TERCİHLERİMDİR ASIL MESLEĞİM by MURAT ALPARSLAN - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

TERCİHLERİMDİR ASIL MESLEĞİM

  • Joined Mar 2017
  • Published Books 3
TERCİHLERİMDİR ASIL MESLEĞİM by MURAT ALPARSLAN - Ourboox.com

İNŞAAT MÜHENDİSİ ____________________________________

TANIM
Bina, karayolu, demiryolu, metro, köprü, tünel, rıhtım, baraj, sulama, pis su arıtması gibi yapıları tekniğe uygun ve ekonomik olarak tasarlayan, yaptıran ve yapım çalışmalarının yürütülmesini denetleyen kişidir.    _______________________________________________________
3
A- GÖREVLER

– Yapılması istenen yapının planını, inşaat alanının yapıya uygun olup olmadığını inceler, mühendislik hesapları yapar, bunlarla ilgili projeler hazırlar, gerekli malzeme ve donanımı hesaplar ve yapım araç-gereçleri sağlar, – İnşaat projeleri ile ilgili olarak yapıyı yaptıran kişi veya birimin istekleri doğrultusunda proje ve ihale dosyası hazırlar, – İnşaatın değişik görünümlerinin taslak projelerini çizer, gerekirse projede değişiklik yapar, – Şantiye kurdurur, insan gücü sağlar, çalışanlar için iş güvenliğini sağlayıcı önlemler alır, – İnşaatı belli bir program dahilinde yürütür, uygulamada ortaya çıkan proje hatalarının düzeltilmesini sağlar, – Özel ve teknik şartnameler ve sözleşmeler, özel fiyat analizi hazırlar, ihale komisyonuyla birlikte ihale işlemlerini yapar, ihalesi yapılan işlerin projeye uygunluğunu denetler, – İnşaatta çalışanların ücretini, çalışma koşullarını ve sosyal haklarını takip eder, denetler, – Geçici ve kesin kabul komisyonlarında yer alarak inşaatın devir, teslim işlemlerinin yapılmasını sağlar, – İnşaatla ilgili sorunlarda bilirkişi olarak görev yapar, – Yeni teknolojilerin uygulanması için işbaşı eğitimi yapar, yaptırır.   KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN – Hesap makinesi, – Bilgisayar, – Büro çalışmalarında teknik resim çizim aletleri, – Ölçme aletleri (zemin ölçme aletleri, takometre gibi).
4
B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ GENEL ÖZELLİKLER
İnşaat mühendisi olmak isteyenlerin;
– Sayısal akıl yürütme gücüne sahip, – Şekiller arasındaki ilişkileri algılayabilen, –  Fen bilimlerinde başarılı (özellikle matematik, fizik ve bu alanlara ilgili) Sorumluluk sahibi, dikkatli, kimseler olmaları gerekir.
5
C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
İnşaat mühendisi; çizim yaparken büroda, yapım aşamasında inşaatlarda çalışır. Proje mühendislerinin çalışma ortamı rahat olmasına rağmen, şantiye mühendislerinin çalışma ortamı tozlu, gürültülü, yazın sıcak, kışın soğuk olabilir. İnşaatta çalışırken az da olsa kazaya uğrama tehlikesi vardır. Çalışma saatleri düzenli olabileceği gibi hafta sonu çalışması da olabilir. Özellikle büyük firmalarda çalışan meslek elemanları sık sık seyahat edebilirler. Mevsime ve hava şartlarına bağlı olarak iş yoğunluğu artıp azalabilir. Çalışırken tesisat konusuyla ilgili tekniker ve mühendislerle, mimarlarla, teknik ressamlarla, harita mühendisleriyle, işçilerle, jeoloji mühendisleriyle, çeşitli kamu kuruluşlarında çalışan personelle (Belediyeler, DSİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) iletişimde bulunabilir.
6
D- MESLEK EĞİTİMİ
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, üniversitelerin Mühendislik, Mühendislik-Mimarlık ve İnşaat fakültelerinin “İnşaat Mühendisliği” bölümlerinde  verilmektedir.MESLEK EĞİTİMİNE  GİRİŞ KOŞULLARI
