“OYUN, ÇOCUĞUN GELİŞİMİ İÇİN VAZGEÇİLMEZ ”
Oyun, çocukların bütün gelişim dönemleri için vazgeçilmezdir. Çocukların kişilik gelişimlerine ve olumlu davranışlar kazanmalarına katkı sağlar, aynı zamanda onlar için sevinç ve mutluluk kaynağıdır. Çocuklar oyun sayesinde hayat tecrübesi kazanır, yeteneklerini geliştirir, kurallara uymayı ve uyumlu hareket etmeyi öğrenir. Çocuk oyun ile kendini ifade eder.
“Benimle Oynar mısın?”proje ekibi olarak, her açıdan sağlıklı bir nesil için çocuklarımızın doyasıya oynamasını, enerjisini boşaltacağı oyunlar ile önemli değerler kazanmasını, özgürce çocukluklarını yaşamasını önemsiyoruz. Oyun kitabımızın oluşmasına katkı sağlayan proje ekibi ve kurucularımıza teşekkür ederiz.
” Oyunda akıldadır, ancak çocuk oyunla akıllanır ” (Mevlana)
“Önce bu duymak gerekir.” (JJ Rousseau)
” Çocuk oyunla büyümelidir ” (Eflatun)
” Güzel sanatın başlangıcı oyundur ” (Chiller)
” Hayata hazırlıktır. ” (Groos)
“Hayat = iş + oyun” (Einstein)
” Çocuk oyunuyarak öğrenir, ciddiyet etti şaşırır ” (Goethe)
HAZİME ÇEVİK
HÜSEYİN AK İLKOKULU ANTALYA
OYUN ADI: BARDAKLA SUTAŞIMA OYUNU
TÜRÜ: Yarışma ( Hareketli)
GELİŞİM ALANI: Bilişsel Ve Motor Alanı.
MALZEMELER: 2 Kova, Su, Bardak
OYNAYIŞ ŞEKLİ;
Bütün webinarlardaki okullar önceden içi su dolun 5 litrelik bir kova ve boş olan bir kovayı belirli 5 metre uzaklıkla karşı karşıya koyar. Çocuklar dolu kovanın yanında sıra olmuş bir şekilde elinde bardakla bekler. Başla komutuyla webinara katılan tüm okulların ilk sıradaki öğrencileri bardağı suya daldırıp boş kovaya boşaltmaya gider. Sonra koşarak gelir bardağı sıradaki arkadaşına verir. Böylelikle ilk kim dolu kovadaki suyu boş kovaya taşırsa o kazanır. Öğrenci sayılarının aynı olmasına dikkat edilir. Çocuklara bunun eğlence amaçlı olduğu belirtilir. Hırslanma, öfkelenme ve diğer olumsuzlukların önüne geçilir. Teşekkürler:)
OYUNUN ADI: BİZİM HİKÂYEMİZ
OYUN TÜRÜ: Kurallı Oyun
GELİŞİM ALANI: Bilişsel, Dil Ve Sosyal Alan
MALZEME: Yok
OYNAYIŞ ŞEKLİ:
Tüm gruplar webinar esnasında hazır olunur. Oyun bir okuldaki öğrencilerin bir cümle kurmasıyla başlar. Örneğin; ilk cümleyi kuracak grup şöyle dese ” Ali sabah kalktı.” ikinci okul” elini yüzünü yıkadı.” üçüncü okul işe diye evden çıktı.” dördüncü okul “bir de ne görsün” diye devam edip cümleleri tamamlayıp ortak özgün hikâyemizi de oluşturmuş oluruz:) webinar bittikten sonra oluşan hikâye gruplara çıktısı sunulur. Çocuklarla hikâyenin draması yapılıp resmi çizilir:)
SİNAN GÜNDOĞDU
GİRESUN MUSTAFA YUKSEL ILKOKULU
OYUN ADI: PRATİK BARDAKLAR
TÜRÜ: Zekâ Oyunu, Yarışma
GELİŞİM ALANLARI:
Sıralı Düşünme
Dikkat-Konsantrasyon
İnce Motor Becerileri
Görsel ve Uzamsal Algı
Sosyal-Duygusal Gelişim
HAZIRLIK:
Zil masanın ortasına yerleştirilir. Her oyuncu zile eşit mesafede olacak şekilde masanın etrafına oturur. Beş farklı renkte beş adet bardak her oyuncuya dağıtılır. Oyun kartları kapalı olacak şekilde zilin yanına koyulur. En üstteki kart açılarak oyuna başlanır.
NASIL OYNANIR?
Oyunculardan herhangi biri kart destesinin en üstünde duran kartı açarak yine destenin üzerine koyar.
Kart açılır açılmaz tüm oyuncular önündeki bardakları görev kartında olduğu şekilde dizerler. Bardaklarını karttaki düzen ve renk sırasına göre ilk dizen oyuncu zile basar.
KAZANAN:
Ortaya dizilen kartlar bitince oyun sona erer. Her oyuncunun önündeki kartlar sayılır. Kimin kart sayısı daha fazla ise o oyunun galibidir.
OYUN ADI: LABİRENT DENGE OYUNU
TÜR: Denge oyunu
Oyun tek kişi veya karşılıklı 2 kişi arasında oynanabilinir. Amaç kum saati süresince pinpon topunu engelleri aşarak düşürmeden hedeflere ulaştırmaktır. Hedeflerde 4 ayrı puan vardır. Kum saati süresince en fazla puan toplayan kişi oyunu kazanır. Eğlenceli bir oyundur.
AFİFE SELCEN BEŞİKCİ
ŞEHİT YILDIRAY UYGUN İLKOKULU
OYUN ADI: ÇEMBERLE SAVAŞ
OYUNUN SINIFI: Mücadele Oyunları
OYUNUN AMACI: Grup dinamiği oluşturmak, esneklik, denge, koordinasyon, çabukluk, dikkat ve dayanıklılık becerisi kazandırmak
OYUNUN YAŞ GRUBU:7 yaş ve üzeri
OYUNCU SAYISINA GÖRE: Takım Oyunları
OYUN ALANI: Bahçe ve Salon Oyunları
OYUNUN ARAÇ VE GEREÇLERİ: Çember, Antrenman hunisi
OYUNUN KURALLARI VE OYNANIŞI
Öğrencilerimiz iki eşit gruba ayrılır. Başlangıç ve bitiş çizgisi çizilir. iki çizgi arası 5m olacak şekilde ayarlanır. Grup öğrencileri birbirlerine bakar konumda karşılıklı sıralanır. Her öğrenci aralıksız dizelenen çember içerisine girer. Sıranın sonunda bulunan öğrencinin elinde fazladan bir çember vardır. Takım oyuncuları el ele tutuşur. Başlama düdüğünden itibaren sondaki öğrenci elindeki çemberin içerisinden geçerek sırası ile takım arkadaşları da aynı yöntemle çemberi sıranın başındaki oyuncuya ulaştırır. Öğrenciler ellerini asla bırakmazlar.(Çemberden geçerken önce ayağının birini geçirir. Sonra kafasını ve vücudunu geçirdikten sonra diğer ayağından içinden çıkar yanındaki takım arkadaşı da aynı yöntemle çemberden çıkar)Çember en önde bulunan takım arkadaşının eline geldiğinde çemberi kendi çemberinin önüne bitişik bir şekilde koyarak o çemberin içerisine geçer. Her öğrenci bir çember atlamış olur. Sonda kalan çemberle yine aynı oyun akışı devam eder. Bitiş çizgisine çemberini koyup bayrağını havaya kaldıran ilk takım oyunu kazanmış ve 1puan almış olur. Üç tur oynanan oyunda en çok sayı alan takım galip gelir.
