by mehmet
Copyright © 2018
Çerve Kirliliği
Çevre kirliliği sadece kirliliğin meydane geldiği ya da oluştuğu yerdeki yaşamı tehdist etmez, dünyanın her kösesinde ki canlı hayatını tehdit edebilir. Bu durumun nedeni kirleticilerin taşınımı olayıdır. Kirleticiler akarsularla, yeraltı suları ile, rüzgarlar ile taşınabilir.Canlılar üzerinde değil cansız varlıklar üzerinde de olumsuz etki yapabilme kapasitesine sahip hava, su ve toprak aracılığı tasınabilen bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Toprak Kirliliği
Toprak kirliliği kirleticilerden ve atıklardan oluşmaktadır. Toprağın başlıca kirleten maddeler biyolojik ajanlar ve bazı insan faaliyetleridir. Toprağı kirleten insan faaliyetleri; zirai ilaç kimyasallarıyla bitkileri enfeste eden tarımsal uygulamalardan, kentsel ya da endüstriyel atıklara ya da çeşitli zehirli maddelerle kirleten radyoaktif emisyonlara kadar uzanır.
Su Kirliliği
İnsanlar, yaşamsal ve ekonomik ihtiyaçları için suyu, su döngüsünden alırlar ve kullandıktan sonra tekrar aynı döngüye geri verirler. Bu işlemler sırasında, suya karışan maddeler, suyun fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini değiştirmekte ve suyun kalitesinin bozulmasına sebep olmaktadır.
Su kaynaklarının kullanılmasını bozacak ölçüde organik ve inorganik, biyolojik ve radyoaktif maddelerin suya karışmasına su kirliliği denir.
Işık Kirliliği
Hava kirliliği havamızı, su kirliliği suyumuzu kirlettiği gibi, ışık kirliliği de iyi aydınlatmamızı kirletmektedir. Gereğinden fazla ve yanlış yerde ışık kullanmak etkisiz aydınlatma demektir; bunun sonucu olarak ışığı üretmek için harcanan enerjinin önemli bir kısmı da boşa gitmektedir.
Gürültü Kirliliği
Gürültü tanım olarak, sesin insan ve diğer canlıların sağlığına zarar verici seviyelere ulaşmasıdır diyebiliriz. Günlük yaşantımızda, hepimizin kulakları çeşitli sesleri duymaya alışkındır. Yüksek sesli müzik, televizyon sesi, telefonla yüksek sesli konuşan insanların sesleri, trafik gürültüsü, günlük hayatta sık sık duyduğumuz ve kulağımızın aşina olduğu seslerdendir. Ancak zaman zaman bu sesler, ses olma durumunu aşarak gürültüye neden olur. Sesler bizi rahatsız etmeye başladığı zaman gürültü kirliliği vardır diyebiliriz.
Hava Kirliliği
Hava kirliliği, canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve/veya maddi zararlar meydana getiren havadaki yabancı maddelerin, normalin üzerinde miktar ve yoğunluğa ulaşmasıdır. Yani hava kirliliği; atmosferin karbondioksit, karbonmonoksit ve kükürt gibi gazları gereğinden fazla içermesinden kaynaklanan bir çevre felaketidir..
Published: Dec 3, 2018
Latest Revision: Dec 3, 2018
Ourboox Unique Identifier: OB-536033
Copyright © 2018