– Mesleğin eğitimine girebilmek için; – Lise veya dengi okul mezunu olmak, – ÖSYS (Öğrenci, Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Kılavuzunda belirtilen şartları taşımak. – Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programlarının; Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzunda belirtilen bölümlerinden mezun olanlar, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde, “İnşaat Mühendisliği“ lisans programına dikey geçiş yapabilirler.
7
EĞİTİMİN SÜRESİ  VE İÇERİĞİ   
Eğitim süresi 4 yıldır. Yabancı dille eğitim yapan okullarda ise bir yılı hazırlık olmak üzere 5 yıldır. Eğitim süresince meslek dersleri ağırlıklı verilmektedir. Eğitim sırasında staj zorunluluğu vardır.EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “İnşaat Mühendisliği” lisans diploması  verilir.
8
E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
İnşaat mühendisleri, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda çalışırlar. En yoğun olarak çalıştıkları kurumlar: T.C.Devlet Demiryolları, Karayolları, Devlet Su İşleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır. Kendi işyerlerini açabilirler.Ülkemizde tarım ve sanayi sektöründen sonra inşaat sektörü en önemli istihdam alanını oluşturmaktadır. Ancak yeni üniversitelerin açılması ve üniversitelere göre farklılık gösteren eğitim olanakları nedeniyle yeni mezun olan inşaat mühendislerinde işsiz kalma olasılığı bulunmaktadır. İnşaat sektörü devamlı gelişim ve ilerleme içinde olduğundan gelişen teknolojinin takip edilmesi gerekir. Ayrıca uzmanlaşma (köprü, baraj, otoyol, bina inşaatı) ve bilgisayar kullanımı artmaktadır. Deprem ve diğer tabii afetler göz önünde bulundurularak yapılaşmaya gidilmesi inşaat mühendisliğinin gelecekteki çalışmalarını etkileyecektir.Ülkemizde inşaat sektörüne yapılan yatırımların artması ve yurt dışında da inşaat işleri alınması nedeniyle bu sektör uzman mühendislere ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle İnşaat Mühendisleri Odası, Avrupa İnşaat Mühendisleri Konseyine üye olmuştur ve bu kapsamda Avrupa’daki İnşaat Mühendislerinin eğitim düzeylerinin eşitlenmesi çalışmaları için ön hazırlık yapılmaktadır. Bu amaçla da mezuniyet sonrası eğitimle sertifikalı mühendislik uygulamasının işler hale getirilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Mezuniyet sonrası tecrübe ile katılınılan teknik toplantı, mesleki seminer ve sempozyumlar göz önünde bulundurularak uzmanlardan oluşan bir komite önünde sözlü ve yazılı bir şekilde sınav yapılarak bu sertifikanın elde edilmesi düşünülmektedir.Büyük inşaat firmaları özellikle son yıllarda yurt dışında da ihale almaktadırlar. Çeşitli inşaat firmalarına bağlı olarak yurt dışında görev yapan inşaat mühendisleri de vardır.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanan eğitim kurumlarından eğitim alıp, eğitim sonunda “Eğitim Katılma Belgesi” ile Bakanlıkça açılan İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında 70 ve üzeri puan alanlar İş Güvenliği Uzmanı Belgesi almaya hak kazanarak, İş Güvenliği Uzmanı olarak da çalışabilirler.İnşaat Mühendisliği programını bitirenlerden Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan/açılacak pedagojik formasyon programını başarı ile tamamlayanlar İnşaat Teknolojisi ve Yapı Tasarım Öğretmeni olarak da çalışabilirler.
9

F- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE
Yüksek öğrenimleri süresince öğrenciler, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağlamış olduğu kredi ve yurt hizmetlerinden yararlanabilirler, ayrıca çeşitli resmi ve özel kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan burslardan faydalanabilirler.

EĞİTİM SONRASI
Kamu kurumlarında çalışanlar teknik hizmet sınıfının faydalandığı zam ve tazminatlardan yararlanırlar.

