by Şerife Serap ALMIŞ
Artwork: Şerife Serap Almış
Copyright © 2019
SIFIR ATIK / SIFIR ATIK NEDİR?
Sıfır Atık”, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir.
Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Son yıllarda tüm dünyada bireysel, kurumsal ya da belediye genelinde sıfır atık uygulama çalışmaları yaygınlaşmaktadır.
NEDEN SIFIR ATIK?
Doğal kaynaklar, küresel ekonominin işleyişini ve yaşam kalitesini desteklemektedir. Bu kaynaklar yakıtlar, mineraller ve metaller gibi ham maddeler ile birlikte gıda, toprak, su, hava, biyokütle ve ekosistemleri de içermektedir. İyi işleyen bir ekonomi, doğal kaynakların ve ham maddelerin kesintisiz akışına bağlıdır.
Kaynakların sürdürülebilir ve verimli bir şekilde yönetimi, günümüzde kaçınılmaz bir gereklilik durumundadır. 1900 yılına göre bugün,
- Kişi başına enerji tüketimi 3 katına,
- Ham madde kullanımı 2 katına,
- Dünya nüfusu ise 5 katına çıkmıştır.
Sanayi devrimine bağlı olarak ortaya çıkan teknolojik yenilikler ile birlikte artan nüfus ve şehirleşme, yaşam standartlarının ve tüketim alışkanlıklarının farklılaşmasına yol açar; sonuçta da geçmişe nazaran daha çok atığın oluşmasına neden olur. Bu durum aynı zamanda, başta doğal kaynakların tükenmesi ve iklim değişikliği gibi hususlar olmak üzere tüm canlıları tehdit edecek boyutlara varan hava, su ve toprak kirliliğine neden olur.
Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz, gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için sıfır atık prensibi hedef alınmalı ve entegre bir yaklaşımla atıkların yönetimi sağlanmalıdır.
1 ton atık kâğıdın geri kazanımı ile
- 17 ağacın kesilmesi önlenir,
- 12400 m3 kadar sera gazı engellenir,
- 2,4 m3 atık depolama alanından tasarruf sağlanır.
Yeni üretime kıyasla metal ve plastik geri kazanımı ile %95 enerji tasarrufu sağlanabilir.
Geri dönüştürülen her 1 ton cam için yaklaşık 100 litre petroldentasarruf edilebilir.
Atık camlar tekrar cam ürünlerine; plastikler elyaf ve dolgu malzemesi gibi birçok malzemeye, atık metaller ise tekrar metal ürünlerine dönüşebilir.
Organik atıklardan elde edilebilecek kompost ile topraklarımız daha verimli hale gelir.
ETKİNLİKLERİMİZ;
ÖDÜLLÜ ATIK PİL TOPLAMA KAMPANYASI
TAP Derneğinin Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte 2007 yılından itibaren her sene düzenlemekte olduğu okullar arası atık pil toplama kampanyası 01 Ekim – 30 Nisan tarihleri arasında gerçekleşmektedir. En çok atık pil toplayan okullara TAP tarafından temin edilen ödüller Belediyeler aracılığı ile teslim edilmektedir.
Bu kampanya ile amacımız, atık pilleri kaynağında ayrı toplayarak, çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf etmek, okullarda çevre bilincini aşılayarak geleceğin büyüklerini ufak yaşta bilinçlendirmek ve böylelikle ilerleyen yıllarda daha temiz ve yaşanabilir bir çevreye kavuşmaktır.
İZNİK MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI OKULLARIMIZ
İZNİK KADİR KOYUTÜRK İLKOKULU
Kadir Koyutürk İlkokulu, Okulumuzda atıkları materyal olarak değerlendiriyoruz, doğayı kirletmiyoruz.
Okulumuzda atıkları materyal olarak değerlendiriyoruz, doğayı kirletmiyoruz. Eğer bu şekilde plastik kullanmaya devam edersek 2050 yılında denizlerde balıktan çok plastik olacak.
