שם הספר : המועמדת
שמות המגישות : רחלי ועדי
שם המורה : סיגלית
כיתה : י”א4
תאריך הגשה : 29.3.2020
תעודת זהות
שם הספר: המועמדת
שם הסופרת : קיארה קאס
מידע קצר על המחברת : קיארה קאס זכתה להצלחה מסחררת עם הסדרה “המועמדת” שכבשה את ארצות הברית ונהפכה לתופעה חובקת עולם. ספרי הסדרה מככבים חודשים רבים בראש טבלאות רבי-המכר בארצות הברית ובעולם וזכויות ההסרטה כבר נמכרו לחברת האחים וורנר
שם ההוצאה: הוצאה לאור מיסודן של ידיעות מיסודן של ידיעות אחרונות וספרי חמד
שנת ההוצאה:2014
מספר עמודים בספר:374
ספרים נוספים של המחברת: האחת, העילית, המורשת, הכתר, עד עצם היום הזה, בת הים
תקציר על הספר “המועמדת”
הספר המועמדת הוא ספר שמתאר את העולם שלנו בעתיד בו משתלט על השלטון עריץ שהופך בהדרגה את המדינה בחזרה למונרכיה, הוא משמיד את כל הספרים שכתבו בעבר ומדברים על פוליטיקה , הוא משתלט על התקשורת והאינטרנט ומבטל את האופציה לחיפוש מידע כלשהוא והוא משתלט על מערכות החינוך כך שהילדים גדלים לתוך הסיטואציה והחינוך שהוא רוצה עד כדי כך שאנשים במדינה עצמה בטוחים שזו הדרך היחידה.
המדינה מורכבת מעמדות, שהמעמד הראשון זה מעמד המלוכה והמעמד השמיני הם הומלסים חסרי כל.
הדמות הראשית בספר היא ילדה בשם אמריקה הנמצאת במעמד 5 שאחראי על המוזיקה וההופעות.
באותו זמן מתקיים תחרות על ליבו של הנסיך שבו מתחרות 35 נערות בגילי 17-19
ובסוף התהליך הנסיך בוחר אחת מהם שתמלוך לצידו
אמריקה מקבלת זימון להתחרות על ליבו של הנסיך ועל הכתר אך היא הינה מעוניינת להשתתף בתחרות מכיוון שהנסיך לא מוצא חן בעיינה, אבל הסיבה האמיתית היא אהבתה הסודית לאספן בן ממעמד 6 שמתפקד כמשרת.
משפחתה של אמריקה לוחצת עליה כן להשתתף מכיוון שההתקדמות בתחרות מובילה לעליה במעמדות.
בסופו של דבר אמריקה נכנעת ומגיעה להרמון במטרה לשלוח כסף למשפחתה אך הפגישה הראשון אם הנסיך מקסון משנה הכול.
בהמשך הספר מתואר איך אמריקה הולכת ומתאבת בנסיך ותוך כדי נותנת לו השקפה חדשה על מה שקורה מחוץ לגבולות הארמון וכמה המצב הגום
הנסיך והיא מתחילים לחקור איך המדינה הגיעה למצב שהיא היום ותוך כדי התקפות המורדים הם מנסים להכין דרך פעולה לשנות את המצב הנוראי הקיים מחוץ להרמון.
הספר מתאר ניפוץ סטיגמות. שלא הכול כמו שמציגים, מתחיל מדברים קטנים כמו הגילוי שהנסיך לא מניאק כפי שהייתה בטוחה עד ניפוץ האשליה שהדרך שבה החברה מתקיימת כיום היא הדרך היחידה שהייתה קיימת והגילוי שבעבר הייתה אופציה לשיווין, ולעולם בלי מעמדות ההניסיון להשיג זאת שוב.
ב־”מועמדת” ישנם מספר ערכים בולטים ומרכזיים שאנו כקוראים נחשפים אליהם כבר בתחילתה של העלילה. בין הערכים ניתן למצוא חשיבות רבה לשוויון, השגת המטרות והיעדים המוצבים בפני הדמויות השונות, דאגה לזולת, אכפתיות, התבוננות לעומקים ולא לחיצוניות הנראית לעין והחשוב ביותר, נושא המעמדות והשלטון האוטוקרטי בראש המדינה בה העלילה מתרחשת.
