by Adi shahaf
Artwork: עדי שחף ותהל דניאלי.
Copyright © 2018
תוכן עניינים
עמוד 3- מידע כללי על תאילנד
עמוד 5- כלכלה של תאילנד
עמוד 7- אסונות טבע בתאילנד
עמוד 9,11- רעידת האדמה והצונאמי באוקיינוס ההודי
עמוד 13- רעידת האדמה והצונאמי באוקיאנוס ההודי- פרטים טכנים
עמוד 15- כיצד נוצר צונאמי?
עמוד 17- איך נתגונן מצונאמי?
קצת על תאילנד
ממלכת תאילנד (בתאית מדינת החופשיים) היא מדינה בדרום-מזרח אסיה. ידועה גם בשמה הקודם, סיאם. תושבי תאילנד נקראים “תאים”. תאילנד גובלת בלאוס מצפון-מזרח, בקמבודיה מדרום-מזרח, במלזיה מדרום, ובמיאנמר מצפון-מערב. שטחה הינו 513,120 קמ”ר.היא ממוקמת על קו האורך 100.99 ועל קו הרוחב 15.87.
נכון ליולי 2017, אוכלוסיית תאילנד הינה 68,414,135 נפש. בתאילנד האקלים הוא טרופי ומאופיין במונסונים.
ניתן להגיע לתאילנד דרך הים או דרך היבשה.
תאילנד- כלכלה
רוב אזרחי תאילנד עדיין כפריים. כ-49% מכוח העבודה מועסקים בענף החקלאות, אך בשנות ה-80 עמד נתון זה על כ-70%. האורז מהווה המרכיב העיקרי בתוצר החקלאי. בנוסף ענף זה מעבד ומייצא גומי, קשיו, קוקוס, אננס, תירס ודגים. בשנים האחרונות, בעיקר בגלל כוח עבודה זול, מתפתחים מאוד ענפי הייצור השונים כגון: אלקטרוניקה, ביגוד, הנעלה תוצרי פלסטיק וענפים מסורתיים כמו תוצרי עץ ואבנים טובות. התיירות מהווה גם היא חלק משמעותי מכלכלת המדינה. רבים מהתיירים מגיעים למסיבות הפולמון. מעמד האישה בתאילנד משפיע גם הוא על הנוף התעסוקתי שבה. בשנת 1949 הפכה לראשונה אישה לחברה בבית הנבחרים של האסיפה הלאומית של ממלכת תאילנד. הנשים בתאילנד חוות אפליה ואי שוויון מגדרי ביחס לשכר משום שהן מועסקות לרוב בעבדות בשכר נמוך. המטבע המקומי הוא הבאט, המחולק ל-100 יחידות בשם סאטאנג. על פי נתוני מכון היצוא, גדל הסחר בין תאילנד לישראל בהתמדה בשנים האחרונות. תאילנד מייבאת מישראל בעיקר יהלומים וכימיקלים ומייצאת לישראל בעיקר מכונות וציוד אלקטרוני.
תאילנד- ואסונות טבע
תאילנד ידועה בסיכון הגבוה שלה לאסונות טבע. זה קורה בגלל המיקום המסוכן שלה והעבר שלה.
עובדה: תאילנד לא נמצאת בעשרת המדינות עם הסיכון הכי גבוה לאסונות טבע
עוד עובדה: ישראל נמצאת בעשרת המדינות עם הסיכון הכי נמוך.
רעידת האדמה והצונאמי באוקיאנוס ההודי
רעידת האדמה והצונמי באוקיינוס ההודי אירעו ב-26 בדצמבר 2004. רעידת האדמה הייתה רעידת האדמה השלישית בעוצמתה שנמדדה בעולם ואחת מהקטלניות ביותר בעת המודרנית. עוצמתה הגיעה לדרגה 9.1 בסולם מומנט, והאנרגיה שלה שווה ל10,000 פצצות אטום מהסוג שהוטל על הירושימה. רעידה זו גרמה לגלים אדירים שהובילו לצונאמי. גלים אלו גבו, על פי ההערכות, את חייהם של מעל ל-280 אלף בני אדם, פצעו רבבות, וזרעו חורבן והרס בכפרים ובערים באזורים לאורך האוקיינוס ההודי. למעלה ממיליון וחצי אנשים נותרו ללא קורת גג בעקבות האסון. יש הסבורים שמספר הנספים היה אף גדול מ-300 אלף.
