Şanlıurfa deyince aklımıza ilk gelen Balıklı Göl olur.
Balıklıgöl, 150 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindedir. Derinliği 3-5 metre civarındadır. İçinde efsanelere konu olan sazan türü balıklar bulunmaktadır. Bu balıklara halk tarafından saygı gösterilir ve yenilmez. Rivayete göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra, bir mucize gerçekleşir ve etraf güllük gülistanlık olur. Bu mucizenin gerçekleştiği mekânın Balıklıgöl ve çevresi olduğuna inanılır. Dini bayramlar da ile Mevlit ve Kandil gecelerinde en yüksek ziyaretçi sayısına ulaşır.
Balıklıgöl Platosunda Hz. İbrahim’in doğduğu mağarada bulunmaktadır. Üç semavi dinin atası olarak kabul edilen Hz.İbrahim’in doğduğu mağaranın ziyaretçisi hiç eksik olmaz. Her dinden her ülkeden ve her şehirden ziyaretçinin yılın her mevsiminde bu mağarayı ziyaret eder. Hz.İbrahim’in doğduğu mağaranın hemen yanında yaşadığı dönemin din âlimi olan Beddiüzaman Said Nursi’nin vefat ettikten sonra ilk defnedildiği mezarı da bulunmaktadır.
Balıklıgöl Şanlıurfa turizmin çekim alanıdır. Halil-ür Rahman Gölü’nün hemen güneyinde, Urfa Kalesinin önünde yer almakta olup, 150 m2 alanı bulunan bir göldür. Rivayetlere göre, Hz İbrahim ateşe atıldıktan sonra, Nemrut’un kızı Zeliha da Hz. İbrahim’i çok sevdiğinden ve ona inandığından ateşe atılmasına dayanamaz, o da kendisini ateşe atar. Zeliha’nın düştüğü yer de bir göle dönüşür.
Burada dolanırken, vaktinde dergah olarak da kullanıldığı için herhalde, farklı bir huzur doluyor içinize.Her şeyi bırakıp sadece sesini dinlemek istiyorsunuz.
Huzur bulacağınız bir farklı mekan ise Eyüp Peygamber Camii.
Hz. Eyyûb Peygamberin (aleyhisselam) Sabır Makamı
Yaşadığı musibetler ve en ileri sahfaya gelen hastalık sonrasında Hz. Eyyûb (aleyhisselam); “Ya Rabbi! Bana zarar dokundu. (Bu hastalık) Lisanen zikrime ve kalben ubudiyetime zarar veriyor. Sen merhametlilerin en merhametlisisin.” (Enbiyâ Suresi 83. ve Sâd Suresi 41. Ayet Mealleri) diye niyaz edince Cenab-ı Hakk, Cebrail (aleyhisselam) ile gönderdiği vahiy ile “Ayağını yere vur.” diye emretti. Hz. Eyyûb (aleyhisselam) gelen bu ilahi emirle hemen ayağını yere vurdu ve yerden latif bir su fışkırmaya başladı. Kuran-ı Kerim’de “İşte sana yıkanılacak ve içilecek bir su…” (Sâd Suresi 42. Ayeti Meali) diye nitelenen şifalı su ve sabır makamı Şanlıurfa’nın Eyyubiye mahallesinde bulunmaktadır.
Bizans döneminde M.S. 460 yılında Piskopos Nona bu kuyunun suyunun cüzzam, fil ve gut hastalıklarına iyi geldiğini fark edince buraya bir hastane ve hamam yaptırmıştır. Yine Bizans döneminde buraya inşa edilen şifacı azizler Cosmas ve Damian Manastırlarında kuyunun şifalı sularıyla hastalar tedavi edilmekteydi.
1145 yılında Urfa’yı Haçlılardan alan İslam komutanı İmadeddin Zengi, Hz. Eyyûb (aleyhisselam) kuyusunun şifalı suyu ile yıkanarak romatizma hastalığından kurtulmuştur.
http://www.urfanatik.com/kultur-sanat/sanliurfada-gezilmesi-gereken-15-yer-h58357.html
Gelelim 2019 yılına ithaf edilen ve son dönemde sıkça anılan arkeolojik bölgeye: Göbeklitepe.