OYUN ADI: YEDİ KİREMİT
OYUNUN SINIFI: Mücadele Oyunları
OYUNUN AMACI: Grup dinamiği oluşturmak, işbirliğini sağlamak, iletişim becerisi geliştirmek, dikkat ve çabukluk becerisi kazandırmak
OYUNUN YAŞ GRUBU:7 Yaş ve üzeri
OYUNCU SAYISINA GÖRE: Takım Oyunu
OYUN ALANI: Bahçe ve Salon Oyunları
OYUNUN ARAÇ VE GEREÇLERİ:7 yassı taş ve top
OYUNUN KURALLARI VE OYNANIŞI
Oyuncular eşit sayıda iki gruba ayrılır. Hangi grubun başlayacağını belirlemek amacıyla sayışma yapılır. Yassı taşlar saha ortasına üst üste dizilir. Belirlenen bir mesafeye atış çizgisi çizilir. Oyuna başlayacak atıcı grup çizginin ardına sıralanır sırası ile birer top atışı yaparak taşları devirmeye çalışırlar, atıcı grup oyuncuları şayet deviremezlerse atış diğer gruba geçer.Ama taşları devirmiş iseler atış yapılan yerden hızla uzaklaşarak ebe grup tarafından vurulmadan taşları tekrar dizmek görevleridir.Ebe grup ise taşların arkasındadırlar ve taşların devrilmesiyle topla atıcı grup üyelerini vurarak taşları tekrar dizdirmemekle görevlidirler.Vurulan oyuncu oyun dışı kalır.Tamamı taşları dizemeden vurulurlar ise ebe grup atıcı,atıcı grup ebe olur.En çok puanı toplayan takım oyunu kazanır.Ebe grup işbirliği içerisinde taşların dizilmesini engellemeye çalışmalı,atıcı grup ise taşları işbirliği içerisinde yeniden dizmeye çalışmalıdır. Taşların dizili olduğu alana ebe oyuncular giremez.
SEDA İNCE
ZÜBEYDE HANIM ANAOKULU- BALIKESİR
OYUN ADI: KAPAK AÇMACA
TÜRÜ: Yarışma
MALZEMELER: Boş su şişeleri
OYNAMA ŞEKLİ: İki adet masaya 5er adet su şişesi konulur. İki öğrenci komutla kapakları açmaya çalışır. Kapakları önce açan oyunu kazanır.
OYUN ADI: KODLAMA OYUNU
TÜRÜ: Hareketli Oyun
GELİŞİM ALANI: Bilişsel Alan
MALZEMELER: İki adet masa, elektirik bandı, iki adet hayvan figürü, yön kartları.
OYNANIŞ ŞEKLİ: Masalar elektrik bandıyla eşit karelere bölünür. Hayvanlar önceden belirlenen yerlere yerleştirilir. Çocuklar kendilerini verilen koda uygun bir şekilde belirlenen hayvanı yön kartlarını kullanarak diğer hayvana ulaştırmaya çalışır
GÜLÇİN YILDIZ ÖZÜGÜL
AYDINLI İLKOKULU- TUZLA/İSTANBUL
OYUN ADI: PİNPON TOPU YARIŞMASI
OYUN ADI: Pinpon topu yarışması
TÜRÜ: Yarışma(Hareketli)
GELİŞİM ALANI: Psikomotor ve Bilişsel Alan
MALZEMELER: Oyun hamuru ve pinpon topu
OYUN ŞEKLİ: Oyun hamurundan ince uzun şeritler yapılarak pist hazırlanır. Daha sonra pinpon topu konulup üflenerek başlangıçtan bitişe gitmesi sağlanır. Gurup oyunu tamamlandığında finalistler yarışır.
OYUN ADI: MEYVE SEPETİ
TÜRÜ: Gurup katılımlı
GELİŞİM ALANI: Kin estetik ve Bilişsel Alan
OYUN ŞEKLİ: Her sıraya bir meyve ismi verilir. Örneğin: muz, elma, çilek
Daha sonra hangi meyve söylenirse o sıra ayağa kalkar. Meyve sepeti denildiğindeyse tüm sıralar ayağa kalkar. Videoda anlatımı ve uygulaması vardır.
ZEYNEP AYDIN
YALIKAVAK NEŞE DOĞAN İLKOKULU-BODRUM/MUĞLA
OYUN ADI: HIZLI ELLER
OYUNUN TÜRÜ: Yarışma
GELİŞİM ALANI: Psikomotor beceriler, dikkat, koordinasyon ve çabukluk
MALZEMELER: Renkli ve sabit duracak materyal (tabak,kapak,halka vb.)
OYNANIŞ ŞEKLİ: Kullanılacak materyaller , karşılıklı olarak duran öğrenciler arasına fotoğrafta olduğu gibi yerleştirilir.Öğrenciler , öğretmenin yönergelerine göre hareket eder.Öğretmen; göz, kulak,saç, omuz vb. komutları söyler, öğrenciler de komutları ellerini kullanarak gösterir.Renkli olan materyal ismi söylenince ilk alan puan alır.Yarışma son materyal söylenene kadar devam eder.
OYUN ADI: DART
OYUNUN TÜRÜ: Yarışma
GELİŞİM ALANI: Psikomotor ve bilişsel alan becerileri, dikkat ve konsantrasyon
MALZEMELER: Yumurta kolisi ve pinpon topu (3 veya 6 adet)
OYNANIŞ ŞEKLİ: Yumurta kolisine rastgele 10’a kadar olan rakamlardan serpiştirilir. Aralarda rakam yazılmayan boş bırakılan yerler de bulunur.2 öğrenci ve her öğrencinin 3 atış hakkı bulunur. Sırayla atış yapan öğrencilerden en yüksek puanı toplayan turu kazanır. Tek kazanan olana kadar turlar aynı şekilde devam eder.
MERYEM EĞRİOĞLU
TOBB İLKOKULU- RİZE
Öğrencilerin algoritma becerilerini geliştirmek amaçlı bir oyun
ARAÇ-GEREÇLER.
Oyun için renkli kâğıtlar ve yönergeler seçiyoruz. Sağa ve sola yön okları da hazırlıyoruz.
KELİME BULMACA OYUNU
Karşılıklı bir öğrenci kelime söyler, diğer öğrenci arkadaşının söylediği kelimenin son harfi ile yeni bir kelime bulur, böyle devam eder.
NURŞEN TOS
CUMHURİYET İLKOKULU – DALAMAN/ MUĞLA
OYUNUN ADI: BALONLA BARDAK TAŞIMA
TÜRÜ: YARIŞMA (Hareketli)
GELİŞİM ALANI: BİL İŞSEL
MALZEMELER: Balon, kâğıt bardak
OYNAYIŞ ŞEKLİ:
Yarışma grupla veya bireysel olarak düzenlenebilir.
