כשניסיתי לחשוב על נושא לספר הדבר הראשון שאמרתי אני אלך להציץ בפלייליסט שלי ואראה מה מעניין אותי בתקופה זאת (אני נוטה למחוק ולהוסיף שירים בהתאם לטעם המוזיקלי הנוכחי שלי באותו רגע) . ישר קפץ לי לעין השיר “sinnerman” של נינה סימון. הוא שיר ששרד אצלי המון זמן במהלך חילופי השירים שלי. זה גרם לי להבין שכמעט תמיד בכל תקופה של חילופי שירים תמיד קיים לפחות שיר אחד של נינה סימון, בין אם קאברים שעשתה ובין אם שירים מקוריים שלה.
אני מקווה שאני אצליח לחדש לכם קצת על הזמרת האגדית הזאת ואם לא אז לפחות תזכו לשמוע את המוסיקה שלה דרך הספר.
נינה סימון נולדה בצפון קרוליינה ב1933 ושמה המקורי היה יוניס קתלין וימון (Eunice Kathleen Waymon).
היו לה שמונה אחים ואחיות. כמו זמרות שחורות רבות היא החלה את דרכה בשירה בכנסייה הבפטיסטית ולמדה פסנתר.
בגיל 10 ביצעה הופעה ראשונה בפסנתר ובה חוותה גזענות כאשר הוריה שישבו בשורה הראשונה התבקשו לפנות את המקום לטובת לבנים. האירוע הוביל אותה להיות מעורבת בתנועה לזכויות האזרח.
בגיל 17 עזבה את הבית ועברה לפילדלפיה, שם לימדה פסנתר וליוותה זמרים. היא יכלה להתחיל ללמוד בבית ספר למוזיקה היוקרתי “ג’וליארד” בניו יורק, הודות לתרומה שאספה הקהילה. מאוחר יותר ניסתה להתקבל למכון קרטיס אך נדחתה בשל צבע עורה (שנים לאחר מכן היא קיבלה תואר כבוד ממכון זה).
היא החלה לנגן בלוז וג’אז במועדון אטלנטיק סיטי ובן-זוגה נתן לה את הכינוי “נינה סימון” ב-1954 – “נינה” בספרדית משמעותו נערה וסימון על שם השחקנית הצרפתייה סימון סיניורה האהובה עליה.
ב1958 הוציאה את אלבום הבכורה שלה “Little Girl Blue”.
נינה סימון הייתה ידועה כזמרת מחאה. בשנות ה60 הייתה פעילה בתנועות לזכויות האזרח והקליטה מספר שירי מחאה ושירים פוליטיים העוסקים על האפליה הגזעית שהייתה באותה תקופה בארה”ב.
השיר הראשון שהוציאה בנושא זה היה “Mississippi Goddam” שנכתב שנכתב כתגובה לרצח של מדגר אוורס ופיצוץ כנסייה בברמינגהם אלבמה שגרם למותם של ארבעה ילדים שחורים.
קשר לישראל (כי אפשר בלי)-
סימון הופיעה בישראל פעמיים. בפעם הראשונה היה מתי כספי הצעיר מפקח התאורה והסאונד של המופע.
סימון הייתה מיודדת עם זמר הפולק רוק החסידי שלמה קרליבך.
גם ביתה של נינה, ליסה סימון הופיעה פה בארץ ב2017.
כמו שסגנון המוסיקה שלה מרתק ומסעיר כך גם היו חייה והיא הייתה מעורבת בכמה וכמה שערוריות. היה לה מוניטין בתעשייה המוסיקה שהיה קשה לעבוד איתה והיא נטתה להתפרצויות.
ב1971 עזבה את ארצות הברית בטענה לגזענות, אבל עלו טענות שזה קרה בעקבות סכסוכים עם האמרגן שלה, חברת התקליטים ורשויות המס.
ב1978 חזרה לארצות הברית ונעצרה בעוון העלמת מס.
ב-1995 ירתה סימון, לכאורה, בבן של שכנה ברובה אוויר אחרי שהצחוק שלו הפריע לה להתרכז.
ממליצה למי שמתעניין בעוד מידע ומעדיף לצפות מאשר לקרוא, על הסרט של Netflix:
What Happened, Miss Simone?
בטח מי שלא הכיר עד עכשיו את נינה סימון שואל את עצמו בשלב זה אז איזו זמרת היא?
ג’אז, בלוז, נשמה, מחאה, קלאסית, פופ?
יש שיגידו שהיא הייתה זמרת ג’אז בעיקר (טענה שסימון התנגדה לה). אבל לדעתי לשייך אותה לסגנון אחד ואפילו לכמה זה לעשות לה וליצירה שלה עוול. כשאני שומעת אותה אני לא מנתחת וחושבת אילו סגנונות היא שרה, אלא פשוט שומעת ונסחפת מהביצוע שלה. ואני ממליצה גם לכם לעשות זאת.
אז לסיום, אני מקווה להשאיר טעם טוב ופשוט להוסיף שירים שלה שאני אישית אוהבת. גם שירים מקוריים וגם קאברים (שלדעתי ברובם היא גם מתעלה על המקור).
https://youtu.be/D5Y11hwjMNs
Published: Oct 19, 2020
Latest Revision: Oct 19, 2020
Ourboox Unique Identifier: OB-919167
Copyright © 2020