Konya by şevki altunsoy - Illustrated by Şevki ALTUNSOY - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Konya

by

Artwork: Şevki ALTUNSOY

  • Joined Apr 2019
  • Published Books 10

MEVLANA MÜZESİ

Mevlana Celalettin Rumi’nin kendini bilmeye ve aşka dayanan felsefesi yüzyıllar boyunca bütün dünyayı etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. UNESCO 2007 yılını Mevlana Yılı ilan etti, Mevlana’nın yarattığı hoşgörülü felsefe bir yıl boyunca çeşitli etkinliklerle anıldı, anlatıldı.
 Günümüzde en çok ziyaret edilen müzelerden biri olan yapıda en ilgi çeken parçalar, Mevlana Celaleddin Rumi’nin Kubbe-i Harda (Yeşil Kubbe) olarak anılan türbesi, dergâh eşyaları, değerli el yazmalarının dışında bugünkü kemanların öncüsü olarak kabul edilen sekiz telli keman, sabır taşları ve Galileo’nun asıldığı dönemde astronomi dersleri vermek için kullanılmış olan küre.

2
Konya by şevki altunsoy - Illustrated by Şevki ALTUNSOY - Ourboox.com

KARATAY MEDRESESİ

Karatay Medresesi, II. İzzeddin Keykavus devrinde, Emir Celaleddin Karatay tarafından, 1251 yılında yaptırılmıştır. Mimarı bilinmemektedir. Osmanlı devrinde de kullanılan medrese 19. yüzyılın sonlarında terk edilmiştir.

Medrese, Selçuklular devrinde hadis ve tefsir ilimleri okutulmak üzere “Kapalı Medrese” tipinde Sille taşından inşa edilmiştir. Tek katlıdır. Giriş doğudan gök ve beyaz mermerden yapılmış kapı ile sağlanmaktadır. Kapı Selçuklu devri taş işçiliğinin şaheser bir örneğidir. Yazı ve desenlerle süslenmiştir. Kapının üzerinde medresenin yapımı ile ilgili kitabeler yer almaktadır. Kapının diğer yüzeylerine seçme ayet ve hadisler kabartma olarak işlenmiştir.

4
Konya by şevki altunsoy - Illustrated by Şevki ALTUNSOY - Ourboox.com

SAHİP ATA KÜLLİYESİ

Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Sahipata Külliyesi Konya’nın Meram ilçesinde yerli ve yabancı turistlere tarihi izlerini göstermeye devam ediyor.

     Larende Caddesi üzerinde bulunan külliye, Anadolu Selçuklu veziri Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından yaptırılmıştır. Külliye; hankah, hamam, türbe ve camiden oluşmakta. 1259-1279 yılları arasında inşa edilmiş olup mimarı Abdullah bin Kölük’tür.

    Sahipata Külliyesi’nin camisi günümüze kadar gelebilmiş ağaç direkli ibadet mekanlarından biridir. Caminin özellikle taç kapısı ağaç işçiliğinin ne kadar kusursuz işlendiğinin göstergesidir.

6
Konya by şevki altunsoy - Illustrated by Şevki ALTUNSOY - Ourboox.com

SELİMİYE CAMİİ

 

Mevlâna Müzesinin yanında bulunmaktadır. II. Sultan Selim’in Konya Valiliği sırasında 1558 yılında yapımına başlanmış ve 1567 yılında tamamlanmıştır. Klâsik Osmanlı mimarîsinin Konya’daki en güzel rneklerinden biridir. Plan itibari ile İstanbul’da bulunan Fatih Câmiine benzemektedir. Merkezî kubbe ile örtülü mekân tek yönden yarım kubbe ile genişletilmiştir. Yedi kubbeli son cemaat mahalli ile iki minaresi bulunan câminin iç mekânı kalem işi ile tezyin edilmiştir.

8
Konya by şevki altunsoy - Illustrated by Şevki ALTUNSOY - Ourboox.com

JAPON KYOTO PARKI

Konya ile Kyoto şehirleri arasında kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla yapılan Kyoto Japon Parkı 36.000 metrekarelik alanıyla Türkiye’nin en büyük Japon bahçesi olma özelliğine sahiptir.Japon mimarisine uygun olarak yapılan Kyoto Japon Parkı’nda 4.000 metrekarelik gölet, Japon bahçesi, kamelyalar, seyir terasları, taş ve ahşap köprüler, taş fenerler, küçük adalar, Japon mimarisine uygun 3 giriş kapısı, doğal tepeler, bambu su oyunları, kuru bahçe, Japon ağaç ve bitkileri, restoranlar ve çay evleri bulunmaktadır. Muazzam güzelliğe sahip olan Japon bahçesinde mükemmel bir gün geçirebilirsiniz.

