אגרת מנהלת ביה”ס למשפחת גולדה
תלמידים, מורים והורים יקרים,
אירועי השבוע שעבר בבית ספרנו היו בסימן של “אורח חיים בריא במשפחה”, השיא הוא היום ל’ בשבט היום בו מתקיים יום המשפחה בישראל. ל’ בשבט הוא תאריך פטירתה של הנרייטה סולד, מייסדת ההסתדרות הציונית הדסה. במהלך השנים שונה שמו של “יום האם” ל”יום המשפחה”.
יום המשפחה הוא ללא ספק אחד הימים המרגשים בשנה. היום זהו יום חג, היום הזה מוקדש לכל המשפחה.
בפרשת יתרו (שהייתה בשבוע שעבר) מדובר על עשרת הדברות והם:
- אָנֹכִי ה’ אֱלֹהֶיךָ אֲשֶׁר הוֹצֵאתִיךָ מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם – אמונה באלוהים[1].
- לֹא יִהְיֶה לְךָ אֱלֹהִים אֲחֵרִים עַל פָּנָי. לֹא-תַעֲשֶׂה לְךָ פֶסֶל, וְכָל-תְּמוּנָה
- לֹא תִשָּׂא אֶת-שֵׁם-ה’ אֱלֹהֶיךָ לַשָּׁוְא .
- זָכוֹר אֶת-יוֹם הַשַּׁבָּת לְקַדְּשׁוֹ .
- כַּבֵּד אֶת-אָבִיךָ וְאֶת-אִמֶּךָ – מצוות כיבוד אב ואם.
- לֹא תִרְצָח.
- לֹא תִנְאָף.
- לֹא תִגְנֹב.
- לֹא-תַעֲנֶה בְרֵעֲךָ עֵד שָׁקֶר .
- לֹא תַחְמֹד בֵּית רֵעֶךָ.
תלמידים, ברור שאנחנו מחויבים לקיים את עשרת הדברות במלואם ,שכן לא מדובר על לקיים את הדיברות או לא, אלא הכוונה היא איך אנחנו משתפרים כל הזמן בהתנהגות שלנו על- פי עשרת הדיברות ,כלפי החברים שלנו, כלפי המשפחה שלנו הגרעינית והמורחבת .
הדיבר החמישי בעשרת הדיברות: “כַּבֵּד אֶת-אָבִיךָ, וְאֶת-אִמֶּךָ, לְמַעַן יַאֲרִכוּן יָמֶיךָ, עַל הָאֲדָמָה, אֲשֶׁר-ה’ אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לָך”(שמות, כ’, י”א)קשור לנושא שלנו ליום המשפחה .הצוות החינוכי הדגיש אותו כנושא שקשור לאורח חיים במשפחה בריאה, במשפחה שמכבדת האחד את השני.
כלל מצוות כיבוד אב ואם, מדבר על ערך הכבוד, אנחנו מחויבים לעשות פעולות שמכבדות את ההורים שלנו: המצווה מטילה חובה על הצאצאים (בן או בת) לכבד את הוריהם ולטפל בהם לעת זקנה – לזון אותם, לדאוג לרווחתם, לסעוד אותם במידת הצורך. כפסוק מספר תהילים פרק ע”א: “אל תשליכני לעת זקנה”.
לצערי, הרב, בימים האחרונים אנחנו עדים לתמונות קשות מאוד בתקשורת, לתמונות בהן אנו רואים קשישים מוכים, קשישים שעברו אלימות קשה מצד מטפלים בבית האבות. הקשישים הם חלק חשוב ובלתי נפרד מהאוכלוסייה הישראלית שלנו. סיפוריהם, עברם וחוויותיהם הם חלק חשוב מההיסטוריה שלנו כעם, ולכן חשוב שנתייחס אליהם במידה הנאותה , המכבדת והראויה להם. נזכור שבזכותם יש לנו מדינה. רבים מהקשישים חשים בדידות, בין היתר בגלל אי יכולתם הפיזית לצאת מהבית וליצור קשרים חברתיים.