Göbeklitepe, Şanlıurfa’nın Örencik Köyü yakınlarında yer alan dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğudur. Bu yapıların ortak özelliği, T biçimindeki 10 – 12 dikilitaş yuvarlak planda dizilmiş, araları taş duvarla örülmüştür. Bu yapının merkezinde daha yüksek boyda iki dikilitaş karşılıklı olarak yerleştirilmiştir. Bu dikilitaşların çoğu üzerinde insan, el ve kol, çeşitli hayvan ve soyut semboller, kabartma ya da oyularak betimlenmiştir. Söz konusu motifler yer yer bir süsleme olamayacak kadar yoğun olarak kullanılmıştır. Bu kompozisyonun, bir öykü, bir anlatım ya da bir mesaj ifade ettiği düşünülmektedir. Tüm bunlar ve kazılarda ortaya çıkarılan anıtsal mimari, Göbekli Tepe’yi eşsiz ve özel yapmaktadır. Bu bağlamda UNESCO tarafından 15.04.2011 tarihinde Dünya Mirasları’na aday gösterilmiştir
Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesinin 2013 yılında “Sakin şehir” ağına dahil ettiği Halfeti ilçesi, tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle Güneydoğu’nun saklı cenneti olarak da adlandırılıyor.
Halfeti’ye giden ziyaretçiler, büyük bölümü sular altında kalan ve “batık kent” olarak nitelendirilen Savaşan Köyü’nü tekne turuyla geziyor.
Teknelerde çalan müzikler eşliğinde keyifli bir yolculuk yapma imkanı bulan konuklar, buradaki terk edilmiş farklı yapıdaki evleri ve su altında kalan caminin minaresi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapan Rumkale’yi de görme fırsatı buluyor.
Kesinlikle görülmesi gereken bir diğer yer ise Şanlıurfa Kent Müzesi. İnsanlık tarihinin gelişimini balmumundan heykeller ile neredeyse yaşıyormuşçasına gezebilirsiniz. Fotograflar yetmeyeceği için Şanlıurfa Belediyesinin hazırlamış olduğu tanıtım videosunu paylaşmak istedim. 🙂
Urfa’yı bence kesinlikle tek güne sığdıramazsınız. Bu nedenle bir günün ardından akşamınızı sıra gecesi ile taçlandırabilirsiniz.
Bu sıra gecesi ile ilgili bir anım da var hatta. TEGV gönüllüsüyüm ve bizim de eğitmen eğitimlerimiz oluyor. (Hadi itiraf edeyim: Aslında Urfa’nın birçok yerini bu eğitimler sayesinde gezme fırsatım oldu. 😀 )Genelde de Urfa’daki birimde aldık eğitimlerimizi. Bu eğitimler de haliyle hafta sonu oluyor. Batman’dan bir ekip olarak 2018 Ekim ayında yine bir hafta sonu eğitime gittik. Cumartesi akşamı için sıra gecesine gitmeye karar verdik. Ufak ufak eğlenmeye başladığımız dakikalarda içeriye rehber olduğunu anladığım bir bayan girdi ve çok tanıdık geldi. Arkadan da tura getirdiği ekip girdi içeri haliyle. Benim aklım rehberde. Kendi kendime soruyorum “Nereden tanıyorum?” diye. 🙂 Memleketten tanıdığım biri olduğundan eminim, fakat Kuşadası nere, Urfa nere? diye de kendime sormaktan alıkoyamıyorum. Müziğe ara verilmesini fırsat bilip masaya gittim ve masanın olduğu gibi Kuşadalı olduğunu öğrenince keyiften dört köşe olmuştum. Uzunca süre o masadan kalkamadım. 🙂 Ülkenin farklı bir yerinde görev yaparken eğitim için gittiğim bir şehirde memleketlin olduğunu bildiğin insanlarla karşılaşmak fazlasıyla mutlu etmişti beni.
Ve o akşamın başka bir sürprizi ise Urfa’da konseri olan Kalben’in yine eğlenmek için aynı mekana gelmiş olması idi. Yani, bir gecede iki farklı sürpriz… Güneydoğu’daki uzun soluklu günlerimin bittiği bu günlerde hoş bir hatıra kalacak. 🙂
Published: Jul 12, 2019
Latest Revision: Jul 12, 2019
Ourboox Unique Identifier: OB-663808
Copyright © 2019