נתחיל לפרט על הערך המרכזי ביותר בסיפור – המעמדות.
למעמדות בחברה יש חלק בלתי נפרד מחייהם של האנשים הגרים במדינה. המעמדות קובעים לכל אדם ואדם את התנהלותם בחייהם הפרטיים – במה יעסקו, מה יהיה אורח חייהם, עם מי יקימו משפחה בעתיד…
לאנשים במעמדות אין דרך להתנגד למציאות הקיימת, ולכן גם אין הרבה אנשים שאכן נוקטים עמדה ומנסים לשנות את המצב. בספר המעמדות נקבעו על פי המקצועות שהיו לאנשים לפני תחילת רפורמת המעמדות ומאז הצאצאים השתייכו למקצועות הללו. לכל מעמד יש מקור תעסוקתי אחד; המעמד החמישי עוסק בתחום האומנותי, המעמד השישי בניקיון, המעמד הרביעי בחינוך והוראה וכדומה. המעמדות הגבוהים ביותר הם שלושת המעמדות הראשונים כאשר הראשון הוא של המלוכה, השני של אנשי הארמון שאינם בעלי קשר ישיר לשושלת המלוכה והשלישי של האנשים העשירים והמפורסמים בחברה.
במהלך כל הספר מעמדה של אמריקה, הדמות הראשית, משפיע על כל חייה – בין אם מדובר על אופן התנהגותה, כישוריה או מעשיה היומיומיים. שלוש הדרכים היחידות שבעקבותיהן מעמד יכול להשתנות הן עונשים, נישואין או באמצעות התחרות על ליבו של הנסיך (ככל שאתה נמצא יותר זמן בתחרות – המעמד שלך עולה). ניתן לקחת לדוגמה את הסיפור של אמריקה – בתחילת הספר מסופר על אהבתה לנער מהמעמד השישי, אך סיפור אהבתם לא התפתח עקב המעמדות. הוא לא רצה להינשא לה כי ידע שכתוצאה מנישואין בין שניהם, היא תרד מעמד ותיאלץ לחיות חיים קשים יותר.
ערכים נוספים שהזכרנו הם ערכי אכפתיות ורדיפת שוויון שבמפתיע ניתן לראותם רבות אצל המלכה והנסיך מקסון. הערכים האלו יכולים לבוא לידי ביטוי במספר
דרכים – בין אם זה להראות חמלה כלפי האנשים החלשים ממך, לדאוג לזולת או אפילו רק להגיע להבנה שיש לנהוג בשוויון כלפי הכלל, שיש לשמור על התנהגות שוויונית לא משנה מהו המעמד של האדם שמולך, מה הרקע שלו ומהיכן הגיע.
המלכה מטבעה אישה אכפתית, טובת לב, נדיבה ומבינה את הקושי בלהגיע ממעמדות נמוכים ולחיות חיים קשים ולא פשוטים. המלכה עצמה הגיע מעמד ארבע וניצחה בדיוק באותה התחרות שבה אמריקה משתתפת כיום. חשוב לה לדאוג לכולם ולעזור במה שהיא יכולה, היא מרגישה את הצורך להיות אכפתית, לנסות לעזור ולצאת נגד התייחסות אי שוויונית כלפי אחרים בסביבה בה היא חיה ובחברה עצמה.
זאת ועוד, ברגע שאמריקה מספרת למקסון יותר בפירוט על המצב העגום בחוץ, על המציאות הקשה שרבים נאלצים להתמודד איתה יום-יום במשך דורות, הם מתחילים לפעול יחד כדי להוציא לפועל את תוכניתם להשגת השוויון, להוציא לפועל את ביטול המעמדות.
עוד דוגמה לחתירה לשוויון ניתן לראות בתחרות על ליבו של הנסיך בארמון.
