גשר מעריב, או בשמו הרשמי גשר הנשרים היה גשר בתל אביב, שעד להריסתו באמצע אוגוסט 2015, איפשר נסיעה חופשית לאורך דרך בגין (דרך פתח תקווה לשעבר) מעל מפגש הרחובות המחומש עם רחוב יצחק שדה, קרליבך ולינקולן. השם “גשר הנשרים” ניתן לו לכבוד לוחמי מבצע אנטבה, שנערך סמוך לחנוכת הגשר.
כפי שניתן לראות התמונה בעמוד הקודם, הצומת ליד בית מעריב היה מהסואנים ביותר בישראל.
התוכנית לבניית הגשר עלתה כבר בתחילת שנת 1965, עוד בטרם היו מחלפים בישראל, והתכנון המפורט התבצע בשנת 1967. אולם הביצוע התעכב בגלל עלויות גבוהות לתשלום פיצויים, בעיות הנדסיות והמחסור בקבלנים בישראל המסוגלים לבצע עבודות מסובכות כאלו.
לבסוף, הגשר הוקם במחצית הראשונה של 1976 ובנייתו נמשכה יותר מהמתוכנן בגלל עיכוב בתשלום לקבלן על ידי חברת נתיבי איילון.
העבודות על הגשר הושלמו ביוני 1976 והוא נפתח לתנועה ב-7 ביולי 1976. הגשר עשוי מפלדה ובטון, אורכו כ-200 מטר, רוחבו 8 מטר, וגובהו 4.65 מטר, הנחשב נמוך יחסית, ולכן מהווה מכשול לתנועתן של משאיות גבוהות. הגשר גדול יחסית לרחובות העיר ומסתיר את “בית מעריב“.
בסופו של דבר, ב-8 ביולי 1976 הכריז עיתון “דבר” על חניכת גשר מעריב. “הגשר העילי בצומת הרחובות דרך פתח תקווה, קרליבך ויצחק שדה נפתח אתמול לתנועה”, נכתב לצד הערכות כי 22 אלף כלי רכב, שיסיעו יותר ממאה אלף איש, צפויים לעבור על הגשר מדי יום.
בניית הגשר נמשכה תשעה חודשים ועלותה הוערכה ב-10.5 מיליון לירות. מתכנן הגשר, שהיה אחראי גם על הפרויקט להקמתו, היה המהנדס הבלגי בגון.
“את הגשר הקימו אחרי, טענו אז כי זה ישפר את התנועה ויהיו פחות פקקים, זה התאים לצרכים של אז”, סיפר אבי מישאלוב, בן 73, בעל חנות “אבי הונדה” שהוקמה עוד ב-1966 ממערב לצומת. “הקימו אותו בסמוך למבצע אנטבה וקראו לו ‘גשר הנשרים’. מתחת לגשר יש אנדרטה שמספרת את הסיפור עצמו ומנציחה את הלוחמים. בית עיתון מעריב היה לידו והעיתון שהיה אייקון באותם ימים גנב את השם וכך הפך הגשר הזה לגשר מעריב. בית מעריב נסגר וכנראה שגם הגשר הולך יחד איתו”.
בית מעריב, שנתן את שמו לאחד הצמתים הגדולים והמרכזיים בעיר, נתן את שמו גם לגשר, גם אם לא בכוונה. “זהו גשר צר מאוד, אני זוכר איך בזמנו הוא קם, אני הייתי אז חבר מערכת מעריב ופתאום התרומם לו גשר. מצד אחד הוא שינה את הנוף, זה היה מוזר, היה צריך להתרגל לדבר הזה, אבל מצד שני זה היה כמעט פלא הנדסי”, תיאר יוסי אחימאיר, לשעבר עורך חדשות ראשי במעריב ומנכ”ל “מכון ז’בוטינסקי” בהווה.
כחלק מפרויקט הרכבת הקלה בתל אביב נסגר הגשר לתנועה באמצע אוגוסט 2015 והוחל בפירוקו.
הגשר נהרס בפיצוץ מבוקר ב-21 באוגוסט
אז מה היה לנו?
גשר היסטורי,
בית של עיתון שלא קיים בשם “מעריב”, שלקח איתו את הגשר,
הרבה זיכרונות,
והחלטות שהזמן יגיד אם היו נכונות או לא.
נערך באמצעות ארכיון וואללה , ויקיפדיה
Published: Aug 21, 2015
Latest Revision: Aug 24, 2015
Ourboox Unique Identifier: OB-66598
Copyright © 2015