Özel işyerlerinde çalışanlarda ise kazanç, tecrübeye ve bölgelere göre değişmektedir. Genellikle büro görevi yapanlar asgari ücretin dört katı kadar, şantiye mühendisliği yapanlar asgari ücretin sekiz katı kadar, yabancı dil, bilgisayar ve deneyimi olanlar ise asgari ücretin dokuz katı kadar ücret alırlar.

Kendi işyerlerini açarak müteahhitlik yapanlarda ise ücret yapılan işe göre değişkendir.

10

G- MESLEKTE İLERLEME

MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME
Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora yaparak akademik kariyer yapılabilir ayrıca üniversitelerde, araştırma görevlisi, yrd. doçent, doçent ve profesör olarak görev yapabilirler.

İŞ HAYATINDA İLERLEME
Meslek eğitiminden sonra yatırımcı kuruluşların, meslek odalarının ve büyük firmaların açtığı mesleki eğitim kursları vardır. İnşaat Mühendisleri Odası ihtiyaca göre sık sık çeşitli eğitimler düzenlemektedir.
Meslekte uzmanlaşma imkanı oldukça fazladır. Halen çeşitli üniversiteler bünyesinde;

– Yapı Malzemesi, – Yapı İşletmesi, – Deprem Mühendisliği, – Geoteknik (Yer bilimleri), – Ulaştırma ve Tatbiki Yapı Analizi, – Mekanik ve Boyutlandırma, – Hidrolik, – Su Yapıları (Barajlar, bentler, dalga kıran), – Yol, Demiryolu gibi alanlarda uzmanlaşmak mümkündür.

İlgili fakültede eğitimini bitiren kişi mühendis unvanı alır. Daha sonra Yüksek Mühendislik, Bilim Uzmanlığı, Bilim Doktorluğu eğitimiyle meslekte yükselme ve ilerleme mümkün olabilmektedir.

Gerek kamu kuruluşlarında, gerekse özel işyerlerinde çalışan inşaat mühendisleri deneyim ve yeteneklerine bağlı olarak zaman içerisinde yönetim kademelerine yükselebilirler.

H-EK BİLGİLER GÖREV
– İş organizasyonu yapar,  – Çevre koruma önlemleri alır,  – İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular,  – Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır, – Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur.

11
TERCİHLERİMDİR ASIL MESLEĞİM by MURAT ALPARSLAN - Ourboox.com

MİMAR ________________________________________________________
TANIM
Her çeşit yapının, kullanıcıların ihtiyaçlarına ve olanaklarına göre tasarımını yapan ve yapımını denetleyen kişidir. ________________________________________________________
A- GÖREVLER
Mimarlık, insanın içinde yaşamını sürdüreceği yapıların estetik ve kullanışlılık ilkelerini göz önüne alarak tasarlama sanatıdır. Mimar bu amacı gerçekleştirmek için; – Yapılacak binanın şehir imar planına uygun olup olmadığını inceler, – Planlama kavramlarını binaya ve çizimleri tüm planlamaya dönüştürebilmek için gerekli endüstri, organizasyon, tüzük ve usuller doğrultusunda çalışır. – Yapıyı kullanacak kişilerin isteklerini, görüşlerini ve mali olanaklarını öğrenir, – Bir proje tasarısı için araştırma metotlarını kullanarak özet bilgi hazırlar, – Bina tasarımı ile ilgili yapısal tasarım, inşaata ait ve mühendislik ile ilgili problemleri çözümler, – Binanın planını çizer, – Yapıldığı zaman nasıl bir şekil alacağını gösteren maketler hazırlar, – Yapılacak binanın statik, sıhhi tesisat ve elektrikle ilgili işlemlerini inşaat, makine ve elektrik mühendisleri ile oluşturur ve yürütülmesini denetler, – Şantiyede kullanılacak olan ayrıntılı planı çizer, – Binanın plana uygun yapılıp yapılmadığını denetler, – Binalarda değişiklik veya onarım için plan yapar.

