עבודת חקר בגיאוגרפיה – ים המלח

by עידו נמרובסקי, אביה חדד, שיר לוי, רון דויטש, אופק צ'רי

This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

עבודת חקר בגיאוגרפיה – ים המלח

  • Joined Jun 2018
  • Published Books 1

ים המלח

מגישים: רון דויטש, עידו נמרובסקי, אופק צ’רי, שיר לוי, אביה חדד

מורה: חווה בן יוסף

6כיתה: ט

2

:קצת רקע על ים המלח

ים המלח הוא המקום הנמוך ביותר בישראל ובעולם. הוא אגם מלח חסר-מוצא לים, הנמצא בתחום הבקע הסורי-אפריקני ובמרכזו עובר הגבול בין ישראל לירדן. ריכוז המלחים בים המלח עומד על 34.2% – גבוה פי עשרה מריכוז המלחים בים התיכון. ריכוז גבוה זה נובע מכך שהאגם הוא טרמינלי (למי האגם אין מוצא לשום מקום), והוא נמצא באזור בעל אקלים מדברי חם ויבש המתאפיין בשיעורי התאיידות גבוהים. האגם הוא גוף המים הרביעי במליחותו בעולם.

3

4

בעיית ההתייבשות בים המלח

מפלס המים בים המלח מושפע מכמויות הכניסה והיציאה של מים לים ושקיעת מלחים בקרקעיתו. יציאת מים כוללת אידוי (התאדות) ושאיבת מי ים על ידי המפעלים הכימיים.                                                                                                                                                                בשנים האחרונות, קצב “יציאת” המים מים המלח הולך וגובר, מקצב “כניסת” המים אליו. התופעה מתרחשת בעקבות העובדה שאנשים מגבירים את צריכת המים באופן קבוע לצרכים שונים, ומקורות מים שבעבר הגיעו לים המלח, לא מגיעים עוד. העובדה ששואבים מים מהכנרת ומהירמוך לצורך אספקה שוטפת בישראל, בסוריה ובירדן, כמו גם העובדה ששואבים את מימי ים המלח לצורך תעשיות המלח במדינתנו, גורמת לצמצום אספקת המים ולהתייבשות ים המלח. בעקבות תופעת הבולענים והירידה של בסיס הניקוז לנחלים, ישנה פגיעה בתשתיות ובכבישים. בנוסף לכך, נפגעים גם מעיינות שנמצאים סביב ים המלח. למקומות אלו ערכי טבעיים חשובים לצורכי מדע, כמו גם נכס משמעותי לתיירים ולאנשים המגיעים לאזור לצורך מטרות רפואיות. בנוסף לכך,  בעקבות התופעה נוצרות בעיות אקולוגיות בקנה מידה עולמי, ואף נדידת הציפורים לאזור משתבשת ונפגעת.

לאחרונה, קמה הצעת חוק שמטרתה היא למנוע את התייבשות ים המלח באמצעות הגבלת שאיבת המים מים המלח למרכים תעשייתיים.

5

:פרויקט תעלת הימים- תיאור כללי, יתרונות וחסרונות

לאורך השנים הועלו הצעות למיזמים שונים הקשורים לירידת המפלס. רובם של המיזמים הללו נכללים בהגדרה הכוללת “תעלת הימים“.  תעלת הימים היא שם כולל למיזמים לחפירת תעלת מים שתשמש להובלת מים בין ימים (ים) בישראל. אחת המטרות עליה מדובר בתכנית היא ייצוב מפלס הים, ואולי גם העלאתו.

1. הנזק שיגרם לסביבה במפרץ אילת יהיה לא משמעותי אם מיקום שאיבת המים יתוכנן כראוי.
2. לא יהיו שינויים בים המלח עד הזרמה של 400 מיליוני מטרים מעוקבים בשנה למפרץ הלשון המזרחי.
3. הסכנה לזיהום האקוויפר (מאגר מים תת-קרקעי) בעמק הערבה תהיה קטנה אם המובל יתוכנן ויבנה בהתאם לסטנדרטים גבוהים של מובלים באזורים סייסמיים רגישים.
4. יש צורך לבנות את התעלה בשלבים על מנת למזער הסיכונים. בדו״ח הבנק יש הצעה לפרויקט ניסוי גדול לבדוק את השפעות התוכנית.
5. הפרויקט הוא כלכלי אם לוקחים בחשבון יתרונות הנובעים מאיזון ים המלח. ההיתכנות הפיננסית מחייבת השתתפות הון בינלאומי בתנאים מועדפים.

6
7
8

 

9
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content