GRUP ŞEKLİNDE OYNANIRSA
Sınıf iki gruba ayrılır. Başlangıç noktasında arka arkaya sıra olurlar. Karşı tarafta masanın üstünde bardaklar bulunur. Başlama komutuyla bardakların içerisine balon şişirilir. Elleri ile dokunmadan balon yardımıyla bardağı taşıyarak varış noktasına bırakır. Bıraktıktan sonra arkadaşı devam eder. Diğer arkadaşları sırayla getirdikleri bardaklar iç içe koyar. İki dakika içerisinde en fazla bardak taşıyan kazanır.
OYUNUN ADI: ŞU – BU – O
TÜRÜ: Dikkat
GELİŞİM ALANI: Bilişsel
OYNANIŞ ŞEKLİ
Katılımcılar arasından bir ebe seçilir ve ebe grubun ortasına geçer. Ebe “ŞU” diye birini gösterir. Gösterilen kişi ellerini kaldırarak “BU” der. Gösterilen kişinin sağında ve solunda bulunan kişilerde onu göstererek “O” derler. Şaşıran kişi ebe olur ortaya geçer. Önemli olan ebenin “ŞU” diye göstermesi ve diğer oyuncuların “BU” ve “O” demeleridir.
MERYEM SAK KASAPOĞLU
YAVUZ SELİM İLKOKULU KOCAELİ/GEBZE
OYUNUN ADI: RAKİP ALANA GEÇME
TÜRÜ: Yarışma(Hareketli)
GELİŞİM ALANI: Bilişsel Ve Motor Alan
YER: Bahçe
SEVİYE: 6-11 YAŞ
KULLANILACAK MALZEMELER:
10 ADET ÇEMBER
OYNANIS ŞEKLİ: Çemberler yarım ay olacak şekilde dizilir. Öğrenciler iki gruba ayrılır ve gruplar çemberlerin başlarına yerleştirilir. Komut ile öğrenciler iki ayak üzerinde dengelerini kaybetmeden zıplayarak çemberlerden geçerler. Birbirleriyle karşılaştıkları çemberlerde taş-kâğıt-makas oyunu oynarlar.(Taş kâğıdı sarar, makası kırar. Kâğıt taşı sarar. Makas kâğıdı keser)kazanan çemberlerde zıplamaya devam ederken yenilen oyundan ayrılır. Taş kağıt makas oyununu kaybeden oyuncunun grubunda sıra kimdeyse vakit kaybetmeden çemberlerde zıplamaya başlar. Çemberde karşılaşınca yine taş-kâğıt-makas oyununu oynarlar. Çemberlerde zıplayarak karşı takımın başlangıç çemberine 5 defa geçmeyi başaran grup oyunu kazanır. Hızlı, dikkatli olan ve taş kâğıt makas oyununu iyi bilen grup kazanır.
OYUNUN ADI: PİPETLE GOL
OYUNUN TÜRÜ: Dikkat Konsantrasyon Oyunları (Yarışma)
GELİŞİM ALANI: Psikomotor Ve Bilişsel Alan
SEVİYE: 6-11 YAŞ
YER: Sınıf
MALZEMELER: Pipetler Ve Kâğıt Bardak, Masa, Karton (Kenardan Topun Kaçmıyor İçin)
OYNANIŞ ŞEKLİ: Bir masa tarafındaki her iki tarafına belirli sınırlar çizilir. Masanın iki yanı kartonla kapatılır. Ortaya bir kâğıt bardak konulur. İki öğrenci masanın başlarına geçer ve ellerine birer pipet verilir. Komutla birlikte pipetlere kanaat getirdik ve kâğıt bardağı ilerletmeye çalıştılar. Hangi öğrenci kâğıt bardağı rakibinin sınırından geçirirse o kazanır. Grup olarak da oynatılabilir.
YILDIZ AYDIN EKİZ
ERDEMİR İLKOKULU ZONGULDAK /EREĞLİ
OYUNUN ADI: MANDAL TOPLAMA OYUNU
TÜRÜ: Yarışma
GELİŞİM ALANI: Psikomotor
MALZEME: Mandal
YAŞ GRUBU: 6 yaş ve üstü
OYUNCU SAYISI: 10 ve üstü
MANDAL OYUNUNUN KURALLARI:
1-Oyunun alanını sınırları belirlenir
2-Her oyuncunun arkasına aynı sayıda elbise mandalları bağlayın.
3-Diğer oyuncuların arkasındaki mandallar toplanmaya çalışılır.
4-Bir seferde sadece bir mandal alın
5-Karşı oyuncudan alınan mandallar T-shirtünüzün önünde saklayın
6-Elbise mandallarını yarışma son düdüğü çalıncaya kadar olabildiğince koruyun
7-Belirlenen sürenin sonunda en fazla giysiyi mandal tutan kişi oyunu kazanır.
NOT: Grup kalabalık ise iki alan belirlenir. Grup ikiye bölünerek oynanır.
Bu etkinlik onun hareketlerini koordine etmesini ve dikkatini korumasını da öğretir.
OYUNUN ADI: MENDİL KAPMACA (GELENEKSEL ÇOCUK OYUNU) TÜRÜ: Yarışma Gelişim Alanı: Psikomotor
MALZEME: Bir parça bez veya kâğıt bir mendil
YAŞ GRUBU:6 yaş ve üstü
OYUN YERİ, SÜRESİ, KATILIMCI SAYISI: Bahçe, 10–15 dakika, 15–20 öğrenci.
AMAÇLARHEDEFLER: Dikkat ve konsantrasyonu sağlama ve bedensel koordinasyonu geliştirebilme.
UYGULAMA: Karşı karşıya konumlanmış iki gruptan birisi “Menekşe mendilin düşe, bizden size kim düşe?” dediğinde, karşı grup rakibin en zayıf kişisini seçerek yarışı kazanmaya çalışır. Amaç, ortadaki öğrencinin elindeki mendili kaparak rakip grubun sayısını sıfıra indirmektir. Çarpışma olmaması için önlem alınmalıdır.
ESRA KILIÇ
KARAMANOĞLU MEHMET BEY ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULU/ KARAMAN
OYUNUN ADI: DONDURMA TAMAMLAMA
TÜRÜ: Dikkat- yarışma
GELİŞİM ALANI: Bilişsel, sosyal- duygusal alan
MATERYALLER: Kâğıda çizilmiş boş dondurma külahı, renkli kâğıtlarla hazırlanmış dondurmalar ve önceden hazırlanmış örnek dondurmalar
OYUNUN ANLATIMI: Oyunculara dondurması olmayan külah çizilmiş kâğıtlar verilir. Önlerine farklı renklerde çok sayıda kâğıttan ya da avadan yapılmış dondurma topu konur. Oyunculardan istenen belli renk kurallarına göre dizilmiş dondurma örneklerinden aynısını kendi kâğıdına yapması istenir. Oyuncular örnekte verilen dondurmalara bakarak kendi dondurmalarını tamamlar. Önce ve doğru tamamlayan kazanır.
NOT: Yaş grubuna göre renk sayısı azaltıp arttırılabilir
OYUNUN ADI: TABAKLAR LEGO BEKLİYOR.
TÜRÜ: Dikkat, Matematik, Yarışma
GELİŞİM ALANI: Bilişsel, sosyal duygusal, psikomotor alan
MATERYALLER: Plastik tabak, Lego
OYUNUN ANLATIMI: Her bir oyuncu önünde içlerinde 1 den 10 a kadar rakam yazan tabaklar konur. Düdük sesiyle oyuncular tabaktaki sayılar kadar lego koyarlar. Hızlı ve doğru yapan oyunu kazanır.
