תוכן העניינים
שחיטה – מהי?…………………….2
באמצעות מה שוחטים?…………….4
סכיני שחיטה שונים………………..5
מהלך השחיטה……………………6
רובו ככולו…………………………8
חמשת הדברים הפוסלים בשחיטה….9
שהיה……………………………10
דרסה……………………………11
חלדה……………………………12
הגרמה………………………….13
עיקור……………………………14
בדיקת השחיטה…………………15
שאלות לחזרה………………….16
שחיטה מהי?
שחיטה ביהדות היא מצווה המכשירה את בעל החיים – בהמה, חיה או עוף טהורים – לאכילה או לקורבן, באמצעות חיתוך צווארם בסכין על פי הלכות שחיטה. שחיטה שלא נעשתה כהלכה הופכת את הבשר הנשחט לנבלה. יוצאים מכלל זה הם דגים וחגבים כשרים המותרים באכילה בכל סוג של המתה.
מקור מצוות השחיטה הוא בפסוק: “וזבחת מבקרך ומצאנך אשר נתן ה’ לך כאשר ציוויתיך, ואכלת בשעריך” (דברים י”ב, כ”א). חמש הלכות השחיטה אינן כתובות בתורה ומקורן בהלכות שנאמרו למשה במתן תורה
באמצעות מה שוחטים?
:משנה חולין (פ”א, ב’)
“השוחט במגל יד, בצור, ובקנה – שחיטתו כשרה… ובכל שוחטין, חוץ ממגל קציר, והמגרה, והשינים… מפני שהן חונקין (=קורעין ולא חותכין)”
.הכלל היוצא מן המשנה הוא: בכל דבר שחותך, ולא קורע, אפשר לשחוט עפ”י ההלכה
מהלך השחיטה
על פי ההלכה השחיטה מבוצעת על ידי שיסוף צווארו של בעל החיים בסכין חדה וחלקה מפגימות הנקראת חלף.
לפני פעולת השחיטה השוחט מברך: “בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ עַל הַשְּחִיטָה”.
מן המובחר, שבפעולת השחיטה ייחתכו גם הקנה וגם הוושט של הנשחט, אך השחיטה כשרה אם נחתך רובו של אחד מהם בעוף, ובבהמה ובחיה – רוב של כל אחד מהם. הקנה והוושט מכונים בהלכה “סימנים”. לאחר השחיטה על השוחט לבדוק אם הקנה והוושט נחתכו כשיעור הנדרש, פעולה זו נקראת “בדיקת סימנים”.
בשחיטת בהמה (ולא עוף), ההלכה קובעת כי השוחט חייב להפריש את חלקי הזרוע, לחיים וקיבה מן הבהמה ולתתנם לכהן ללא תשלום, ועליו לעשות כן מיד אחר תהליך השחיטה.
השולחן ערוך פוסק כי השוחט ומצא הבהמה טריפה אינו חייב בהפרשת הזרוע, לחיים וקיבה. ויש חלוקים שגם במקרה של ״שחט ומצא טריפה״ חייב לתת חלקים הללו לכהן, ויעשה הכהן עם החלקים כרצונו.
סכין השחיטה
סכין השחיטה חייבת להיות חלקה מכל פגימה שהיא כדי למנוע עיקור. השוחט משחיז ומחליק את הסכין באמצעות סדרת אבנים בדרגות חספוס שונות עד לקבלת סכין כשרה לשחיטה. לפני השחיטה בודק השוחט את הסכין היטב, במתינות ובריכוז רב, באמצעות העברת ציפורן האצבע על להב הסכין, משלשת צידי הלהב, ומשני הכיוונים מלמטה למעלה ומלמעלה למטה בסך הכל שש בדיקות. לאחר השחיטה בודק השוחט שוב את הסכין, ואם נמצאה בה פגימה, השחיטה נפסלת מספק.
שאלות לחזרה:
1) מהו המקור בתורה למצוות השחיטה?
2) מדוע יש לבדוק את הסכין לפני השחיטה ולאחריה?
3) מהם חמשת הדברים הפוסלים בשחיטה?
4) מהו שיעור השהיה הפוסל לפי השולחן ערוך?
5) תן שתי דוגמאות לפסול של חלדה.
6) מהם גבולות השחיטה בקנה הבהמה לפי השולחן ערוך בסימן כ’?
7) מה צריך לבדוק לאחר השחיטה? התייחס לדעות השונות.
“יאכלו ענוים וישבעו”
Published: May 7, 2015
Latest Revision: May 7, 2015
Ourboox Unique Identifier: OB-48648
Copyright © 2015