טיול שנתי שכבת כיתה י”א תיכון ניר העמק

by kerenor lavi

This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

טיול שנתי שכבת כיתה י”א תיכון ניר העמק

  • Joined Jan 2018
  • Published Books 1
טיול שנתי שכבת כיתה י”א תיכון ניר העמק by kerenor lavi - Ourboox.com

בקרוב נצא כל שכבת י”א לטיול השנתי המסורתי שלנו. השנה נטייל באזור מכתש רמון והרי אילת.

קצת מידע על המקומות בהם נטייל……

3
טיול שנתי שכבת כיתה י”א תיכון ניר העמק by kerenor lavi - Ourboox.com

חולות כסוי:

דיונות חול נדירות מסתתרות הרחק בדרום הנגב, בשולי נחל מדברי קטן ויבש, אשר חב לחולות האלו את פרסומו: נחל כסוי. תחילת המסלול בקרקע שוממה שנותנת הרגשה שכף רגלו של אדם מעולם לא דרכה כאן. המשכו של המסלול בעדות סותרת של נוכחות אנושית בת אלפי שנים שכמותה פזורות אחרות בכל רחבי בקעת עבדה, ושיאו של הטיול בדיונה זהובה גדולה ומיוחדת במינה שקוראת לילדים ולמבוגרים לחלוץ את הנעליים ולהתגלגל בהנאה על פני החול הרך שוב ושוב. הדרך לאותם חולות ארוכה ורבה אבל אין נהדרת ממנה כעצירה בדרך לחופשה באילת או בחזרה ממנה

5

קניון שחורת:

הגעה למסלול בדרך עפר טובה כחול 20462 היוצאת מכביש 90 הסמוך וצפונית לק”מ ה- 20. לאחר כ- 2.5 ק”מ, פונה דרומה בירוק 20465, דרך עפר מתאימה לכל רכב, המגיעה לחניו הלילה (2 ק”מ) ועד לפתח קניון שחורת.
המסלול מתחיל מחניון הלילה של נחל שחורת נ.צ.1442-8927 . הליכה על דרך עפר נוחה כ- ק”מ (ירוק) עד למפגש עם שביל ישראל שחור 20457 המגיע מצפון.
המסלול (ירוק 20465) עובר בערוץ הנחל ונכנס לתוך הקניון (על קטע של שביל ישראל ) עולה ומטפס בקניון באורך של כ- 2 ק”מ.  כבר בתחילתו, אנו פוגשים שני מפלים יבשים הנמצאים במרחק  לא רב האחד מהשני. מחייב תמיכה ומאמץ בעת הטיפוס בהם. קירות הקניון תלולים ומחודדים, הבנוי משכבות סלעי יסוד צבעוניים מרהיבים, כשהמרחק ביניהם משתנה לסרוגין ונותן תחושת הליכה באפיק קניוני. לאורך המסלול הזרוע בסלעים, גבים שלרב סתומים ואפיקי זרימה המשבשים את רצף ההליכה. ניתן להבחין בחי ובצומח האופייניים לאזור הרי אילת וכן שרידי פעילות האדם מהעבר . ביציאה הצפון מערבית של הקניון ישנה תצפית יפה מזרחה אל הר אמיר והרי אדום .
ממוצא הקניון, הולכים כ- 2 ק”מ חזרה לפתח המזרחי של הקניון. המסלול פונה מזרחה (אדום 20450) בשטח המבותק קלות על ידי אפיקי זרימה רבים, עד שנפגש עם המסלול השחור – שביל ישראל – המגיע מהר אמיר, ועל גביו חוזרים דרומה, לפתח הקניו ולחניון. לאורך המסלול חזרה ניתן להבחין בשכבות סלע בצבעים מרהיבים . המסלול חשוף ברובו .

