Borsa Anadolu Lisesi Okul Tanıtım Videomuz.
Projede Yer Alan Öğrencilerimiz
Galip Yiğit Dağlı Bülent Haşim Güney
Şimal Karındaş Aleyna Kaya
Melisa Cabiroğlu Beyza Çakır
Fadime Ulular Salih Berkay Kökesmer
Eda Türkan Bilmez Süleyman Örgerim
Ebru Deniz Abdullah Yılmaz
Ali Macit Ertuğrul Pala
Edanur Yiğit
Proje Danışman Öğretmenleri
Leyla İnal Dilek Gök
Tarih’te Geziyorum Projesi İlk Toplantımız.
Hazırladığımız logo Logo Yarışması’nda birinci olmuştu.
Proje panosunu hazırladık.
Ankara-Beypazarı Gezimiz.
Beypazarı Nasuh Paşa Hanı (Sulu Han)
Klâsik Osmanlı şehir içi hanları tarzındaki Sulu Han, kareye yakın dikdörtgen plânlı ve iki katlı kâgir bir yapıdır. Oldukça harap durumdaki hanın giriş ve doğu cephesi sağlam, diğer kısımları yıkık vaziyettedir.
Beşik tonozlu büyük bir eyvan içine alınan giriş kapısı, basık yay kemerlidir. Kapı üzerinde iki çatallı bir kılıç resmi ile iki satır halindeki kitabesi bulunmaktadır.
İç avlu etrafında sıralanan han odaları birer kapı ve pencere ile iç avluya bakan cephelere açılmakta olup, bunların önünde dört kenarı dolaşan revakların bulunması gerekmekte ise de, bunlar tamamen yıkılarak ortadan kalkmıştır. Birinci kattaki odaların ahşap tavanlı, ikinci kattakilerin ise kubbeli olduğu görülmektedir. Taş söveli dikdörtgen pencerelerin üzerinde sivri tuğla kemerli alınlıkları olan eserin beden duvarlarında, genellikle moloz taş kullanılmış, yer yer kesme taş ve tuğla malzemeye de yer verilmiştir.
Hanın doğu cephesinden geçen cadde üzerinde ve bir kısmı yol seviyesinden daha aşağıda kalan, arazinin meyilli olmasından faydalanılarak yapılan dükkânlar bulunmaktadır.
Nasuh Paşa tarafından yaptırılan Beypazarı Sulu Hanın vakfiyesi, 1022/1613 tarihlidir. Vakfiyede, “içerisinde mescid ve yirmi altı adet odası olan büyük han ve kervan hanı” şeklinde tarif edilmekte, dışında da elli dört adet dükkan olduğu bildirilmek tedir. Vakfiyede o zaman Sulu Hanın yanında bir kaynak suyu bulunması, hanın isminin de kaynağını göstermektedir. Nasuh Paşanın sadareti çok fazla sürmediğinden ölümünden önce hanı yaptırmış olmalıdır.204 Vakfiyeye göre “Beypazarı’ndaki büyük hanın içinde bir mescidi ve yirmi altı odası ve kervan hanı ile elli dört adet dükkanı bulunmaktadır.”
Hanın giriş kapısı üzerindeki kitabede 1336’da tamir ettirildiği yazılmakta olup, sol kapı sövesinin üzerine de 1023 H./ 1613 tarihi kazınmış bulunmaktadır. Bu tarih hanın yapım yılı olup, kaymakam Hurşit Bey tarafından yapılan tamirat esnasında buradaki yapım kitabesinin sökülüp, yerine onarım kitabesi konulduğu söylenir. Mevcut kitabeye göre Sulu Han, 1917-8 yılında kaymakam Hurşit Bey tarafından tamir edilmiştir. Ancak sonradan bilemediğimiz bir sebepten tekrar harabe haline gelen hanın, günümüzde güney ve doğu duvarları ayakta durmaktadır.
Hanın onarımı için uzun zaman önceden harekete geçilmiş olmasına karşılık, proje yapımını tamamlanmıştır.
Beypazarı Tarihi Konakları
Beypazarı’nı Beypazarı yapan ise kuşkusuz ki eski evleri ve konaklarıdır. Konut mimarisi açısından Beypazarı evleri, cumbalı veya kuşganalı olan iki ya da üç katlı ahşap yapılardır. Temel duvarları taştan, geri kalan kısımları ahşaptan yapılmış olan evler, dıştan sıvalı olup üstleri kiremit çatı ile örtülüdür.