13
KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN
– Çalışma masası, – Aydınger kağıdı, – T Cetveli, gönye gibi diğer çizim aletleri, – Kırtasiye malzemeleri, – Maket yapmak için çeşitli malzemeler, – Bilgisayar vb..B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ GENEL ÖZELLİKLER
Mimar olmak isteyenlerin; – Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, – El ve gözlerini eşgüdümle kullanabilen, – Görsel sanatlara ilgili, – Yaratıcı, estetik görüş sahibi, – Başkalarını etkileyebilen, – Yeniliklere ve eleştiriye açık, – Dikkatli ve titiz, – Masraf kalemleri ve bina mevzuatı kısıtlamaları içerisinde binayı kullananların ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde tasarım becerisine sahip, – Mimari tasarımın kalitesini etkilemesi açısından güzel sanatlar bilgisine sahip, – Binaların içlerini iklim koşullarına karşı koruyabilme ve konforunu sağlayabilmek üzere binaların fiziksel sorunları, teknolojiler ve işlevleri konusunda yeterli bilgiye sahip, – Mimarlık mesleğini, mimarın toplum içerisindeki rolünü anlayabilmeleri ve toplumsal faktörleri dikkate alan özet bilgiler hazırlayabilme becerisine sahip kimseler olmaları gerekir.
14
C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Mimarlar, bürolarda görev yaparlar, çalışma genellikle temiz ve iyi aydınlatılmış bir ortamda ayakta yürütülür. Etüd çalışmaları ve bina yapımının denetlenmesi aşamalarında ise ortam tozlu, gürültülü, sıcak veya soğuk olabilir. Çalışırken inşaat mühendisi, elektrik mühendisi, teknik ressam, şehir plancıları, bina inşaatı ve çevre düzenlemesiyle uğraşan diğer kişilerle iletişim halindedir.D- MESLEK EĞİTİMİ     MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi üniversitelere bağlı Mühendislik Fakülteleri, MühendislikMimarlık fakülteleri ve Mimarlık Fakültelerinin Mimarlık bölümlerinde verilmektedir.
15
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin  eğitimine başlayabilmek için; – Lise veya dengi okul mezunu olmak, – ÖSYS (Öğrenci, Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Kılavuzunda belirtilen şartları taşımak.
-Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programlarının; Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzunda belirtilen bölümlerinden mezun olanlar, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Mimarlık” programına dikey geçiş yapabilirler.EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi 4 yıldır. Hazırlık eğitimi olan fakültelerde ise 5 yıldır
Eğitimin ilk yılında genel matematik, bina fiziği, mimari çizime giriş gibi temel mimarlık dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda ise temeli daha çok tasarıma, plan çizimine dayalı daha kapsamlı ve ileri düzeyde mimari bilgileri içeren dersler okutulur.
Mimarlık eğitimi süresince bölüm öğrencilerine mimarlık tarihi ve teorileri, mimarlıkla ilgili sanat, teknolojiler ve beşeri bilimler, kentsel planlama ve planlama süreci hakkında yeterli bilgi ve becerilere sahip olmalarına yönelik dersler verilmektedir.EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA 
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Mimar” Lisans Diploması verilir.
16
E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
