Omurgalı hayvanların bugüne kadar tanımlanmış 52000 türü vardır.Bu grup içerisinde 8,5 mm uzunluğundaki bir balık türünden , 1000000 kg ağırlığındaki mavi balinaya kadar değişik büyüklükte hayvanlar yer alır.
Omurgalıların genel özellikleri şöyle sıralanabilir :
= Vücudun sırt kısmında bulunan,omurlardan meydana gelmiş bir omurga içerirler. İç iskeletleri kemik veya kıkırdaktan yapılmıştır. İç iskeleti oluşturan kafatası beyni korur.
= Kapalı bir dolaşım sistemleri vardır. Kanın vücutta dolaşmasını sağlayan odacıklı bir kalpleri bulunur.
= Alyuvardaki hemoglobinden dolayı kanları kırmızı renklidir.
= Boşaltım bir çift böbrekle yapılır.Boşaltım artıkları amonyak,üre veya ürik aittir.
= Sindirim sistemleri iyi gelişmiştir ve görevlerine göre özelleşmiş organ ve yapılardan oluşur. Sindirim atıkları anüsle dışarı atılır.
BALIKLAR
Denizlerde ve tatlı sularda yaşarlar. Solungaçlarıyla solunum yaparlar. Genellikle yüzgeçlere ve pullara sahiptirler. En önemli grupları kıkırdaklı ve kemikli balıklardır.
Kıkırdaklı balıklar çoğu denizde yaşayan, kıkırdaktan yapılmış esnek bir iç iskelete sahip organizmalardır. İç döllenme gerçekleşir. Bazıları döllenmiş yumurtalarını koruyucu kabuklara sardıktan sonra suya bırakır. Bazıları ise yavrularını doğurur. Köpekbalıkları ve vatozlar örnek olarak verilebilir.
Kıkırdaksız balıklar hem tatlı sularda hem de denizlerde yaşayan ve kemikleşmiş bir iç iskelete sahip olan organizmalardır. Tüm omurgalılar içerisinde en fazla türü bulunan gruptur. Dış döllenme gerçekleşir. Ton balığı, lüfer,alabalık örnek olarak verilebilir.
İKİ YAŞAMLILAR
Önce suda sonra karada yaşayan birçok kurbağa türünden dolayı bu ismi almışlardır. Örneğin kurbağaların iribaş denilen larvası solungaçları olan sucul bir organizmadır. İribaş daha sonra ikinci yaşama geçer. İribaşta bacaklar ve akciğerler gelişirken solungaçlar kaybolur. Bundan sonra genç kurbağa karada yaşamaya başlar. Dış döllenme görülür ve gelişme suda tamamlanır.
SÜRÜNGENLER
Çoğunluğu karalarda yaşar. Ilıman iklimlerde yaşamlarını sürdürürler. Derileri keratin yapılı pullarla kaplıdır. Kertenkele ve yılanlarda bu deri yenilenir. Solunum akciğerler aracılığı ile gerçekleşir. Bu tür canlılara soğukkanlı denir. İç döllenme gerçekleşir yavru bakımı yoktur.
KUŞLAR
Kuşların en önemli özellikleri uçmayı sağlayan adaptasyonlarıdır. Vücutları kendilerine özgü tüylerle kaplıdır. İskeletleri de uçmaya uygun özellikler taşır. Kemiklerin çoğunun içi boştur. Bu durum iskelete hafiflik sağlar.Kuşların çenesinde iskelet bulunmaz. Kuşlar sıcakkanlı hayvanlardır. Kuşlarda iç döllenme görülür. Kuluçkaya yatma ve yavru bakımı vardır.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ ??
Kuşların kanatları aerodinamik prensip ile çalışır. Kuşların uçma özelliği uçağın yapımında ilham kaynağı olmuştur. Uçağın mucidi kabul edilen Wright kardeşler , uçaklarının kanadını yaparken akbaba kanatlarının tasarımını örnek olarak almışlardır.
MEMELİLER
Kıtaların tümünde ve denizlerde yaşarlar. İnsanları da kapsarlar.
Ayırt edici özellikleri ;
= Meme bezlerine sahiptirler.
= Vücutlarının tamamı veya bir kısmı ısı yalıtımını sağlayan kıllarla kaplıdır.
= Kastan yapılmış bir diyaframa sahiptirler.
= Akciğerlerinde alveol adı verilen kesecikler bulunur.
= Ter bezleri bulunur. Sıcakkanlı hayvanlardır.
Published: May 13, 2018
Latest Revision: May 13, 2018
Ourboox Unique Identifier: OB-477156
Copyright © 2018