by limor zuzut
Artwork: לימור זוזוט
Copyright © 2020
בחרתי בילד בן 5 שקוראים לו לירן, במשפחתו 5 נפשות. הוריו עובדים בעסק משפחתי במשרה מלאה ונעדרים מהבית שעות רבות. ישנה מטפלת אשר גרה איתם וכאשר הילדים חוזרים
הילדים חווים מצוקה רגשית בעקבות הספר ההורים שעות רבות ולילד שאני בחרתי ישנה בעיה נוספת של הפרעות קשב וריכוז.
ללירן חוזקות רבות: הוא טוב בזיהוי אותיות ומספרים ומוטוריקה גסה
לא לורן צריך חיזוק בתנועה במרחב- המטמטיקה במרחב (דבר זה גורם לו בלבול וחוסר סדרה) ובמוטוריקה עדינה ובנוסף בשמירה על קשב וריכוז על משרד.
בסך הכל הוא מאוד נבון אבל ניכר כי חשוב לעבוד איתו על התנועה במרחב- התמציות במרחב ומוטוריקה עדינה בזמן מתן רב של חיזוקים חיוביים והתייחסות אישית רגשית לילד.
. רקע כללי- תיאור האירוע-לירן ילד בגן עם הפרעות קשב וריכוז ועיה ריגשית
גן רגיל, מפגש בוקר, מפגש תוכן. 15.6.2020 יום שני בשעה 9:00
האירוע התרחש בגן של לירן. לאחר סיום התפילה, הגננת מבקשת מהילדים להחזיר את הסידורים למגירות ולשבת חזרה במקום והתארגן למפגש. בגן נוכחים 28 ילדים, גננת אם וסייעת האם. הגננת מתיישבת בכיסא למפגש והסייעת החדשה בבייבה מארגנת דברים ליצירה.
הגננת מתחילה את המפגש ובמהלך המפגש לירן מאבד את הריכוז מכיוון שרואה את הסייעת עובדת בחלל השני, לירן קם והולך אליה, הגננת פונה לומר ומזמינה אותו לבוא להמשיך לחזור למפגש, לירן מתעלם מקריאת הגננת. הגננת פונה לסייעת שתדבר עם לירן ותחזיר ותו למפגש, לירן צועקיסטנו רוצה לחזור למפגש והוא רוצה להישאר עם הסייעת. הסייעת מסבירה ללירן שזה הזמן מפגש עם הגננת ועליו לחזור לשבת במפגש עם כל שאר הילדים. לירן צועק ובוכה ממשנו רוצה לחזור למפגש והוא רוצה להישאר איתה, הסייעת מחבקת את לירן ואומרת לו שילך לשבת במפגש עם כל הילדים האחרים שיש להם לשבת לידו. לירן מתרצה וחוזר למפגש, לירן מתנהג יפה, מקשיב במפגש, משתתף, מסתכל לראות שהסייעת יושבת לידו ומחייך אליה בתדירות.
תאריך: 15.6.2020 שעת התחלה: 9: 00 שעת סיום: 9: 15 תצפית על: לירן גיל: בן 5 הערות: ילד בעל הפרעת קשב וריכוז ועיות רגשיות.
תוצאה | התנהגות | נסיבה |
הגננת פונה אליו ומזמינה אותו לבוא שובזור לה במפגש. | לירן קם והולך אליה | בזמן מפגש עם הגננת לירן מאבד את הריכוז כי הסייעת עובדת בצד השני של חלל הגן |
הגננת פונה לסייעת שתדבר עם לירן ותחזיר אותו למפגש. | לירן מתעלם מקריאת הגננת | הגננת פונה אליו פעם נוספת ומזמינה אותו לבוא לעולם חזרה לה במפגש. |
הסייעת מסבירה ללירן שזה הזמן מפגש עם הגננת ועליו לחזור לשבת במפגש עם כל שאר הילדים. | לירן צועק ממשנו רוצה לחזור למפגש והוא רוצה להישאר עם הסייעת. | הגננת פונה לסייעת שתדבר עם לירן ותחזיר אותו למפגש. |
הסייעת מחבקת את לירן אומרת לו שילך לשבת במפגש והיא באה לשבת לידו. | לירן צועק ובוכה ממשנו רוצה לחזור למפגש והוא רוצה להישאר עם הסייעת. | הסייעת מסבירה ללירן שזה הזמן מפגש עם הגננת ועליו לחזור לשבת במפגש עם כל שאר הילדים. |
לירן מתנהג יפה, מקשיב במפגש, משתתף, מסתכל לראות שהסייעת יושבת לידו ומחייך אליה בתדירות. | לירן מתרצה וחוזר למפגש. | הסייעת מחבקת את לירן אומרת לו שילך לשבת במפגש והיא באה לשבת לידו. |
יש לו את זה, זה לא צריך את זה, זה לא צריך לעשות את זה. זה לא רוצה לעשות את זה, אבל זה לא צריך לעשות את זה. עושה ולא מתרכז במפגש של הגננת
למדתי מתכוון את הצפייה של הפעמים. הסתכלות מהצד הינה דבר חיובי מכבי אף לא יכול להיות תמיד יכול לפעול לקלוט התנהגויות והתמודדות השונות של הפעולה של הילד במערכת מכיוון שהוא עסוק בעיקר בהקניית הידע והעברת התוכנות.