NOT: Yaş grubuna göre rakamlar artabilir ya da azalabilir.
EBRU ŞAHİN
OYUNUN ADI: EL DEĞMEDEN BARDAKLARDAN KULE YAP
TÜRÜ: Dikkat-konsantrasyon oyunları
GELİŞİM ALANI: Bilişsel, Psikomotor, Sosyal-Duygusal Alan
MATERYALLER: 6 Adet kağıt bardak, paket lastiği, 4 parça ip veya şönil
OYUNUN ANLATIMI: Masaya dağınık şekilde kağıt bardaklar konur. Paket lastiğine 4 parça ip veya şönil bağlanır. İki öğrenci karşılıklı iplerin birer ucundan tutup çekerek lastiğin açılmasını sağlar. Açılan lastikle el değmeden bardakları yakalayıp ipler gevşetilip masanın ön tarafında tüm bardaklar taşınarak kule oluşturulur.
OYUNUN ADI: TOPU HEDEFE ULAŞTIR
GELİŞİM ALANI: Psikomotor, Bilissel, Sosyal-Duygusal Alan
KAZANDIRILACAK BECERİLER: Dikkat, hız, konsantrasyon, işbirliği, büyük kas gelişimi
Kazanımlar: 1-Oyunu belirlenen kurallara göre oynar.
2-Bir işi veya görevi başarmak için kendini güdüler.
3- Nesne kontrolü gerektiren hareketleri yapar.4-Nesneleri sayar.
OYUN İÇİN MATERYALLER: sandalye, top ve sepet
OYUNUN OYNANIŞI (WEBINARDA OYNANIŞI)
Öğrenciler tek sıra halinde arka arkaya dizilmiş sandalyelere oturur. Sıranın en sonundaki öğrenciye top verilir. Elden ele arkaya bakmadan top yukarıdan en öndeki öğrenciye kadar ulaştırılır. Topu alan en öndeki öğrenci kameraya yaklaşıp topu webinardaki diğer okula “Şimdi top sizde der ve uzatıyormuş gibi yapar. Karşıdaki okul topu alır ve en öndeki öğrenciden arka sıradaki öğrenciye kadar top elden ele yukarıdan ulaştırılır. En son öğrenci de topu yanındaki sepete atar
OYUN OYNANIŞI ( BİREYSEL TEK SINIF OLARAK)
Sınıf iki gruba ayrılır. İkişer sıra sandalye dizilir. Öğrenciler arka arkaya dizilmiş sandalyelere oturur. Sıranın en sonundaki öğrencilere verilen topu yukarıdan elden ele en öncekine kadar ulaştırmaları istenir. En öndeki öğrenciler topu belirli mesafedeki sepete atar. Bu arada en arkadan 2.top gelmektedir. Aynı şekilde süre dolana kadar(müzik durana kadar) oyun devam eder. Oyunun sonunda grupların sepetlerindeki toplar sayılır. En çok top taşıyan grup alkışlanır
PINAR ONAN
OYUN ADI: SİLGİYİ AL
TÜRÜ: Dikkat
GELİŞİM ALANI:Psikomotor alan
MATERYALLER: Silgi
OYUN ANLATIMI:Her sıranın üzerine bir silgi bırakılır.Öğretmen baş,omuz,göbek gibi komutlar verip çocukları yönlendirir.arada da silgi der.Aynı sırada bulunan öğrencilerden silgiyi ilk alan kazanır.İstenirse öğrencilerin yerleri değiştirilerek oyuna devam edilir.
OYUN ADI: BARDAK TAŞIMA
TÜRÜ: Dikkat-konsantrasyon
GELİŞİM ALANI:Psikomotor alan
MATERYALLER:Plastik bardak
OYUN ANLATIMI:iki masa ayarlanır belli bir mesafede.İki öğrenciyle yarışa başlanır.Masanın üzerine plastik bardaklar dizilir.Çocuklar aynı anda bardaklara el değdirmeden ağızlarıyla bardağı tutar ve diğer masaya taşır.5 dakikada en çok bardağı taşıyan kazanır.Grup şeklinde oynanırsa her 2 dakikada öğrenci değişir ve süre öğrenci sayısına göre uzatılır.
YILDIZ MADAK
75 YIL CUMHURİYET ORTAOKULU ÇORUM
OYUN ADI: Renkleri Eşleştirelim
TÜRÜ: Dikkat-eşleştirme
GELİŞİM ALANI: Bilişsel alan-Psikomotor alan
MATERYALLER: Daire şeklinde üzerinde renkler bulunan materyalimiz
Renkli mandallar
****************
Oyunumuz iki ve daha fazla çocukla oynanabilen, renk eşleştirme ve küçük kas becerilerini geliştiren keyifli bir oyun.
****************
Vebinara katılan bütün gruplara oyun materyalleri hazırlanır ve müzik eşliğinde oyun başlar. Çocuklar mandalları renklerine göre kartona takarlar. Kartelâdaki bütün renklere aynı renkteki mandalı takan çocuk oyunu kazanır. Bunun sadece oyun olduğu ve oyun sonunda kazanmanın ya da kaybetmenin değil eğlenerek oynamanın önemli olduğu çocuklara açıklanır.
OYUN ADI: TIRTILLARI RENKLERLE EŞLEŞTİR
TÜRÜ: Dikkat-Beceri-Konsantrasyon
GELİŞİM ALANI: Bilişsel-Psikomotor
MATERYALLER:
Üzerinde renkli daire ve tırtıl resmi çizili spatulalar
Renkli ponponlar
OYUNUN ANLATIMI:
Spatulalar ve renkli ponponlar masalara hazırlanır. (İsteğe göre ponponlar spatulaların üzerine yapıştırılabilir) Çocuklar aynı anda renkli ponponları spatulaların üzerine renklerine göre yapıştırır veya yerleştirirler. Önce bitiren öğrenci veya öğrenciler alkışlanır. Bu arada oyun sonunda çocukların bu oyunun eğlence amaçlı olduğuna dikkat çekilir. Renk eşleştirmelerinin doğru olup olmadığı oyun sonunda hep birlikte kontrol edilir ve kazanan öğrenci hep birlikte belirlenir.
AYŞEGÜL YILMAZ
PAKİZE KEMAL ÖĞÜCÜ İLKOKULU GAZİANTEP
OYUN ADI: HAVADAKİ BALON
YER: Sınıf
SEVİYE:4-11 yaş
GELİŞİM ALANI: Psikoz motor-bilişsel
OYUNCU SAYISI:10 ve üstü
OYNANIŞI: Çocuklar halka oluştururlar halkanın ortasında oyun yöneticisi elinde balonla bekler ve herkes hazır olduğunda balonu yukarı atar. Balon yere düştüğünde oyuncular donar. Yönetici içinden 30 a kadar sayar gülen ve kıpırdayan oyuncular oyundan çıkar. Oyun tekrar başlar bu sefer oyundan çıkan öğrenciler oynayanları güldürmeye çalışır. Sona kalan oyuncular alkışlanır
OYUN ADI: EVCİ KİRACI
YER: Açık Alan
SAYI: Tüm Sınıf
GELİŞİM ALANI:Psikomotor
Oyunda evciler ve kiracılar olmak üzere ikişer grup, bir yönetici bir de ebe vardır.Evciler el ele tutuşurken kiracılar onların arasında yer alır.Yönetici evci dediği zaman evciler yer değiştirmeye çalışır kiracılar sabit durur ,kiracı dediği zaman kiracılar yer değiştirir evciler sabit kalır bu esnada ebe olan kişi boş bulduğu alana girmeye çalışır açıkta kalan ebe olur.Aynı kişi üç kez ebe olduğunda oyun biter.