ישנה אימרה מפורסמת של יגאל אלון שאמר : “עם שאין לו עבר, ההווה שלו דל ועתידו לוט וערפל”. הקשישים הם האנשים שבזכותם אנו מחוייבים להעניק להם את הכבוד שמגיע להם, לתת להם את התחושה שהם לא האוכלוסייה הנתמכת והמקשה שלנו כאן, אלא נהפכו, בזכותם יש לנו מדינה, הם אלו שהקריבו את חייהם בשביל מדינתנו, ייבשו ביצות, עבדו קשה בחקלאות כדי להפריח את השממה שהייתה בארץ, איבדו את קרוביהם ויקיריהם, ואף את חייהם במלחמות בשביל שלנו תהיה מדינה לחיות בה, ובכדי שלא נמשיך להיות נרדפים ומופלים לרעה מצד אומות העולם. אני יודעת , תלמידים, שרבים מכם, דואגים ועוזרים לסבא ולסבתא שלכם, ואתם מבקרים אותם לעיתים קרובות , אתם גורמים להם נחת ,והם בוודאי גאים בכם על כך. המשיכו בדרך הזאת של כיבוד הוריכם, וכיבוד הסבים והסבתות שלכם בפרט ,ובכלל כיבוד הקשישים בקהילה שלנו. פרויקט “מקל סבא” היה פרויקט מרחיב לב שאתם, תלמידים, עשיתם למען קהילת הקשישים בעיר נהריה- גאווה גדולה.
גם פרשת השבוע שלנו “משפטים” קשורה לנושא המשפחה . הפרשה שלנו היא אוסף של חוקים מכל תחומי החיים שלנו. הפרשה מלמדת אותנו שכדי שתהיה לנו חברה בעלת תרבות, אמונה, ערכים והתחשבות בזולת אנו זקוקים לחוקים ברורים .בדומה לתקנון שיש לנו בביה”ס שמורה לכם לבוא בתלבושת אחידה , להגיע בזמן לשיעורים . בדומה לאמנה בנושא זה”ב , המלמדת אתכם חוקים וכללים איך להתנהג בדרכים, וכמו האמנה על אורח חיים בריא, המלמדת אתכם איך לשמור על בריאותכם .בדומה לכך, יש לנו חוקים בבית , במשפחה , אתם, תלמידים, יודעים מהן הזכויות שלכם, ומה באחריותכם בביה”ס, בכיתה ובמשפחה. מבחינת היהדות המשפחה היא גרעין חזק שצריך לשמור עליו מאוד. קיימים חוקים ומנהגים רבים שתפקידם לשמור על המשפחה היהודית.
השנה קשרנו את הפעילויות ליום המשפחה סביב הנושא שלנו : “אורח חיים בריא במשפחה”
ראיתי בחלק מהכיתות שהתלמידים כתבו מתכון למשפחה מאושרת, חלק כתבו את עשרת הדיברות של המשפחה שלי….יש כאלה שכתבו כללי התנהגות לאיכות החיים במשפחה. ויש שכתבו אמנה משפחתית שאחיהם והריהם חתומים על האמנה. פעילויות יצירתיות ומעניינות- ישר כוח!
בתוכנית הלימודים מיקדנו את ערך המשפחה:
בשיעורי שפה- למדתם על משפחות מילים.
במדעים: בנושא הים של בריאות- למדתם על משפחת הדגים, משפחת היונקים, משפחות בע”ח וצמחים.
בתנ”ך- למדתם על משפחות במקרא.
בהיסטוריה- למדתם על הנרייטה סולד.
במתמטיקה: למדתם על משפחת המרובעים.
במעגלי השיח- ערכתם דיונים בנושא המשפחה כמו המשפחה המסורתית לעומת המשפחה המודרנית, דנתם על תפקידים במשפחה….ועוד.
מתמרורי השלום שאתם חיברתם ,והם תלויים בכניסה לביה”ס- בחרתם את תמרור השלום למשפחה שלכם, המצאתם תמרורי שלום למשפחתכם.
אין ספק שהשנה בחרתם בדרך יצירתית להוקיר, לכבד ולהעריך את נושא המשפחה. תודה למורות שהכינו את המשימות ועמלו רבות כדי שהלמידה שלכם, תלמידים, תהיה משמעותית וערכית.
“עולמנו מלא במשפחות כה רבות מכל המינים ומכל הצורות ובכל משפחה, לא משנה מאיזה הסוג חבל של אהבה קשור וארוג ובבסיס האהבה והכבוד הן הדבק שמחבר את כולם .”
הורים יקרים,
לפניכם סיכום מחצית א’ שהכינו צוות המורים בביה”ס מכיתות א-ו
סיכום המתאר את הנושאים הלימודיים, והפעילויות החינוכיות והחברתיות-קריאה מהנה.
ביום שני, יחול חודש חדש – א’ באדר כפי שנאמר:
” משנכנס אדר מרבין בשמחה”
מאחלת לכם חודש טוב ושמח.
