by ori klmnobich
Artwork: אורי
Copyright © 2018
3 מקומות מומלצים לטיול בניו יורק
המלצה על פסל החירות
חירות מאירה את העולם (באנגלית: Liberty Enlightening the World), הידוע יותר כפסל החירות (Statue of Liberty), הוא פסל רחב-ממדים הניצב באי החירות בניו יורק, ומהווה אחד מסמליה המובהקים ביותר של העיר, ושל ארצות הברית בכלל. עם השנים הפך הפסל לסמל ערכים ליברלים, כגון הזכות לחיים, חירות ורדיפה אחרי האושר.
הפסל ניתן כמתנה מממשלת צרפת לעם האמריקני ונחנך בשנת 1886. פסל החירות נמצא באי החירות (Liberty Island) שבנמל ניו יורק, כשלושה קילומטרים מדרום-מערב לקצה הדרומי של מנהטן. האי נקרא במקור האי בדלוז (Bedloe’s Island), אך החל בתחילת המאה ה-20 כונה בכינוי הלא רשמי “אי החירות”, שהוכר כשמו הרשמי ב-1956. בשנת 1924 הפסל הוכר כאנדרטה לאומית. בשנת 1984 הכריז ארגון אונסק”ו על הפסל כאתר מורשת עולמית. גובה הסל כ-93 מ’.
בניין האומות המאוחדת
בניין האומות המאוחדות (באנגלית: United Nations headquarters) הוא מתחם של מבנים בעיר ניו יורק שבארצות הברית, המשמש כמטה ארגון האומות המאוחדות מאז הקמתו של המבנה בשנת 1952.
המבנה ממוקם בשכונת טרטל ביי שבצידו המזרחי של האי מנהטן, לגדת איסט ריבר.
-
הבניין הופיע בסרט “מזימות בינלאומיות” המתרחש בחלקו באולם המבואה של הבניין. הסרט לא צולם בבניין ומראה הבניין בסרט הושג על ידי ציור רחב שהוצב מאחורי השחקנים באולפן.
-
בסרט “הפנתר הוורוד מכה שנית”, הבניין מושמד על ידי קרן מפרקת (Disintegrator ray).
-
הסרט “מזימות זרות” 2005 בבימויו של סידני פולק ובכיכובם של שון פן וניקול קידמן מתרחש בבניין. סרט זה היה הסרט הראשון שצולם בתוך הבניין; הסרט צולם בשעות הלילה על מנת שלא להפריע לעבודה השוטפת של הארגון.
-
עלילת הסרט “The Peacemaker” מתייחסת לניסיון של ארגון טרור להרוס את הבניין באמצעות פצצה גרעינית.
-
בשל מעמדו הבינלאומי של הבניין, הוא משמש בסרטים שונים כסמל למין האנושי. כך לדוגמה בסרט “The Animatrix: The Second Renaissance” – חלקים גדולים מהעלילה מתרחשים באולם האספה הכללית ובאולם מועצת הביטחון. בסופו של הסרט מושמד הבניין באמצעות פצצה גרעינית, והריסתו מסמלת עת קץ הציביליזציה האנושית ותחילת מלחמת האנושות במכונות. בסדרה “V” מתרחש המגע הראשון בין החייזרים לאנושות (לבקשת החייזרים) על גג בניין האומות המאוחדות.
-
במשחק המחשב Half-Life 2 הבניין נפגע על ידי חייזרים.
בניין האמפייר סטייט
בניין אמפייר סטייט (באנגלית: Empire State Building, מילולית “בניין מדינת האימפריה”) הוא גורד שחקים הממוקם בצומת השדרה החמישית ורחוב 34, במידטאון מנהטן, ניו יורק ושמו נגזר מכינויה של מדינת ניו יורק, “מדינת האימפריה”. גובהו 381 מטרים (443.2 מטרים עם התורן בראשו) והוא בעל 103 קומות. בזכות כך, החזיק בתואר “הבניין הגבוה ביותר בעולם” במשך 39 שנים, מהיום שנחנך באופן רשמי ב־1 במאי 1931, תוך נטילת התואר מבניין קרייזלר, ועד הנחת הקורה האחרונה (Topping Out) במגדל הצפוני של מרכז הסחר העולמי, ב-1970. לאחר קריסתם של מגדלי התאומים, בעקבות פיגועי 11 בספטמבר 2001, שב להיות הבניין הגבוה ביותר בניו יורק (אך לא בארצות הברית) עד השלמת בניית השלד של מרכז הסחר העולמי החדש ב-30 באפריל 2012.
נכון לשנת 2016, בניין האמפייר סטייט הוא החמישי בגובהו בארצות הברית וה-34 בגובהו בעולם.
בניין האמפייר סטייט נחשב כסמל תרבות אמריקאי והוא דוגמה לסגנון האדריכלי אר דקו ואף נחשב על ידי האגודה האמריקאית להנדסה אזרחית כאחד משבעת פלאי העולם המודרני.
הבניין נמצא בבעלות Empire State Realty Trust ובשנת 2010, עבר שיפוץ מקיף בעלות כוללת של 550 מיליון דולר אמריקאי, כאשר 120 מיליון דולר אמריקאי מתוכם הושקעו למטרת התייעלות אנרגטית. עקב כך, זכה, בספטמבר 2011, בדירוג הזהב של התקן האמריקאי לבנייה ירוקה LEED.
