הכיתה ההפוכה by zohar.priel - Illustrated by זוהר פריאל, עדי שובל, ליטל סלומה, איילת סלומון - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

הכיתה ההפוכה

by

Artwork: זוהר פריאל, עדי שובל, ליטל סלומה, איילת סלומון

  • Joined Jun 2015
  • Published Books 1

 

אסטרטגיות הוראה לאוכלוסיות מגוונות

יחידה מספר 6

אסטרטגיות הוראה פורצות דרך

מגישות: זוהר פריאל ת.ז. 033194739
ליטל סלומה ת.ז. 039537717
איילת סלומון ת.ז. 023062367
עדי שובל ת.ז. 032586109

 

2

אז מה היא “כיתה הפוכה”?

כיתה הפוכה נוצרה במקרה, כאשר ג’ונתן ברגמן ואהרון סמס החלו להקליט שיעורים עבור תלמידים שנעדרו מהשיעור. הם גילו כי תלמידים רבים צפו בשיעורים על מנת לרענן את החומר או לחזרה וללמידה (אתר אינטרנטTECHNOLODUCATION, http://williamrodick.tumblr.com).

תהליך הלמידה בשיטת “הכיתה ההפוכה”  מתבסס על רכישת הידע באופן עצמאי על ידי התלמיד בבית, תוך שימוש בסרטונים לימודיים  או כל חומר דיגיטלי אחר שהמורה שולח לתלמידים. באופן הזה, בכיתה הבית ספרית מתפנה זמן יקר המאפשר לעסוק יותר בהבנה, העמקה ותרגול של הידע באופן דיאלוגי (אתר אינטרנט ספרים דיגיטליים חיפה, https://sites.google.com/a/edu-haifa.org.il).

מטרתה של שיטה זו:

  • להגדיל את זמן השהות של המורה עם התלמידים המתקשים
  • לתת לתלמידים אחריות על הלמידה שלהם
  • שילוב מספר שיטות הוראה בו זמנית
  • מאפשר השלמת חומר עבור תלמידים שנעדרו או תלמידים שנכחו בכיתה פיזית, אך לא מעבר לכך
  • יצירת מחייבות כיתתית ללמידה
  • מקום בו כל אחד יכול לקבל למידה פרטית ומותאמת
3

כיתה הפוכה אינה:

  • אינה מאגר סרטוני וידאו – זו למידה שהיא תוצאה ישירה של התנהלות ולמידה בכיתה
  • אינה שמה למטרה להחליף את המורה
  • אינה למידת אונליין
  • אינה שמה למטרה להחליף את הלמידה בכיתה בבהייה במחשבים
  • אינה למידה מבודדת של תלמידים

לאחר צפייה בחומר שנישלח לבית ניתן ליצור שיח בכיתה, ולאחריו דיון מעמיק. לחלופין ניתן לבצע הקנייה ספציפית לאותם תלמידים שלא הבינו את החומר הנלמד ובמקביל לתת מענה להתקדמות לתלמידים אשר רכשו את הידע / המיומנות. על החומר שנישלח להיות מותאם לרמות השונות של התלמידים בכיתה.

4

מקום המורה בכיתה הפוכה

כאמור, בשיטה זו, למורים תפקיד של מנחה למידה. המורים בכיתה הפוכה מסוגלים לעבוד עם התלמידים בקבוצות קטנות ויש להם יותר אינטראקציה אישית עם התלמידים בצורה זו של הוראה, כך המורה מתאים את עצמו אישית לתלמיד וליכולותיו במקום שיעור יחיד לכולם. (י.שרצר-גלזר 2014).

להלן עיקרי השיטה על פי ראשי התיבות האלפביתיות (FLIP):

F– Flexible environment

למידה הפוכה מאתגרת את המורים לסידור מחודש וגמיש של המרחב הפיזי שיתמוך בשיעור המונחה קבוצתי או לחקר עצמאי.

LLearning culture

למידה ממוקדת תלמיד, למידה פעילה של התלמידים, התלמיד נידרש להיות מעורב להשתתף ולהעריך את הלמידה באופן אישי.

I – intentional content

מחנכים להשתמש בתוכן מכוון למקסם את הזמן בכיתה בו הם מאמצים שיטות למידה פעילה ממוקדת תלמיד ואסטרטגיה בהתאם לרמה לכיתה ונושא.