NİMET ÇETİNKAYA
SAKARYA İLKOKULU
OYUN ADI: LABİRENT OYUNU (FARE KAÇ KEDİ YAKALA)
GELİŞİM ALANI: Psikomotor ve bilişsel alan
YAŞ GRUBU: 4-11
OYUNCU SAYISI: 16 ve üstü
OYUN ALANI: Bahçe ya da spor salonu
MALZEME: Yok
KAZANIMLAR:
Yer değiştirme hareketlerini yapar.
İki ve daha fazla hareket becerisi gerektiren basit kurallı oyunlar oynar.
Oyunu belirlenen kurallara göre oynar.
Arkadaşlarıyla grup halinde oyunu sürdürür.
Arkadaşlarına saygılı olur
KURALLAR:
Bir öğrenci kedi bir öğrenci fare seçilir. Öğrenciler 5 kişilik 5 grup halinde arka arkaya boşluk bırakarak dizilirler. Öğrenciler kollarını açarlar. Sıranın başındaki ve sonundaki öğrenciler sadece içteki kollarını açarlar. Öğretmenin komutuyla fare olan öğrenci koşar ve oyun başlar. Öğretmen oyun sırasında düdük çalınca öğrenciler kolları açık şekilde sola ya da sağa dönerler. (Öğretmen bunu oyuna başlarken sağa ya da sola döneceklerini seçip öğrencilere kuralları anlatırken söyler.) Düdük tekrar çalınca eski hallerini alırlar. Bu her düdük çaldığında tekrarlanır.
Kedi ve fare seçilen öğrenci kapalı kolları açıp arasından geçemezler. Kedi ve fare seçilen öğrenci sadece gruplar arasında oluşan koridorlardan geçebilir.
OYUNUN ADI: BALIKLARI TOPLA
GELİŞİM ALANI: Psikomotor alan
YAŞ GRUBU: 4-11
OYUNCU SAYISI: 2-5 kişi
OYUN ALANI: Sınıfta
MALZEME: Balık kraker, kalın pipet, bardak
KAZANIMLAR:
- Nefes kontrolünü öğrenir.
- Ellerini kullanmadan bir nesneyi taşımaya çalışır
KURALLAR:
Yarışma için seçilen öğrencilerin önüne peçete serilir. Peçetelerin üstüne 10 tane balık kraker konulur. Öğrencilere ellerini arkalarında tutmaları söylenir. Ağızlarına pipetler verilir. Elleri arkada olduğu için pipeti asla tutamazlar. Nefesleriyle pipetle balık krakeri tutup bardağa taşımaya çalışırlar. Balıkları pipetle bardağa en önce taşıyan öğrenci oyunu kazanır.
İLKNUR ŞENEL SÜZGÜN
ORDU PERŞEMBE CUMHURİYET İLKOKULU
OYUN ADI: PERDE ARKASI
GELİŞİM ALANI: Psikomotor ve bilişsel alan
YAŞ GRUBU: 4-11
OYUN ALANI: Bahçe ya da sınıf
MALZEMELER: Yaklaşık 1 metreye 2 metre uzunluğunda koyu renk kumaş yada perde
OYUNUN OYNANIŞ ŞEKLİ: Öğrenciler eşit sayıda iki gruba ayrılır. Grupların arasına birbirlerini göremeyecekleri uzunlukta bir perde konulur. ( Perdeyi 2 kişi elinde tutmalı) Gruptaki öğrenciler perdenin 2 tarafında arka arkaya dizilerek yere çömelir. Komut ile birlikte ilk sıradaki öğrenciler ayağa kalkar ve birbirlerini görürler.
(Perde öğrenciler ayağa kalktığında birbirini görecek şekilde uzunlukta tutulmalı.)
Karşıdakinin ismini ilk söyleyen öğrenci kazanır grubunun arkasına geçerek oyuna devam eder. Kaybeden öğrenci oyundan çıkar. Bu şekilde oyun devam eder.(Eğer bir grubun öğrencileri bitip diğer grupta fazla sayıda kaldıysa kalan öğrenciler eşit şekilde karşı tarafa geçirilebilir)
En son kalan öğrenci birinci olur.(Komutları veren ve iki kişi arasında önce söyleyeni belirleyen öğretmen yada farklı bir kişi olmalıdır.)
OYUN ADI: PİPETLE KAĞIT TAŞIMA
GELİŞİM ALANI: Psikomotor
YAŞ GRUBU: 4-11
OYUNCU SAYISI: En az 2 kişi ve daha fazlası
OYUN ALANI: Sınıf
MALZEMELER: Pipet,bardak ve kağıt parçaları
OYUNUN OYNANIŞ ŞEKLİ:
Kağıtlar küçük parçalar halinde kesilir.( Her öğrenciye eşit sayıda kağıt olacak,hepsine 5 er parça gibi.) Belirli bir uzaklığa bardaklar yerleştirilir. Öğrenciler pipetleri ile kâğıtları tutup bardağa koymaya çalışır.( pipetin bir ucunu kâğıda dokundurup nefesi ile çekerek uzaktaki bardağa taşıyacak). Kâğıtları düşüren tekrar alıp taşımalıdır. Eşit sayıda kâğıdı ilk önce bardağa taşıyan 1. olur. Oyun ikişer kişi olarak yada daha fazla kişiyle aynı anda oynanabilir.
ESRA DEMİRHAN EROĞLU
ORHANELİ FEVZİPAŞA İLKOKULU
OYUN ADI: ÇORAP BAŞIMDA ŞİŞELER YERDE
MALZEMELER: Külotlu çorap, iki aynı boyutta orta boy taş,500 mL pet şişeler
OYUN OYNANIŞI: Sınıf iki eşit gruba ayrılır. Öğrenciler sıra ile karşı gruptan iki kişi eşleşir. Başlarına geçirdikleri ayak kısmında taş olan külotlu çoraplar ile eller arkada olacak şekilde su dolu şişeleri devirmeye çalışırlar. İlk deviren hemen gurubunun yanına gider ve diğer öğrenci gelir. İlk bitiren gurup birinci olur.
NURDOĞAN ÇEVİK
125.YIL ANAOKULU ORHANGAZİ
OYUNUN ADI: HULA HOP GEÇİRME
TÜRÜ: Yarışma
GELİŞİM ALANI:
Kazanım 1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir.
GÖSTERGELERİ:
Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.
MALZEMELER: Hulahop (2 takım halinde oynandığı için her takım için 5 adet)
OYNANIŞI: İki çocuktan bir takım olur ve iki takım halinde oynanır. Takımlardaki çocuklar karşılıklı durur ve 5 hulahup un içinde bir öğrenci vardır ve başla komutuyla hulahupları tek tek kendi vucudundan çıkarıp karşısındaki arkadaşının vücuduna takar. Ardından diğer arkadaşı da hulahupları arkadaşına takar ve ilk bitiren takım oyunu kazanır.
