
גן החיות התנכי בי”ס שלמון ראשון לציון ד 2

by salmon
- Joined Apr 2017
- Published Books 3
Copyright © 2017

מדוע נקרא הגן בשם “גן החיות התנכי ?
-
הקמת אוסף זואולוגי ואחזקתו בתנאי מחיה טובים, במאמץ לשמר בעלי חיים נדירים, המצויים בסכנת הכחדה, תוך שימת דגש על בעלי חיים ארץ ישראליים ועל כאלה שהוזכרו בתנ”ך.
-
פיתוח הגן כאתר תיירות אטרקטיבי בעל ייחוד וכמרכז לחיות התנ”ך
כתבה על גן החיות התנכי מתוך אתר “מפה”
לחזור אל הטבע
בגן החיות התנ”כי בירושלים יש כ-1,200 פרטים מ-170 מינים. ייחודו של הגן הוא אוסף בעלי החיים המוזכרים בתנ”ך, שנכחדו באזור במאה השנים האחרונות והוחזרו לכאן. בין החיות אפשר לפגוש ביחמור, ראם, דוב, תנין, ברדלס ורבים אחרים. מלבדם, הגן לקח על עצמו לטפח בעלי חיים בסכנת הכחדה מהעולם כולו וביניהם תמרין רעמתי זהוב, פיל אסיאני וטיגריס סומטרי. כולם חיים בבתי גידול טבעיים ככל האפשר, תוך התחשבות גדולה בצרכיהם.
יש במקום גם תצוגת מים יפה, עם 18 פינגווינים דרום אפריקאיים, שאינם זקוקים לקור (שווה להציץ במיוחד בזמן האכלה). יש גם תצוגה פתוחה של הלמורים, מעין קיפופים הדומים לרקון. השטח שלהם מלא עצי פרי, והקהל מטייל ביניהם ומעניק ליטוף למי שמבקש. שעת ההאכלה היא חגיגה מיוחדת והקהל מוזמן. בכניסה לגן מקבלים מפה מצוירת שבעזרתה גם ילדים יכולים לנווט לבד. הגן מעוצב להפליא ומנצל את נוף ההרים הירושלמי והעמק. יש חוגים לילדים, קייטנות ומרכז לטיפול בילדים בעזרת בעלי חיים.
תולדות הגן מתוך האתר של הרשמי של גן החיות התנכי:
גן החיות התנ”כי נוסד כפינת-חי קטנה ברחוב הרב קוק במרכז ירושלים. בעל החיים הראשון היה לטאת כוח אפור שהובא לגן על ידי חיילים בריטיים מחולות מישור החוף. מקימו ומייסדו של הגן היה פרופ’ אהרון שולוב ז”ל.במהלך מלחמת השחרור נקלע גן החיות למובלעת של האוניברסיטה העברית בהר הצופים. בשל סבלם של בעלי-החיים במלחמת השחרור ולאחריה, הוחלט להעביר את הגן לשטח חדש וגדול. לאחר משא ומתן עם הירדנים ובהתערבות האו”ם התקבל אישור להוריד את בעלי החיים אל גן החיות שנבנה ברוממה, מתוך 200 בעלי חיים שעלו לגן החיות בהר הצופים נותרו רק 18 בעלי חיים ביניהם אריה, נמר,צבוע, שני נשרים, שני קנגרו ושני דובים.
גן החיות התנ”כי שוכן כיום בעמק יפהפה בדרום-מערבה של ירושלים. גן החיות מציג בעלי חיים ממחלקות שונות: יונקים, עופות, זוחלים, דו חיים, דגים, חרקים ורכיכות. מספר המינים עומד על כ-250 מינים המגיעים מרחבי העולם ומייצגים בתי גידול שונים ומגוונים. הקמת גן-החיות התאפשרה בעקבות תרומה של משפחת טיש מניו-יורק, ארה”ב!
תוכניות לשימור: דגי נאווית ים המלח, החיים רק במעיינות הסמוכים לים המלח, ייחודיים בכל העולם ומצויים בסכנת הכחדה חמורה בשל מצבו הקשה של ים המלח ובשל הרס בית גידולם הטבעי. פעולות מחקר, הקמת גרעין רבייה במתחם “סיפורה של טיפה” ושיחזור בית גידול בשטח נאות הכיכר חן חלק מהפעילות שמקיים גן החיות התנ”כי להצלת דגים אלה מהכחדה, במקום היחיד בעולם בו הם נמצאים!
אחד ממיני הצבים הקטנים ביותר בעולם הוא צב הנגב או צב יבשה מדברי (Testudo werneri). זהו תת מין של צב המדבר אשר נמצא בסכנת הכחדה חמורה. תפוצתו מצומצמת מאוד ומוגבלת לאזורי מדבר חוליים בצפון מצרים וסיני וכן בנגב. הצבים צמחוניים לחלוטין. צבי הנגב, בניגוד לצבים אחרים אינם נכנסים לתרדמת חורף ומנצלים את העונה הגשומה לרבייה כך שלצבונים הצעירים יש שפע של תזונה לפני שעונת הקיץ היבשה מגיעה. הנקבה מטילה בין 1-3 ביצים בבור לא עמוק אותו היא חופרת.
המרכז הרפואי לבעלי חיים: מרכז הרפואי לבעלי חיים ע”ש פיליס ואוטו פריי בגן החיות התנ”כי נחנך בשנת 2000. המרכז מכיל חדר ניתוח גדול ובו ציוד אבחוני, חדר מעבדה לבדיקות השונות, חדרי אשפוז לבע”ח שונים ואזור הֵסגר בו שוהים בעלי החיים החדשים. המבנה מותאם למתן טיפול בכל בעלי החיים בגן החיות מלבד “ארבעת הגדולים” – פילים, ג’ירפות, קרנפים והיפופוטמים בהם נטפל בביתם במידת הצורך. הרפואה המונעת מהווה גורם חשוב מאוד ברפואת חיות גן חיות. כאשר חיית בר סובלת ממחלה כלשהי, פעמים רבות, סימני המחלה יופיעו רק כשהמצב כבר חמור מאוד. אבחון המחלה כרוך בלכידה פיזית של בעל החיים או בהרדמה – דבר שיגרום לה ללחץ רב שעשוי לסכנהּ ולמנוע את החלמתה.

