מה אומרת התמונה בעמוד הבא?
נתחיל בסיפור…..
איך הגענו בכלל למצריים?
יעקב אבינו וילדיו יורדים למצרים כדי להיות קרובים ליוסף; יוסף היה משנה לפרעה מלך מצרים, ובחכמתו ושנינותו הציל את העם המצרי ואת העמים השכנים ממוות ברעב. יעקב ובניו מתיישבים בארץ גושן, גדלו ושֹגשֹגו.
כל עוד יעקב ובניו היו בחיים, בני ישראל זכו לכבוד והערכה, אך לאחר פטירתם “ויקם מלך חדש על מצרים אשר לא ידע את יוסף”. חלק מהפרשנים טוענים שפירוש הפסוק הוא: שהמלך עשה עצמו כאילו הוא לא מכיר את יוסף. “ויאמר אל עמו הנה עם בני ישראל רב ועצום ממנו. הבה נתחכמה לו פן ירבה” (שמות א’, ח-י).
בתמונה משמאל: יוסף פותר את חלומות פרעה ועולה לגדולה במצריים
כיצד התחילה העבדות?
המצרים החליטו שהפתרון הטוב ביותר ל”בעיה היהודית” יהיה עבדות.
היהודים נאלצו לעבוד עבודת פרך, לבנות ערים ובתי אוצר לפרעה, אך בכל זאת המשיכו להתרבות, ולפרעה היה נראה שהם מתרבים בקצב מהיר.
כדי לעצור זאת, מזמן פרעה אליו את המיילדות העבריות, שפרה ופועה, ומצווה עליהן להרוג כל תינוק זכר שנולד. בכך הוא בטוח שישים קץ להתפשטותו של הגזע היהודי.
כאשר המיילדות מזלזלות בהוראתו, הוא מצווה עליהן להשליך ליאור כל זכר שנולד.
בתמונה משמאל: “היאור” ובשמו היום “נהר הנילוס” במצריים
לידתו של משה
יוכבד, אשתו של עמרם משבט לוי, יולדת בן.
התינוק נולד בחודש השישי ולפיכך היא יכולה להחביאו למשך שלושה חודשים. כשחודשים אלו חולפים, היא בונה תיבה קטנה מזופתת (חסינה למים) ושמה את התינוק בתיבה, על גדות היאור. אחותו של התינוק, מרים, מסתתרת מאחורי שיח על מנת להשגיח על הילד.
בת פרעה מגיעה להתרחץ בנהר ורואה את התיבה. כאשר היא פותחת אותה היא רואה תינוק בוכה. היא מבינה שזהו תינוק יהודי ורחמיה נכמרים. היא מחליטה לקחת את התינוק לביתה, קוראת לו “משה” “כי מן המים משיתיהו” .
מרים ניגשת לבת פרעה ומציעה למצוא מינקת לתינוק. כאשר בת פרעה מקבלת את הצעתה, מרים מביאה את יוכבד, אמו של משה, ובת פרעה שוכרת אותה על מנת להניק את התינוק ולטפל בו. כאשר משה גדל ומתבגר, הוא מוחזר לארמון, שם מגדלת אותו בת פרעה כאילו היה בנה.
בתמונה משמאל: משה בתיבה
משה מתמנה למנהיג
משה עוזב את הארמון כאיש צעיר ומגלה שבני עמו סובלים. הוא רואה איש מצרי מכה איש עברי והורג את המצרי. ביום המחרת הוא רואה שני יהודים נלחמים זה בזה. כאשר הוא מוכיח אותם, הם מלשינים עליו לשלטונות, ומשה נאלץ לברוח למדיין. שם הוא מושיע את בנות יתרו, מתחתן עם אחת מהן, ציפורה, והופך לרועה צאנו של חמיו.
בינתיים, מצבם של בני ישראל במצרים נעשה גרוע מיום ליום.
בעת שרעה משה את צאן יתרו, הוא נתקל בסנה הבוער, שאינו אוכל, שבו מתגלה אליו אלוהים ומורה לו ללכת אל פרעה ולדרוש ממנו: “שלח את עמי ויעבדוני”. משה מציין כי הוא מגמגם, וה’ ממנה את אהרן אחיו לדוברו.
במצרים, משה ואהרון אוספים את זקני העם כדי לספר להם שהגיע זמן הגאולה. העם מאמין להם.
בתמונה משמאל: הסנה הבוער שאינו אוכל
עשר המכות
משה ואהרון חוזרים ובאים בפני פרעה כשהם דורשים ממנו בשם השם “שלח את עמי”. פרעה חוזר ומסרב.
משה מזהיר אותו שה’ ישמיד את מצרים. לבו של פרעה ממשיך להיות אטום. ה’ מתחיל לשלוח סדרת מכות על המצרים.
כשהוא מתייסר בכל מכה, מבטיח פרעה לשחרר את בני ישראל, אך מיד ברגע שהמכה מסתיימת הוא מתכחש להבטחתו.
צפו בסרטון :
קישור לסרטון של בריינפופ על עשר המכות
יציאת מצרים
מותם של בכורי מצרים שובר סוף-סוף את התנגדותו של פרעה, ולא רק שהוא מסכים אלא ממש מגרש את בני ישראל מארצו. אז הם עוזבים במהירות, ולבצק שהכינו לדרך אין זמן לתפוח.
זמן קצר לאחר שפרעה הרשה לבני ישראל לעזוב את מצרים, הוא רודף אחריהם כדי להכריחם לחזור. העברים מוצאים עצמם לכודים בין צבאותיו של פרעה לבין הים הגדול, ים סוף.
אלוהים אומר למשה להרים את מקלו מעל המים; הים נבקע לשניים ומאפשר לבני ישראל לעבור בתוכו בבטחה ולאחר מכן נסגר מעל המצרים הרודפים אותם.
משה, בני ישראל, מרים הנביאה ונשי ישראל, שרים שיר הלל ותודה לה’.
בני ישראל חוגגים בכל שנה את היום בו יצאו ממצרים, על-ידי הסרת כל חמץ מבתיהם ורכושם במשך שבעה ימים, אכילת מצה, וסיפור נס יציאת מצרים לבניהם ולבנותיהם.
בתמונה משמאל: קריעת ים סוף
מה היה קורה אילו לא היינו יוצאים ממצריים?
ולפני שנתחיל לחפש…
מי ימצא את האפיקומן היום?
הסוף!
חג פסח שמח לכולם!
Published: Apr 6, 2019
Latest Revision: Apr 6, 2019
Ourboox Unique Identifier: OB-605410
Copyright © 2019