan ayrıldı.

 

SUNA KAN: 21 Ekim 1936 Adana çevrim gözünü açar. “Harika Çocuk” olarak tanınmıştır. Türkiye’nin en iyi keman virtüözlerinden birisidir. Senfoni Orkestrası’nda solist ve başkemancı olarak görev yaptı.  

 

12
BİLİM VE SANAT DERGİSİ by Yıldız - Illustrated by "BiLİM VE SANAT" KASIM AYI DERGİMİZ - Ourboox.com

 

 

ALTIN ​​GÜN: Hollanda’nın Amsterdam’da kurulan bir Anadolu rock ve Türk folk grubudur. Grup basçı bir adam tarafından oluşturuldu. İlk albümlerini 2018 yılında yerine koydular.2019 yılında ” GECE ” şarkısı ile grup patlamıştı. Herkes onlar hayrandı. Hatta o şarkı ile Grammy Ödüllerine aday gösterdiler.

 

LEYLA GENCER: Türk Devlet sanatçısıdır. Leyla 1928’de bir köyde doğmuştu. Kendisi fazlalıkla yeteneklidir. Sesi ile herkesi kendine hayran. Hayata 10’un önce gözünü yummuştur.

                                                             ELİF TUANA Ç.

14

BİLİMİN İÇİNDEKİ SANAT

Bilim ve sanat kelimeleri ilk bakıldığında çok başka kelimeler olarak görülebilir ama bu yazıda göreceksiniz ki bu iki terim birbirlerine çok yakın.

Bazı sanatçılar, ressamlar, heykel tıraşlar ve niceleri esinlenerek eserlerini ortaya çıkarıyor. Örneğin eski deneylerde bazı ressamlar iskelet ve kas sistemimizin bir resmini çıkarmışlar. İşte böyle bazen bilim sanata başvurabilir.

Artık 14-15. İnsan anatomisi daha iyi anlatılması ve anlaşılmasıyla bilimsel resimler daha önemli bir hal aldı. 1543 yılında Andreas Vesalius’un tıp kitabıyla sanat bilimin artık içindeydi. Günümüzde bilimde sık olarak elle resim çizilmese de yine de 3 boyutlu resimler kullanılmaktadır.

 

15
BİLİM VE SANAT DERGİSİ by Yıldız - Illustrated by "BiLİM VE SANAT" KASIM AYI DERGİMİZ - Ourboox.com

(Yan taraftaki eskiden üzerine insan vücudunun bir bölümü verilmiştir.)

 

Dediğim ilgi çekici olsa da bence daha da ilginizi çekecek şeyler olacak.

Fosil ve hayvan biliminde sanatın sanat dallarından sadece birkaçıdır. Fosil bilimde arkeologlar çıkarmış bizim fosilleri birleştirirken veya resimden yararlanıyorlar. Hem birleştiriyorlar hem çiziyor bu da bilim ve sanatın iç içe olduğu biri.

Tabii ki sanat DNA’nın çizimine de yardım ediyor. Diyeceksiniz ki “Ne yani ressam DNA’ya bakıp resmini mi çiziyor? ‘” Belki belki yapıyor olabilir ama biz çok daha kolayını öğrenelim ne dersiniz?

DNA moleküllerini X ışını ile fotoğraflar çekiyoruz. Sonuçta fotoğrafçılık ve fotoğraf çekmek bir sanat değil mi? Evet, tabi ki öyle.

17

Artık bilimin içinde öğrendik fakat bu konu sadece burada anlattıklarımla sadece değil. Örneğin; Bazı ressamlar güneş sistemini ele alıp çok değişik havalı şeyler ortaya çıkarabiliyor. Bazı ressamlar ise bakteri örneklerini ele alıp akıl almaz şeyler ortaya çıkarabiliyor. Bazıları ise anlattığım gibi fosil örnek adeta fosillere o fosillere veriyor. Mesala birçok sevdiği dinozorlar kralı ” Tyrannosaurus- Rex ” yani T- Rex’lerin bile resimleri çıkartılıyor ve çiziliyor.

 

(Yan taraftaki resimde karakalemle birlikte bir T-REX görülmekte.)

 

İBRAHİM EFE B.

18
BİLİM VE SANAT DERGİSİ by Yıldız - Illustrated by "BiLİM VE SANAT" KASIM AYI DERGİMİZ - Ourboox.com
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content