יש מישהו בצד השני- שיימינג ברשת

by shlomit vizel

This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

יש מישהו בצד השני- שיימינג ברשת

  • Joined Feb 2019
  • Published Books 1
יש מישהו בצד השני- שיימינג ברשת by shlomit vizel - Ourboox.com

בריונות ברשת ובתוכה שיימינג, היא תופעה נפוצה בקרב בני נוער.

החשיפה העצומה שלהם למדיה ולאינטרנט מביאה להם תועלת ואספקטים חיוביים מצד אחד, אך מנגד גוררת אלימות מקוונת, שהופכת שכיחה יותר ויותר בקרב בני הנוער. מחקר חשף כי 1 מתוך 5 תלמידים היה מעורב באלימות מקוונת!

תופעה זו משנה את עולמם החברתי והרגשי של הילדים, הם חשופים יותר מתמיד לבריונות ושיימינג ברשת. מצב זה מאתגר גם כן את הסביבה של הילדים, את ההורים והמשפחה, ואת המורים וצוות בית הספר ( Eden, Heiman & Olenik‐Shemesh, 2013).

על כן בספר זה אנסה לתאר מעט את עולם השיימינג, ולהציע פתרונות אפשריים לסכנות הרבות הטמונות בתופעה זו, המכונה “הצד האפל” של הרשת.

3

:כמה מילים על תופעת השיימינג

שיימינג, או “ביוש” בעברית, הוא חלק מתופעה של בריונות ברשת, ומהווה מצב בו חושפים פרטים אישיים או מידע על בן אדם באינטרנט.

המידע שמפרסמים מיועד לבייש, ללעוג, לצחוק, או להעביר ביקורת על האדם

בקרב בני נוער וילדים השיימינג הוא בעיקר על מנת להשתעשע ולבדר, לנקום באדם אחר, או להרגיש עליונים על פני מישהו.

  הסיבה לכך ששיימינג הוא כל כך נפוץ באינטרנט, היא מפני שהאינטרנט מאפשר לאנשים להישאר אנונימיים. עניין זה מקל על תופעת הסרת העכבות. כלומר באינטרנט אנחנו לא רואים את מי שנמצא בצד השני, מעבר למסך, אנו לא צריכים לשאת בתוצאות מעשינו ועל כן יותר קל לנו להעליב אדם או ללעוג לו.

(אתר עמותת סה”ר)

יש לזכור תמיד! כי מעבר לסכנות הרבות המתלוות אליה, תופעת השיימינג יכולה להיות פלילית ואסורה על פי חוק אם היא מערבת: איומים, התחזות, פגיעה בפרטיות, לשון הרע וכדומה.

הסרטון הבא נקרא “המילים שלך יוצרות מציאות”. צפו בסרטון המתאר שיימינג ברשת בקרב בני נוער:

 

https://www.youtube.com/watch?v=U3n1oPRTbdQ

 

פתחו את הקישור הבא, בו מתוארות סכנות נוספות בתופעת השיימינג, כתבו

.ארבע מתוך הסכנות המתוארות בקטע

https://sahar.org.il/?p=3118

 

 

 

 

 

4
יש מישהו בצד השני- שיימינג ברשת by shlomit vizel - Ourboox.com

השיימינג: מהמרחב הפיזי לאינטרנט

לפני שנים לא רבות, אם מישהו הציק לכם, העליב ורצה לפגוע בכם, הייתם יכולים לסגור את דלתות חדריכם, לנעול את הדלת והייתם מוגנים מההצקות לפחות לזמן מה. כעת, חישבו על שיימינג באמצעות האינטרנט, לא תוכלו לחמוק ממנו, הוא נכנס איתכם לחדר, למיטה, למקומות הכי פרטיים שלכם וישנה תחושה כי אין לאן לברוח.

הילד לעיתים לא יודע מי התוקף, ועל כן נמצא בפחד מתמיד שמא זה בן כיתתו, מישהו מהשכונה, הוא אינו יכול לדעת ולכן החשש תמיד מצוי בקרבו.

(Eden, Heiman & Olenik‐Shemesh, 2013).

