
Organeller

by sadsadsad
Artwork: Kadriye Macit
- Joined Mar 2018
- Published Books 1
Copyright © 2018
Sitoplazmada bulunan ve hücrenin solunumu, beslenmesi ve boşaltımı gibi yaşamsal olaylarının gerçekleştiği yapılara organel denir. Hücre organelleri mitokondri, kloroplast, koful, lizozom, ribozom, sentrozom, endoplazmik retikulum, golgi aygıtı ve plastitlerdir. Hücre organelleri ve görevleri aşağıda detaylı olarak anlatılmıştır.
Mitokondri
Mitokondrinin hücredeki görevi, bulunduğu hücre için enerji üretmektir. Oksijeni kullanarak besinlerden enerji elde ederler. Sayıları hücre tipine göre değişir. Örneğin, enerji ihtiyacının fazla olduğu kas ve karaciğer hücrelerinde mitokondri sayısı diğer hücrelere göre daha fazladır. Bölünüp çoğalabilirler.
-
Mitokondri hücre içerisinde bölünüp çoğalabilme özelliğine sahiptir.
-
Solunum reaksiyonları sırasında monomer organik besinlere ve inorganik besinlere dönüşürler.
-
Mitokondrinin görevi Oksijenli (O2’li) solunum ile ATP (Adenozin trifosfat) sentezini gerçekleştirmek.
-
Mitokondri organeli, oksijenli solunum yapabilen ökaryotik hücrelerde bulunur.
-
Basit hücrelerde yani prokaryot hücrelerde ve memelilerin alyuvarlarında bulunmaz.
-
Mitokondri hücre sitoplazmasında enerji üretim merkezidir.
-
Mitokondri organeli şekil ve büyüklük bakımından bakteri ile büyük benzerlik gösterir.
-
Mitokondrinin kendisine ait ribozom, DNA (Deoksiribo nükleik asit) ve RNA‘ları (Ribo Nükleik asit) bulunmaktadır.
Kloroplast
Kloroplast bitkilerin yeşil kısımlarında bulunan, doğadaki tüm canlılar açısından çok önemli görevleri vardır. Kloroplastlar güneş enerjisi, karbon dioksit ve suyu kullanarak kendisinin ve tüm canlıların kullanacağı besin maddesi ve oksijeni üretirler. Bu olaya fotosentez denir. Kloroplastlar fotosentezle yeryüzünde yaşamın devamlılığını sağlar. Hayvan hücrelerinde bulunmaz.
Koful
Kofulun görevi hücre için fazla olan maddeleri depo etmektir. Daha çok bitki hücrelerinde ve bir hücreli canlılarda bulunur. Hayvan hücrelerinde zaman zaman oluşan ancak kısa sürede kaybolan küçük kofullar görülür. Hayvan hücrelerindekiler küçük, bitki hücrelerindekiler ise büyüktür.
- Koful, golgi cisimciği ve endoplazmik retikulum organellerinden meydana gelmektedir. (Koful özellikleri)
- Yaşlı yani olgun bitkilerin hücrelerinde kofullar genellikle merkezi koful olarak adlandırılan büyük yapıları içerir. Bu büyük merkezi koful küçük kofulların bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Merkezi koful içerisinde koful öz suyu (hücre öz suyu) olarak bir sıvı bulunmaktadır. Bu sıvı turgor basıncına neden olarak bitkiye desteklik sağlar ve bitkinin dik durmasını sağlar. (Koful Görevleri)
- Hayvan hücrelerinde yer alan kofulların boyutu bitki hücrelerinde kofullara oranla daha küçüktür. Ancak kofulları sayı miktarı bitki hücrelerinden fazla olabilmektedir. Hayvan hücrelerinde kofulların bir kısmı endositoz ile oluşurken, bir kısmı yapısında salgı maddesibulundurmaktadır. (Koful Özellikleri ve Görevleri)
- Tek hücreli ökaryotik canlılarda besin kofulu ve kontraktil koful