הנושא: תנועה
הנושא שאותו ארצה ללמד את לירן להיות תנועה. נושא התנועה אצל ילדים בבית הרך הוא בסיסי כמו הצורך במנוחה ואכילה. התנועה מאפשרת לילד גדילה והתפתחות בחינוך הגופני ישנו תפקיד מרכזי והוא העודד את הילדים להתנסות בתנועת מגוונת.
תוך כדי התנועה לילדים לומדים על הדרך והסביבתם.
נושאי הלימוד בגן ילדים:
1.שילוב תנועה בסביבה הפיזית והחברתית
2.חינוך לתנועה
3.חינוך פוסטומות
מטרות התוכנית:
הילדים ילמדו-
- שיכלול של תנועות בסיסיות.
- ביסוס הערכה העצמית ליכולות התנועה.
- גילוי אחריות לביטחונם ולבטיחות ילדים אחרים הנעים שם מרחב.
- שיפור החיבור של התנועה למלל.
- ישתלבו במשחקי תנועה משותתי וישמרו על הכללים והחוקים.
- שיכלול יכולתם לרקוד ריקודים מובנים.
בחרתי במושג התמצאות במרחב : ילד ילד יודע וזה יכול למצוא בחבוק אחר ידידי כיוונים זה יעשה לו סדר בראש, זה יעזור לו להבין איפה שיש לו קשר, עוזר לו להבין טוב יותר את ההיסטוריה אומרת: לקפוץ (למעלה), לזחול (למטה) לרוץ ( אימינה, שמאלה, ישר, במעגל) וכו ‘. ילד עם הפרעות קשב וריכוז יש לו קושי בהבנה של הוראות, מערכות מחברים המראות שפעילות גופנית עוזרת לילד מבחינה קוגניטיבית, מוטורית, נפשית, רגשית וחברתית.
סוג המושג: מושג מוסכם- מושגים שאדם יצר אותם על מנת שיהיה לנו יותר קל לתקשר אחד עם השני.
הגדרת ההתנהגות שארצה לקנות לתלמיד: למידת כיוונים בזמן למשחקים שונים בין קבוצתיים ובין אישיים.
הגירוי המבחין: עידוד הילד וקריאות התפעלות מהסביבה.
ידע ומיומנויות קדם הנדרשות לבי פס התנהגות: כדי לתרגל מיומנות של תנועה צריך יכולת של הפרדת התנועה, ריכוז, סבלנות, הבנה של המללה, שיווי משקל, מוטוריקה גסה ועדינה, קשר עין יד, קשר עין רגל.
פעילויות ללימוד המושג:
הצגה לסירוגין- המטרה של ההצגה לסירוגין היא לבדוק האם הילד מגיב כשהוא רואה גירוי שלמד. ההצגה לסירוגין מתבצעת כאשר בכל פעם מציגים לילד תמונה אחרת של חפצים אנשים החיים והילד מגיב רק כשהוא רואה בתמונה את מה שלמד. למידה זו תעשה שימוש חיקוי- המורה עומדת במרכז הכיתה ומקדמת לאמצע הכיתה בקפיצות צפרדע כשהיא פוגשת פנים של הילדים לילדים על שם הילד לומר שם של חיה ששמעה את אותו מתחיל את הפפץ לפי אותה הגישה האקטיבית הגננת. אז הצד שמאל. (כיוונים)
הצגה סימולטנית – הגננת תשב באמצע המעגל והתסביר על קו ישר ועל קו מזוגזג באמצעות הדלגית על הילד לחזור על הסבר הגננת גם הפיזית עם היקוי של הדלגית וגם הדיבור בהסבר המילולי, ילד שמצליח מקבל נקודה על הלוח. הילד עם הכי הרבה נקודות בסוף המשחק מנצח.
ניצור של מערכת גירוי באמצעות הנקודות, לירן יתאמץ כשהוא יראה שהוא מקבל נקודות בכל פעם שמצליח לחקות את הגננת בצורה טובה.
בפעילות הראשונה-
תמיכה בגירוי: התאמת מיקום- ארגון הסביבה כך שתסייע לילדים לבצע את התגובה הנכונה.
לארגן את החדר החלל בצורה מתאימה שהגננת תהיה במרכז הגן או החלל כדיי שהילדים יראו בבירור את התנועות.
תמיכה בתגובה: הדרכה גופנית- ליווי ישיר יחד עם הילד.