איריס מלכה אללוף
מנהלת בית הספר
סיכום מחצית א’ – כיתות א’
הורים יקרים!
רק התחלנו… ואנו כבר מסיימים מחצית!
בקריאה סיימנו להכיר את כל האותיות ואנו כותבים ללא עזרה , בכל המחברות. הכרנו את הקמץ, הפתח, השווא ועכשיו אנו מכירים את החיריק ומתקדמים במהרה לעבר שאר הצלילים.
בעברית– הכרנו את ע.הלל, ביאליק ואנו מדקלמים בקלות משיריהם.
בחגים– הכרנו סמלים ומנהגים בסיפור יצירה ומוסיקה.
בחשבון- הכרנו את כל הספרות, ולחשב עד 10 אנו יודעים(בשתי פעולות).
כעת אנו לומדים מספרים זוגיים ואי זוגיים חד ספרתיים ודו ספרתיים ואפילו תלת ספרתיים- 100 .
אנו ממשיכים לחקור את לוח המאה ולגלות דברים מעניינים.
בהנדסה– הכרנו סוגי קווים ולמדנו על מצולעים.
באומנות– בשיעורי האמנות למדנו מהו איור, מאייר, איירנו נושאים שנלמדו בתחומי הלימוד השונים.
הכרנו את שפת האמנות, קו, כתם, צורה ומירקם, צבעי יסוד, צבעים מורכבים, גוונים ועוד
הכרנו סגנונות שונים באמנות כמו ריאליסטי, מופשט, דימיוני
הכרנו אמנים ישראליים כמו ראובו רובין, נחום גוטמן, לאה ניקל ואמנים בינלאומיים כמו קלוד מונה, וסילי קנדינסקי, פול סזאן, חואן מירו
התנסנו בטכניקות שונות כמו פסטל, טושים, קולאז’ מיחויים וכו’
במדעים – גילינו את המיוחד בעונות הסתיו והחורף. דיברנו על מחזוריות ובנוסף למדנו על חמשת החושים .
בספורט– למדנו את חוקי השיעור, עבדנו על צורות התקדמות, רמות גובה ועבדנו עם מכשירי עזר.
בזה”ב – למדנו את חוקי התוכנית “ללמוד תנועה” ובעזרת גופנו התנסינו והתאמנו במצבים שנפגוש בדרך.
במוסיקה– אנו מקדישים את השיעורים ללימוד שירים, שירי חגים ומורשת דרכם לומדים התלמידים מהי תרבות קולית והפקה קולית נכונה בשירה.
כישורי חיים – במסגרת התוכנית הכרנו את דוסו הוא הדולפין, דמות להזדהות ומקור לעידוד .
יחד עם דמויות נוספות המשכנו בנושא רגשות אותם זיהינו בסיפורים, בפנטומימה ובציורים, הדגמנו אפשרויות מגוונות לתהליכי פתרון בעיות.
תקשורת –”שפת הלב” המתעניינת ברגשות ובצרכים של האחר. במהלך השיעורים נחשפו התלמידים לשפת הג’ירף אשר מציעה תקשורת לא אלימה, כנה ואמפטית, המעודדת את הצדדים לבטא את הרגשות. השתמשנו בבובות בעלי חיים שבעזרתם למדנו כללים התנהגותיים ומוסכמות חברתיים.
ב “הכל חי ” חיה חדשה מידי שבוע מכירים וב ” אשכולות חשיבה” משחקים ולומדים חוקים כללים וערכים במעגל החיים.
ב ” תחום החברתי” שמנו דגש על השבחת האקלים הכיתתי תוך שימת דגש על מיומנויות תקשורת בינאישית נכונה: הקשבה, ויתור, סבלנות, וסובלנות ופתרון בעיות בדרך של הדברות.
” ילד השבוע” ציינו בשעת חברה ובכל חודש ל”שולחן האבירים” שלחנו נציג מהכיתה.
חגגנו את “יום המאה” בפעילויות של כיף ויצירה.
ערכנו חוגי בית כאן המקום לומר תודה למארחים על ההשקעה העזרה ושיתוף הפעולה. וכן גם לאותם הורים שהעבירו שיעור בכתה מאוד מושקע עם הרבה הנאה.
לנציגי וועד ההורים תודה על תרומתם לרווחת התלמידים בכתה על העזרה בכל הנדרש בכתה.
כללים והרגלים כולם מכירים: מי נכנס? לאן? ומתי ? זה ממש משחק ילדים.
