אוניברסיטת תל-אביב
הפקולטה למדעי החברהע”ש גרשון גורדון |
בית הספר לחינוךע”ש חיים וג’ואן קונסטנטינר |
החוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה |
החוג למדיניות ומינהל בחינוך |
המעמד הבינוני הערבי בישראל
נשים משכילות כנשאיות של שינוי?
חיבור זה הוגש כעבודת גמר לקראת התואר
מוסמך למדעי החברה והרוח (MA) במגמה “סוציולוגיה של החינוך”
על ידי
מסארווה רסמייה
העבודה בוצעה בהנחייתם של
ד”ר אורי כהן ופרופ’ אברהם יוגב
דצמבר 2008
2
עבודה זו מוקדשת:
למאור עיניי וליקר מכל, בן-זוגי – דיאא- אשר גילה סבלנות וויתורים על הרבה רגעים איתי…
להוריי שריף וסאמייה מסארווה אשר הטמיעו והפנימו בי את חשיבות ההשכלה כבר מילדותי, אשר פתחו בפניי את כל השערים ולא חסכו ממני מאומה בכדי לממש את חלומם ושאיפותיהם בהשגת מעמד הולם לי לכישרונותיי וליכולותיי…
לאחים ולאחיות שלי כולם כאחד אשר היו זמינים תמיד בלהקשיב לייעץ ולתמוך בי לאורך כל דרכי…
ולכל המאמין בחשיבות ההשכלה ובתרומתה להתקדמות כל חברת אנוש.
תודות…
למרואיינות הצעירות שהקדישו את זמנן ואת מחשבותיהן לשיחות שהיו בסיס לעבודה זו, ושללא הסכמתכן ושיתוף הפעולה שלהן לא הייתי מוציאה עבודה זו לאור.
למרואיינות המבוגרות אשר היו נדיבות איתי במתן מענה לכל שאלה ששאלתי למרות המועקה שבלבן ולמרות התקדמותן בגיל…
למנחים ד”ר אורי כהן ופרופ’ אברהם יוגב אשר היו לצידי וליוו אותי החל מגיבוש נושא המחקר וכלה בתומו. תודה להם על הערותיהם והארותיהם החכמות ועל תפקידם החשוב כל כך בהבאת הדברים לידי גמר ובהגשמת חלום.
3
תקציר
מחקר זה עוסק במעמדם החברתי-כלכלי-פוליטי של ערביי ישראל אשר רכשו תארים מתקדמים באוניברסיטאות שונות בארץ. הגדרת זהותם הלאומית של ערביי ישראל מורכבת: מצד אחד הם חלק מהחברות הערביות שבמזרח התיכון ומהחברה הפלשתינאית המאופיינות ע”י שמרנות מסורתית, ומצד אחר הם חיים בתוך מדינת ישראל. ערביי ישראל הם תולדה של ערכים דת וזהות הדומה בעיקרה לעולם הערבי עם זאת הם חשופים לתהליכי מודרניזציה וגלובליזציה המתרחשים במדינה. בשל החשיפה למודרנה התחזקו בקרב ערביי המדינה ההשכלה ורמת חשיבותה להתמודדות עם המציאות היומיומית של המשק הישראלי. מטרת המחקר היא לבחון את תרומת ההשכלה והחשיפה למודרניזציה בכינון מעמד בינוני ערבי בישראל, ובחינת מאפייניו של מעמד זה. מטרה נוספת היא לבדוק האם אפשר להכליל את המאפיינים של המעמד הבינוני בעולם הערבי, או המעמד הבינוני הישראלי על המעמד הבינוני הערבי בישראל, או שמא קיימים מאפיינים ייחודיים לו. וכן לבדוק אם המעמד הבינוני בישראל נתפס כנשאי של שינוי, ואם כן- כיצד שינוי זה בא לידי ביטוי בתפיסותיו ודעותיו, באורח חייו, בערכיו ובחינוך הדור הבא.
אוכלוסיית המחקר כללה 4 נשים מבוגרות (שעברו את גיל ה-60) ועוד 16 נשים בקבוצת הגיל 25-40 בעלות תארים מתקדמים, המתגוררות בעיר באקה אל גרבייה. בחירת הנשים הערביות כאוכלוסיית המחקר היא משום שאישה היא זו אשר יוצרת את האדם הערבי. וכל עוד שהאישה הערבייה לא תשתנה האדם הערבי אינו ניתן לשינוי.
השאלות המרכזיות שהמחקר בודק הן: מהם מאפייניה של קבוצת הנשים הערביות המשכילות המשתייכות למעמד הבינוני? כיצד הם באים לידי ביטוי אודות תפיסותיהן על אודות הנושאים : המשפחה וההורות, האינטראקציות החברתיות, הצרכנות ורמת החיים, השכלה וחינוך, כלכלה ותעסוקה, זיקה לדת, פוליטיקה, המסורת מול המודרניזציה, האם אפשר לטעון שהנשים הערביות המשכילות הן נשאיות של שינוי? האם אפשר לומר שמאפייניו של המעמד הבינוני הערבי דומים ומשותפים למאפייניו של המעמד הבינוני הערבי במדינות ערב או המעמד הבינוני הישראלי או שהוא יצר לעצמו מאפיינים ייחודים לו?
