by eithan
Artwork: איתן מרקינס
Copyright © 2018
6 המצאות של לאונרדו דה וינצ’י שהקדימו את זמנם
האדם הוויטרובי (הפרופורציות של דמות האדם, על פי ויטרוביוס) (1490)
לאונרדו דה וינצ’י נולד ב-15 באפריל 1452, ככל הנראה בכפר אנקיאנו, סמוך לנהר ארנו שבחבל טוסקנה,. הוא היה ילד בלתי חוקי לסר פיירו דה וינצ’י, נוטריון פלורנטיני, ולקתרינה, כפרייה, ככל הנראה, אותה לא הסכים לשאת האב פיירו לאישה. מעט ידוע על שנות חייו הראשונות. במשך חמש שנותיו הראשונות התגורר עם אמו, ולאחר מכן עבר לגור עם סביו, סבתו ודודו פרנצ׳סקו, שהיה מבוגר מלאונרדו בשש עשרה שנה ושימש לו כדמות אב.
לרוב, כשאנו שומעים את השם לאונרדו דה וינצ’י, עולות בראשנו יצירות האומנות המרשימות שעשה כמו “המונה ליזה” או “הסעודה האחרונה”, אך איש האשכולות מתקופת הרנסנס היה הרבה יותר מאשר צייר – הוא גם היה ממציא מוכשר שהקדים את זמנו עם רעיונות שחלקם יצאו לפועל רק בתקופתנו שלנו. דה וינצ’י שרטט את רעיונותיו על מחברת אשר רבים מדפיה נשתמרו לאחר מותו בשנת 1519. בעוד שכמעט ואין ראיות לכך שמתקניו של דה וינצ’י נבנו בתקופת חייו, השרטוטים האלה מציגים רעיונות מהפכניים לאותם זמנים – מרובוטים אנושיים ועד לעיר עתידנית, לפניכם 6 המצאות של דה וינצ’י שהקדימו את זמנם.
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9C%D7%90%D7%95%D7%A0%D7%A8%D7%93%D7%95_%D7%93%D7%94_%D7%95%D7%99%D7%A0%D7%A6%27%D7%99
1. מכונה מעופפת
לדה וינצ’י היו מאות רישומים וסיכומים ביומנו שנגעו במחקר התעופה, וכנראה שאחת התשוקות הגדולות ביותר שלו הייתה לטוס בשמים בדיוק כמו ציפור. למעשה, הדגם שעבד עליו כ-“מכונה המעופפת” קיבל את השראתו ממבנה גופם של ציפורים ועטלפים.
העיצוב של דה וינצ’י כלל זוג כנפיים ענקיות שמחוברות למסגרת עץ, בתוכה יושב הטייס בשכיבה על הבטן בעוד שהוא שולט בכנפיים בעזרת ידיות. למרבה הצער, דה וינצ’י מעולם לא בנה את המכונה הזו
בני האדם היו צריכים לחכות כ-400 שנה עד שבאמת יכלו לעוף, ורק בשנת 1903, בנו האחים ווילבור ואורוויל רייט את הדגם הראשון שהצליח לעוף, ודחפו קדימה את תחום התעופה.
2. רכב משוריין
רוב האנשים רואים בדה וינצ’י נפש עדינה שיצרה אומנות מופתית, אך אינם מכירים את ההיסטוריה של תקופת הרנסנס ואת הצד הצבאי שבאישיותו. אחד מהפטרונים העשירים של דה וינצ’י היה לודוביקו ספורצה, הדוכס של מילאן, שבסוף המאה ה-15 הופקד על הגנת איטליה מפני פלישת הצבא הצרפתי.
כדי לזכות בתמיכתו הכלכלית של ספורצה, דה וינצ’י עיצב שלל מכשירים ומתקני לחימה, וביניהם היה הרכב המשוריין, שלפי תכנונו של דה וינצ’י, אמור היה לשמש את האיטלקים במהלך הקרבות. ההמצאה כללה עגלה המונעת על ידי כוח אדם, ומכוסה בשכבות של מתכת. חריצים שבמתכת היו אמורים לאפשר לחיילים האיטלקים להשתמש ברוביהם מתוך הרכב המשוריין, מבלי להיות חשופים לאש האויב בעצמם.
כמו המכונה המעופפת שלו, הרכב המשוריין של דה וינצ’י מעולם לא נבנה, ורק לאחר כ-400 שנה, בזמן מלחמת העולם הראשונה, הפך הטנק שאנו מכירים לכלי צבאי אירופאי נפוץ בשדה הקרב.
