העפלה או עלייה ב’ (קיצור של עלייה בלתי לגאלית)
מקור המילה העפלה
בספר במדבר כתוב, בהקשר של הניסיון לכיבוש הארץ לאחר חטא המרגלים: “וַיַשְׁכִּמוּ בַבקֶֹּר וַיַעֲלוּ ]בני ישראל[ אֶל ראֹּש הָהָר… וַיאֹּמֶר משֶֹּה… אַל תַעֲלוּ כִּי אֵין ה’ בְקִּרְבְכֶם… וַיַעְפִּלוּ לַעֲלוֹת אֶל ראֹּש הָהָר… )במדבר י”ד, מ-מ”ד(. זאת הפעם היחידה בתנ”ך בה מוזכרת הפעולה ‘להעפיל’ ומספר לא קטן של פרשנויות ניתן לה. לדעת רש”י ‘ויעפילו’ הוא לשון חוזק ועזות.
קיפניס בשירו נתן משמעות חדשה לפועל ‘להעפיל’ וחידש את המלה ‘מעפילים’, במובן של לעלות עלייה קשה/אתגרית. מפעל ההעפלה עדיין לא התחיל כאשר השיר נכתב, אך כאשר התחיל ונזקק לשם, השיר המפורסם של קיפניס סיפק לו אותו באופן טבעי ו’העפלה’ השתרשה בלשוננו במובן של העלייה המאורגנת הבלתי לגאלית לארץ ישראל בתקופת המנדט הבריטי.
קראו עמודים 77 – 83, בספר הלימוד מה היקף התופעה? כמה אוניות יצאו לעבר ארץ ישראל וכמה הגיעו? מה היו מטרות ההעפלה?
היקף התופעה
במהלך מלחמת העולם השנייה הצליחה אוניה אחת להגיע בשלום לחופי הארץ. 6 אוניות טבעו בדרכן, 9 הופנו למקומות אחרים, בעיקר איסטנבול ו-10 אוניות נתפסו על ידי הבריטים. עם סיום מלה”ע בשלו התנאים לחידוש מפעל ההעפלה. גזרות ‘הספר הלבן’ שנשארו בתוקפן, החובה לסייע לשארית הפליטה ששרדה את השואה, ובעיקר הלחץ של מאות אלפי הפליטים במחנות העקורים להשאיר את אירופה מאחוריהם ולפתוח דף חדש בחייהם בארץ ישראל, דחפו את פעילי ‘המוסד לעליה ב’ לחדש במרץ את פעילות ההעפלה, תחילה באיטליה ובהמשך ביוון, יוגוסלביה, רומניה וצרפת ומ-1947, גם בצפון אפריקה. מפעל ההעפלה הפך בתקופה זאת למרכיב מרכזי במאבק של הישוב לסילוק הבריטים מהארץ. בין ינואר 1946 למאי 1948 ניסו להגיע לחופי ישראל 58 אוניות מעפילים. 46 מהן נתפסו על ידי הבריטים, 39 נשלחו לקפריסין. רק 5 ספינות הצליחו לפרוץ את הסגר הבריטי בשנים 1946-7.
למה זה נמשך למרות שרואים שההפעלה לא ממש עובדת?
האם זה ניסיון אמיתי לפתרון המצב? או ניצול ציני פוליטי של המצב? האם המעפילים כאן הם המטרה או אמצעי להשגת דבר מה אחר? האם הם משמשים כאן כסובייקט או כאובייקט?
צפו בסרטון קצר על ספינת המעפילים הנריטה סולד ונסו להבין דרכו מה היו מטרותיו של מפעל ההעפלה?
חידה: מה הקשר בין סיפור אליהו בנחל כרית (מל”א יז, 1 – 8) לבין מפעל ההעפלה?
(רמז: שניהם נושאים שבהם הגשתי מטלות בקורס תקשוב בהוראה)
ענו על הבוחן
Published: May 9, 2017
Latest Revision: May 9, 2017
Ourboox Unique Identifier: OB-306689
Copyright © 2017