כל נערה במדינה, בלי שום קשר למעמדה הנוכחי, יש הזדמנות לשפר את מצב משפחתה וחייה. ככל שהיא תתקדם בשלבים בתחרות, היא תוכל להעלות את מעמדה ואף להגיע למעמד המלוכה. (מעמד 1)
ערך נוסף שניתן לראותו בספר הוא נתינת חשיבות רבה יותר לאופי האדם, לתוכן של כל דבר ועניין ולא לחיצוניות. דוגמה לכך היא הגישה של אמריקה כלפי הנסיך מקסון. בהתחלה היא חשבה עליו אך ורק דברים שליליים. היא האמינה שהוא רע לב, חסר אכפתיות, מפונק, סנוב, חומרני, אחד שמסתובב בין בנות, מנצל אותן וזורק. ככל שעבר הזמן, היא נתנה לו הזדמנות והכירה את מי שהוא באמת. מהר מאוד היא גילתה שהיא שפטה אותו מהר מידיי, בחוסר רגישות כי הוא בדיוק ההפך המוחלט מהאדם שתיארה וציפתה ממנו להיות. מהר מאוד היא התחילה לפתח רגשות כלפיו ולהתאהב בבן האדם שהוא באמת, בלי חשיבות לכתר ולמעמדות בכלל.
כל הערכים הללו בולטים בספר, מאפשרים לנו, הקוראים להבין את המטרה של הכותבת. הם מעבירים לנו את העלילה בצורה טובה יותר, גורמים לנו להבין יותר טוב, להפנים את המצב הקיים בחברה שהעלילה מדברת עליה ועוזרים לנו להבין מה ומי הולך לשנות את המצב, לשפר אותו ולהתחיל מציאות חדשה, שוויונית בה לכולם מגיעה ההזדמנות להגשים את עצמם בכל דרך שרק יחפצו בה.
בעולם שנשלט על ידי מעמדות, עולם בו לכל אדם מלבד השם מוצמדת תגית(המעמד) הקובעת איך חייו יתנהלו בכל התחומים – מלבוש לתעסוקה ואף כיצד ימשיכו את חייהם העתידיים, נרקם סיפור משתי נקודות מבט, ממעמדות שונים אשר מראים לנו את ההבדלים הקיצוניים הקיימים בין הדרגים הגבוהים לנמוכים.
בעלילה מתואר לנו נער ממעמד המלוכה שעתיד להפוך למלך. הנער שעונה לשם מקסון, גדל על ידי שני הורים השונים באופן מוחלט באישיותם אחד מהשני עד כדי הגדרתם כאור מול החושך והטוב מול הרע.
המלכה מוצגת באור חיובי. בהתחלה היא כמעט ואינה מוזכרת מפאת העובדה שהיא מנסה להתחמק מפגיעה, ולא להתחבר לאחת מן המועמדות כדי לא להתאכזב במידה והיא תעזוב. דבר זה מעיד רבות על אישיותה של המלכה בפן הרגשי – היא לא מפחדת להפגין את רגשותיה וניתן להסיק כי היא כנראה מתכוונת לשמור על ראש פתוח, להתחבר לאשת בנה העתידית ולא להתנתק מן המציאות כולה.
כמו כן, המלכה משמשת למקסון כמודל לחיקוי מבחינות רבות לדוגמה דרך התנהגותה השוויונית, האכפתית והמכבדת כלפי כל האנשים באשר הם.
לעומתה, המלך הוא שליט עריץ השולט בכוח הזרוע, הוא משמש כדמות סמכותית נוקשה למקסון. המלך מדכא כל התנהגות שהוא לא רואה בעין יפה, לא משנה אם מדובר בהתנהגות של העם או של בנו, הוא אינו מהסס להשתמש בכוח פיזי כדי שדברים יתנהלו כפי שהוא רוצה. עם זאת, התנהגות המלך כלפי המלכה היא חמה ואוהבת ונראה כי המלכה היא הדמות היחידה שמצליחה לרסן ולהרגיע אותו גם בדברים הקטנים.