7
טיול שנתי שכבת כיתה י”א תיכון ניר העמק by kerenor lavi - Ourboox.com

תצפית הר חזקיהו

תצפית מהפסגה הגבוהה ביותר באזור אילת

הר חיזקיהו הוא ההר הגבוה ביותר באזור ומתנשא לגובה של 838 מטר ולכן התצפית ממנו מרהיבה וחולשת על כל אזור הרי אילת וסיני, בקעת הירח ופסגות רכס ג’אבל אל חמרא, בימים עם ראות טובה ניתן לראות את ארבעת המדינות הגובלות אחת ליד השניה: מצרים בדרום מערב, סעודיה בדרום מזרח, ממלכת ירדן במזרח וישראל.
סיירי הפלמ”ח שעברו במקום כשהיו בדרכם לאילת נתנו לה את השם “בקעת הירח”. במקום זה הוקם בשנת 1972 שדה התעופה “עציון” (כנף 10), מצפון מערב לאילת. בשנת 1979, בעקבות הסכמי השלום שנחתמו עם מצרים, נאלצו לפנות את הבסיס, חלקו עבר לעובדה וחלקו לבסיס רמון. פינויו של הבסיס נדחה במספר חודשים בעקבות תקיפת הכור הגרעיני בעירק , מטוסי התקיפה יצאו משדה התעופה “עציון” למשימה, מבצע זה נקרא גם “מבצע אופרה”. משנת 1982, משמש שדה התעופה את המצרים לטיסות אזרחיות ונקראTaba Airport.
ההר נקרא על שמו של המלך חיזקיהו, מלך יהודה ששלט באזור. הר חיזקיהו עשוי אבן גרניט אדומה, בדומה למקומות נוספים באזור.
רחבת התצפית מוקפת אבנים ומומלץ לעצור שם ולהתבונן בנוף בנחת. תמצאו שם מפה טופוגרפית שבאמצעותה תוכלו להתמצא במרחב ולהכיר טוב יותר את ההרים שסביבכם. תמצאו שם גם לוח מתכת לזכרו של סר”ן יאיר פלד ז”ל. על לוח המתכת מסופר כיצד נפרצה הדרך לאורך הגבול מהר חיזקיהו עד הר יואש לראשונה בשנת 1959 על ידי סרן יאיר פלד, שהיה מפקד סיירת הצנחנים. לצורך פריצת הדרך, גייס יאיר כשישם בני נוער מהתנועות הקיבוציות ואחרי שלושה ימי עבודת כפיים קשה, הצליח לעבור הרכב הראשון בשביל. במשך 20 שנה שימשה הדרך “דרך יאיר” “דרך הפטרולים” כמעבר היחיד האפשרי לאילת, במקביל לכביש הערבה. כחודשיים לאחר פריצת הדרך, נהרג יאיר פלד בנחל סרפד בנגב במהלך מסע ניווט עם חיליו.

 

9
טיול שנתי שכבת כיתה י”א תיכון ניר העמק by kerenor lavi - Ourboox.com

נחל שני:

נחל שני הוא באורך כ-13 ק”מ המתחיל במדבר סיני באזור בקעת הירח וג’בל קרין אלעתוד, ממנו זורם הנחל מזרחה, ליד החלק הדרומי של הר שני נכנס הנחל לתחומי ישראל מכאן הוא נבלע בתוך נקיק צבעוני של אבן חול- הקניון האדום ממנו נמשך הנחל מזרחה בקטע קניוני רחב תחילה בין קירות אבן העשויים מחול ובהמשך בין צוקי גיר זקופים. בערוץ הנחל מפלים ומחסומי סלעים, הנחל ממתחבר אל נחל רחם, בחיבור נחשפים בקרקעית ובצלעותיו העשויים מגיר יש ריכוזים גדולים של מאובנים. בנקודת השפך של נחל שני לנחל רחם מגיעה- נגלית דרך עפר שראשיתה בבאר אורה שבדרום שביל מסומן עובר לאורך ערוצו של נחל שני מן הקניון האדום עד מפגש הנחלים- שני ורחם.

11
טיול שנתי שכבת כיתה י”א תיכון ניר העמק by kerenor lavi - Ourboox.com

מכתש רמון:

המכתש הוא חלק משמורות הטבע מצוק הצינים והר הנגב ומעליו מתנשא מרכז המבקרים מכתש רמון המציע חוויה המשלבת בין סיפור חייו של האסטרונאוט הישראלי הראשון אל”מ אילן רמון, להיכרות עם המכתש הגדול בעולם ועם תופעות הטבע הייחודיות שבו.

מכתש רמון הוא מכתש הסחיפה הגדול בעולם. הוא מצוי בישראל ומהווה אחד מחמשת המכתשים שבנגב. ואחד מחמישים “שמורות אור בינלאומיות” בעולם, נופו של מכתש רמון הוא ייחודי. על קצה המכתש מצויה העיירה מצפה רמון.

מחולק המכתש לשתי בקעות: בקעת ארדון ובקעת מחמל. רוב שטחו של המכתש מנוקז על ידי נחל רמון, שנקרא בערבית “ואדי א-רוּמאן”, משום שרומאים עברו באזור זה, בדרך הבשמים.

 

איך בעצם נוצר המכתש?

הסברה כיום היא שהמכתש נוצר משחיקה של שכבות סלע רכות הנמצאות תחת שכבות קשות יותר – מרכז המכתש היה בעבר ראשו של הר, שפתי המכתש פונות עדיין אל ראש ההר שכבר לא קיים, ופנים ההר נשחק והפך למכתש.