מחקר זה הינו מחקר איכותי. השתמשתי בראיונות עומק פתוחים שמטרתן לבחון את מאפייניהם של בני המעמד הבינוני הערבי בישראל ביחס לזירות הפרטיות והציבוריות שלהם בדגש על השפעת ההשכלה על המתרחש בזירות אלו. מהממצאים ניתן ללמוד על תפקידו של המעמד הבינוני ביצירת שינוי חברתי. הממצאים הוצגו תוך השוואה על רקע הספרות המחקרית עם
4
המתרחש בשורותיו של המעמד הבינוני בעולם הערבי ובישראל. ובכך נהיה אפשרי להסיק לגבי קבוצת ההתייחסות של המעמד הנ”ל: המעמד הבינוני הישראלי, או המעמד הבינוני בעולם הערבי או שהוא כונן מעמד בעל היבטים מיוחדים לו?
העבודה מורכבת מחמישה חלקים עיקריים:
הפרק הראשון כלל ארבעה חלקים: חלק 1: סקירה ספרותית הדנה במעמד הבינוני החדש; חלק 2: סקירה ספרותית הדנה במעמד הבינוני במדינות העולם הערבי; חלק 3: סקירה ספרותית הדנה במעמד הבינוני הישראלי; חלק 4: סקירה ספרותית על החברה הערבית בישראל.
הפרק השני: מתאר את מתודולוגית המחקר: האוכלוסייה הנחקרת, פירוט שיטות כלי והליך המחקר, השערות המחקר, הקשיים שהתלוו לביצועו, אמינות המחקר, הסתייגויות מתודולוגיות, אתיקה מקצועית, ניתוח והצגת הממצאים, חשיבות המחקר מטרתו ותרומתו.
הפרק השלישי: הוא חלק הארי בעבודה זו, בו אני מציגה ומנתחת את התייחסותן של המרואיינות לשאלות הראיון. ממצאי המחקר הוצגו בשני חלקים: חלק 1: ממצאים מעולמן של נשים ערביות זקנות (60+); חלק 2: ממצאים מעולמן של נשים ערביות משכילות. שני החלקים הוצגו תוך חלוקה לקטגוריות המתייחסות לתפיסות ואפיונים אודות: 1. המשפחה. 2. ההורות. 3. ההשכלה. 4. התעסוקה. 5. הנישואין. 6.הסטאטוס הכלכלי ורמת חיים. 7. הזיקה לדת 8. הזיקה למסורת ו/או למודרניות 9. העולם החברתי. 10. המעורבות הפוליטית.
ממצאי המחקר מראים כי ההשכלה יצרה מעמד בינוני ערבי במדינה בעל אופני חשיבה דעות ותפיסות עולם שונים מהתפיסות ששרו בחברה הערבית בעבר, מסורתם ערכיהם התרבותיים החברתיים והדתיים הם גרסה משופרת המותאמת לצורכי החיים במדינה מערבית מודרנית. בנוסף ההשכלה בתוך החברה הערבית בישראל יצרה מעמד אשר יצר שילוב משולש בין ערכי ההשכלה המודרניות המערבית והמסורת והערביות של העולם הערבי וכינן לעצמו מעמד מיוחד.
הפרק הרביעי: המסגרת המחקרית של שאלת השינוי החברתי: מיגדר ומעמד, הינה עיקרו של פרק זה. החברות האנושיות לא יכולות להוביל שינוי חברתי כלשהו אילולא פיתחו מודעות מעמדית ומודעות מגדרית. המודעות .
5
מעמדית ומודעות מגדרית. המודעות של הנחקרת עלתה לאור תהליכי הסוציאליזציה שעברו באוניברסיטה והן לאור רכישת הידע. הידע במונחיו של מישל פוקו הוא כוח. הידע-כוח מביאים לשליטה בהתנהגות ובעיצוב העצמי. ולכוח יש את היכולת ליצר מושגים וליצר מציאות חדשה.
הפרק החמישי: מוקדש לסיכום המסקנות שעלו מהמחקר. המסקנה העיקרית העולה היא שהמעמד הבינוני הערבי יצר מגוון של מודרנות ייחודיות לאוכלוסייה הערבית המוסלמית בישראל ע”י שילוב בין ערכי ההשכלה האקדמית לבין ערכי הדת והמסורת ולבין המודרנה. מסקנה עיקרית נוספת היא שהמעמד הבינוני מהווה סוכן שינוי במספר זירות מרכזיות: המשפחה וההורות, ההשכלה והעיסוק, מצב כלכלי ורמת החיים, והזיקה למסורת ולמודרנה ולדת והשילוב ביניהן, ואילו בזירה הפוליטית הוא חסום.
מחקר זה הינו הראשון אשר מציג את ערביי ישראל מפרספקטיבה אחרת ושונה. המחקר מציג פרספקטיבה סוציולוגית מעמדית
6
Published: Feb 20, 2019
Latest Revision: Feb 20, 2019
Ourboox Unique Identifier: OB-578090
Copyright © 2019