OYUNUN ADI: ŞİŞEDEN TOP DÜŞÜRME OYUNU
OYUN TÜRÜ: Yarışma
GELİŞİM ALANI:Psikomotor Beceriler
MALZEMELER:2,5 lt lik plastik şişe 10 pinpon topu
OYNANMA ŞEKLİ:İçine 5 er adet pinpon topu konulmuş 2,5 lt lik su şişesi 2 çocuğun beline ağzı aşağıya gelecek şekilde bağlanır.Başla komutuyla hareket ederek ,oynayıp zıplayarak şişelerin içindeki pinpon toplarını önce düşürmeyi başaran çocuk alkışlanarak ödüllendirilir.Bol eğlence ve hareketli bir oyun.
LEYLA KÜLCÜ
İKBALEVLER ANAOKULU/ ÇORUM
OYUN ADI: BALONUM DÜŞMESİN
OYUN TÜRÜ: YARIŞMA
GELİŞİM ALANI: Psikomotor beceriler, dikkat ve koordinasyon
MALZEMELER: 2 tane küçük battaniye ve 2 tane balon
OYNANIŞ ŞEKLİ: Çocuklar 5 şerli ya da altışarlı iki gruba ayrılır(gruplardaki öğrenci sayıları ya da grup sayıları sınıf mevcuduna göre ayarlanır.) Çocuklar battaniyelerin kenarlarından sıkıca tutarlar, öğretmen müzik eşliğinde her iki grubun balonlarını havaya atar, gruplar balonlarını düşürmeden battaniyeleri yardımıyla balonlarını havada zıplatmaya çalışırlar. Oyun grubun biri balonunu düşürünceye dek devam eder.
OYUN ADI: EŞİMİ BUL
GELİŞİM ALANI: Bilişsel alan
MALZEMELER: Eşleştirme Kartları
OYNANIŞ ŞEKLİ: Çocuklar 5 kişilik gruplara ayrılır.(Oyun gruplarla sıra sıra oynanır. ) kartlar karışık ve kapalı bir şekilde yere dizilir. Sırası gelen çocuk yerden bir kart açar, kart açık şekilde bırakılır, ikinci kartı açar, eğer ilk kartın eşini bulduysa iki kartı da alır oyundan çıkar, eğer bulamadıysa kartların yerini değiştirmeden olduğu yerde kapatır, sıra yanındaki çocuğa geçer. Çocuklar açılan kartların yerlerini hafızalarında tutmaya çalışırlar. Oyun kartların eşini bulana dek devam eder.
SEDEF SELEN KOCAKAYA
HÜSEYİN AK İLKOKULU
OYUNUN ADI: HOROZ DÖVÜŞÜ
OYUN TÜRÜ: Yarışma
GELİŞİM ALANI: Psikomor Alan Ve Koordinasyon
MALZEME: Çocuklar 🙂
OYNAMA ŞEKLİ: Oyuncular iki gruba ayrılırlar. İki grubun oyuncularıydı. Oyuncular, avuçlarını karşılarındaki oyuncunun yüz hizasında açarlar. Oyuna başladıktan hemen önce oyuncunun oyuncuşu sadece avucuna vurarak onun dengesini kaybettirmeye çalışır. Yere karşı ya da elleri yere değen oyuncu yanar. Tüm oyuncuları yanan grup oyunu kaybeder. Bir kazan kazanırsınız.
OYUNUN ADI: Mumya OYUNU
OYUN TÜRÜ: Yarışma
GELİŞİM ALANI: Psiko motor Beceriler- Dikkat Koordinasyon Ve
: Malzemeler Tuvalet Kağıdı
Oynama Şekli: Çocuklar İkişerli Gruplara Ayrılırlar Kendi Aralarında İşlemeler Yaparlar.Biri Hareketsiz ve Dururken Diğeri Eline Tuvalet Kağıdını alip BEKLER. Gruplar Yan yana Birbirlerinin Hareketlerini Engellemiyor Şekilde Dizilirler..Müzikle Mumyalama İşlemi Başlar İlk Beğen Arkadaşın Mumyalayan Grup Yarışmanın Galibi Olur ..
AYŞEGÜL DENİZ
ZÜBEYDE HANIM ANAOKULU KARESİ / BALIKESİR
OYUNUN ADI: BARDAKLAR KARTLARLA EŞLEŞİYOR
TÜRÜ : Yarışma (hareketli)
GELİŞİM ALANI: Bilişsel Alan, Psikomotor Alan
MATERYALLERİ: 20 adet plastik bardak, ilgili 1’den 10’a kadar nokta olan kartlar (2 takım için ayrı ayrı)
OYUNUN OYNANIŞI: İkişer masa birleştirilerek iki uzun masa oluşturulması. İki masanın da uçmasıyla ilgili 1’den 10’a kadar rakamların yazılı olduğu ve yine 1’den 10’a kadar noktalarla simgelenmiş kartlar dizilir. Sınıf iki gruba ayrılır ve her gruptan bir öğrenci seçilip masaların yerleştirilmesi bir noktaya yerleştirilir. Müziğin başlamasıyla uğradıklarıerek ayağa devam eden masaların altından geçip ayağa kalkarlar.Daha sonra masanın üzerinde duran rakamların yazılan bardakları noktalarla simgelenmiş kartların üzerine yerleştirup onu eşleştirdikten sonra tekrar masanın altından geçip oyuna ilk başladıkları yere varırlar. Önce bitiren öğrenciler alkışlanır. Eşleştirmelerin doğru olması gerekir.
OYUNUN ADI: PONPONLARI TÜNELLERDEN GEÇİRME
TÜRÜ: Yarışma
MATERYALL ER: Oynayacak çocuk sayısı Kadar pipeti (hijyen Açısından), 2 ponpon, 3 renk fon kartondan kesilmiş oyunu (2 grubu kullanmakacak)
OYUNUN KURALLARI: Ponponlar masadan düşerse hemen alınıp masanın düştüğü Bölümüne konulup oyuna devam etti. Ponponlara elle müdahale başlatıldı.
OYUNUN OYNANIŞI: İki masa aralarında belli bir mesafe olacak şekilde yan yana konulur. Masanın üzerine 3 farklı renkten kesilmiş şeritlerle 3 köprü yapılır. Bu köprüler birbirinden hizalanmak farklı pozisyon dalardır. Sınıf ikiye ayrılır ve onu gruptan birer öğrenci seçilip masanın tek tek devam ettirilir.Eline birer pipet içeren ve masaların bulunduğu birer ponpon konulur. TAMAMLAYICI PAZPONLAR PAZPONLAR MÜSLÜMANLAR Üçüncü köprü ponponunu ilk geçiren oyunu kazanmış olur.
MELTEM ÇAKIR
ALTINYILDIZ EĞİTİM KURUMU / NEVŞEHİR
OYUNUN ADI: EVİMİZ KÖYÜMÜZ
GELİŞİM ALANI: Bilişsel Gelişim ve Psikomotor Gelişim
AMAÇ: Çocukların dikkatini besir . bedensel yetiştirine yardım eder.