לקראת מחצית ב’ אנו בגאווה צועדים להמשיך בזו הדרך, רק יותר בוגרים!
נאחל לכולנו המשך עבודה משותפת ופורייה.
מחנכות כתות א’
אתי דאודי, דורית קליין, הילה ז’לסקו ועדי גל
סיכום מחצית א’- כיתות ב’
הורים יקרים,
רק התחלנו.. ואנו כבר מסיימים מחצית!
מקצועות הלימוד השנה חווייתיים ומגוונים ואנו לומדים דברים חדשים.
מיד בראשית השנה התחלנו ללמוד תורה, הכרנו את סיפורי ספר בראשית ובשיעורים פעלנו בצורה יצירתית.
במקצוע החשבון, הכרנו את כל המספרים בלוח המאה. פתרנו תרגילים מכל הסוגים ואנו ממשיכים ומכירים מספרים תלת ספרתיים חדשים. ציינו בהתרגשות את יום המאה ללימודים במגוון פעילויות ומשחקים.
בהנדסה– עסקנו בנושא הגופים ומשקל ואנו מתקדמים בלמידה חדשה “החליקו” היא פעולת הזזה.
בכישורי שפה– המשכנו לפתוח את הבוקר ב”רגע של קריאה” ולחזק את קריאתנו בהנאה רבה. אנו מתקדמים בכתיבת סיפורים, מכירים יוצרים ולומדים מידי יום כללי כתיבה חשובים.
בשיעור עידוד קריאה המשכנו להיכנס לספריה, קראנו ויצרנו בעקבות ספרים ולמדנו כי גם בספרייה עלינו לשמור על כללים. לפרויקט “ספריית פיג’מה” הצטרפנו בפעם הראשונה ואת הספר השני קיבלנו בשמחה.
בכישורי חיים יישמנו ערכים שונים אשר סייעו לנו באינטראקציות עם חברים. באומנות למדנו מהו מוזיאון וסוגי מוזיאונים, ביקרנו במוזיאון בר דוד, למדנו את שפת האמנות קו, כתם, צורה ומירקם, התנסינו בטכניקות שונות פסטל, מיחויים, קולאז’ וכ”ו.
הכרנו סגנונות שונים באמנות כמו ריאליסטי, מופשט, דמיוני. התבוננו ביצירות אמנים ישראלים ראובן רובין, נחום גוטמן לאה ניקל ועוד אמנים בינלאומיים כגון חואן מירו, קנדינסקי וסילי, קלוד מונה, פול סזאן ועוד. הכרנו מושגים כמו איור והאנשה.
במדעים למדנו לתאר מה יש בסביבה- מרכיבים דוממים טבעיים, דוממים מעשי ידי אדם ומרכיבים חיים. כיצד עוזרים לנו החושים לגלות את הסביבה. הבחנו בין יצורים חיים לדוממים ולמדנו את סימני החיים: נשימה, תזונה- בעלי חיים צמחוניים וטורפים, רביה, תנועה, תקשורת- מילולית, בלתי מילולית וכלי תקשורת.
במולדת עסקנו בנושא “אני ומשפחתי ואני וחברי”. התחלנו ב”על עצמי” ובררנו במה אנו מיוחדים. בנושא המשפחה הכרנו סוגי משפחות ולמדנו איך חיים יחד במשפחה עם כבוד, התחשבות, עזרה ואחריות. שיעורי מוסיקה מלווים בשירים רבים העוסקים בחגי ישראל ובאירועים שונים. דרך השירה התלמידים לומדים מהי הקשבה, שיתוף פעולה, סבלנות וחברות. בשיעורים הכרנו מלחינים שונים ואת יצירותיהם כמו, הבוקר שח אדאורד גריג, החורף של ויואלדי. התלמידים שבחרו להשתתף במקהלת האפרוחים הופיעו בחנוכה וכבר מתכוננים להופעה הבאה.
בקרן קרב אנו משתתפים במקצועות אהובים. אשכולות חשיבה אנו לומדים את ערכי מפתח הלב ומשחקים בהנאה תוך שמירה על חוקים וכללים של משחק בקבוצה. בחיות וחיוכים אנו פוגשים בכל שבוע חיה חדשה ומפתיעה.
בספורט עבדנו על שיפור מיומנויות ריצה, קפיצה, טיפוס וזחילה ושחקנו במשחקי תנועה.