İZNİK SELÇUK İLKOKULU
Sıfır atık projesi projeleriyle ilişikli “Naylon poşeti bırak, aldığını fileye kese kağıdına bırak.” Etkinliği kapalı pazar yerinde, tum 4.sınıf öğretmen ve öğrencilerimizin katılımıyla gerçekleştirdik.Bu etkinlikle naylon poşet yerine, file ve kese kağıdı kullanımı teşvik edilmektedir.Etkinlikler belirli aralıklar ve farklı vurgularla devam edecek.
İznik Kılıçaslan Ortaokulu
Sıfır atık projesi kapsamında hazırladıkları geri dönüşüm kutularımız.
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ENERJİ VERİMLİLİĞİ BİRİMİ TARAFINDAN PLANLANAN ETKİNLİKLER KATILDIĞIMIZ FAALİYETLER
1.YEŞİL KARNE projesinin tanıtım toplantısı
38. Enerji Verimliliği Haftası ve Sıfır Atık Projesi kapsamında Bursa Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ilkokullarda atık, enerji ve su yönetimi konusunda farkındalığı arttırmak ve başarılı olan okulları ödüllendirmek amacıyla başlatılan YEŞİL KARNE projesinin tanıtım toplantısı ve Enerji Verimliliği Haftası Kutlama Programı düzenlendi.
2.Ali’nin Enerji Serüveni Dergisi Dağıtımı
Cumhuriyet İlkokulunda 3. ve 4. sınıflara enerji tasarrufu konulu Ali’nin Enerji Serüveni isimli dergiyi öğrencilerimize dağıttıldı.İznik İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Muhammet ASİL ve UEDAŞ İznik İşletme Müdürü Hüseyin KARAKAŞ, Cumhuriyet İlkokulu’nu ziyaret ederek, Enerji Bakanlığı’mızın göndermiş olduğu enerji tasarrufu konulu Ali’nin Enerji Serüveni isimli dergiyi öğrencilere dağıttılar.Kitapların 3. ve 4. sınıflara dağıtımı devam edecektir.
3.”Enerji Yönetim Mevzuatı” semineri
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ARGE Birimi tarafından yürütülen BUYÖN(Bursa Yönetim Platformu Projesi) kapsamında İznik İlçesinde yeni göreve başlayan okul/kurum müdür yardımcılarına yönelik “Enerji Yönetim Mevzuatı” seminerine katılmışlardır.
4.İznik İlçesinde Sıfır Atık Projesi Tanıtım Toplantısı
il Enerji Yönetim Biriminin yürütmüş olduğu Sıfır Atık Projesi, Atık Yönetim Birimi Sorumlusu Okul Müdürleri ve Odak Noktası Ekip Başkanı Müdür Yardımcılarına yönelik eğitimlerimiz İznik ilçemizde yapılmıştır.
SIFIR ATIK on Biteable.
İZNİK İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
TANITIM VİDEOSU
HEDEF SIFIR ATIK!
Bursa İl Enerji Yönetim Birimi okul/kurum binalarında; mimari tasarım, mekanik tesisat gibi binanın enerji kullanımını ilgilendiren konularda bina projeleri ve enerji kimlik belgesinin hazırlanması, bina kontrolleri ve denetim faaliyetlerinin yapılması, enerji ihtiyacının kojenerasyon sistemi ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması, enerjinin uzaktan takibi ve otomasyonu, okullardaki enerji kültürü ve verimlilik bilincinin geliştirilmesi amacıyla eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.
Orman yurdun öz evladı ormansız yok dünya tadı.
Aşık Veysel
Güçlü Ekonomi ve Yeşil Bir Doğa İçin Hedef SIFIR ATIK!
İznik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Enerji Verimliliği Birimi
Veri Giriş Uzmanı
Ş.Serap ALMIŞ
Published: Feb 5, 2019
Latest Revision: Feb 5, 2019
Ourboox Unique Identifier: OB-569096
Copyright © 2019