–   Meslek elemanları büyük çoğunlukla Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek liselerinde ve meslek eğitim merkezlerinde Yapı Tasarımı alanında öğretmenlik yapabilirler.
– Mimarlar, inşaat firmalarında, işletmelerin mühendislik mimarlık bürolarında çalışabilirler. Ayrıca, Bayındırlık Bakanlığı, İmar ve İskân Bakanlığı, İller Bankası, Belediyeler gibi kamu kuruluşları yanında özel şirketlerde de çalışabilir ve büro açabilirler.
– Mimarlık alanında bilgisayar kullanımı ve teknolojik gelişmeler, çizim, fiyat belirleme ve hesaplama işlemlerini kolaylaştırsa da bu alanda yabancı dil bilen, bilgisayar kullanabilen elemanlara ihtiyaç vardır.
– Ülkemizde mimarlık fakültelerini bitiren kişiler hemen mesleğe başlayıp, büro açabilmektedirler. Oysa çoğu Avrupa ülkesinde bu fakültelerden mezun olduktan sonra yetkili olarak çalışabilmek için tecrübeli bir kişinin yanında belirli bir süre çalışma şartı aranmaktadır. İleriki yıllarda böyle bir zorunluluk getirilebilir.
– Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanan eğitim kurumlarından eğitim alıp, eğitim sonunda “Eğitim Katılma Belgesi” ile  Bakanlıkça açılan İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında 70 ve üzeri puan alanlar İş Güvenliği Uzmanı Belgesi almaya hak kazanarak, İş Güvenliği Uzmanı olarak da çalışabilirler.
– Piyasada her zaman için tecrübeli, nitelikli mimarlara ihtiyaç duyulmaktadır.
17
F- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE
– Meslek eğitimi süresince kazanç söz konusu değildir. Ancak staj yapılırken ya da part-time çalışırken ücret alınmaktadır. – Koşulları uyan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenci kredisinden yararlanabilirler. – Başarılı öğrenciler özel ve resmi kuruluşlardan öğrenimleri süresince burs alabilmektedirler.EĞİTİM SONRASI
– Kamu kurumlarında çalışanlar teknik hizmet sınıfının faydalandığı zam ve tazminatlardan yararlanırlar. – Serbest çalışanlar tasarımını yaptıkları projenin içeriğine ve büyüklüğüne göre gelir elde ederler. Şantiyede çalışan mimarların kazancı diğerlerine göre yüksektir.G- MESLEKTE İLERLEME
MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME     Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yaparak akademik kariyer yapabilir ayrıca üniversitelerde, araştırma görevlisi, yrd. doçent, doçent ve profesör olarak görev yapabilirler. Master ve doktora eğitimi sırasında yapı, yapı fiziği, mimari tasarım, bilgisayar ortamında mimarlık, rölöve, restorasyon konularında veya yapılarda herhangi bir malzemenin kullanımı konusunda uzmanlaşabilirler.
18
İŞ HAYATINDA İLERLEME
Meslekte ilerleme ve yükselme daha çok tecrübeyle olmaktadır. Açılan çeşitli proje yarışmalarında dereceye girmek, ödül kazanmak meslekte ilerleme ve yükselme açısından çok önemlidir.
Belediyelerde ve yatırımcı bakanlıklarda yönetici kadrosuna yükselmek mümkündür.
Ayrıca, meslek mensuplarından bir bölümünün çeşitli bina türleri üzerinde uzmanlaştıkları görülmektedir.BENZER MESLEKLER
– İç Mimar, – Peyzaj Mimarı, – Şehir Plancısı.H- EK BİLGİLER GÖREV
– İş organizasyonu yapar,  – Çevre koruma önlemleri alır,  – İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular,  – Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır, – Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur.
19
TERCİHLERİMDİR ASIL MESLEĞİM by MURAT ALPARSLAN - Ourboox.com

