בחוברת זו ננסה להבין כיצד הדמוקרטיה באה לידי ביטוי בתחום הכלכלי חברתי.
נסביר את שתי הגישות המרכזיות הקיימות בתחום הכלכלי במשטרים דמוקרטיים.
2
מה מקומם של ערכי החירות והשוויון במשטר דמוקרטי
החירות פירושה שיש לתת לכל אדם את הרשות לנהל את חייו באופן הנראה לו ואין להכריח אותו לנהל את חייו באופן הנראה לשאר האנשים. חירות מתקיימת בתחומים כמו המחשבה, הדעה, המצפון, העיסוק, הדת וההתאגדות.
לעומת זאת, השוויון משמעותו שלכל בני האדם ישנה זכות שווה לממש את זכותם לחירות ומצד שני חובתה של המדינה לדאוג לכל אחד מאזרחיה לתנאי קיום בסיסיים, שיאפשרו לו לממש את זכותו לחירות, מכאן נובע המתח, משום שלעיתים הצורך של המדינה לדאוג לכלל אזרחיה בא על חשבון חירות הפרט או חירות של קבוצת פרטים.
המתח הזה בין החירות והשוויון הוליד שתי תפיסות שונות בדמוקרטיה:
התפיסה הליברלית: מדגישה את החירות, גם על חשבון השוויון
התפיסה הסוציאל דמוקרטית: מדגישה את השוויון על חשבון החירות.
3
הדמוקרטיה הליברלית
מהם עיקריה של התפיסה:
1.הפרט הוא מרכיב בסיסי של החברה ויש לייחס לו ולחירותו ערך עליון.
2.החברה מורכבת מציבור של פרטים שנולדו חופשיים, וזכותו של כל פרט לקבוע את אורח חייו. מכיוון שתפקידה העיקרי של המדינה הוא להגן על הפרט, יש לאפשר לפרט לממש את חירותו באופן מלא.
3.לשלטון אסור להתערב בנעשה במדינה בענייני כלכלה וחברה, וכך תיווצר תחרות חופשית בין השחקנים בשוק על בסיס ביקוש והיצע, תחרות שתביא לניצול מרבי של הפוטנציאל הטמון בכל פרט.
4.שיטה זו מעודדת הפרטה וזאת כדי שכמה שיותר גופים יתחרו ביניהם בשוק החופשי על בסיס ביקוש והיצע.
מהי הפרטה– העברת נכסים מבעלות ציבורית לבעלות פרטית, מושג זה כולל העברת חברות ומפעלים שהיו בבעלות ממשלתית לבעלות פרטית או הקטנת מעורבות הממשלה בחסרות מסוימות ע”י הקטנת אחוז השליטה בחברות אלו.
5.שיפור מצבה של החברה יגיע עם שיפור מצב הפרט בעצמו ולא ע”י שפור במצב המדינה – החברה היא סך כל הפרטים המרכיבים אותה, הפרט פועל למען עצמו ועל ידי כך הוא פועל למען החברה, אם הפרט ימצה את עצמו ויהיה מאושר גם החברה תהיה מאושרת.
4
6.אסור להתערב ולפגוע בחירויות הפרט כדי לצמצם פערים חברתיים ולקדם שוויון הזדמנויות בין הפרטים במדינה .
7. התערבות המדינה במישור החברתי כלכלי היא מינימלית ונועדה לספק צורכי קיום בסיסים למי שלא מסוגל להשיגם בעצמו, וזאת כדי שישמור על כבוד האדם כאדם.
דוגמא למדינה עם דמוקרטיה ליברלית היא ארה”ב שבה השלטון זוכה לגיבוי כל עוד הוא מגן על חירויות הפרט.
שימו לב לסרטון הבא שמתאר מדוע ארה”ב כל כך עשירה
5
?אז מהו קפיטליזם
6
הגישה הסוציאל-דמוקרטית.
גישה שהחלה להתגבש במאה ה19 וה20 בעקבות תוצאות המהפכה התעשייתית
מהי עיקריה של הגישה
1.לחברה יש אחריות ומחויבות לפרטים המשתייכים אליה, ולכן לשוויון בין הפרטים בחברה יש חשיבות רבה.
2.אין להפריד בין התחום הפוליטי ובין התחום החברתי כלכלי מכיוון שחירות ושוויון ממשי יובטחו אך ורק אם הם יפעלו גם במישור החברתי כלכלי ולא רק במישור הפוליטי.
3.השוויון בא לידי ביטוי בצמצום פערים חברתיים וכלכלים, משום שאזרח שחש נחות כלכלית וחברתית, יהיה אזרח שחש אדישות פוליטית וחוסר אמונה לגבי יכולתו להשפיע על החיים הפוליטיים, כדי שהשלטון לא יהיה בלתי מוגבל ויהפוך לעריץ, יש להקל על השכבות החלשות בחיי היום יום ובקשיים הכלכליים כדי שיהפכו לאזרחים מעורבים ואף ביקורתיים (יהיו חלק משלטון העם).