בתחום החברתי ובמפתח הלב המשכנו לעסוק בפתרונות קונפליקטים ע”פ “שפת הג’ירף” ולהתמודד עם קשיים והדרכים לפתרונם. את “כוכב השבוע” אנו מציינים בכל שבוע, ממשיכים ומעודדים לחברות טובה ומגלים פרטים חדשים על חברינו לכתה. קיימנו מפגשים חברתיים וחוג בית בחנוכה, אשר המשיכו לגבש אותנו ככיתה.
תודה לכם ההורים ולוועד כמובן על המעורבות, היוזמה ושיתוף הפעולה. על הרצון להעניק ככל שניתן לתלמידים ולגוון בפעילויות לטובת קשרים חברתיים.
בתקווה להמשך עשייה רבה ופורייה.
מחנכות ב’- יעל מרקוביץ, אילנה שטרית, אורית אהרוני וקרן זנטי.
סיכום מחצית א’- כיתות ג’
שלום להורים ,
“איך עובר לו רץ הזמן , זה ממש לא יאומן !”
המחצית הראשונה של שנת הלימודים הגיעה לסיומה
ואנו רוצות לשתף את כולכם בעשייה
עברית – תחום זה של נושאי הלימוד לא נלמד כמקצוע נפרד אלא משולב בכל תחומי הלימוד השונים. אנו שמות דגש על פיתוח כישורים לשוניים כגון : שאילת שאלות , ניסוח תשובות מלאות, הפקת משמעות עניינית מקריאת תוכן מסוגות שונות והבנת השפה העברית באוצר המלים הגדול שבה.
הסוגות בהן אנו עוסקים : שיר , טקסט מידעי , ספור , טקסט למטרות טעון ושכנוע וספור חוויה.
במקביל אנו עובדים במקראה “צועדים בדרך המילים” ומקראה “על קצה הלשון” בשילוב עם תוכנית הלימודים.
בתחום העשרת השפה והאוצר הלשוני , מרבים ילדי הכתה בקריאת ספרים. הילדים מחליפים ספרים בספריית ביה”ס וקוראים בקריאת בוקר.
בימים אלו אנו נערכים לקראת “מצעד הספרים ” השנתי – אנו מעודדים את הילדים לקרוא ספרים ולבטא תחושות ועמדות באמצעות כתיבה ותוצרים שונים.
תורה – ספר שמות והתכנים שבו , הם נושאי הלימוד העיקריים במחצית זו.
במסגרת מסעו של משה אנו מלווים את חייו ושל בני ישראל לאורך התקופה במצרים .
חשבון והנדסה – התוכנית בה אנו עובדים תכנית “משתלם” הינה ספיראלית, מעמיקה את הידע האלגוריתמי, מוליכה את התלמידים לאוריינות מתמטית, לחשיבה כמותית ולתבונה מספרית. בשיעורים אנו מתמידים לערוך שיח מתמטי ולהרחיב את עולם המושגים. במחצית זו עסקנו בנושאים הבאים: המבנה העשורי בתחום הרבבה, חיבור וחיסור בתחום האלף, חקר פעולות בתחום האלף, בניית מספרים, הערך הכמותי של מספרים עד אלף, בניית מספרים ופירוקם, מודל המשבצונים, מודל החשבוניה, סדרות חשבוניות. תהליך הלמידה מתמקד בפיתוח החשיבה באמצעות: בעיות מילוליות, מטלות אותנטיות, חידות ומשימות חשיבה מתמטיות מגוונות.
בהנדסה למדנו על סוגי קוים, מצולעים, מדידה , זויות ושרטוט.
מוסיקה – “החליל הוא פשוט ועדין וקולו כמו קול של הלב”(לאה גולדברג)
השנה החלו תלמידי כיתות ג’ ללמוד לנגן בחלילית. התלמידים נחשפו בהתרגשות גדולה לעולם הצלילים. תלמיד שמקפיד להתאמן יום יום בנגינה וזוכה לעידוד מצד הוריומתקדם וחווה הרגשת ספוק והצלחה!
במקביל עסקנו בשעורי המוזיקה בשירים המלווים את החגים ואירועים שונים במהלך חודשי השנה.הכרנו מלחינים שונים ואת יצירותיהם.
תלמידים שבחרו להשתתף במקהלה החלו להתכונן לכנס המקהלות השנתי.
מדעים – במחצית הראשונה בשעורי המדעים הכרנו מי הם החומרים, מה עשוי מחומרים,
מה עושים בחומרים. ערכנו ניסויים וגילינו שלחומרים שונים תכונות שונות.