 

ניתן לראות כי התנהלותם של בני הנוער והילדים כיום, היא בשני מרחבים בו זמנית, כאשר כמעט כל מה שבני הנוער והילדים עושים במרחב הפיזי מקבל ביטוי גם במרחב האינטרנטי, שיש לו תרבות ייחודית משל עצמו הכוללת שפה ונורמות חברתיות ייחודיות. אחת התופעות אשר עברו טרנספורמציה מהמרחב הפיזי למרחב האינטרנטי הינה בריונות.

במרחב הפיזי, בריונות מתבטאת בפעולה מכוונת, שלילית וחזרתית, הכוללת מאזן כוחות בלתי שווה בין הבריון לתוקף. בריונות יכולה להתבטא באלימות פיזית, מילולית, הפצת שמועות וכדו’ .

במהלך השנים האחרונות, הבריונות המסורתית מקבלת צורה חדשה, ומתרחשת כעת במרחבי הרשת, במטרה לגרום נזק, לפגוע, להעליב, לאיים, להטריד ללעוג או להשפיל בצורה מכוונת ובאופן חוזר ונשנה אדם אחר. (Thomas, Connor & Scott, 2015).

ישנו קושי רב להתמודד עם תופעת השיימינג על ידי התערבות של הורים ומורים. זאת מפני שההורים לרוב לא מודעים לבעיה, בגלל שהיא לא נוכחת פיזית בשטח, אלא קיימת בעולם הדיגיטלי, שלרוב מוסתר מהם על ידי הילדים. בקרב מורים הם לא יודעים איך להתמודד, ואפילו, בחלק מהמקרים הם עצמם הקורבנות של

.(Olweus, 2012) התלמידים

 

 

האם אתם מרגישים כתובת להתמודדות עם תופעת השיימינג ברשת של ילדיכם

או תלמידכם?

 

?מה לדעתך יכולה להיות התרומה של אדם מבוגר בהתערבות בתופעה זו

6

צפו בסרטון הבא:

 

https://www.youtube.com/watch?v=DW2IuIzFuw8

האם לדעתכם ההורים באמת לא ידעו את מה שעובר על ילדיהם?

האם תוכן הסרטון נראה בעינכם קשה ומטלטל? או שמא רגיל ושגרתי מכיוון שאנו פוגשים בכך רבות בחיינו? מה זה אומר עלינו כחברה?

האם את/ה יכול/ה לחשוב על פיתרון לשיימינג ברשת? כיצד את/ה יכול/ה לפעול

על מנת למנוע או להפחית תופעה זו?

7

פתחו את הקישור הבא למצגת של חברת מט”ח בנושא בריונות ברשת:

https://storage.cet.ac.il/PresentationBaRibua/cyber_bulling_final_web/story_html5.html

 

המצגת מאפשרת לנו הצצה לעולם השיימינג והבריונות ברשת, ומעניקה רעיונות לפעילות בכיתה עם הילדים.

על פי מה שקראתם, האם יש לכם רעיונות נוספים לפעילות עם ילדים בנושא שיימינג? כתבו 2 רעיונות.

8

 הורים: מה ניתן לעשות על מנת להפחית את תופעת השיימינג?

ראשית, יש לנסות ולזהות את סימני האזהרה לכך שהילד עשוי לסבול משיימינג או בריונות ברשת: שינוי לרעה במצב הרוח, התבודדות, קשיים חברתיים, הימנעות מיציאה מהבית, פגישה עם חברים, הימנעות משימוש במחשב, שינויים בדפוסי שינה ואכילה, קשיי לימוד וירידה בציונים ועוד.

 

שנית, יש לנקוט בכמה צעדים:

1. למדו את הילדים על שימוש נכון באינטרנט

2. שוחחו איתם על פעילותם ברשת.

3. הדגישו כי פגיעה ברשת היא חמורה כמו פגיעה פיזית, יש בן אדם בצד השני אפילו אם לא רואים אותו באופן ממשי.

4. למדו אותם לא לפרסם פרטים אישיים על עצמם ברשת.

 5. למדו אותם לא לשלוח הודעות ולפרסם פוסטים כשהם כועסים או עצבניים.

6. בדקו מה מדיניות בית הספר של ילדיכם, האם הוא מפעיל מערך הסברה בנושא.