4. יש להעניק לפרט את העצמאות והביטחון הדרושים להשתתפות בחיים הפוליטיים, כלומר, השוויון צריך להיות גם חברתי וכלכלי ולא רק פוליטי וזה ימנע סכנה שהשלטון יפעיל לחץ על קבוצות חלשות חברתית וכלכלית בעזרת הממסד הארגוני שעומד לרשותו ויהפוך את בני השכבות הנמוכות לצייתנים חסרי מחשבה עצמאית ,והבחירות יחסרו כל תוכן ערכי.
7
5. הסוציאל-דמוקרטים מוכנים לפגוע בחירויות הפרט במידה מסוימת כדי לצמצם את הפערים החברתיים וזה יאפשר לכל פרט לממש את הפוטנציאל הטמון בו.
6.התערבות זו של המדינה פוגעת בחירות ובקניין של הפרטים האחרים במדינה משום שאת התקציב עבור החלשים מגייסת הממשלה מהמסים שהיא גובה מהאוכלוסייה שאינה אוכלוסיית מצוקה.
7.התערבות המדינה באה לידי ביטוי בחלוקת קצבאות לנזקקים ( בעזרת המוסד לביטוח לאומי) חקיקה בעלת אופי חברתי, וגביית מיסים בשיעור נרחב כדי לממן את הוצאותיה בתחום זה.
מהם מיסים? – כסף שגובה הממשלה מהציבור כתשלומי חובה למימון התקציב שלה, המיסים יכולים לשמש לעידוד פעילות כלכלית רצויה במשק או להגביל פעילות כלכלית שאינה רצוייה.
המיסים משפיעים על יכולתה של המדינה לספק שירותים חברתיים לרווחת אזרחיה והם יכולים להבטיח שהעשירים לא יתעשרו יותר מידי והעניים לא יעשו עניים יותר.
8
:ולסיכום
9
שימו לב לסרטון הבא שמתאר את העוני דווקא בארה”ב:
10
בכתבה הזאת אנו יכלים לראות כיצד חילופי הממשל בארה”ב מביאים לשינוי בגישה הכלכלית.
בעמוד הבא נראה טבלה שמסכמת את ההבדלים בין הגישות:
11
12
החלטת הממשלה באיזו מדיניות לנקוט מושפעת מתקציב המדינה:
מסמך המגדיר את המדיניות הכלכלית חברתית של הממשלה ,זהו מסמך הקבוע בחוק וקובע את היקף השירותים החברתיים שהממשלה תעניק, את היקף השקעות במשק ומה הדחיפות להן וחלוקתן בין ענפי הכלכלה השונים ויש לו השפעה על היקף הצמיחה הכלכלית של המשק ועל כוח הקנייה של הציבור.
המצב הכלכלי חברתי בישראל
בישראל מתרחש מעבר הדרגתי ממדיניות סוציאל דמוקרטית למדיניות של דמוקרטיה ליברלית ,כיצד זה בא לידי ביטוי:
1.ממשלת ישראל פועלת לצמצום הכיסוי שהיה נהוג לשירותי רווחה ובטחון סוציאלי והיא נוקטת במדיניות שמטרתה להעניק את השירותים הללו רק לקבוצות החלשות והעניות בחברה והיא מתנה את הזכאות להם במבחנים מחמירים של אמצעים והכנסות, מבחנים שמבצע המוסד לביטוח לאומי.
2. הממשלה הנהיגה מדיניות של קיצוץ תשלום קצבאות הביטחון הסוציאלי כגון דמי אבטלה והבטחת הכנסה עד למינימום, לרמה שמתחתיה אין אפשרות להתקיים בכבוד.
14
שימו לב לסרטון שמתאר את המשבר הכלכלי של 1984- שבעקבותיו החלה כלכלת ישראל להשתנות ולעבור מסוציאל דמוקרטיה לדמוקרטיה ליברלית:
פעילות קצרה לסיכום נמצאת כאן
15
שאלות תרגול:
1.” התערבות השלטון בחיי הכלכלה גרום הפרעות בפעולתו של מנגנון השוק החופשי. את החיים הכלכלים יש לבסס על חירות הפרט. התחרות בין הפרטים בתחום הכלכלי תביא לכך שכל יחיד ימצה את הפוטנציאל שבו. התערבות מצד המדינה כדי לסייע לחלשים בחברה תביא לכך שלא יהיה תמריץ להתאמץ. החלשים יתרגלו להיות תלויים במדינה ומצבם אף יחמיר. התערבות המדינה בחיי האזרח והחברה צריכה להיות מצומצמת ככל האפשר”
ציין והצג את הגישה הכלכלית-חברתית שבאה לידי ביטוי בקטע, הסבר כיצד גישה זאת באה לידי ביטוי בקטע.
16
2. רוב הציבור במדינת ישראל תומך במעורבותה של המדינה בניהול הכלכלה ואינו מאמין בבלעדיות של כוחות השוק. הרוב מאמין שיעד המדיניות הכלכלית מספר אחת של הממשלה צריך להיות צמצום הפערים וריכוזיות המשק בידי קבוצה קטנה של בעלי הון משפיעה על ראשי השלטון שמקבלים החלטות לטובת העשירים ונגד האזרחים הפשוטים.
ציין והצג את הגישה החברתית כלכלית שבאה לידי ביטוי בקטע, הסבר תשובתך ע”פ הקטע.
17
Published: Apr 25, 2020
Latest Revision: Apr 25, 2020
Ourboox Unique Identifier: OB-791564
Copyright © 2020