כתבה על מבצע השבת יחמורים לטבע מתוך YNET
מתנה מגרמניה: שני יחמורים פרסיים נדירים
לפני 60 שנה סייע ד”ר גיאורג פון אופל מגרמניה להביא שלושה יחמורים פרסיים נדירים שנותרו בטבע באיראן לגן חיות בגרמניה. לרגל חגיגות ה-60 למיזם שהציל את היחמורים וסייע להשיבם מחדש לטבע בישראל, הגיע בנו גרגור פון אופל עם שני יחמורים שנתרמו לגן החיות התנ”כי בירושלים ואף סייע בהשבת שניים לטבע. “התגשמות החלום של אבי”, הוא אומר ל-ynet
לפני 60 שנים מימן הברון ד”ר גיאורג פון אופל מגרמניה, מספר משלחות לאיראן כדי להתחקות אחר שרידי האוכלוסיה של היחמורים הפרסיים שהיו בסכנת הכחדה חמורה בטבע. “שלושה יחמורים נתפסו באיראן והובאו אל גן החיות בגרמניה”, מספר ל-ynet תומאס קאופלס, מנהל גן החיות “אופל” בקרונברג, גרמניה.
נכחדו בטבע בישראל אך “הושבו לחיים”
בעולם נותרו רק מאות בודדות של האיילים הנדירים ובישראל הם נכחדו לחלוטין מהטבע בתחילת המאה שעברה. הפרט האחרון של היחמורים באזור ישראל ניצוד ככל הנראה בשנת 1922 בעבר הירדן.
בסוף שנות ה-70 הובאו לישראל שישה זוגות יחמורים מגרמניה ומאיראן במבצע חשאי. הם היו הבסיס לגרעין רבייה שהוליד עדר קטן, שגודל בתנאי שבי. כיום האוכלוסיה בישראל מונה מאות פרטים והם נחשבים לעדר הגדול בעולם של יחמורים.
שלושת היחמורים שחולצו מאיראן, הפכו “לאבות המייסדים” של גרעין הרבייה של היחמורים. “בגן החיות אנחנו מגדלים כיום 23 יחמורים פרסיים, ביניהם 9 זכרים ו-14 נקבות. במהלך 40 השנים האחרונות מסרנו יותר ממאה יחמורים לגני חיות ברחבי העולם”, מציין קאופלס.
משנת 1996 החלו ברשות הטבע והגנים להשיב את היחמורים לטבע באזורים שונים בארץ, החל מנחל כזיב בגליל העליון, בהרי ירושלים באזור נחל שורק ולאחרנה גם באזור הכרמל. גני חיות בארץ וביניהם גן החיות התנ”כי בירושלים מרבים את היחמורים ובעשור האחרון השיבו עשרות מהם לטבע.



מה למדה הקבוצה שלנו על האתר:
רפלקציה שלנו אודות תהליך ההיכרות עם האתר, יצירת הספר הדיגיטאלי, מה למדנו על האתר? מה עניין אותנו באתר?
הכל בעמודים הבאים:

רפלקציה לעבודת החקר על גן החיות הערה – בשל תקלה במחשבים ימשיכו הילדים בכתיבת רפלקציה ביום ראשון
Published: May 4, 2017
Latest Revision: May 26, 2017
Ourboox Unique Identifier: OB-303005
Copyright © 2017