9

מורים: במה חשוב להתמקד בנושא שיימינג בכיתה

 

ראשית כל, יש להתחיל ללמד את הילדים את נושא כבוד האחר,  “יהי כבוד חברך חביב עליך כשלך”

(פרקי אבות, פרק ב משנה יג)

.יש לדון עם הילדים על חשיבות כבוד העצמי, ומתוך כך חשיבות כבוד האחר

 

יש להמחיש לתלמידים את תופעת האנונימיות המתרחשת ברשת, כמה קל יותר לפגוע כאשר הקורבן לא עומד מולי פיזית, אלא נמצא מאחורי המסך, יש מישהו בצד השני, ויש צורך רב בהעלאת הנושא למודעות התלמידים.

 

דוגמא קיצונית לתופעת הסרת העכבות, התרחשה במהלך מלחמת העולם השניה. כאשר הנאצים בתחילה ירו ביהודים מטווח קצר, אך לאחר זמן לא רב, החיילים הגרמנים התלוננו בפני מפקדיהם, כי קשה להם להרוג כאשר הקורבנות נמצאים מול עינהם, ובאמת, מאז החיילים הנאצים החלו להרוג “מרחוק”, הם הפעילו את תאי הגזים, שלחו את רכבות המשא, כך ההרג נעשה ממרחק רב, ללא כל קרבה פיזית, והיה לנאצים קל יותר לרצוח במצב כזה. זה ממחיש עד כמה קרבה פיזית, וייחוס תכונות אנושיות לקורבן מגביר את האמפתיה בקרב התוקף.

נסו לשאול את התלמידים האם ומתי הם הרגישו כי קל להם יותר לכתוב ברשת מכיוון שהם לא ראו את הקורבן מול עיניהם והאם יכולים לחשוב על מצב בו הם יאמרו לחבר את אותם הדברים שהם כותבים ברשת.

10
יש מישהו בצד השני- שיימינג ברשת by shlomit vizel - Ourboox.com

מה עוד ניתן לעשות על מנת להפחית את התופעה?

מלמדים את הילדים את רמזור הבטיחות ברשת (בעמ’ הקודם).

אין אנו רוצים שהילדים יפסיקו לגלוש באינטרנט, הלא שלל האפשרויות המועילות והמעשירות הטמונות בו אינן מבוטלות. והילדים מרוויחים רבות משימוש באינטרנט.

אך עלינו להמחיש בפני הילדים את הסכנות ברשת, וללמד אותם את הדרכים להתמודד עימן, האינטרנט הוא לא רק טוב, כמו שהוא אינו רק רע, אך עליהם להיות עירניים לסכנות בו, ועלינו לדאוג לכך שיהיו להם את הכלים להתמודד עם כל מה שייתקלו בו ברשת.

נושא חשוב נוסף הוא שיתוף המבוגרים. עלינו ליצור סביבה בטוחה לילדים, שיידעו כי יש להם למי לפנות במקרים בהם הם נתקלים בשיימינג או בריונות ברשת.

12

נושא חשוב נוסף, במלחמה נגד השיימינג, הוא נושא קבלת השונה. “האחר הוא אני”. מפני שלרוב שיימינג מתרחש כלפי מי שדעתו או התנהגותו שונה ממה שאני מאמין בו. על כן יש לשים דגש רב על כך שיש שוני בין אנשים בחברה, בכיתה, במשפחה, והשוני הוא בסדר, ואפילו מועיל לנו בתור חברה. הנערים מונעים הרבה על ידי אמוציונאליות ויש ערך רב בנגיעה בנקודות אלו בגילאים הללו.

ניתן לערוך משחקים או פעילויות הקשורים לנושא.

13
יש מישהו בצד השני- שיימינג ברשת by shlomit vizel - Ourboox.com

ביבליוגרפיה:

http://www.sahar.org.il/?categoryId=63113&itemId=259768 .2016 אתר עמותת סהר

 

Eden, S., Heiman, T., & Olenik‐Shemesh, D. (2013). Teachers’ perceptions, beliefs and concerns about cyberbullying. British Journal of Educational Technology, 44(6), 1036-1052.

 

Olweus, D. (2012). Cyberbullying: An overrated phenomenon?. European Journal of Developmental Psychology, 9(5), 520-538.

Thomas, H. J., Connor, J. P., & Scott, J. G. (2015). Integrating traditional bullying and cyberbullying: challenges of definition and measurement in adolescents–a review. Educational Psychology Review, 27(1), 135-152.‏

15
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content