רעידת האדמה והצונאמי באוקיאנוס ההודי- המשך
מאחר שגלי צונמי מכים באופן מסורתי באזור טבעת האש, לא הייתה מוכנות לקראתם בחופי האוקיינוס ההודי, מה שהעלה את מספר הנספים. מצב זה הביא לכך שלמרות איתור לווייני של גלי הצונמי על ידי ארצות הברית, לא ניתנה אזהרה למרבית המדינות שנפגעו (לגבי חלקן היא לא הייתה אפקטיבית בכל מקרה עקב הזמן הקצר עד לפגיעה). המדינה היחידה שבה נערכה התארגנות משמעותית הייתה קניה, ולכן מספר הנספים בה היה קטן יחסית לעומת סומליה שבה אין שלטון מרכזי ולכן לא נערכה מראש. על אף ריחוקה של סומליה, הנמצאת 4,500 ק”מ ממוקד הרעש, נספו בה למעלה ממאה אנשים.
את עיקר המחיר שילמה אינדונזיה, שבה קיפחו חייהם למעלה מ-166,000 איש. אלפי הרוגים דווחו גם בסרי לנקה, הודו ותאילנד.
https://www.youtube.com/watch?v=2gSzAV3hdzc
רעידת האדמה והצונאמי באוקיאנוס ההודי- פרטים טכנים
תאריך התחלה: 26 בדצמבר 2004
שעה: 07:58:53
משך: 8.3 עד 10 דקות
מגניטודה: 9.1 בסולם מגניטודה לפי מומנט
מוקד: מערבית לסומטרה
הרוגים: 184,168 (מאושר), 283,000 (הערכה)
פצועים: 125,000
נעדרים: 42,883
חסרי קורת גג: 1,690,000
נסיבות היווצרות הצונאמי
גלי הצונמי נוצרו כתוצאה מתנועה של שני לוחות טקטוניים בקליפת כדור הארץ זה לקראת זה באזור הפחתה. הלוח האירו-אסיאתי, שהלוח ההודי נכנס מתחתיו כבר עידן ארוך, והיה נתון בשל כך בלחץ כבד, זז כלפי מעלה ושחרר אנרגיה רבה עם פריקת הלחץ שנוצר ביניהם. תזוזה זו של הלוח העליון כלפי מעלה שחבטה במים, גרמה לגל סייסמי רב עוצמה במים, שהחל לנוע לכמה כיוונים.
https://www.youtube.com/watch?v=Wx9vPv-T51I
אז איך מתגוננים מצונאמי?
מדינות הנמצאות בסיכון גבוה לפגיעה של צונאמי משתמשות בשירותי ארגונים בינלאומיים המספקים התרעות על גלי צונאמי ופעילות תת קרקעית וגיאולוגית. למשל באזור האוקיאנוס השקט, אזור מועד ביותר לפורענות הצונאמי פרושות עשרות תחנות לבדיקת גובה פני הים בזמן אמת, אשר בזמן רעידת אדמה מספקים נתונים ותחזיות לגבי האפשרות להיווצרות צונאמי. חשוב לציין שההתראות לא תמיד עוזרות בזמן.
בנוסף, חשוב בעת רעידות אדמה להתרחק מאזור הים ולעלות באופן מיידי לנקודה הגבוהה מגובה פני הים. מי שבכל זאת נמצא באזור החוף חשוב שישים לב להתנהגות הים, באזורים המועדים לצונאמי.
תודה על ההקשבה!
Published: May 17, 2018
Latest Revision: May 17, 2018
Ourboox Unique Identifier: OB-479809
Copyright © 2018