by rotem yellin
Artwork: רותם ילין
Copyright © 2018
שמעתי את שמו הרבה פעמים, “לאונרדו דה וינצ’י”. ידעתי שהוא אומן, וגם מדען. ידעתי שהוא צייר את המונה ליזה המפורסמת, וניסה להמציא מטוס. בנוסף הוא המציא עוד המצאות שהקדימו את זמנם. אך לא ידעתי את סיפורו האמיתי. ולכן החלתתי לעשות את עבודתי על לאונרדו דה וינצ’י. התכונה שבאמת נגע בליבי זה הרצון שלו לחקור, וליצור. אני לוכחת מלאונרדו דה וינצ’י את הסקרנות.
_
אני כתב של איתון לונדון והחלטתי לחזור בזמן ולראיין את לאונרדו. ארזתי את דברי, את העט, ואת המצלמה. יצאתי מביתי, נכנסתי למכונת הזמן שלי, וחזרתי לשנותיו של לאונרדו. הוא לפתע הבחין בי, עינוי הראו הפתעה וסקרנות.
“מי אתה?” הוא שאל אותי,
“זה קצת מסובך,” עניתי, “אבל תקרא לי הארי.”
הוא חייך.
“יש לי כמה שאלות לשאול אותך לאונרדו, אתה תסקים לשבת איתי ולענות על שאלותי?” שאלתי, וכמובן שהוא הסקים. “אני שמעתי שאתה מצטיין ועוסק בהמון תכומים, זה נכון?”
“כן,” הוא אמר נבוך, “אבל אני לא רוצה להשוויץ.”
“ובאילו תכומים אתה עוסק?” שאלתי,
“צייר, פסל, מדען, מהנדס, מתמטיקאי, אנטומאי, ממציא, אדריכל ומוזיקאי” הוא ענה בי סופר את אצבעותיו.
“מה המצתה?” שאלתי
” אופניים, הליקופטר, צוללת, מצנח, טנק, מכונת טיסה, מתקני גלישה לסקי מים, חליפת צלילה, אביר מכני, תוף שמנגן לבד ועוד.” הוא ענה.
_
רגע. סטופ. רק רגע. מה?! הוא הקדים את זמנו במאות שנים! זה פשוט מדהים!”
_
“עכשיו תספר לי שתי עובדות מעניינות על החיים שלך.” אמרתי לו.
“שתי עובדות? אוקי.”
הוא סיפר לי שהוא היה ילד בלתי חוקי לסר פיירו דה וינצ’י, נוטריון פלורנטיני, ולקתרינה, כפרייה, ככל הנראה, אותה לא הסכים לשאת האב פיירו לאישה. ובנוסף למדתי שלאונרדו היה נער חברותי ורב קסם. בין תחביביו היו מוזיקה, רישום וקדרות. אביו, שהתפעל מכמה מעבודותיו של הבן, הראה את רישומיו של לאונרדו בן ה־14 לאחד מאמני העיר הגדולים באותה תקופה, הצורף, הפסל והצייר אנדריאה דל ורוקיו. ורוקיו הבחין מיד בכישרונו של הנער והסכים לקבלו בתור מתלמד בבית המלאכה שברשותו בפירנצה בשנת 1466. סדנתו של ורוקיו שכנה במרכז האינטלקטואלי של העיר שנודעה לעתיד כ”ערש הרנסאנס”. בעיר, שקו הרקיע שלה נשלט זה חמישים שנה על ידי כיפת הקתדרלה של פירנצה שבנה פיליפו ברונלסקי, פעלו באותן שנים מלומדים ואמנים רבים, בהם הפילוסוף מרסיליו פִּיצִ’ינוֹ, המלומד ואיש המדע פאולו דל פּוֹצוֹ טוֹסקַנֶלִי, האמן ואיש האשכולות לאונה בטיסטה אלברטי, הפסל הקשיש דונטלו, והאמנים הצעירים דומניקו גירלנדיו וסנדרו בוטיצ’לי – כשהאחרון אף התמחה בעבר אצל ורוקיו. בסדנה של ורוקיו התמחו במקביל ללאונרדו אמנים ידועים כפייטרו פרוג’ינו ולורנצו די קרדי.