3 מקומות מומלצים לטיול בלונדון
הביג בן
הביג בן (באנגלית: Big Ben) הוא פעמון גדול המורה את השעות במגדל השעון של ארמון וסטמינסטר (בתי הפרלמנט הבריטיים) “סנט סטיבנס” בלונדון. לעתים נקרא המגדל כולו בשם ביג בן, אך שם זה אינו מדויק.
השעון קרוי על שם סר בנג’מין הול (1802–1867), שהיה הממונה על העבודות בעת התקנת השעון בשנת 1859.
המגדל נבנה במאה ה-19, על מקומו של מגדל השעון של הארמון הישן, לאחר שריפתו ב-1834. גובהו 96 מטר ובראשו ארבעה לוחות שעל כל אחד מהם שעון. קוטר כל לוח שבעה מטרים והם מכוונים לארבע רוחות השמיים. השעון נבנה בסגנון הניאו גותי שאפיין מאוד את האדריכלות המונומנטלית באנגליה הוויקטוריאנית. הבניין מעוטר באלמנטים גותיים שונים, וקצהו העליון נראה כמו מגדל פעמונים של קתדרלות גותיות המעוטר בצריחונים קטנים ומחודדים. הפעמון במגדל שוקל 13 וחצי טון ומופעל ידנית עד היום. הפעמון מצלצל רבע שעה אחרי שעה עגולה נעימה בת ארבעה צלילים ולאחר כל רבע אחר כך הוא מנגן את הקטע הקודם וארבעה צלילים נוספים. כל שעה עגולה הוא מנגן את הנעימה המלאה בת 16 צלילים ובסיומה הפעמון מצלצל עד 12 פעמים נוספות בהתאם לשעה.
ברחוב ויקטוריה בלונדון נמצא העתק קטן של הביג בן בשם “בן הקטן”.
בשנת 2011 התגלה כי תוך מספר שנים זזה פסגתו של הביג בן ב-48 סנטימטר לכיוון צפון מערב. הסיבה לכך היא הרכבת התחתית של לונדון אשר משפיעה במידה רבה על הקרקע עליה עומד המבנה.
ב-2 ביוני 2012 החליט פרלמנט בריטניה לשנות את שם המגדל ל”מגדל אליזבת'” ע”ש אליזבת’ השנייה לכבוד שנת ה-60 להמלכתה. השינוי הוצע בפרלמנט הבריטי בו התקבל ברוב קולות.
באוגוסט 2015, התגלתה תקלה שגורמת לכך שהשעון מקדים את צלצוליו בכשש שניות. הדבר הביך במיוחד את רשת BBC, שמשדרת את צלצוליו ברדיו מדי שעה. שענים שבדקו את התקלה אינם יכולים להצביע עליה במדויק, ואומרים שזה קשור, ככל הנראה, לגילו של השעון.
ב-21 אוגוסט 2017 החליט בית הנבחרים הבריטי להפסיק את פעילות השעון עד לשנת 2021 עקב עבודות שיפוץ במגדל.
ארמון בקינגהם פאלאס
ארמון בקינגהאם (באנגלית: Buckingham Palace) הוא ארמון המלוכה הבריטי בלונדון, בריטניה. זהו משכנה הקבוע של המלכה אליזבת השנייה, על אף שהיא חיה ומתגוררת גם בארמונות נוספים.
בית בקינגהאם נבנה במקורו עבור ג’ון שפילד, הדוכס הראשון מבקינגהאם, בשנת 1703. בשנת 1762 נרכש המבנה על ידי המלך ג’ורג’ השלישי, שהרחיב והגדיל אותו.
בשנת 1826 שכר המלך ג’ורג’ הרביעי את שירותיו של ג’ון נאש על מנת שישפץ את המבנה ויהפכו לארמון. בשנת 1837 הפך הארמון לארמון העיקרי של בית המלוכה הבריטי, והתגוררה בו המלכה ויקטוריה.
המבנה העיקרי המוכר למתבוננים בארמון מבחוץ (החזית המזרחית של הארמון) נוסף לארמון לאחר נישואיה של המלכה ויקטוריה לנסיך אלברט. ב-1847 נוסף לארמון אגף חדש, שתכנן אדוארד בלור, שהשלים צורה של ריבוע, וכך נוצרה החצר הרבועה שבמרכז הארמון. בסיום שיפוץ זה היו בארמון 19 חדרי אירוח ממלכתיים, 52 חדרי שינה מלכותיים, 188 חדרי שינה למשרתים, 92 משרדים ו-78 חדרי אמבטיה. באותה עת נבנתה גם מארבל ארץ’.
בחזית הארמון נערך שיפוץ נוסף בשנת 1912 בתקופת מלכותו של המלך ג’ורג’ החמישי, ונבנתה האנדרטה למלכה ויקטוריה.
הארמון נפגע בתקופת הבליץ במלחמת העולם השנייה. משפחת המלוכה לא שהתה בארמון באותה עת.
Published: Jan 28, 2018
Latest Revision: Jan 28, 2018
Ourboox Unique Identifier: OB-419016
Copyright © 2018