MATERYAL: Tebeşir
OYUNUN OYNANMASI: İki tane büyük daire çizilir. Birinin adı ” Ev ”, eskierinin adı ” Köy ” olur. Öğretmen çocuklara evimize dediği zamandaki sütürle, köyümüzün dediği zamanında ilgili sütürlerin atlatılması gerekiyor. Önce yavaş sonra hızlı bir şekilde söyleyerek çocukları şaşırtmaya çalışır. Şaşıran çocuk oyun dışı kalmak
OYUNUN ADI: KAHKAHA OYUNLARI
GELİŞİM ALANI: Dikkat ve motor hareketlerini kontrol etmesine yardımcı olur.
AMAÇ: Çocukların dikkatini artırır. Çocukların motor hareketlerini kontrol altına almalarına yardımcı olur .
MATERYAL: Tebeşir.
OYUNUN OYNANMASI: Öğretmenlerin tuttuğu bir eşyayı göstererek ” Çocuklar, bu elimdeki tebeşiri yukarı atmıyorum herkesin istediği gibi kahkahalarla gülebilecek ama tebeşiri tuttuğum zaman hiç kimse gülmeyecek, ciddi olacak ” der. Önce oyunun bir denemesi değişimi. Daha sonra geçilir. Bu arada gülmesini tutamayan olacaktır. Ama Çok kez zaman kurala uymayan olursa bir süre oyuna katılamaz. Hiç yanılmayan olursa, oyun monoton bir harf dönüşürse öğretmen elindeki eşyayı yukarı atarmış gibi yapar ve avucuna saklar. Bu hareket çok oyuncuyu şaşırtabilir.
SEVGİ YAVUZ
MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK İLKOKULU- KEPEZ- ANTALYA
OYUNUN ADI: PİNPON TOPLARINI ÜFLERİM OYUNU (HAREKETLİ OYUN)
GELİŞİM ALANI: Psikomotor Gelişim, Bilişssel ve Duyuşsal Gelişim
AMAÇ: Çocukların bedensel koordinasyonlarını, dikkatlerini, zamanlarını ve zamanı etkili kullanmalarını biliyoruz.
MALZEMELER: 5 tane karton bardak, 5 adet pinpon topu, 2 adet masa.
OYNANIŞ ŞEKLİ: Bütün webinarlardaki okulların peşinde 2 tane masanın üzerine içlerinde 5’şer tane pinpon topu olan, 5 tane karton bardağı eşittir. Sınıf denkliği iki takıma ayrılır, takımlara isim verilir.2 takımdan 1 tane tane ellerimiz arkada bekler. Öğretmenin BAŞLA (: çekmeyla
WEBİNARa katılımcı tüm okullarda öğrencilere ve yarışmaya başlar. Nefesini açıkta 5 bardaktan tüm iğneler toplar çıkartabilen öğrenci kazanır.
Onun takımdan 5 er kez oyuncu çağrılır. En fazla yarışı kazanan miktar takımı kazanır. Diğer kaybeden takım, tebrik eder.
OYUN ADI: İSTOP (geleneksel oyun)
GELİŞİM ALANI: dikkat, psikomotor
OYUN: Çocuklar büyük bir çember olur. Bir tane ebe çocuk belirlenir. O çocuğumuz çemberin ortasına geçer. Ebe bir çocuk ismi söyler. Topu hava attığında adı söylene çocuk topu tutana kadar herkes koşarak uzaklaşır. Çocuk topu tutunca İSTOP der. Sonra bir renk söyler, herkes o rengi bulup tutmaya çalışır. Tutamayan çocuk ebe çocuk elindeki top ile vurmaya çalışır. Vurulan çocuklarının ebe olur. Çok eğlenceli ve bol gülmeli bir oyun muzdur.
AYŞEN TÜFEKÇİ
EYYUP GENÇ İLKOKULU / İSTANBUL
OYUNUN ADI : HİKAYE KÜPLER İ
GELİŞİM ALANI: Dil gelişimi ve Sosyal Gelişimi
AMAÇ: Çocukları dil gelişimine destek olarak kelime dağarcığını yetiştirmektir. Birbiri ile birlik cümleler kurarak
MALZEMELER: Renkli ve renksiz resimli küp açılım kâğıtları, yapıştırıcı, karton, koli bandı, makas
OYNANMASI: 20 çocukla oynanabilir. Daha önceden renksiz olan resimli küp çizimleri çocuklara dağıtılır. Onlardan boyamaları istenir. Boyanan küp açılım resimleri eve gönderilir. Ya da renkli olmalı da dağıtılabilir. Evde ailelerden küp açılım resmini kalın kartona yapıştırmaları istenir. Daha sonra kesilerek küp şekli verilir. Küpünden kesilen artık kâğıt, poşet, pamuk vs. doldurularak küp yapıştırılır. En son olarak küpün üstünden bir kaç koli bandı ile geçilir. Hazırlanan küplerden haznesine tekabül eden seçip (4.5.6 vs) masa üstüne atmaları istenir. Küpün üstte olan yüzeydeki cümlelerle ilgili kısımle bir hikâye oluşturulması. Bu şekilde hayal gücü ve kelime dağarcığının gelişmesi amaçlanır.
OYUNUN ADI: TANGRAM
AMAÇ: Görsel algı, şekiller, problem çözmeyi desteklemek.
MATERYAL: Keçe, ava, karton vb.
YAPILIŞI: 20 * 20 (İstenilen malzeme) kare kesilir. 3 boyutlu, bir orta boy üçgen, bir kare, bir paralelkenar.
OYNANMASI: 20 ve üstü çocukça oynanabilir.Her fertlerin teker teker tangramı olmalıdır.Çocuklara teker teker tangramı anlatır.2 üçgenden bir kare, iki üçgenden büyük üçgen, 2 üçgenden bir paralelkenar oluşturulabilir anlatılır. anlatılır. (videoda anlatımı var). Daha sonra iki büyük parçayı ele geçirmenin başka 5 tane yolla buluşmadığını. En son olarak sadece 2 parçayı kullanarak farklı şekiller oluşturmaları istenir.