3. חליפת צלילה
דה וינצ’י לא היה הראשון שחשב על עיצוב חליפת צלילה עבור בני אדם, אך הרעיון שלו היה בהחלט המתוחכם והגאוני ביותר בתקופתו. לפי רישומיו, החליפה אמורה להיות עשויה כמעט כולה מעור, וכללה ג’קט, מכנסיים ומסכה בעלת חלונות זכוכית לעיניים. האוויר אוכסן בבליטה שעל ג’קט העור, וצינורות המחוברים למסכה היו מאפשרים לצולל לנשום אותו.
רק באמצע המאה ה-20, הממציא והחוקר המפורסם ז’ק קוסטו הכין בעזרת חברו המהנדס אמיל גנון את ה”ריאה המימית” שאנו מכירים היום כחליפת הצלילה המודרנית.
4. מכונת ירי
כפי שכבר הזכרנו, דה וינצ’י המציא גם כלי לחימה רבים, ואחד מהם היה מכונת הירי המתוחכמת שמזכירה במעט את המקלע שבו אנו משתמשים היום. עיצובו של דה וינצ’י לרובה 12 קנים, נקרא גם “אורגן” בשל הדמיון בינו לבין כלי הנגינה, והוא הכיל 12 אקדחים שישבו יחדיו על מסגרת מסתובבת. הרובה יכול היה לשגר את הקליע הראשון, אז חיילים היו אמורים לסובב את המסגרת, לטעון את הקנה השני ולשחרר קליעה נוסף לאותה המטרה במהירות ודיוק מרשימים לאותה תקופה.
למרות שהמערכת הזו לא היה אוטומטית כמו מערכות הרובים שאנו מכירים היום, היא הייתה שיפור משמעותי ביחס לסוג הנשקים בהם השתמשו בתקופת הרנסנס. עם זאת, הרובה מעולם לא נבנה בתקופתו של דה וינצ’י, ורק בשנת 1862 במהלך מלחמת האזרחים האמריקאית, השתמשו ברובה מקלע בשדה הקרב.
5. עיר העתיד
לדה וינצ’י היה חזון להמצאה הגדולה ביותר שלו – עיר עתידנית אותה תכנן מהיסודות תוך התחשבות מרבית בתנאים סניטריים יעילים ומועילים. התוצאה הייתה יצירת מופת של תכנון עירוני, אשר למרבה הצער מעולם לא יצאה לפועל בשל מחסור במשקיעים.
העיר העתידנית של דה וינצ’י חולקה לכמה שכבות, כשכל מה שנחשב “לא היגייני” נמצא היה בשכבה התחתונה ביותר, שם היו נפטרים מפסולת באמצעות רשת של תעלות. מים היו מגיעים לכל חלק במבנה באמצעות מערכת הידראולית שהיוותה בסיס לצנרת המודרנית. המשאבים שצריך היה להשקיע בבניית העיר הזו היו מעבר לאמצעיו, ודה וינצ’י מעולם לא הצליח למצוא פטרון שיתמוך בבנייתה.
6. האביר הרובוטי
המצאות רבות של דה וינצ’י הקדימו את זמנם, אך עיצוב הרובוט האנושי נראה לנו עד היום כהמצאה מהעתיד הרחוק. תחת התמיכה של ספורצה, דה וינצ’י המציא את ה-“אביר הרובוטי” שאמור היה להיות בעל יכולות תנועת ידיים, צוואר ואפילו היכולת לסגור ולפתוח את הפה. הבובה המוזרה הזו נשלטה באופן חיצוני על ידי כבלים שהיו מחוברים למנופים שבגוף הרובוט, וכן על ידי תנודות מכניות פנימיות בתוכו.
כ-450 שנה לאחר שעיצב ושרטט את האביר הרובוטי, גילו מחדש את רישומיו אלה, ובתחילת המאה ה-21 השתמשו בעיצוב של דה וינצ’י כדי לבנות את הרובוט האנושי המודרני הראשון של ימינו. מארק רושיים, החוקר אשר בנה את מערכת הרובוטים של נאסה, בנה מודל מתפקד של האביר הרובוטי של דה וינצ’י בשנת 2002.
http://www.baba-mail.co.il/content.aspx?emailid=32144
בחרתי בדה וינצי כי אני מתחבר ליצירות שלו ואני חושב שהוא חכם מאוד ואני התחברתי יותר עליו מאשר האחרים.
Published: May 22, 2018
Latest Revision: May 22, 2018
Ourboox Unique Identifier: OB-483628
Copyright © 2018