Gregor Mendel, 22 Temmuz 1822 tarihinde, Habsburg hanedanlığına bağlı Silezya eyaletindeki Hyncice (Heizendorf) köyünde doğdu. Doğum ismi Johann’dır.
Tek erkek çocuk olan Johann, ileride kalıtım biliminin öncüsü olan bir botanikçi, doğa bilimcisi ve din adamı Gregor Mendel olacak ve Mendel Kalıtım Yasaları ile genetik bilimini yeni bir boyuta taşıyacaktı.
2
Anton Mendel, oğlu geldiği için küçük bir toprak parçasını ekip biçiyor, kendi ağaçlarında meyve yetiştiriyor ve arıcılık yapıyordu. Johann da küçük yaşta bahçe işleriyle ilgilenmeye başlamıştı.
Ülkenin tarihi yerinde henüz okul yokken, Hyncice’de bir köy okulu vardı. Johann, bu fırsattan yararlanarak erken yaşta okula başladı.
Öğretmenleri, Johann’ın zekasını hemen fark ettiler ve Lipnik’te (Leipnik) daha iyi bir okula göndermeyi sağladılar.
Johann çok başarılı olunca bir sonraki sene Opava’da daha ileri düzeydeki Gymnasium’a (lise dengi bir okul) gönderildi.
4
Mendel 7 Eylül 1843’de, 21 yaşındayken rasyon adaylığı ve manastıra girdi ve geleneğe uygun olarak kendine yeni bir isim seçti; Gregor. Kendini yemeğe adamanın hayatını düzene sokacağını düşünüyordu.
Kalıtım bilimin öncüsü Mendel, ilk önce tavşanlar devam ediyor deneyimleri başladı ancak başrahip bazı ahlak kurallarını kaçırmadan görünce görünce görünce görünce Mendel’i uyardı. Bunun üzerine Mendel bezelyelerle deney yapıp, bir türün özelliklerinin kalıtım yoluyla sonraki kuşaklara aktarıldığını buldu. İlkyardım, 20. yüzyılın başlarında yapılan deneylerle doğru zamanda yapıldı, kalıtım kuramının tamamı canlılar için geçerliliği başlandı, biyolojinin temel ilkelerinden biri oldu.
Mendel, 6 Ocak 1884’te hayatını kaybetti.
6
Gregor Mendel, kalıtım biliminin kurucusu ya da kalıtımı bulan bilim insanı olarak bilinir. Bu alandaki çalışmalarını tavşanlar üzerinde yapmaya başlamışken kilisenin söylemelerini üzerine bezlerinieler üzerine yapıyor.
Gregor Mendel, türe ait özelliklerin özellikleri, kalıtım yoluyla gelecek kuşaklara aktarıldığını bulan bilim insanıdır.
Bitkiler üzerinde deneyler yapıp tohumların nasıl hazırlandığı ve çoğaldığı konunun üzerinde dururken. Gözlemleri temizlemek saf ve melez döllenmenin gerçekleştiğini farketmiştir. Melez soyları üzerinde yapılan araştırmalarda genetiğinin geçmişiştiğini farketmiştir.
Mendel’in bağımsız çeşitler yasası olarak kayıtlara geçti. Daha sonra başka bitkiler üzerindede bazı deneyler aynı sonuca ulaştıktan sonra böcek, balık, kuş gibi canlılar üzerindede deneyimler ve genetik teorisini doğruladı.
8
Mendel çalışmalarında temel ilke melez döllerin üreme hücrelerinin yarısının anadanı, yarısının babadan olduğu yerde kalıtım bir olmuş olmuşdur. 20. yüzyılda yapılan bilimsel çalışmalarla doğrulandı.
Gregor Mendel’den sonra biyologlar, canlıların kalıtım ilkeleri üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmışlardır.
6 Ocak 1884 de vefat eden Mendel Kalıtım genetiğinin babası olarak tarihe geçti …
10
Published: May 24, 2019
Latest Revision: May 24, 2019
Ourboox Unique Identifier: OB-635517
Copyright © 2019