_
ואוו! לא ידעתי את זה! בואו נמשיך.
_
“תספר לי על שתי פעולות שהשפיעו על החברה וחוללו שינויים” ביקשתי. המונה ליזה שינה את החברה. את האומנות וכל מה שאחריה, הרבה כתבו עליה, הושראו, היא נראת מאוד חיה. יש אנשים שאפילו חושבים שלאודרדו צייר דיוקן אצמי שלו בתור אישה! עוד פעולה זה בניית המכונה המעופפת. לדה וינצ’י היו מאות רישומים וסיכומים ביומנו שנגעו במחקר התעופה, ואחת התשוקות הגדולות ביותר שלו הייתה לטוס בשמים בדיוק כמו ציפור. דגם שעבד עליו כ-“מכונה המעופפת” קיבל את השראתו ממבנה גופם של ציפורים ועטלפים. העיצוב של דה וינצ’י כלל זוג כנפיים ענקיות שמחוברות למסגרת עץ, בתוכה יושב הטייס בשכיבה על הבטן בעוד שהוא שולט בכנפיים בעזרת ידיות. למרבה הצער, דה וינצ’י מעולם לא בנה את המכונה הזו, וגם אם היה מנסה לבנות אותה, היא לא הייתה חווה הצלחה גדולה. למכונה לא היה מנוע, כך שלא ברור כיצד הייתה אמורה להתנתק מהאדמה ולהתחיל את מסעה ברחבי השמים. גם אם היה דה וינצ’י דוחף את המכונה מקצה צוק, הסבירות שהיה חוזר בריא ושלם לאחר טיסת המבחן, הייתה נמוכה מאוד. אבל בכל זאת, הוא סרטט את הבסיס לתעופה. כל מה שהיה חסר זה מנועה. דוגמתו של לאונרדו השפיעה מאוד על העתיד:
-שרטוטו של לאונרדו
האחים רייט
_
מאוד דומה!
_
שאלתי אותו מה הם הסיכויים שהיו לו בדרכו הוא סיפר לי על שני סיכויים. סיכוי אחד הוא שב-10 בינואר 1478 קיבל הזמנה ראשונה כצייר עצמאי – הזמנה מהסניורֶה לקישוט מזבח בקפלה של הפאלאצו וקיו, הקפלה די סן ברנרדו. עוד סיכוי זה שבמרץ 1481 קיבל לאונרדו הזמנה לצייר קישוט מזבח עבור המנזר האוגוסטיני סן דונטו בסקוֹפֶּטו, הסמוך לפירנצה.
_
לאחר מכן שאלתי אותו מהו הארך המרכזי בחייו. הוא ענה סקרנות. כל מעשיו נבועים מסקרנות.
ואז שאלתי אותו, איך הוא היה מגיב אם המצאתו הייתה מצליחה, כלומר, המטוס של היום. שאלתי אותו איך הוא היה מגיב אילו הוא באמת היה יכול לעוף כמו שהוא תכנן. הוא ענה לי שמצד אחד זה היה נותן לו תחושה של סיפוק, ושל אושר, אך מצד שהייתה לו תחושה של: זהו? עשיתי את זה? זה נגמר? מה עכשיו?
_
שוחחתי המון עם לאונרדו. בשלבים אלו התעניינתי יותר מידי ולא כתבתי. עכשיו אני כבר חזרתי לזמני, ולסיכום דברי אני חושב שלאונרדו הוא איש מדהים. הוא יצירתי, חכם, ומקדים את זמנו. הוא איש מאוד מעניין.
_
מקורות מידה:
ויקיפדיה
שש המצאות של לאונרדו דה וינצי שהקדימו את זמנם
Published: May 23, 2018
Latest Revision: May 23, 2018
Ourboox Unique Identifier: OB-484394
Copyright © 2018