SERPİL YILDIRIM
ARPAÇBAHŞİŞ YARDIMCILAR İLKOKULU
OYUNUN ADI: KOLİ BANDINA PİNPON TOPU YAPIŞTIRMA YARIŞMASI OYUNU
İki duvar arasına (sütun ya da uygun bir yer olabilir) resimdeki gibi koli bantları, hepsi. Yaklaşık 1,5-2 metre uzaya bir çizgi çizilir. Onun 5a da 5 adet pinpon topu bulunuyor. Çocuklar pinpon topları koli bantlarının olduğu yere hızlıca fırlatır. En çok pinpon topunu yapıştıran birinci olarak alkışlanır. Çocuklar sırayla topları atarken onu yapışan topta alkışlanır. Hiç yapıştıramayan olmasıdır morali bozulmaması için teselli edilebilir. Tüm sınıfla oynanabilecek güzel bir oyun. Bazı çocuklara üst toplama
SEDA METE
ZİYA GÖKALP İLKOKULU – GAZİANTEP
OYUN ADI: DİŞLERİMİZİ FIRÇALAYALIM
GELİŞİM ALANI: Motor Gelişim, Öz bakım Becerileri
MALZEMELER: Çoğaltılmış diş resmi, poşet dosya, tahta kalemi,
dişilli NASIL OYNANIR:
Önceden çıkartılan diş resimleri poşet dosyalara koyulur ve kâğıtların çıkmaması için dosyanın ağzı bantlanır. Daha sonra silinebilir tahta kalemi ile diş resminin üzerine siyah noktalar çizilir. Çocuklar iki gruba ayrılır ve yan yana olacak şekilde masalara geçerler, her çocuğa bir diş resmi verilir. Her masanın başındaki çocuğa diş fırçası verilir. Müzik başlayınca yarışma da başlar. Birinci çocuk elindeki fırça ile diş resmi üzerindeki lekeleri fırçalayarak temizler ve fırçayı yanındaki arkadaşına verir, sonra o da fırçalayınca yanındakine verir ve bu şekilde devam eder. Tüm dişleri önce temizleyen grup yarışmayı kazanır (tabi önemli olan kazanmak değil eğlenmek :)) Grup sayısı ve gruplardaki öğrenci sayısı sınıfa göre düzenlenebilir
OYUN ADI: SAYI YARIŞMASI
GELİŞİM ALANI: Motor Gelişim, Zihinsel Gelişim
MALZEMELER: Küçük parçalı masa oyuncağı/lego vb., pastel boya
NASIL OYNANIR: Çocukların öğrendiği herhangi bir sayı belirlenir ve masalara büyük bir şekilde o sayı yazılır. Masa sayısı kadar öğrenci seçilir ve masaların başına geçerler. Müzik eşliğinde yarışma başlar ve çocuklar küçük parçalı masa oyuncağı/Lego vb. nesneleri, sayının çizgilerinin üzerinde yan yana dizerek sayıyı tamamlar. Burada önemli olan, nesneleri dizmeye sayının yazılış yönünden başlamalarını sağlamaktır. Bu sayede yazılış şekli de pekişmiş olur. Aynı oyun şekiller ya da çizgi çalışması şeklinde de yapılabilir.
MELEK ŞİMŞEK
HACILAR YILMAZ TURGAN İLKOKULU / BURDUR
OYUNUN ADI: KURDELEYLE KUTU TAŞIMA OYUN TÜRÜ: Dikkat ve yoğunlaşma oyunu GELİŞİM ALANI: Psikomotor beceriler, dikkat ve yoğunlaşma, dengeleme MALZEMELER: 15 * 15 cm ebadında kutu, öğrenci sayısı kadar kurdele, kalem OYNAYIŞ ŞEKLİ: Öğrenciler 2 gruba ayrılır. Öğrencilerin yüz yüze gelmesi ve bir arada olması gereken basamaklar sıralanırlar. Her bir öğrencinin ellerindeki kurdeleyi
karşısındaki öğrenciyle gererek tutmaları istenir. Öğretmen ilk öğrencilerin ellerinde tuttuğu kurdelenin tam ortasında kutuyu(ağırlık olarak içine birkaç kalem koyulur) yerleştirir ve kutuyu düşürmeden yanlarındaki öğrencilerin ellerinde tuttuğu kurdeleye taşımaları istenir. Kutu yere düştüğünde en baştan başlayarak kutuyu yeniden taşımaları gerektiği belirtilir.
OYUN ADI: MEYVE SEPETİ
OYUN TÜRÜ: Dikkat, hız oyunu
GELİŞİM ALANI: Motor gelişim
MALZEME: A4 Kâğıt
OYNAYIŞ ŞEKLİ: A4 kağıtlarına erik, muz, çilek, elma gibi meyvelerin isimleri yazılır ve yere bırakılır. Her kağıdın üzerine öğrenciler yerleşir. Bir kişi ebe olur. Lider elma dediğinde elmalar, çilek dediğinde çilekler, muz dediğinde muzlar, erik dediğinde erikler kendi aralarında yer değiştirir. Eğer lider herkes derse tüm meyveler karışık olarak yer değiştirir. Ortadaki ebe bu değişim esnasında kendine yer kapmaya çalışır.
LEYLA ERDOĞAN
KOZLU FATİH ANAOKULU / ZONGULDAK
OYUN ADI: BARDAKTAN KULE YAPMA
MALZEMELER: Kâğıt pet bardak -cd -düz bir zemin
OYUNUN ŞEKLİ: Yarışma
OYUN: iki çocukluğu. Malzemeler çocuklara verilir. Bir cd bir bardak açılır. Zamanında bitiren oyunu kazanır. Pes etmeden baştan yapması desteklenmelidir.
OYUN ADI: SIRTINDAKİ TOPLARI DANS EDEREK BOŞALT
MALZEMELER: Pinpon topları veya küçük renkli toplar
– 5 ltlik pet şişe
OYUN: iki çocuk seçilir ve ağız kısmı kesilmiş pet şişeler çocukların beline bağlanır. Pet şişelerin içine eşit miktarda toplar koyulur ve müzik açılır. Çocuklar dans ederek hoplayarak zıplayarak bütün topları boşaltmaya çalışırlar. Kovasında top kalmayan oyunu kazanır.
AHU KARATAS
HÜSEYİN AK İLKOKULU
OYUN ADI: SESLİ HARFLERİ BUL
Sesli harflerle hazırlanmışlardır. Hangi sesle başladıkları üzerine kısa bir çalışma yapılır. Bu yazılar çok gizlidir. Hikaye bittiğinde hangi sesler ters çevirdikleri ve hikayenin neresinde geçtiği sorulur.
OYUNUN ADI: PİPETLE BASKET
TÜRÜ: Yarışma
GELİŞİM ALANI:Psikomotor ve bilişsel alan
OYUNCU SAYISI:2
MALZEMELER: 8 adet cam soda şişesi, 2 pipet, 4 pinpon topu,
2 bardak
OYNANIŞ ŞEKLİ:
4 Sise ters olarak bitişik şekilde sıralanır. Sona bardak konur.
1. Şişenin üstüne pinpon topu koyulur. Çocuklar pipetle Üfleyerek topu sondaki bardağa basket atarlar. İki topu basket atan kazanır.
ZELİHA GÜR
ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ ANAOKULU
OYUNUN ADI: TİLKİ TİLKİ SAATİN KAÇ ?
Çocuklar oyun alanına alınır. “Tilki Tilki Saatin Kaç” oyunu çocuklara anlatılır. Rol dağılımı yapılır. Çocuklardan biri ebe olarak seçilir ve ebeyle oyuncular arasına bir mesafe konur. Oyuncular “Tilki tilki saatin kaç” derler. Tilki rolündeki çocuk bir sayı söyler. Çocuklar Tilkinin söylediği sayıya göre adım atarlar. Eğer tilki kazandibi derse oyuncu başlangıç noktasına geçer. Adımları sırasında ebenin yanına en çabuk kim ulaşırsa o ebe olur ve oyun yeniden başlar. Oyun sonunda değerlendirme yapılır. Çocukların oyun hakkındaki duygu ve düşünceleri dinlenir.
OYUNUN ADI : PİPETLE PİNPON TOPU TAŞIMA
MATERYALLER: PİN PON TOPU, BARDAK, PİPET, SU.
OYUNUN OYNANIŞI:
Oyun iki kişi ile oynanır. 4 kişi tarafından doldurulmalıdır. Pinpon takımı pipetiyle darbetating oğlu bardağa getiren oyunu kazanır.
Published: Dec 16, 2018
Latest Revision: Dec 16, 2018
Ourboox Unique Identifier: OB-541150
Copyright © 2018