by alon
Copyright © 2020
אז היכן מתחיל סיפורינו? הוא מתחיל אי שם בעיירות שכוחות אל. בשדות כותנה, בהרבה עצב, הרבה קושי, אך עם קצב נשמה. כעת, בשעות כתיבה ליליות. טרום עבודה, או לימודים. אנא פנה ליבך, לקצב. רוק אנד רול. בלוז. צלילים.
אז בואו נתחיל. מסענו מתחיל בטקסט. אך קודם כל, מהו בלוז? בואו נסתכל על מקטע וידאו שיסביר הכל במשפט אחד: “אם אין לזה את התחושה, אז זה לא בלוז”.
אז הסיפור של הבלוז מתחיל במטעים ובעבדות. בפשטות, בכאב, בעמל, במאבק. לאחר ה”שחרור” בשנת 1865, עם שוך מלחמת האזרחים האמריקאית. הבלוז’ המשיכה להתקיים במסורת. עד הגעת שנות ה-20 של המאה הקודמת. מה קרה? הקלטות, רבותיי, הקלטות. הבלוז’, שהיתה מוסיקת עם לגיטימית לעבדים ולצאצאיהם (דבר שלא מנע גזענות נפשעת מצד לבנים כמו הקלו קלאס קלאן), הייתה יכולה להיות מוקלטת. עדיין היתה הבדלה בין מוסדות ללבנים ולשחורים בנפרד. עדיין הייתה גזענות. דוגמאות מצוינות לכך ניתן לראות בורה הול ורוברט ג’ונסון. שניהם מדרום ארה”ב. שניהם בלוז’ ברמה מאוד ראשונית. כבר כאן, כמו באגדות הרוק, נכנסת לתוך הפולקור מאגיה, סקרנות אל עבר הלא-נודע ואל העל-טבעי. בנוגע לג’ונסון נקשרה ידיעה עלומה. כמעט אלמותית, כי עשה עסקה עם השטן בכבודו ובעצמו. ע”פ האגדה, ג’ונסון חלם להיות נגן בלוז’ גדול אך לא הצליח בתחילת דרכו. הוא הודרך להגיע בחצות לצומת דרכים בה עשה עסקה עם השטן כדי לקבל כוח על טבעי לנגן. דבר שאנחנו נראה גם ברוק. וגם בביטלס עם ההקשרים הדתיים. (“אנחנו יותר גדולים מישו”). שיריו היו לאבני הבסיס של הז’אנר. ביניהם: SWEET HOME CHICAGO ועוד.
אם תרצו לשמוע איך היו גרסאות ראשוניות של הבלוז’. כאן מצורפת הקלטה של ורה הול- https://www.youtube.com/watch?v=r9SENzRLk_M&t=1s
לא רק זאת. עשו עליו בעת המודרנית רומן גראפי.
אז איך בלוז’ מתקשר ללהקה הגדולה בהיסטוריה? בפשטות. השיר הזה- https://www.youtube.com/watch?v=tAe2Q_LhY8g
בשיר האייקוני של הלהקה מ1969 יש מאפייני בלוז’ ברורים. האם הבלוז’ הגיע למיינסטרים האמריקאי דרך בריטניה? אכן. איך הבלוז’ השפיע על הלהקה? בצורה עקיפה. קרי, היתה חוליה מקשרת. והחוליה המקשרת הזו נקראה כתופעה של אדם אחד. האחד והיחיד- צ’אק בארי. ג’ון לנון בריאיון בקטע מובא: “אם הייתם רוצים לתת לרוק אנד רול שם אחר הייתם קוראים לזה מוסיקת צ’אק בארי”.
האם מר. בארי היה מעורה באמנות הבלוז’? תשפטו בעצמכם.
בארי נסע במאי 1955 לשיקגו ופגש את אגדת הבלוז’ מאדי ווטרס. בארי, יליד מיזורי, היה מעורה במוסיקה מגיל צעיר. אחד האמנים שהשפיעו עליו ביותר היה טי-בון וולקר. בעוד להקות כמו הרולינג סטונס שאבו השראה והעריצו את ווטרס, הביטלס, לקחו את בארי כהשראה. חלקו בסצנת הבלוז’ של צ’ס רקורדס הונצחה בסרט הוליוודי. מי שיחק אותו? הראפר, מוסיקאי מוס דף. דף בעצמו מנגן בתופים ובפסנתר. בארי היה כל מה שהרוק שאף ורצה להיות. מהפכן.
רשימת השירים, שחלקם היו של בלוז’, שהביטלס הקליטו להם גרסה משלהם ב-PLEASE PLEASE ME. נמצאת כאן: https://www.beatlesagain.com/broots.html
תהליך דומה עברו הרולינג סטונס ומאדי ווטרס.
הביטלס, כמו כל הלהקות של הרוק, שאבו מאותה רוח של בלוז’, רידם אנד בלוז’ ועיצבו אותה בהתאם לצרכיהם ונפשם.
בשנת 1963, כשהביטלס הגיעו לאמריקה, הם הביעו עניין לראות את מאדי ווטרס ובו דידלי. “איפה זה?” שאל אחד העיתונאים את תופעת הרוק הבריטית. פול מקרטני ענה: “אתם לא יודעים מיהם האנשים המפורסמים שלכם פה?”. הרולינג סטונס עלו לשיקגו כדי להיפגש את מושאי הערצתם, והקליטו באולפני צ’ס.
Published: Jun 8, 2020
Latest Revision: Jun 8, 2020
Ourboox Unique Identifier: OB-865355
Copyright © 2020