הדמות הראשית והמרכזית בספר היא אמריקה. אמריקה היא נערה צעירה ממעמד 5, מעמד הנמוך ממעמדו של מקסון. מעמד חמש הוא המעמד האחראי על הפן היצירתי והאומנותי בעולם – לדוג’ הצגות, מוזיקה, ציור…אמריקה מנגנת בכינור מגיל צעיר, היא מופיעה רבות ומרוויחה כסף למען הכיס המשפחתי. היא הבת המבוגרת שנשארה בבית הוריה (כלומר עדיין רווקה). בגלל היותה המבוגרת בביתה, בישולים וניקיונות הם חלק בלתי נפרד מאחריותה הכוללת. לעומת אנשים אחרים בחברתה, לאמריקה יש אופי של מורדת, היא לא לוקחת דברים כמובן מאליו – שואלת שאלות, מנסה להבין לעומק כל דבר ועניין המסקרנים אותה. כל דבר בחייה שאינה מרוצה ממנו, מוכנה לפעול במטרה לשנות אותו. את האופי הקשוח קיבלה מאביה, שהתברר מאוחר יותר כי היה חלק מקבוצת המורדים נגד אופי השלטון והמציאות הנוכחית.
בעקבות שברון לב שחוותה אמריקה, אמא שלה מצליחה לשכנע אותה ללכת לתחרות על ליבו של הנסיך בארמון, שניצחון יעלה את מעמדה להיות המלכה הבאה במדינתה. לאמריקה יש גישה שלילית כלפי ההשתתפות בתחרות, היא לא הולכת לתחרות במטרה לנצח, הרי אף אחת ממעמדה ומטה מעולם לא ניצחה ובנוסף, היא מאמינה שהנסיך (מקסון) מפונק, סנוב וחסר אכפתיות כלפי המעמדות הנמוכים יותר בחברה.
בסופו של דבר, אמריקה נבחרת ומגיעה לארמון. מהר מאוד היא מתחילה להרגיש כלואה בין כל האנשים והשומרים המקיפים אותה מכל עבר, ולכן היא מנסה לברוח לחצר.
בחצר, שטח ריק משומרים, היא פוגשת לראשונה פנים מול פנים את הנסיך מקסון. אמריקה, שזמן קצר קודם לכן קיבלה הנחיה שאומרת שאין להתנגד לרצונות הנסיך, נכנסת ללחץ ופוחדת שינצל אותה. בגלל הפחד ומתוך אינסטינקט של הגנה עצמית, היא מרביצה לו במקום רגיש. שניהם מופתעים והמומים ממה שקרה ומתחילים לשוחח על כך.
הנסיך צוחק מהסברה של אמריקה והשניים עושים הסכם – מקסון ידאג שאמריקה תישאר עד שלב מאוחר בתחרות כדי שתרוויח כסף למשפחתה, ואמריקה תהיה לו כמודיעין פנימי לאופיין של הבנות האחרות בתחרות.
ככל שהזמן עובר, אמריקה ומקסון מתאהבים. היא מספרת לו על המציאות הקשה שבחוץ ומקסון מזדעזע מכך. אחד מהסיפורים שסיפרה לו הוא על ילד בן שבע שגנב פרוסת לחם מתוך רעב כבד, וכאשר נתפס השומרים היכו אותו כמעט עד מוות. בתגובה לסיפור, מקסון מארגן חלוקת אוכל למעמדות שש ושבע (המעמדות הנמוכים ביותר).
הם מחליטים לשנות את השליטה ואת כל המעמדות, ביחד הם רוקמים תוכניות שבעזרתן יוכלו להשיג שוויון ולבטל את כל המעמדות ובכך הם מקדמים את העלילה
Gonna make a difference
Gonna make it right
This wind is blowing my mind
I see the kids in the streets,
With not enough to eat
Who am I to be blind?
Pretending not to see their needs
And a one man soul
They follow each other on the wind ya’ know
‘Cause they got nowhere to go
That’s why I want you to know
I’m asking him to change his ways
And no message could have been any clearer
If you want to make the world a better place
Take a look at yourself, and then make a change
הסבר על השיר והתמונות
הרעיון המרכזי בספר הוא שינוי.
בספר הדמויות מתמודדות עם עולם לא פשוט שיש בו סבל ומצבים לא פשוטים, שהסדר בו משובש, שמשהו אינו כשורה. ושאחת מהדמויות חווה את זה על בשרה היא מקבלת טלטלה ומבינה שהמצב חייב בלהשתנות. שהיא מקבלת מעט כוח והשפעה (כשהיא מגיעה לארמון ) היא לוקחת את ההזדמנות בשתי היידים ומתחילה לחתור לשינוי המיוחל ותוך כדי סוחפת אחרים איתה.