ככלל, המכתשים בנגב נוצרו באופן לא פשוט. שכן דרוש שילוב של מספר תנאים כדי שייווצר מכתש: קמר אסימטרי, שכבות סלע שונות במידת קשיותן (למעלה שכבות סלע קשות, כמו גיר, ומתחת להן שכבות סלע רכות), חתירת נחל הסוחף את תוכנו של המכתש בעל בסיססחיפה נמוך, ואקלים מדברי (יובש השומר על קירות המכתש מפני בליה).

במכתש רמון יש עושר רב של צומח וחי, בתקופה הביזנטית (עליה נלמד גם בטיול) שיגשגה החקלאות ליד המכתשים באזורי הערים הביזנטיות אולם מחסור בשטחי מרעה בתוך המכתשים מנע רעיית יתר וכך השתמרה הצמחייה המקורית. לפני 20 שנה שוחררה במכתש קבוצה של פראים (חמורי בר) ומאז הם התרבו והתפשטו למקומות נוספים בנגב.

13
טיול שנתי שכבת כיתה י”א תיכון ניר העמק by kerenor lavi - Ourboox.com

הר ונחל גשרון:

נחל גשרון, הדרומי מבין הקניונים שיורדים מהרי אילת למפרץ אילת, מזגזג על גבול ישראל-מצרים בין סוגי מסלע שונים. המסלול בנחל מעגלי, קצר ומתאים לכל גיל, עובר בערוץ נחל מרהיב ומלא הפתעות חבויות בין סלעי חול צבעוניים ונופים

נַחַל גִּשְׁרוֹן הוא חל אכזב בהרי אילת.

יובליו העליונים מתחילים באזור ראז א נקב שליד מעבר נטיפים. הנחל יורד בתלילות עד שפכו לוואדי א תאבה שבמצרים.

בנחל מסלולי הליכה למטיילים לאורך חלקיו העליונים, מהם ישנה תצפית על נופיו. בנחל יש מספר מצוקים בהם ניתן לבצע גלישת מצוקים.

15
טיול שנתי שכבת כיתה י”א תיכון ניר העמק by kerenor lavi - Ourboox.com

הר יהורם:

נקודה זו נמצאת ממש “על הדרך” שחבל לפספס אותה. ממולנו נשקיף על הר שלמה, הר בצבע אדום כהה ועליו מסלול הליכה מרהיב ביופיו. מנקודת התצפית של הר יהורם ניתן לראות את מפרץ אילת פרוש לפנינו, בימים בהם הראות טובה, ניתן לראות את סעודיה, ירדן ומצרים.
במצפה הר יהורם תמצאו גם אנדרטה לזיכרם של ירון בר דוד וערן עופר שהלכו לעולמם בדרך טראגית כאשר התייבשו במהלך מסע ניווטים שערכו באזור בשנת 1992.

 מסלול הטיול הוא מהמשובחים בשבילי הרי אילת: שני הרים גבוהים ומהם תצפיות נוף מרהיבות, קו שבר גיאולוגי וערוץ תלול ובו מפלים רבים, בהם הותקנו דרגיות על מנת להקל על המטיילים. זהו אחד השבילים הפופולאריים והמטויילים ביותר בהרי אילת, אך הטיול מתאים למיטיבי לכת בלבד.

17
טיול שנתי שכבת כיתה י”א תיכון ניר העמק by kerenor lavi - Ourboox.com

נחל והר נטפים:

בקע נטפים. הבקע הגדול ביותר באזור אילת. השבר הסורי- אפריקאי, הוא הגורם להיווצרותו של הבקע הגדול, ויתר התופעות הגיאולוגיות המתגלות באזור אילת. במסלולנו נחצה את בקע נטפים לרחבו. תחילת המסלול בעין נטפים, המשכו- ירידה בנחל נטפים מזרחה, עד שנחצה את קו השבר המזרחי של הבקע ונצא ממנו. עיקרו של המסלול בנוף סלעי משקע גיריים, בחלקו האחרון בין סלעי היסוד

עין נטפים הוא המעיין היחיד הנובע בהרי אילת בגבולות מדינת ישראל. המעיין הזעיר נובע למרגלות מפל גבוה בערוץ נחל נטפים, ומהווה מוקד משיכה לבעלי החיים באזור. המים אינם מיועדים לרחצה, ואינם ראויים לשתייה (לאחר שחלה עלייה במליחות המים לאורך השנים).