10
Konya by şevki altunsoy - Illustrated by Şevki ALTUNSOY - Ourboox.com

ECDAT PARKI

 

Ecdat Bahçesi, toplam 110 bin metrekarelik alanda bulunuyor. Eserin içinde 12 bin 500 metrekare gölet ile etrafında kale burçları ve surlar, Osmanlı Sokağı, Boğaz Yalısı, Hasbahçe, Selçuklu Hanı Konya Mutfağı, kamelyalar ve sosyal donatılar bulunuyor.

Selçuklu hanının restoran olarak hizmet vereceği, kamelyalar ve sosyal donatıların da yer aldığı parkın göletinde ise kayıklarla gezinti yapılabilecek.

Zırh ve kalkanıyla Osmanlı askerini canlandıran iki görevlinin nöbet beklediği kapıdan giren ziyaretçilere, parkta Yeniçeriler ile atlı Selçuklu askerleri eşlik ediyor

12
Konya by şevki altunsoy - Illustrated by Şevki ALTUNSOY - Ourboox.com

BEYŞEHİR GÖLÜ

 

Beyşehir gölü ülkemizin en büyük göllerinden bir tanesidir. Aslında yakın zamana kadar ülkemizin en büyük ikinci gölü Tuz gölü olarak gösterilmesine karşın Tuz gölündeki su azalışı ve aşırı su çekilmesi sebebiyle bazı kaynaklarda Beyşehir gölü ikinci büyük göl olarak gösterilmektedir. Bu göl ikinci veya üçüncü büyük göl olsun fark etmez ülkemizin en büyük göllerinden bir tanesidir Ve yine ülkemizin en çok bilinen göllerinden biridir.

14
Konya by şevki altunsoy - Illustrated by Şevki ALTUNSOY - Ourboox.com

İVRİZ KAYA ANITI

 

 

Anıt, Konya’nın Ereğli ilçesine 12 km. uzaklıktaki İvriz köyü yakınlarındadır. Büyük bir kaynağın yakınındaki dik kayalık yüzey üzerine oyulmuş olan rölyef 4.20 m. yüksekliğinde ve 2.40 m. genişliğindedir. Tuwana Kralı Warpalawa’yı bir elinde buğday başakları diğerinde üzüm salkımı tutan tanrı Tarhunza’ya tapınırken gösterir. Tanrının başındaki boynuzlu başlik ilahiliği temsil eder. Tanrı Tarhunza figüründen oldukça küçük olan kral figürü özenle işlenmiş giysisi ile tapınma pozisyonundadır. Tuwana Kralı Warpalawa Asur kaynaklarından Urballa olarak bilinmektedir.

16
Konya by şevki altunsoy - Illustrated by Şevki ALTUNSOY - Ourboox.com

ILGIN KAPLICALARI

 

Evliya Çelebi Ilgın isminin şehrin batısında Selçuklu ve beylikler döneminde( Ab-ı Germ ) diye bilinen ılıcadan geldiğini bildirmektedir. Katip Çelebi Cihannuma adlı eserinde Selçuklu sultanı Alaeddin Keykubat tarafından kaplıcanın kagir kubbe ve içindeki havuza iki mevziden aslan ağızlı lülelerden su akan hamam bina ettirdiğini söylemektedir.Hammer’in eserine göre Sultan Murat 1638 de Bağdat’ a giderken kaplıca önünde Otağını kurduğu ve burada bir saray inşa ettirdiği belirtilmektedir.Yapılan kazılarda ve burada ortaya çıkarılan ardıç kazıklı temellerin 2. Murat’ın yaptırdığı saray temelleri olduğu ileri sürülmektedir.

18
Konya by şevki altunsoy - Illustrated by Şevki ALTUNSOY - Ourboox.com

KIZÖREN OBRUĞU

 Konya 70 km kuzeydoğusunda Karatay ilçesi sınırlarında yer alan Kartstik oluşumlu bir Obruk gölüdür. Çapı 228 m, derinliği 171 metre olan obruğun 145 metresi suyla doludur. Gölün bulunduğu arazi 1020 metre yüksekliğindedir. Pek çok obruğun bulunduğu Obruk Platosundaki kalker blokları üzerinde yer alır. 20 metre aşağıda olan göl yüzeyi aşırı yeraltı suyu kullanımı nedeniyle daha da alçalmaktadır. Batı kenarında Selçuklu yapımı Obruk Hanı yer alan Kızören gölü ülkemizin en büyük obruğudur.