bulunmaktadır. - Tek hücreleri ökaryotik canlılarda bulunan kofullar fagositoz ve pinositoz ile meydana gelmektedir. Besin kofulları besin sindirim işlemini yaptıktan sonra kayboldukları için, hücre içerisinde ihtiyaç halinde oluşan koful çeşitidir. Kontraktil koful, tatlı sularda yaşayan tek hücreli ökaryotik canlılarda bulunmakta ve görevleri ise yoğunluk farkından dolayı hücreye giren fazla suyun dışarı atılmasını sağlamak. Hücre içerisinde sürekli olarak bulunan kontraktil koful en temel görevi sitoplazma içerisinde su dengesini sağlamak. (Koful Özellikleri ve Görevleri)
- Bazı koful çeşitleri şeker, protein gibi organik maddeleri ve demir, potasyum gibi inorganik maddeleri depo etmekle görevlidir. (Kofulun görevleri)
- Bitkilerin yaprak kısımlarında bulunan bazı koful çeşitleri ise artık maddeleri depo ederek yaprakların dökülmesi ile atılmasını sağlamaktadır. (Kofulun özellikleri ve görevleri)
- Bitki hücrelerinde yer alan bazı kofullar, boşluk sıvılarında zehirli maddeleri ve kötü tat veren maddeleri depo ederek bitkiyi hayvanlara karşı korumaktadır. (Koful görevleri)
- Flavon ve antokyon gibi pigmentler bazı kofulların içerisinde yer alarak bitkiye yeşil rengi sağlamaktadır. (Koful özellikleri ve görevleri)
- Bazı bitki hücrelerinde lizozom organelinin görevini yerine getiren kofullar bulunmaktadır. Bu kofullar yapılarında bulundurdukları enzimler sayesinde büyük moleküllerin sindirmeni sağlamaktadır.
Lizozom
Lizozomlar büyük tanecikleri, yaşlanmış organelleri taşıdıkları enzimlerle parçalarlar. Genellikle hayvansal hücrelerde bulunur.
Lizozomun görevleri kısaca konusunda sizlere bilgi vereceğiz.
Lizozom tüm hayvan hücrelerinde bulunur ancak sadece alyuvar hücrelerinde ve bitki hücrelerde lizozom yoktur. Lizozom, golgi cisimciğine yakındır ve granül şeklinde hücre içinde görülmektedir. Lizozom zarla çevrili olan bir organeldir ve sindirimi gerçekleştiren enzimleri içinde barındırır.
Lizozomun diğer adı intihar keseciğidir ve küçük, yuvarlak asidik bir yapısı vardır. Lizozomda bulunan enzimler hücrenin kendisini sindirip eritmesine ortam hazırlar. Lizozomun hücreyi eritip sindirme olayına otoliz adı verilir. İnsanın vefat ettikten sonra kokmasının nedeni lizozomdur.
Lizozomun görevleri;
– Lizozom öncelikle hücre içindeki ve hücre dışındaki maddelerin sindirimini gerçekleştirir.
– Hücreyi dış etkilerden korur.
– Yaşlanmış olan enzimlerin molekül ve organellerin parçalanmasını sağlar.
– Spermin uç kısmında bulunur ve yumurtanın delinmesine olanak sağlar.
Ribozom
Ribozomlar protein sentezi yapan organellerdir. Endoplazmik retikulumların üzerinde, çekirdek zarında veya sitoplazmada serbest olarak bulunurlar.
Hücrenin yönetici molekülü hücreyi idare etme işini büyük oranda ilgili proteini üretmekle yerine getirir. Üretim için genden çıkan kod ribozom sayesinde protein üretilmesini sağlar.
Protein sentezinin yeri, proteinin kullanılma amacına bağlıdır. Protein onu endoplazmik retikuluma (ER) yönlendiren bir sinyal içeriyorsa, ribozom kendisini ER’ye yerleştirecek ve ona bağlı hale gelecektir. Aynı ribozom daha sonra ayrışabilir ve gerektiğinde serbest hale gelebilir. Serbest ribozomlar, esasen hücre içinde kullanılan proteinleri sentezler.
Ribozom endoplazmik retikulum üzerinde ise ortaya çıkan yapıya granüllü ER, eğer yapısına katılmamışsa granülsüz ER olur.