Evlerin tavan arasındaki bölümünün çatıdan yükselerek çıkmasına kuşgana denir. Bu mekân evlerde depo olarak kullanılmaktadır.
Atamızı sevgi ve minnettarlıkla anıyoruz.
Adana ve Tarihi Güzellikleri Gezimiz.
Yılankale
Yılankale Orta Çağ’da Çukurova’nın Haçlı Seferleri döneminde 12. yüzyılda Ceyhan Nehri kenarındaki hakim tepeye yaptırılmıştır. Hem ovayı hem de tarihi İpek yolunu kontrol etmiş, bulunduğu doğal kaynaklarla bütünleşmiştir. Sağlam surları kale meydanına, üç kapıdan sonra ulaşılabilmesi ve kapıları birbirine bağlayan portatif merdivenlerin kullanılmış olması ile fethedilmesi çok güçleştirilmiş. Ramazanoğlu Beyliği döneminde 1357’den itibaren terk edilen kalenin adı Kovara iken ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi 17. yüzyılda yörede Şahmaran Efsanesi’nden dolayı Şahmaran Kalesi adını vermiş. Daha sonra Yılankale adını alan kale Anavarza, Tumlu ve Kozan Kalelerinin görüş ve alanı içinde yer alıyor.
Taşköprü
Adana’nın simgesi olarak kabul edilen köprü, bir Roma Dönemi eseridir.Taşköprü’nün Roma İmparatoru Hadrian tarafından yaptırıldığı ve Roma İmparatoru I. Justiniaus zamanında ciddi şekilde onarıldığı aktarılmaktadır.Seyhan Nehri üzerinde bulunan, aslen 21 gözlü olan köprü, Seyhan Nehri’nin ıslahı sırasında 7 gözünün toprak altında kalmasıyla 14 gözlü olarak hizmet veriyor. İlk yapıldığında yarı yarıya daha dar olan köprü daha sonra genişletilmiştir. Köprünün her iki girişinde de şu anda mevcut olmayan taç kapısı olduğu bilinmektedir. Osmanlı döneminde birkaç kez onarılan Taşköprü, günümüzde de hizmet vermeye devam etmektedir. 310 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 11.40 metredir.
Büyüksaat
32 metrelik uzunluğuyla Büyük Saat, Türkiye’de bulunan en uzun saat kulesi unvanına sahiptir. Bu saate Büyük Saat denmesinin nedeni, kuleye giderken yakın bir bölgede 1925 yılında İş Bankası tarafından yerleştirilen kumbara temalı küçük bir saatin olmasıdır.
https://www.zeemaps.com/map?group=2894253
Zeemaps uygulaması ile Adana’nın tarihi yerlerini gösterdik.
Misis Köprüsü
Ceyhan Nehri üzerinde, Adana’nın Yüreğir büyükşehir ilçesine bağlı Misis Beldesi’nde yer alan, tarihi köprüdür.
4. yüzyılda Roma İmparatoru II. Flavius Julius Constantinus tarafından yaptırılmıştır.6. yüzyıl ortalarında Bizans İmparatoru Justinianus tarafından onartılmıştır. Dokuz gözlü olarak inşa edilmiştir. Eski Adana Halep karayolu buradan geçmekteydi. Anadolu’nun ilk Roman Köprüsü olarak bilinmektedir.
Selçuklular, Bizanslılar ve Haçlılar arasındaki savaşlara sahne olan efsanevi kent Misis’in adını taşıyan köprü, Ramazanoğlu Beyliği ve Osmanlı dönemlerinde şiddetli depremlerle tahrip olmuş ama buna rağmen ayakta kalabilmiş eserlerden biridir.
Köprü hakkında anlatılan hikâyelerden en kayda değer olan Lokman Hekim’in ölümsüzlük ilacını bulduğu ve bu ilacı yazdığı kağıdı Misis Köprüsü’nde elinden uçtuğudur.
Günümüzde insanları üzerinde taşımaya devam eden köprü, 1998 yılında yeniden restore edilmiştir. Köprü halen etkili bir şekilde kullanılmaktadır.
Baharın gelişini piknik yaparak kutladık.
Mevlana Haftası’nda Hazırladığımız Video.
Adana ve Tarihi Güzellikleri Gezimizin Videosu
Published: Jun 10, 2018
Latest Revision: Jun 12, 2018
Ourboox Unique Identifier: OB-497034
Copyright © 2018