בדרך לאקרופוליס ניבטו אלי מהגבעות שרידי רחובות אבן. תפאורה של סיפורי חיים מצחיקים ועצובים.
יציעים ריקים שיודעים לספר על שאגות ההמונים, על תשואות הכפיים
על מקהלות נשים וגברים המספרים את רקע ההצגה, את האווירה, זורים אור על הדמויות ועל הבעיה ומניחים על השולחן הציבורי של אותה חברה יוונית את בעיות השעה.
שריד של מקדש ולידו ניסיון של שחזור היכל מקדש אחר
סגנון הבנייה הדורי מאפיין בקוויו הפשוטים
הוא אחד משלושת סדרים קלאסיים באדריכלות יוון העתיקה. כמו שאר הסדרים, הסדר הדורי סגנון בנייה אשר הגדיר את רכיבי המבנה לפרטי פרטים ואת הפרופורציות ביניהם על מנת להגיע לשלמות אסתטית ומבנית.
מקורו בצפון ובמערב יוון כבר במאה ה-7 לפנה”ס והוא הגיע לתצורתו המושלמת במאה ה-5 לפנה”ס.
המאפיין הבולט של הסדר הדורי הוא הכותרת הפשוטה והחלקה. העמוד הדורי הוא גליל העומד על הרצפה כמעט תמיד ללא בסיס נוסף. כותרת העמוד אינה מעוטרת והיא מורכבת מחרוט קטום הפוך שמעליו אבקוס ישר ופשוט. העמוד הולך וצר לקראת 2/3 מגובהו, דבר שנתן לו מראה מעט יותר “שמנמן”. במצב כזה קוטרו העליון של העמוד קטן מקוטרו התחתון בכשמינית. הקוטר התחתון הוא ביחס של 1:4 לעומת גובה העמוד. בגוף העמוד הדורי מופיעים 20 חריצים אורכיים (Fluting).
שכבת האפריז הדורית כוללת מטופות וטריגליפים המודגשים במקצב כפול מזה של העמודים. הטריגלפים ממשיכים את קו העמודים או נמצאים במרכז המרווח שביניהם והמטופות,תבליטים קישוטיים, ממלאים את הרווח שביניהם.
הפרתנון שנמצא באקרופוליס של אתונה ידוע בתור המקדש היווני הדורי המושלם ביותר שנבנה. מקדש הפייסטוס הנמצא בסמוך אליו גם הוא דוגמה קלאסית של מקדש דורי והוא אף נשתמר טוב יותר עד ימינו.
לעתים כיבושים של עמים
לעתים פגעי הזמן
ורק השרידים הם עדות אילמת
המוזיאון באתונה מכיל שרידים ותבליטים מהאדריכלות היוונית המהממת ומרשימה.
האדריכלות היוונית החלה להתפתח לחופי הים האיגאי. שרידים משלביה הראשונים – ארמונות מהתרבות המינואית – נמצאו בערים קנוסוס ופייסטוס שבכרתים. במקומות אחרים נמצאו שרידי ארמונות מתרבות מיקני. כשהיגרו בני העם הדורי ליוון, יותר מ-1,000 שנה לפנה”ס, החלה להתפתח בה האדריכלות ההלניסטית, שסגנונה היה שונה מאוד מסגנון האדריכלות שקדמה לה באגן הים האיגאי. ב-1000 – 600 לפנה”ס התפתח והתגבש באמנות היוונית הסגנון הדורי, ובמאה ה-5 כבר נבנו ארמונות שיש שהיו מיטב הסגנון הזה. ואולם מניחים שהיו שלבי ביניים בסגנון הבנייה, שלבים שבהם היו לפחות מקצת המבנים שנבנו מבני עץ. אחד מהם הוא ההיראום שבאולימפיה…
איליאדה ואודיסיאה, אפוס (סיפור) מיתולוגי רחב יריעה הנחלק לשני חלקים – איליאדה ואודיסיאה. מייחסים את כתיבתו להומרוס, משורר אשר חי ביוון העתיקה (ככל הנראה במאה השמינית לפנה”ס). האיליאדה מגוללת את סיפור מלחמת טרויה, ואילו האודיסיאה מתארת את מסעותיו של המלך אודיסאוס, החוזר ממלחמת טרויה למולדתו איתקה. יצירה ספרותית זו נחשבת לערש התרבות המערבית
כובשים רבים רוקנו את מקדשיה של יוון ולקחו את אוצרותיה הרבים לקשט את מוזאוניהם
התבליט הזה הוחזר מהוותיקן והיום הוא מוצג במוזיאון הלאומי הארכיאולוגי ביוון
מחלון המוזיאון נשקפת החומה המבוצרת של האקרופוליס
שיחת רעים בלי ראשים
פיסול ראשי סוסים הוא סמל לעושר של האלים במיתולוגיה היוונית.
Published: Jan 27, 2015
Latest Revision: Jan 27, 2015
Ourboox Unique Identifier: OB-28537
Copyright © 2015