PProfessional educator

מחנכים מקצועיים נדרשים ללמידה הפוכה שכן נדרשת מקצועיות רבה לניהול כיתה בצורה זו עבודה רבה והכנה מוקדמת. מחנך בכיתה ההפוכה פחות ניראה לעיתים אך הוא מחויב על מנת לאפשר ללמידה להתרחש (אתר האינטרנטThe Four Pillars of F-L-I-P www.flippedlearning.org/definition)

5

יתרונות השיטה

היתרון המרכזי הוא השימוש במדיה מוקלטת מראש נשלטת על ידי התלמידים נעשית בזמנם החופשי, בשעה שנוח עבורם לבצע את המשימה והם פנויים לה. ניתן לעצור ולהריץ קדימה אחורה אם דבר מה לא ברור או לחלופין מלהיב ורוצים לצפות בו בשנית. התנהלות זו מסייעת לתלמידים אשר השפה המדוברת אינה שפתם וכן עבור תלמידים שאינם קשובים להרצאה המסורתית. כאמור למידה זו מאפשרת סיוע פרטני ומגדילה את זמן השהות של מורה/ תלמיד. (י.שרצר-גלזר 2014)

חסרונות השיטה

החיסרון העיקרי הוא שמודל כיתה הפוכה דורש הכנה קפדנית של החומר, דבר הגוזל זמן רב מן המורים. על החומר להיות מרתק על מנת שהתלמידים יפנו את זמנם ללמידה בבית. והתלמידים מתקשים להסתגל לשיטה זו ולקחת אחריות ללמוד בזמנם הפנוי. בנוסף, בעיות טכניות עלולות לפגוע בלמידה חוץ כיתתית (י.שרצר-גלזר 2014).

6

דוגמאות מהשטח

 סרטון של שיעור מתמטיקה בכיתה הפוכה בישיבת אמי”ת

סרטון זה, נותן לנו הצצה והסבר על כיתה הפוכה ברשת אמי”ת. בסרטון מתואר כי שיטה זו “הפכה את התלמיד ללומד עצמאי, הלומד לרכוש ידע ממקורות אחרים ומגיע לכיתה עם שאלות”. הדוגמה ממחישה לנו כי כאשר התלמיד מגיע לכיתה לאחר הקניית החומר, עם שאלות מקדמות למידה, חווית השיעור שונה לחלוטין. התנהלות הכיתה שונה בכך שזמן הכיתה מיועד למענה ודיון בסוגיות שעלו ובשאלות שבאמת מטרידות את התלמידים. למידה שכזו מאפשרת ליצור שאלות מקדמות למידה. התלמיד בביתו נחשף לחומר. הוא יכול לגלוש באינטרנט ולבצע חיפושים בעקבות הלמידה שעניינה אותו, ולהעמיק את הידע בטרם השיעור הבא בכיתה. הוא יכול לחשוב על החומר שלמד, בפרטיות ביתו, שם הוא פנוי לבצע חשיבה מעמיקה ולהגיע עם תובנות ושאלות מקדמות למידה לשיעור.

במצב “רגיל” התלמיד יושב בכיתה וסופג את החומר ולאחר מכן מתרגל בבית ללא מענה. מצב זה לא יוצר חשיבה בקרב התלמידים כי השלב החשוב הוא הבנת החומר בכיתה ועוד יותר חשוב מכך, הוא לא מאפשר שאלת שאלות מקדמות למידה. כפי שמתואר בדוגמה, ישנם תלמידים שלא מצליחים בבית ולכן שיעורי הבית שלהם נותרים לא פתורים. בכיתה ההפוכה, זמן הכיתה מוקדש ליישום המושגים שנלמדו בבית וזיהוי בעיות בהבנת החומר.

הסרטון על רשת אמי”ת מדגים לנו שבכיתה הפוכה, ההוראה היא ממוקדת לומד. המורה למתמטיקה אומרת בסרטון שתלמיד שהבין יכול “לרוץ ולהתקדם, תלמידה שלא הבינה יכולה לחזור ולראות שנית”. היא מתארת שהיא, המורה, יכולה לעבור בין התלמידות ולסייע לפי רמתן. כלומר, רואים פה כל תלמיד בנפרד. ניתן לבחון את מצבו ולהתמקד בו וביכולתו. מוסבר כי בשיטה זו המורה מתווך, הוא מסייע ומסביר. אך רוב הקניית הידע מבוצעת בעזרת הסרטונים. המורה הוא לא מקור הידע ולכן ההוראה איננה ממוקדת מורה.

