Orta Asya’da bilinen ilk teşkilatlı Türk Devleti olan Asya Hun İmparatorluğu zamanla gücünü kaybetmiş, Çin entrikaları ve baskılarına dayanamayıp zamanla dağılmaya başlamıştır.
Asya Hun İmparatorluğu’nun Batı ve Güney Batı ve Güney Hun Devleti olarak ikiye olmak üzere ikiye ayrılmasından sonra Asya’nın batısında bulunan Hunlar, Hazar Denizi ile Aral Gölü arasındaki bölgeyi işgal etmeye başlamıştır. Bölgede hüküm süren Alanlar’ın topraklarını Batı Hun Devleti’ne kaptırmıştır. Alanlar zaman içinde bölgeyi terk etmiş ve Avrupa içlerine kadar ilerlemek durumunda kalmıştır.
4’üncü yüzyılda Doğu Avrupa’da yaşayan Vizigotlar, Ostrogotlar, Vandallar ve Gepitler Alanlar’ın topraklarına gelmesinden rahatsızlık duymuştur. Hunların Volga (İtil) Nehri’nin batısına geçerek Karadeniz’in kuzeyine doğru ilerlemeleri, bölgede yaşayan bir çok kavmin topraklarında tutunamayıp batıya göç etmesine neden olmuştur. Batıya göç etmek zorunda kalan kavimler önlerine çıkan kavimleri de etkileyerek yerlerinden ayrılmalarına sebep olmuştur.
Kavimlerin yıllarca süren bu yer değiştirme hareketlerine tarihte Kavimler Göçü adı verilmiştir.
Kavimler Göçünün Sebepleri
1- Dağılan büyük hun devletinden sonra asyanın batısında hunlara katılım olmuştur. Burada çoğalmakta olan nüfus ve kabileler arasında oluşan rekaber ve mücadeleler ile batıya doğru kaymalarıdır.
2- İdil ırmağının batı kısmına gelen hunlar önüne gelen kavimleri topraklarından çıkartmaya başlaması
3- Hunları baskısı neticesiyle kavimler göçü bütün avrupayı etkileyerek değişik zamanlarda yüzyıllar boyunca etkili olmuştır.
Kavimler Göçünün Sonuçları
Hunların Volga (İtil) Nehri’nin batısına geçerek Karadeniz’in kuzeyine doğru ilerlemeleri, bölgede yaşayan bir çok kavmin göç etmesine sebebiyet vermiştir. Göç eden kavimler önlerine çıkan kavimlerinde bölgelerinden ayrılmalarına neden olmuştur. Yıllarca süren bu yer değişim hareketleri sonucunda Dünya tarihinde birçok önemli gelişmeler ve sonuçlar doğurmuştur.
Kavimler Göçü’nün sonuçları kısaca şu şekilde özetlenebilir:
1. Roma İmparatorluğu 395 yılında Doğu ve Batı Roma olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
2. Batı Roma İmparatorluğu’nun 476 yılında yıkılmasından sonra toprakları üzerinde birçok Germen Devleti ortaya çıkmıştır.
3. Roma İmparatorluğu’nun parçalanmasıyla Hristiyanlık, Katolik ve Ortodoksluk mezhepleri olarak ikiye ayrılmıştır.
4. Avrupa’nın etnik yapısı değişmiştir. Barbar kavimlerin Avrupa’daki yerli kavimlerle kaynaşması sonucu yeni milletler ortaya çıkmıştır.
I. Alanlar, Vandallar ve Vizigotlar İspanya yarımadasına yerleşerek İspanyolların,
II. Angıllar ve Saksonlar Britanya adasına yerleşerek İngilizlerin
III. Germen kavimleri Ren Nehri kıyısına yerleşerek Almanların oluşmasını sağlamıştır.
5. İngiltere, Fransa gibi Avrupa ülkelerinin temelleri Kavimler Göçü sonucunda atılmıştır.
6. Avrupa’da Feodalite (derebeylik) adı verilen yeni bir rejim ortaya çıkmıştır.
7.Avrupa’da antik kültür ortadan kalkarak kilise merkezli skolâstik düşüncenin egemenliği başlamıştır
8. Türkler Avrupa’da Batı Hun Devleti’ni kurmuştur.
9. Türk Kültürü Avrupa’da hızlıca yayılmaya başlamıştır.
10. İlk Çağ kapanmış, Orta Çağ başlamıştır.
Published: Dec 30, 2018
Latest Revision: Dec 30, 2018
Ourboox Unique Identifier: OB-548515
Copyright © 2018