Asker

Asker; orduda görevli, erden mareşale kadar rütbeye sahip kişi. Askerlik yükümlülüğü altına giren şahıslar (erbaş ve er) ile özel yasalarla silahlı kuvvetlere katılan ve resmi bir kıyafet taşıyan kişilerdir. Askerlerin aslî görevi ülkelerinin topraklarını iç ve dış tehditlere karşı savunmaktır.

Askerler aslî vazifelerinin yanı sıra -ihtiyaca bağlı olarak- arama-kurtarma, tıbbî yardım, yangın söndürme, asayişi sağlama, meslekî eğitim gibi çok geniş bir yelpazedeki görevleri de yerine getirirler.

21
Askerlik ve Askeri Okullar
 Savaş sanatını ve tekniğini bilme mesleği.
Askerlik, insanların toplu halde yaşama ve kendilerini toplu halde savunma gereğini duymalarıyla başlamış sayılır. Bu işin meslek haline gelişiyse çok sonradır. Askerliği meslekleştiren ve ilk düzenli orduyu kuran ulusların başında Türkler gelir. Bu başlangıç Mete Han’m Büyük Hun İmparatorluğu tahtına çıktığı, ilk düzenli orduyu kurduğu M.Ö. 209 tarihidir; bu nedenle Türk Kara Kuvvetleri 1976 yılında kuruluşunun 2 184. yılını kutlamıştır.
Askerlik Türkiye’de Anayasa ile konulmuş bir yükümlülüktür. Nitekim bu temel yasanın 60. maddesinde şöyle denir: Yurt savunmasına katılma, her Türkün hakkı ve ödevidir. Bu ödev ve askerlik yükümü kanunla düzenlenir.
Anayasa’nın bu maddesinde sözü edilen kanun gereğince 20 yaşına basan her Türk erkeği askerlik çağına girmiş sayılır. Bu aşamada asker adayları önce yoklamaya tabi tutulur. Yoklama döneminde asker adayları sağlık durumlarına ve varsa yapısal bozukluklarına göre sağlam, sakat ve çürük diye gruplara ayrılır. Bunlardan sağlam olanlar askerlik görevlerini tam olarak, sakatlar ise kısa süreli yaparlar, çürüğe ayrılanlar askere alınmaz.
22
Erler ve Yedek Subaylar
Yükümlüler askerliklerini er, ya da yedek subay olarak yaparlar. Erlikle yedek subaylık arasında görevin kutsallığı yönünden bir fark olmamakla birlikte çalışma sırasında biri yönetilen, öbürü de yöneticinin emirlerini yerine getiren durumundadır.
Yedek subaylık genellikle belirli öğrenim düzeylerinden geçilerek elde edilen bir haktır, ama bu düzeylerin neler olacağı kanunla belirlenir.

Yedek subayların askerlikleri de aynı şekilde 20 yaşına bastıkları yıl başlar ve 46 yaşında sona erer. Ancak öğrenci olanların silâh altına alınmaları bir süre ertelenebilir.

Subay ve Astsubaylar
Asker topluluğu içinde bir de bu işi meslek olarak seçmiş olanlar vardır. Bunlar subaylar ve astsubaylardır. Subaylar harp okullarını bitirerek, assubaylar da meslekî sınıflarıyla ilgili,  okullardan geçerek ordu saflarına katılırlar. Bunların görev süreleri emeklilik hakkını kazanmalarına kadardır. Ordunun çekirdeğini de bunlar oluşturur.

Askerlerin bağlı bulundukları kuvvete göre rengi değişen birer üniforması vardır. Üniformaların yaka, kol ve omuzlarına konulan işaretlerle askerin rütbesi belirtilir (subay, yedek oubay ve assubay).

23
Askeri Okullar
Ordunun subay ve assubay ihtiyacı askerî okullarca karşılanır. Askerî okullar astsubayların yetiştirildiği okullarından oluşur.
liseleri bitiren gençler ilgili oldukları harp okullarına geçerler. Harp okulları da üç tanedir: Kara Harp Okulu, Deniz Harp Okulu ve Hava Harp Okulu. Kara Harp Okulu Ankara’da, Deniz Harp Okulu İstanbul Heybeliada’da, Hava Harp Okulu da İstanbul Yeşilyurt’tadır.

Ayrıca kurmay subay yetiştirmek üzere harp akademileri vardır.

24
askeri rütbeler
§  subaylar: mareşal .
§  orgeneral (Dz. Kuv.’deoramira!)
§  korgeneral (koramiral)
§  tümgeneral (tümamiral)
§  tuğgeneral (tuğamiral)
§  albay
§  yarbay
§  binbaşı
§  yüzbaşı
§  üsteğmen
§  teğmen
§  asteğmen
§  assubaylar:
§  kıdemli başçavuş
§  başçavuş
§  üstçavuş
§  assubay çavuş
§  erler:
§  çavuş
§  onbaşı

§  er.

25
TERCİHLERİMDİR ASIL MESLEĞİM by MURAT ALPARSLAN - Ourboox.com
TERCİHLERİMDİR ASIL MESLEĞİM by MURAT ALPARSLAN - Ourboox.com
TERCİHLERİMDİR ASIL MESLEĞİM by MURAT ALPARSLAN - Ourboox.com
TERCİHLERİMDİR ASIL MESLEĞİM by MURAT ALPARSLAN - Ourboox.com

Derince Piri Reis Ortaokulu

İnşaat Mühendisi

Mimar

Asker

30
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content