20
Konya by şevki altunsoy - Illustrated by Şevki ALTUNSOY - Ourboox.com

MEKE KRATER GÖLÜ

 

Meke Gölü, sadece Konya’da gezilecek yerler listesinde yer alan bir yer değildir. Ülke çapında üne sahip olan bu göl, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramaktadır.

Meke yani bir diğer adıyla Krater Gölü, Konya ilinin  Karapınar  ilçesinde bulunan doğal güzelliklerden biridir. Oluşumu sönmüş bir volkan kraterinin su ile dolmasıyla olmuştur ve ortasında küçük adacıklar bulunmaktadır. 

22
Konya by şevki altunsoy - Illustrated by Şevki ALTUNSOY - Ourboox.com

SİLLE AYA ELENİ KİLİSESİ

Sille, Anadolu uygarlıkları için özel bir anlam taşıyan ve tarihte kültürlerin bir arada yaşadığı ve erken Hıristiyanlık döneminin önemli bir merkezidir. İsa’dan sonra 327 yılında Bizans İmparatoru Constantin’in annesi Helena, Hac için Kudüs’e giderken Konya’ya uğramış, buradaki ilk Hıristiyanlık çağlarına ait oyma mabetleri görmüş, Hristiyanlara Sille’de bir mabed yaptırmaya karar vermiştir. Aya-Elena Kilisesi asırlar boyu onarımlar görerek günümüze kadar gelmiştir. Kilisenin iç kapısının üstünde Yunan harfleriyle yazılmış Türkçe bir tamir kitabesi kilisenin tarihi hakkında bilgi vermektedir. Bu kitabe 1833 tarihlidir. Aynı kitabenin üzerinde ise kilisenin dördüncü tamiratının Sultan Mecit döneminde gördüğünü belirten üç satırlık bir kitabe daha bulunmaktadır. Kilise düzgün kesme Sille Taşı ile yapılmıştır. Avlusunda kayalara oyulmuş odalar bulunmaktadır. Kilisenin kuzeye açılan kapısından dış nartekse girilir. Burada kadınlar mahfeline çıkan iki yönlü taş merdivenler yer almaktadır. Kilisenin ana kubbesi dört fil ayağı üzerinde olup, kilise üç neflidir. Kilisenin içerisinde ahşaptan, üzeri alçı süslü bir vaaz kürsüsü ile apsisle ana mekânı ayıran ahşap alçılı kafes bir sanat şaheseridir. Kubbe geçişlerinde ve taşıyıcı ayaklarda Hz. İsa, Hz. Meryem ile havarilere ait resimler bulunmaktadır

24
Konya by şevki altunsoy - Illustrated by Şevki ALTUNSOY - Ourboox.com

KONYA ZAFER ANITI

1924 yılında Konya Belediye Meclisi’nin bir Atatürk anıtı yapılmasına karar vermesinden sonra, yer olarak kentin batısındaki İstasyon Caddesi uygun bulunmuş, meydanda bulunan 1917 yılında Mimar Muzaffer’e (1881-1920) Tarım Anıtı olarak yaptırılan Konya Ziraat Abidesi’nin de kaide olarak kullanılmasına karar verilmiştir. Ankara Zafer Anıtı’nın da heykeltıraşı olan Heinrich Krippel tarafından yapılan Konya Atatürk Anıtı, 29 Ekim 1926’da Cumhuriyet Bayramı’nda büyük bir törenle açılmıştır. 

26
Konya by şevki altunsoy - Illustrated by Şevki ALTUNSOY - Ourboox.com

ZAZADİN HANI

Konya’da 13. yüzyıl Anadolu Selçuklu devrine ait kervansaraydır.

1235-1236 yılları arasında I. Alaeddin Keykubad’ın ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in emirlerinden biri olan Sadeddin Köpek tarafından inşa ettirilmiştir. Dikdörtgen planlı kesme taştan, yazlık ve kışlık olarak, avlulu inşa edilen han bir kale görünümüdedir. Taç kapısı üzerinde bir kitabesi bulunmaktadır. 2008 yılında Konya Belediyesi tarafından restore edilerek turizme açılmıştır.

28
Konya by şevki altunsoy - Illustrated by Şevki ALTUNSOY - Ourboox.com

                     -SON-

30
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content