זהו אחד ממקורות המים המעטים בקרבת גבול ישראל-מצרים, ולא בכדי: בעת קביעת הגבול בין הבריטים (ששלטו במצרים) ובין הטורקים (ששלטו בארץ ישראל), בשנת 1906, דאגו הבריטים לכך שכמעט כל המעיינות ומקורות המים יעברו לשליטתם, כולל נווה קדש ברנע, בורות ובארות באזור כונתילה (מדבר פארן) ובאזור אילת – ת’מילת א-רדדי במעלה נחל נטפים ות’מילת טאבה בנחל גישרון. הטורקים נאלצו להסתפק במקורות מים ספורים בלבד (כולל עין המערה בהר הנגב – ועין נטפים). העוול לא תוקן לאחר השתלטות הבריטים על ארץ ישראל, והונצח בהסכם השלום בין ישראל ומצרים, שקיבע את הגבול הבריטי-טורקי כגבול הבינלאומי.

19
טיול שנתי שכבת כיתה י”א תיכון ניר העמק by kerenor lavi - Ourboox.com

בקעת תִּמְנָע היא בקעה בשוליים המערביים של הערבה הדרומית, כ-25 קילומטר מצפון לאילת. הבקעה, שלהּ צורת פרסה, משתרעת על פני שטח של כ-60 קילומטר רבוע, ותחומה במצוקים תלולים משלושת צדדיה. היא מנוקזת על ידי נחל תמנע בצפון ונחל נחושתן בדרום, הזורמים לערבה שממזרח לה. במרכזהּ מתרומם הר תמנע לגובה של 453 מטרים. באזור שורר אקלים מדברי קיצוני. האדם נמשך לבקעת תמנע החל בתקופה הנאולתית, בערך 10,000 לפנה”ס ואילך, בשל עפרות הנחושת המצויות בה.

פארק תמנע:

תמנע היא המקום הראשון בעולם בו כרו נחושת. ברחבי הפארק ניתן למצוא אלפי פירים, עדות אילמת למפעל כריית הנחושת המספר את התפתחות הכרייה וההפקה על כל שלביהן, וכמו כן, שרידים של תנורי התכה מתקופת האימפריה המצרית הקדומה. הנחושת היא המתכת הראשונה שנעשה בה שימוש ליצירת כלי עבודה, כלי נשק, כלי בית, כלי יוקרה ופולחן. 
בתמנע תוכלו להתרגש מסיפורם של אלת הנחושת חתח`ור והאל רעמסס, ולצאת למסע בזמן אל היסטוריה מרתקת המגובה בשרידים מהמיתולוגיה המצרית. להמחשת החוויה, תוכלו לצפות במיצג מולטימדיה בן 15 דקות המתמקד בהמחשת תהליך הפקת הנחושת מימי מצריים העתיקה ועד היום. מיטב השכלולים הטכנולוגיים גוייסו להמחשת הרקע ההיסטורי והתרבותי של האנשים שהגיעו לתמנע לפני אלפי שנים

21
טיול שנתי שכבת כיתה י”א תיכון ניר העמק by kerenor lavi - Ourboox.com

שמורת האלמוגים

שוניות מפרץ אילת הן שוניות האלמוגים היחידות בארצנו, ובהן אפשר לצפות בעולם מופלא וססגוני של אלמוגים, דגים ומגוון עצום של בעלי חיים ייחודיים. שמורת הטבע חוף האלמוגים באילת מאפשרת למבקר גישה נוחה לשונית, וגם שירותי חוף חיוניים, ובהם חנות, מקלחות, שירותים, סככות צל, כיסאות חוף ומיטות חוף

שְׁמוּרַת חוֹף הָאַלְמֻגִּים (ידוע גם בשמות “חוף אלמוג” ו”חוף האלמוגים“) והיא שמורת טבע מוכרזת של רשות הטבע והגנים. בשמורה שונית האלמוגים הצפונית בעולם, והשונית היחידה בישראל. השמורה היא החלק הראשי והמשומר ביותר של השונית שבעבר הייתה בכל החוף המערבי של מפרץ אילת, והיא מהווה מוקד שיקום ושימור עבור השונית בשאר המפרץ.

מיקומה של השמורה הוא לצד חופי הים האדום, ליד אילת, והיא משתרעת לאורך שונית אלמוגים שאורכה הוא כ-1.2 קילומטר!!
בצמוד לשמורה מדרום מצוי פארק המצפה התת ימי, שמהווה בעצמו מוקד שימור ושיקום חשוב לשונית, והשמורה למעשה נמשכת דרומה דרך החוף של המצפה. החוף בו מצוי המצפה הוגדר כשמורת טבע נפרדת, לא נגישה לתיירים, שנקראת “שמורת טבע הים הדרומי באילת”.

חוף האלמוגים איננו חוף רחצה מוכרז, אך הוא עדיין מהווה מוקד תיירות פופולרי, מאחר שהוא מספק גישה נוחה לשונית למטרות צלילה.

23
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content