הפעילות השנייה-
תמיכה בגירוי: הפניית תשומת לב- הפנייה של תשומת הלב לנקודות ועידוד הילדים.
סיוע בזכירת התנועות של החיות ובקולות אם יצטרכו.
תמיכה בתגובה: הדרכה מילולית- תזכורות או רמזים אם יצטרכו בזכירת התנועות והקולות.
תמיכה בגירוי- במקרה שהגירוי המבחין חלש אז יש צורך לחיזוק ולהפוך אותו לברור יותר.
תמיכה בתגובה- קליטת הגירוי המבחין לא בהכרח מבטיח תגובה מתאימה למה יש צורך לסייע לילדים בשלבי הלמידה הראשונים.
הדהייה של גירוי- לאחר שהילד ביצע את התגובה הנכונה עם סיוע אז נחליש את ההדגשה של הגירוי בהדרגה עד הגעה למצב הטבעי. זאת אומרת שבקצב איטי לאט לאט נחליש את העידוד וההדגשה של לוח הנקודות עד שתהיה תגובה נכונה ללא תמיכה בכלל.
הדהייה של תגובה- כשיש תגובה מוצלחת בנוכחות גירוי לבין בודד, מדהים בהדרגה עד למצב שבו הילד לא יצטרך כל סיוע.
אם הילד לא מצליח בבי סטריפ המשימה למרות שהתמיכה אז עליי להקל ברמת הקושי שמוטלת לו ולתת לו העסק שאני יודעת ומדינה שהוא יצליח בזמן הקצב איתי להעלות את רמת הקושי.
דוגמא להכללת גירוי של המושג – אם הילד היה רגיל לשבת בצד במרחב לנוע בצורה אחרת הוא יפרוק אנרגיות. למשל- אם הילד עד כה היה הולך וחוזר בלי תכלית. אני אלמד אותו שהוא יכול לקרוא לעצמו משחקים בפעם האחרונה, הוא באמת עובד. פרפר את האגרסיות שיש לו וככה האיש לחזור ללמוד בצורה טובה יותר. משחק לדוגמא- לקפוץ עד למים בגןבבית לרוץ בחצר במעגל.
הכללת תגובה של המושג- המטרה יגרית היא לחזק את ההתמצאות במרחב של לירן. בעקבות הצלחת התגובה של לירן לקפיצות לכיוון נכסים, לריצה, לזחילה ומתמצות מלאה למב”ש. אני אתחיל לשחק עם לירן במשחקים שאפשר לשחק את המכה ואתן לו להצליח שם. למשל- תופסת, מחבואים, תחרות ריצה מקיר לקיר וכדומה. לאחר מכן הוא יראה שכייף לו ופחות מסובך לו להתמצאות במרחב, והוא משחרר את הלחצים ואת האנרגיות שהוא צריך. הוא יודע שבכל פעם שהוא מנצח. דרך להזמין, לירן יכול להזמין חבר שהוא רוצה והמציא משחק אחר אשר משחקים בו במרחב.
שימור ההתנהגות שנלמדה- אבחון של הסביבה הטבעית ונאתר את התגובות שעשויות לזכות באהדת הסביבה ובתגובתה התומכת. דבר נוסף, נתכנן בצורה טובה את חיזוק התגובות הרצויות שאני רוצה שהתקבלו. אני צריכה לחזק את התגובות של לירן כדי שהסביבה תחזק אותו על התנהגות זו. לאחר מכן, אחרי שהביטחון העצמי של לירן התעצם מוטלת עליי האחריות ללמד אותו להציב לעצמו מטרות ויעדים להגיע אליהם. למשל- לשחק משחק במשך זמן של 7 דק’ שדורש ממנו לדעת את הכיוונים בעל פה, לאחר מכן להקשות ולדרוש לשחק משחק שמכניס בתוכו גם כיוונים וגם קפיצות 15 דק’ ביום וכן הלאה.
קריטריון להצלחה = ההתנהגות המצופה מהתלמיד |
משוב ספציפי להתנהגות מטרה | דרכי התערבות |
תיאור הפעילויות |
שהילד ידע להתמצא במרחב. איפה הוא ממוקם ביחס לסביבה, יבין מה זה לנוע בקו ישר / קו מזוגזג וכו. |
מקבל נקודה כשהוא מצליח בפעילות שהגננת אמרה.
|
תמיכה בגירוי- התאמת מיקום, ארגון הסביבה בכך שתסייע לילדים לבצע את התגובה הנכונה. תמיכה בתגובה- הדרכה גופנית, ליווי ישיר יחד עם הילד |
בדיקה שהילד מגיב רק כשהוא רואה משהו שלמד. חיקוי של הגננת בהסבר מילולי ופיזית יקום, ארגון הסביבה תחת שתסייע לילדים. |
Published: Aug 19, 2020
Latest Revision: Aug 19, 2020
Ourboox Unique Identifier: OB-898534
Copyright © 2020