Sentrozom (Sentriyol)
Sentrozomlar (Sentriyol) hücre bölünmesinde görev alan orgenellerdir. Hayvansal hücrelerde bulunur, bitki hücrelerinde bulunmazlar.
Sentrozom sadece hayvan hücresi içinde bulunan bir yapıdır. Ayrıca yosun ve eğrelti otlarının içinde de çekirdeğin yanında yer alırlar. Dik silindir şeklindeki bu yapıdan iki tane vardır ve birbirlerine bitişiktirler. Yüksek yapıda organizmalarda ve yumurtalarda sentrozom bulunmamaktadır.
Sentrozom hücrede, hücre bölünmesine yardım eder. Hücre bölünmesi sırasında oluşan iğ iplikçileri ve kromozomların iğ iplikçikleri tarafından birbirinden ayrılması sentrozom sayesinde olur.
Hücre çekirdeğine çok yakın konumdadır ve bölünme sırasında burada işlev görür.
Endoplazmik Retikulum
Endoplazmik Retikulum hücre içini ağ gibi saran bir yoldur. Görevi madde iletimini gerçekleştirmektir. Ayrıca bazı maddeler depo edilir.
-
Hücre içi ve hücreler arası madde taşınmasını sağlar.
-
Çekirdek zarı oluşumunda görevlidir.
-
Ribozom ile bağlantılı görevi olan endoplazmik retikulum, ribozomun sentezlediği proteinlerin yerlerine ulaştırılmasını sağlar.
-
Zarların üzerinde sentezlenen; protein, enzim ve yağ gibi yapıları golgi aygıtınataşır.
-
Sitoplazma ile birlikte hücreye desteklik verir, çünkü zar yapıları birbirine bağlıdır.
-
Hücrelerdeki maddelerin taşınmasının yanı sıra, maddelerin depolanmasıgörevini de üstlenir. Depoladığı maddeler ise; steroid, glikojen gibi bazı makromoleküllerdir.
-
Hücre bölünmesi esnasında kaybolur, bölünmeden sonra yeniden oluşur.
-
Çizgili kaslarda kasın gevşemesi ve kasılması esnasında görevlidir.
-
Tüm ökaryotik canlılarda bulunur.
-
Granüllü Endoplazmik Retikulum
Granül tanecik anlamına gelir. Burada granülden kasıt ise ribozomlardır. Zarları üzerinde ribozom bulunan endoplazmik retikulumlara, granüllü (rough) endoplazmik retikulum adı verilir. Ribozomlu olmasından dolayı protein sentezi gerçekleştirir. Sentezleme işlemi tamamlanan proteinler golgi cisimciği kısmına aktarılır. Salgı proteini sentezleyen hücrelerde daha fazla bulunmaktadır.
-
Granülsüz Endoplazmik Retikulum
Granülsüz (smooth) endoplazmik retikulum ise, lipid sentezi yapan hücrelerde bulunan türüdür. Yapısında ribozom bulunmayan endoplazmik retikulumdur. Bir anlamda kurye görevi gören endoplazmik retikulum, maddeleri ulaşmaları gereken noktalara iletirler.
Golgi aygıtı
Golgi aygıtının görevi salgı üretilmesinde ve depo edilmesini sağlamaktır.
-
Salgı maddelerini üretme, paketleme ve taşır.
-
Hücre içi iletişim ve taşınmada etkin rol oynar.
-
Endoplazmik retikulum ile diğer organeller arasındaki bağlantıyı sağlar.
-
Lizozom gibi sindirim keseciklerini oluşturur.
Plastitler
Bitki hücrelerinde bulunan plastitler üç çeşittir:
1. Kloroplastlar (Açıklamasına yukarıdan ulaşabilirsiniz)
2. Kromoplastlar: Çiçek ve meyvelere sarı, kırmızı ve turuncu renk verir.
3. Lökoplastlar: Renksizdirler. Işık alırlarsa kloroplastlara dönüşürler. Bitkinin besin depo etmesini sağlarlar.
Published: Mar 18, 2018
Latest Revision: Mar 18, 2018
Ourboox Unique Identifier: OB-449964
Copyright © 2018
