Canlıların hücresel yapılarını çok atomlu büyük moleküller (organik) oluşturur:
Yaşadığımız hava bir gaz karışımıdır. Havada olduğu oksijen ve azot elementleri vardır. Elementler başka maddelere ayrılamayan basit maddelerdir. Elementin en küçük birimine atom denir. Bir elementte sadece bir tür element bulunur.
Birden fazla elementin kimyasal bağlarla birbirine bağlanması sonucu bileşikler oluşur. Bileşik en küçük birimine de Molekül denir. Su molekülü gibi.
Canlılarda da elementler birleşerek kimyasal bileşikler oluştururlar. Bu birleşmeyi canlı yap yayın yöneten ve denetleyen moleküller NÜKLEİK ASİTLERDİR.
Canlılarda Bazı bileşikler karbon elementin oksijen, hidrojen ve azot gibi elementlerin bağlanmasıyla oluşur. Bu bileşikler nedeniyle organik bileşiklerdir. En önemli organik bileşikler karbonhidratlar, lipitler, proteinler ve nükleik asitlerdir.
Bileşikler inorganik bileşikler denir. Karbondioksit ve karbon monoksit içermelerine rağmen inorganik bileşik olarak tanımlanır. Organizasyon dışarıdan gerekir besini. Değişiklik nişasta glikoza parçalanır. Bazılarından enerji elde edilir. Bir kısımından ise nükleik asitlerin (DNA ve RNA) inceltilmesinde kimyasal bileşikler içerir. Bu bileşiklerin yaşıları ise karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, enzimler ve hormonlardır.
İnorganik olanlar ise su, tuz, oksijen, karbondioksit ve minerallerdir.