התחלנו את הנושא אנרגיה בחומרי דלק, הכרנו חומרי דלק שונים ואת השימושים שלהם ביום יום.
אומנות – בשיעורי האמנות התמקדנו בנושא המוזיאון וסוגי המוזיאונים ביקרנו במוזיאון בר דוד
הכרנו את טכניקות הויטרז’, קולאז’, משיחות מכחול ,ציור בכתמים, אורנמנטיקה, אסמבלאז’,למדנו על צבעי האור ,צבעי יסוד, צבעים מורכבים, חמים קריםהכרנו את האמנים ראובן רובין, חנוך פיבן, רנה מגריט, אוגוסט רודין, ון גוך, פול סזאן וחקרנו את נושא הפורטרט וסגנונות אמנות מהריאליסטי, דרך הסוריאליסטי ועד למופשט.
מולדת – במסגרת הנושא “לחיות יחד בישראל” – אנו עוסקים ביחיד והקבוצה , חוקים בחברות שונות וקבוצות ויישומם.
במחצית זו הכרנו זכויות וחובות והבנו “לשם מה חוק?”
במחצית השנייה נעסוק ב”סביבת המגורים שלי” , כיוונים , מצפן ורוחות שמיים.
וכמה מלים על ההיבט החברתי – ילדי הכתה נטלו חלק בנתינה החברתית .
לכל תלמיד תפקיד בכתה !
בכל יום ששי ילד השבוע מקבל את כל הבמה לספור חיים אישי – “במה חופשית”.
את חג החנוכה ציינו כולנו במסיבת חנוכה משותפת.
תודה לכל ההורים התורמים מזמנם ועוזרים לכולנו ביצירת אקלים כתתי מיוחד !
במחצית הבאה נערוך חוגי בית.
בברכת המשך עשייה פוריה לכולנו !
מחנכות שכבה ג’
תמי בקלו , שולה זכאי , רונית שדה ושוש בוסקי
סיכום מחצית א’- כיתות ד’
כמו הראי כך גם התעודה
היא ראי למצבנו בלימודים ובחברה.
אם הצלחת, היא מחייכת
המשך בדרך זו ללכת…
אך אם לא הצלחת, דע,
יש צורך לשפר במחצית הבאה.
זכור…
התעודה היא כמו ראי עבורנו,
לא משפרים אותה,
אלא מתקנים את עצמנו…
להורים שלום רב,
בימים אלה מסתיימת המחצית הראשונה,
וזו העת לשתף אתכם על העשייה שנעשתה במחצית זו:
בהיבט הערכי חברתי : התמקדנו בטיפוח ויצירת אקלים חברתי חיובי באמצעות קביעת כללי התנהגות במסגרת שיעורי כישורי חיים, התייחסות לאירועים חברתיים מחיי היום יום בכיתה תוך ליבון בעיות והפגת מתחים.
עסקנו בתכנים לימודיים רלוונטיים – ביצירות ספרותיות שנושאיהן עסקו בצד החברתי והיו קרובים לעולם הילדים, דבר שאפשר לילדים להזדהות עם יצירות אלה.
עידוד הקריאה: בתחום העשרת השפה והאוצר הלשוני , מרבים ילדי הכתה בקריאת ספרים מדי בוקר הן מספרית ביה”ס והן מהספרים שלהם. המודעות לחשיבות קריאת הספרים עלתה באופן משמעותי ותפקידכם ההורים לטפח מגמה זו גם בבית. בנוסף, גם השנה אני מקריאה ספר בהמשכים. ילד הכרובית מאת יהונתן גפן.
כישורי שפה : הכתיבה היצירתית והעניינית משולבות באופן בלתי נפרד בכל תחומי הלימוד תוך שימת דגש על פיתוח כישורים לשוניים כגון: שאילת שאלות, ניסוח תשובות, הפקת משמעות מקריאת טקסטים מסוגים שונים, הבנת מילים בהקשר, שם עצם, תואר ופועל. למדנו על היוצר יהונתן גפן, תוך שימת דגש על מאפייני השירים. אנו עוסקים בטקסטים מסוגים שונים ולומדים להכיר את מאפייניהם ואת סימני ההיכר שלהם. עסקנו בתכנים בהתאם לחגי ישראל ולאירועים חשובים במעגל השנה. בימים אלו אנו עוסקים בנושא המשל , מאפייניו ,ממשלים ונמשלים , מבנה המשל, מוסר השכל ופעלנו במשימות מתוקשבות .