בשיר מתוארת הדרך להשגת השינוי והמעברים בגישות ובאישיות של הדמויות.
“אם אתה רוצה להפוך את העולם למקום טוב יותר תסתכל על עצמך ואז תעשה שינוי”
זאת אומרת לפי השיר הצד הראשון בשביל לעשות שינוי הוא לשנות את עצמך בהתאם למה שתרצה לשקף לעולם.
ובאמת אפשר לראות שהדמיות בספר משנות את התהגותן לאט לאט בשאיפה ליצור את השינוי.
לעומת השיר התמונות מציגות את הדרך שעוברות הדמיות בצורה מוחשית. התמונה הראשונה מראה לנו את תחילת הספר בו הדמיות המרכזיות חותרות את דרכם אחת לשניה ואילו התמונה השניה מראה לנו את החוזק שנמצא בשניהם ביחד ולחוד ואת תחילת השינוי שהם מתחילים ליצור.
רפלקציה – רחלי ליכטנשטיין
הייתי פעילה לכל אורך העבודה גם ברעיונות וגם בכתיבה עצמה.
ישבתי שעות רבות על ניסוח והרחבת התשובות בכל חלקי העבודה.
אני חושבת שעשיתי כראוי את כל חלקי העבודה, אבל בעיקר את ההרחבה על הדמיות השונות בספר בגלל שהתחברתי אליהם מאוד ואהבתי לבחון את התנהגותם בעולם וחברה שונים משלנו לחלוטין.
הדבר שהייתי רוצה לתקן בהתנהלותי במהלך העבודה הוא האיחור בהגשה, את כל העבודה התחלנו לעשות מאוחר מידי מה שגרם לחוסר ההגשה בזמן.
שקיבלתי את העבודה הייתי בטוחה שאני לא אצליח לעשות אותה, הדרישות של העבודה היו מאט מאיימות, אבל אם ההתקדמות בעבודה התחלתי להתחבר לספר יותר ויותר הבנתי דברים שלא הבנתי לפני לגבי הדמיות והעלילה, התחברתי לתוכן העבודה והתחלתי לחשוב איך לשפר אותה ולהפוך אותה ליותר טובה ומקורית.
אני חושבת שאם דרישות העבודה היו כתובות בצורה ידודתית יותר הייתי מתחילה לכתוב את העבודה אם יותר מוטבציה וכוח.
קושי נוסף שהיה לי בעבודה הוא לחשוב על חלק יצירתי שאפשר לשלוח במשוב בשל המצב היום (אי אפשר לצאת מהבית) ולחפש משהוא מעניין ומקורי מספיק כדי להעביר את הרעיון המרכזי בעבודה.
בסופו של דבר זה העבודה שכתבנו, מקווה שתהני ממנה.
קריאה נעימה!
רפלקציה – עדי לבן
לקחתי חלק לכל אורך כתיבת העבודה. היה לי מאוד חשוב להצליח ולכן לקחתי ברצינות את עשית העבודה.
אני הכי התקשתי בלמצוא חלק יצירתי להמחיש את הספר ובלהרחיב את את סעיף 1
שתי הדברים שלמדתי מהעבודה הם אחד לחשוב ולנתח דברים לעומק ושתיים זה לחשוב יצירתי יותר ומחוץ לקופסא.
במהלך העבודה אני הבנתי לעומק את כוונת הסופרת ונקשרתי יותר לדמיויות.
היה לי קשה להתקדם בכתיבת העבודה אם לא סיימנו חלק מסוים או שחשבתי שצריך לתקן אותו.
לדעתי, עמלתי כראוי בכתיבת העבודה ובהכנתה בכל החלק הטכני והתוכני שלה. כלומר, אני חושב שהרצינות שהקדשתי להכנתה והשקעה בה היו מוצדקים.
ניסחתי וכתבתי את מה שהיינו צריכים לכתוב בצורה טובה (לדעתי כמובן).
עברתי על חומרים רבים שרלוונטיים לעבודה והקדשתי הרבה מזמני החופשי להכנתה.
Published: Mar 28, 2020
Latest Revision: Mar 28, 2020
Ourboox Unique Identifier: OB-757116
Copyright © 2020