Bugünün çevresinin tam doğru ölçüsünün 40.100 km olduğu biliyoruz fakat buna rağmen Eratosthenes, çağının şartlarına rağmen bu kadar basit bir matematik ve geometri hesabını kullanarak% 15 lik bir sapmayla bile olsa bu denli yakın bir ölçüm yapmak için kullanır.
Daha önceden İskenderiye ile Siyene arasındaki uzaklığı ölçen Eratosthenes bu mesafeyi yaklaşık olarak 5.000 Stad olarak bulmuştu. 1 Adet o zamanlar yarışların yapıldığı standart bir ölçüydü ve yaklaşık 185 Metre kadardı. Eratosthenes, 5.000 Stadlık mesafeyi 50 ile çarparak dünya çevresinin 250.000 Stad olduğunu hesapladı yani 46.250 km.
Peki İskeneriye ve Siyene arasındaki uzaklığı nasıl ölçmüştü? Çok basit; bir kaç tuttu ve bu mesafenin “kaç adım” olduğunu saydırdı.
21 Haziran tarihinde Eratosthenes, Güneş tam tepe noktasındayken İskenderiye’de yer çubuğu bir çubuk dikti ve Güneş ışınlarının olduğu için tam dik ulaşılan ve yerde 7 derecelik bir gölge oluşturduğunu farketti. Buradan yola çıkarak Dünya’yı bir daire olarak düşünen Eratosthenes, İskenderiye ile Siyene arasındaki mesafenin dünya merkez noktasında da 7 derecelik bir açı oluşturmasıdır. Dairenin toplam açısı 360 dereceye göre 7 derecelik bir açı 50 de 1 lik bir parça halinde geliyordu.
Eratosthenes, Güney Mısır’da Siyene denen Şehirde çok ilginç bir kuyunun var oldugunu öğrendi. Bu kuyu her yıl 21 Haziran tarihinde en dip nedeni kadar Güneş alarak aydınlanıyordu. Güneş ışınları güneş ışınları bu kuyuya tam dik olarak düşmektedir.
Eratosthenes, Güneş ışınlarının İskenderiye ve Siyene’ye aynı şekilde düşmediğini ve Dünya’nın eğrisinin bir yapıda olmasıyla çalışır.
Eratosthenes, Antik Yunan’daki en büyük akademik kürsü olan İskenderiye Kütüphanesinin Baş Kütüptanecisiydi. Dünya sıralarında bulunan bilim merkezlerinden biriydi.
Published: May 20, 2020
Latest Revision: May 20, 2020
Ourboox Unique Identifier: OB-837377
Copyright © 2020