תנ”ך : בתחום זה עסקנו בהתמצאות בתנ”ך מלא. התלמידים הכירו את ספר התנ”ך ואת המושגים: תנ”ך, פרק, פסוק, פרשה, טעמי המקרא, שמות נוספים לתנ”ך. התלמידים למדו להתמצא בספר תנ”ך מלא לפי: שם הספר, פרק ופסוקים שנכתבו מראש.
אנו קרבים לסיום הלימוד של ספר “יהושוע”. הנושאים המרכזיים שנלמדו: מנהיגותו של יהושוע, ההוראות וההבטחות של ה’ ליהושע, גבולות הארץ המובטחת, כיבוש יריחו. נלמד בהמשך על הברית של מלכי הצפון והדרום ומלחמתם ביהושע ובבני ישראל, הנאום של יהושע לפני בני ישראל בשכם ומות יהושוע- סיכום ספר יהושוע. הילדים יכינו משחקים יצירתיים לסיכום ספר יהושע. במחצית הבאה נלמד את ספר שופטים ומגילת רות.
מולדת : בתחילת השנה עסקנו בכיוונים ובהתמצאות במפה. במקביל למדנו מתוך הספר “לחיות יחד בישראל” ובו יש הכרות עם הישובים בישראל, האוכלוסייה בישראל, היישובים – אז והיום והרשות המקומית. במחצית ב’ נעסוק בעירנו נהריה: בעבר וכיום.
מדעים :במחצית הראשונה הכרנו סימנים ומאפיינים של מחלקות בעלי החיים, למדנו על צרכי קיום ומאפייני חיים של היצורים החיים והתחלנו את לימוד נושא המים ,מצבי צבירה ומעברים במצבי צבירה.
חשבון : בתחילת השנה עסקנו בחזרה במספרים שלמים בתחום הרבבה.
הנושא המרכזי במחצית זו היה הרחבת עולם המספרים לתחום המיליונים. עסקנו במבנה העשורי של המספרים והמחשנו את המספרים באמצעות מגוון ייצוגים. למדנו מהו אומדן ומהם כללי עיגול מספרים. עסקנו בפתרון תרגילי כפל באמצעות חוק הפילוג ובמאונך. עבדנו על שאלות מילוליות ומשימות הדורשות תובנה מתמטית. כעת אנו עובדות על נושא החילוק. התחלנו בלימוד נושא החילוק הארוך.
אנו דואגות לשימור הידע הנלמד באמצעות משימות לפתיחת שיעור, סיפורים חשבוניים ועוד.
אנו מתמידות בחיזוק מיומנויות התובנה המספרית בשיעורי החשבון בהתאם לתחום המספרים הנלמד. בעבודה אנו משלבות שימוש בדפי עבודה מגוונים, ספר הלימוד “משתלם בטבעיים” הכולל בתוכו: תרגול, חקר נתונים, שאלות חשיבה, ועוד אמצעי המחשה רבים התואמים את נושאי הלימוד השונים, פעילויות ומשימות שמטרתם לפתח את החשיבה המתמטית תוך הנאה ואתגר ומשימות אותנטיות.
הנדסה : בתחילת השנה חזרנו על המושגים שנלמדו בשנה שעברה (סוגי זוויות, משולשים
ומיונם ועוד). השנה אנו מתמקדים במשפחת המרובעים. עד כה חקרנו ולמדנו
את הגדרותיהם ותכונותיהם של המלבן והריבוע, למדנו לחשב שטחים והיקפים של מלבן וריבוע וכעת אנו לומדים לחשב שטחים והיקפים של צורות מורכבות. במחצית הבאה נכיר את הגופים (קובייה ותיבה)ותכונותיהם.
מוסיקה : במחצית זו ממשיכים הילדים לנגן בחלילית, דרך לימוד הנגינה בחלילית הילדים לומדים להכיר את “שפת-המוזיקה”: התווים והמקצבים.
אני שמחה לציין שתלמידים אשר מתמידים באימוניהם היומיומיים מתקדמים ומנגנים שירים קטנים שעד מהרה יהפכו למנגינות ויצירות קטנות. דרך הנגינה ,השירה והאזנה ליצירות מוזיקאליות התלמידים מפתחים את שמיעתם , זיכרונם, ריכוזם וסבלנותם. התלמידים לומדים ש”אין דבר העומד בפני הרצון” .הילדים במקהלה תורמים מכישרונם ולומדים מהי התמדה , אחריות , רצינות ומחויבות.
