by Tülin Arslanpınar
Copyright © 2019
Su insanların yaşamı için çok önemlidir. Bu yüzden su kirliliği insanlar için hayati önem taşımaktadır. Su kirliliği ile suda yaşayan canlılar ölmektedir ve çeşitlilik azalmaktadır. Suyun kirlenmesiyle suda yaşayan bazı hayvan türlerinin soyu tükenmeye başladı. Sur kirliliği arttıkça belki de balık yemek imkansız hale gelecek. Ülkemizde her geçen yıl artan sanayi faaliyetleri su kirliliğini sürekli arttırmaktadır. Su kirlendiği zaman toprak ve bitki örtüsü de etkileniyor ve ekolojik denge bozuluyor.
Balıkların bol olduğu Karadeniz her yıl kirleniyor. Kirlenen denizde yaşayan hamsi ve diğer balık türleri azalıyor. Balıkların azalmasıyla su ekolojisi bozuluyor. Peki su kirliliği nedir
Su Kirliliği Nedir?
Su ,dünyanın yaşamsal en büyük nimetlerinden biridir. Su canlıların yaşamaları için gereklidir. Dünyanın yaklaşık %2’si içilebilir tatlı sularıdır. Geri kalanı %98’lik kısmı tuzlu sulardır. Dünya’da içebileceğimiz suyu oranı düşük olduğu için çok dikkat etmemiz gerekir. Ancak bilinçsiz kullanım ile içilebilir tatlı su oranlarımız her yıl azalmaktadır. Çoğunlukla insanların meydana getirdiği, suların kimyasal ve fiziksel olarak kirlenme durumuna su kirliliği adı verilir.
Su kirliliğinin nedenleri çeşitlidir ve en yaygın nedenlerinden biri sanayi atıklarıdır bazı sanayi kuruluşları suya yakın kuruluyor ve atıklarını bilinçsiz bir şekilde su atıyor bu durumda su kirleniyor ve içerisinde yaşayan canlılar ölüyor. Ancak son yıllarda sanayi kuruluşları arıtma tesisleri kurmaya başladılar. Kurulan bu artıma tesisleri atıkları kimyasal ve biyolojik yönden temizlemektedir.
Tarımda son yıllarda daha iyi verim alabilmek için gübre kullanımı artmaktadır. Gübre kullanımı sonucunda sular kirleniyor ve nitrat kirliliği ortaya çıkıyor. Suya karışan gübreler azotla birlikte yer altı sularına iniyor ve içme suları zarar görüyor.
Su Kirliliği Nedenleri
Son yıllarda su tüketimine hiç dikkat etmiyoruz, dikkat etmediğimiz gibi kirlenmesine de göz yumuyoruz. Bunun için bir çaba harcamıyoruz. Çok fazla kullandığımız deterjanlar, sabunlar, kimyasal temizlik malzemeleri, yanmış yağlar, kontrolsüz atıklar suların kirlenmesine neden oluyor. Kirlenen suların görüntüsü ve kokusu değişiyor. Bir dönem İstanbul Haliçten kötü kokular yayılıyordu su temizlenince bu kokular bir nebzede azaldı. Kirlenen su çeşitli hastalıklara da neden olabilir.
Su kirliliği sonucunda deniz besin zinciri ortadan kalkmaya başlar ve kirlenen denizlerde yaşayan canlıların ölmesi kötü kokularında başlangıcı olur. Soluduğumuz havanın %70’sini suda yaşayan canlılar olan planktonlar üretir. Yani su hayattır suyun azalması demek oksijenin azalması ve hayatın sona ermesi demektir.
Suyun Kirliliğinin Nedenleri
- Sanayi atıkları
- Kimyasal atıklar ve arıtması olmayan sanayi kuruluşları
- Denize atılan çöpler
- Denizde petrol arama çalışmaları
- Madencilik
- Gemilerin yakıt tüketimi
- Küresel Isınma
- Kimyasal gübreler ve böcek ilaçları
- Bilinçsiz şehirleşme
- Su tasarrufu ve temizliği konusunda bilgisizlik
- Radyoaktif atıklar
- Hayvansal atıklar
Nedenlerin tümüne bakıldığından denizi kirletenin insanlar olduğunu görüyoruz. Ancak suyu en çok kirleten sanayileşmedir. Denizlerde petrol taşıyan gemilerin kaza yapması sonucu denizlere kimi zaman petrol dökülmektedir. Petrol atıkları suyu çok aşırı etkilemektedir.
Su Kirliliğini önlemek için şunlar yapılabilir:
- Çöpleri asla denize atmamalıyız. Aman nasıl olursa kaybolur gibi bir düşünceye kapılmayın, denizde yaşayan canlılar çöplerden çok etkilemektedirler.
- Denize yakın veya su kaynakları etrafına kurulan sanayi kuruluşlarına atık su tesisi kurulması
- Tarımda kullanılan gübre ve böcek ilaçları sulardan uzak tutulmalıdır.
- Su kaynaklarının etrafında suyu kirletecek herhangi bir durumun olmaması gerekir.
- Su kirliliği hakkında insanları bilinçlendirme ve bununla ilgili toplantıların yapılması gerekir.
- Günlük hayatımızda kullandığımız deterjan gibi temizlik ürünlerini sulardan uzak tutmalıyız.
- Yerleşim alanlarıyla su kaynakları arasında bir mesafe olmalıdır.
- Su kirliliği hakkında sürekli projeler geliştirilmelidir.
- Su israfı önlenmelidir.
Published: Jun 5, 2019
Latest Revision: Jun 5, 2019
Ourboox Unique Identifier: OB-644015
Copyright © 2019