 

7

בכיתה רגילה בעת תמלול ההרצאה, התלמיד עלול לפספס חלקים מן ההרצאה וחלקים משמעותיים. הוא עלול להתעייף, לאבד את הקשב, לצאת מן כיתה כדי לשתות או להתפנות. בכיתה הפוכה, ההרצאה מוקלטת ולכן התלמיד יכול לצפות בה בזמן שהוא ערני, רענן ופנוי לקליטת חומר חדש. הוא יכול לעצור את ההקלטה במידה והוא זקוק להפסקה. התלמיד יכול להריץ אחורנית ולשמוע שנית במידת הצורך. את ההרצאה ניתן לשמוע יותר מפעם אחת, דבר שיכול להיות שימושי לתלמידים מתקשים או תלמידים שההרצאה אינה בשפת האם שלהם. יש לנו התמקדות בתלמיד ובקשיים שעלול להיות לו.

בדוגמה אחרת בסרטון, מתואר כיצד תלמיד שיפר את הציון שלו בבחינה מ 60 ל 84. מוריו של התלמיד ראו כי בשיטה המסורתית התלמיד קיבל ציון נמוך וחשבו מה ניתן לשנות או לעשות כדי לסייע לו. חשיבה זו, שגם היא התמקדות בתלמיד וביכולתו, הביאה לכך שסיפקו לו סביבת למידה שונה. סביבת למידה של כיתה הפוכה והתלמיד אכן שיפר את הציון.

8

סרטון נוסף על כיתה הפוכה ברשת אמי”ת

סרטון נוסף מתוך רשת אמי”ת, מדגימה לנו את הקושי הקיים בכיתת לימוד רגילה, עם 30 תלמידים או יותר, שהשיעור בכיתה רגילה מיועד לתלמידים הממוצעים. כתוצאה מכך, נוצרות שתי קבוצות נוספות, הראשונה, הקבוצה של המתקדמים שמשתעממת, וקבוצה שזקוקה להסברים נוספים ולא תמיד זוכה לזמן הנוסף עם המורה כדי להבין את החומר. במודל זה של כיתה הפוכה, יש אפשרות לספק תכני לימוד לפי קצב ההתקדמות של כל תלמיד.    

סרטון – דוגמה לכיתה הפוכה בארה”ב

סרטון נוסף, בו ניתן לראות כי בית הספר עבר שינוי לכיתה הפוכה מתוך הסתכלות מחדש ובחינה מחודשת של המצב. לאחר שמנהל בית הספר ראה כי אחוז הנכשלים גבוה, הוא החליט על תוכנית של כיתה הפוכה. היציאה מהקופסה וחשיבה יצירתית זו, כדי לאפשר לתלמידי חווית לימוד אחרת, גם היא דוגמה להתמקדות בתלמיד. בסרטון ניתן לראות את השיפור המשמעותי בציוני התלמידים בעקבות השינוי של מנהל בית הספר והמורים – ההתמקדות בתלמיד עזרה להרבה מהתלמידים לשפר את הציונים כי הזמן הנוסף שהתפנה למורים לטובת התלמידים החלשים יותר אפשר גם למורים וגם לתלמידים להתמקד בנושאים שהם באמת מתקשים בו ולשפר נקודתית את הקשיים שלהם.

דוגמה לכיתה הפוכה בבית אקשטיין

בבית אקשטיין מיישמים את הכיתה ההפוכה, ושם התלמידים מדווחים על ” קצב למידה וסגנון למידה מותאם יותר באופן אישי”. הסגנון מותאם ואישי. הם מתאימים לתלמיד את סגנון וקצב הלימוד. ניתן לראות על פי תוצאות ראשוניות של המחקר כי התלמידים מבינים יותר טוב את החומר ופעילים יותר בכיתה.

כל אילו דוגמאות להתמקדות בתלמיד, כיצד לשתף אותו יותר בנעשה בכיתה ולא להיות רק צופה.

9

בביליוגרפיה

ה.שרעבי, י.צדוק, ג.קורץ.מיטל – המרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה.

י. שרצר- גלזר . כיתה הפוכה תמונת מצב. מכון מופת. 2014

http://williamrodick.tumblr.com/post/22120037573/flip-this-class-the-flipped-classroom-model-has
https://sites.google.com/a/edu-haifa.org.il/digitalbooks/home/haifa–shituf/flipclass
flippedlearning.org/definition.

10
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content