אנגלית : סיימנו ללמוד את רוב ה – A,B,C ובקרוב נחגוג את מסיבת האותיות .אנו עוסקים באוצר מילים, הבנת הנשמע, קריאת טקסטים קצרים, למדנו לספור, למדנו את הצבעים, למדנו שירים באנגלית ובמחצית ב’ נמשיך לעבוד על הבנת הנקרא ועל העשרת אוצר מילים.
אומנות : בשיעורי אומנות למדנו על יסודות הצבע. למדנו את המושגים: צבעים חמים/צבעים קרים, צבעים טהורים, משלימים ומורכבים תוך כדי הכרת מוטיבים יהודיים.
כמו כן , התלמידים התנסו בטכניקות מגוונות: רישום בעיפרון, מיחוי בפלסטלינה ועבודה בגירי שמן. למדנו כיצד נוצר כתם ובמה הוא נבדל מצורה. כעת אנו בתהליך יצירה אשר בשיאו יהיה לכל תלמיד עץ מיוחד ומקורי לקראת ט”ו בשבט הבא עלינו לטובה.
חינוך גופני: בתחילת השנה עבדנו על מיומנות של מהירות בריצת 50 מטר. בהמשך עבדנו על שיפור מיומנות קפיצות על חבל. תרגלנו את מיומנות כדרור והטיפוס ועבדנו על שיווי משקל. פיתחנו קואורדינציה דרך משחקי תנועה ומשחקי כדור.
ברצוננו לסיים בברכת המשך עשייה פורייה
תודה לכם על שיתוף הפעולה
מחנכות כתות ד’ גל בייגל, מירית כהן , אריאלה מגן
סיכום מחצית א’- כיתות ה’
הורים יקרים שלום רב ,
נסתיימה המחצית הראשונה של שנת הלימודים, זוהי הזדמנות לסכם, לשתף ולספר לכם על העשייה החברתית והלימודית בכיתתנו.
בתחום החברתי ערכי:
אנו עובדים על יצירת אוירה חברתית לימודית נעימה בכיתה, פיתוח יחסי חברות, קבלת האדם, אחריות ויוזמות שונות. קבענו כללי התנהגות בכיתה ובבית הספר תוך שיתוף והתייחסות לאירועים חברתיים מהמתרחש בכיתה.לקראת חג החנוכה בשכבת ה’ נערכו חוגי בית ומסיבה כיתתית , הפעילויות היו יצירתיות ומהנות עבור הילדים ותרמו לגיבוש הילדים בכיתה .
להלן הנושאים שנלמדו במהלך מחצית זו במקצועות השונים, בהלימה לתוכנית הלימודים:
עברית – למדנו על חגי תשרי בהקשר למסורת היהודית, למדנו על יצחק רבין ועל מורשתו. כמו כן, אנו עוסקים בהכרת מאפייניהן של סוגות שונות: משל, שירה, סיפור, טקסט מדעי, טקסט למטרת טיעון ושכנוע -מאמר עמדה, כתיבת דעה על פי תבנית נתונה ומכתב טיעון. בנוסף, התמקדנו ביוצר אהוד מנור וביצירותיו. מפגש עם נושאי כתיבתו חיברו בין הנאה ורכישת כלים בהתמודדות עם מצבים חברתיים בחיי היום יום. בחנוכה עסקנו בסיפור ההיסטורי, והדגש היה בנושא “האור”. למדנו את נושא המשל – קראנו משלים שונים והפקנו לקחים. דגש מיוחד מושם על כתיבה חופשית: סיפור, חוויה תוך פיתוח אסטרטגיות ומיומנויות הבנת הנקרא. בלשון עסקנו בנושאים: פעלים, שמות עצם, שמות תואר ועוד.
תנ”ך– למדנו את הפרקים א-יא המספרים את סיפורם של עלי הכהן ושמואל הנביא עד למוסד המלוכה הראשון העומד בראשו שאול. התלמידים לומדים את השפה המקראית ואת הביטויים הנלווים לסיפורים.
גאוגרפיה– עסקנו בנושאים: מפות עתיקות ומפות של ימינו, שימושים למפות, הגלובוס וכדור הארץ, יבשות, אוקיינוסים וימים. התחלנו את מיומנות קריאת המפה והסימנים המוסכמים ומקרא מפה, קנה מידה ורשת גאוגרפית.
אומנות– התלמידים למדו את משמעות הצבע כתשתית יסוד באומנות ובהרחבת הצבע לגווניו , שחור ולבן וכן יצרו בהשראת האומנית נורית גור לביא לצבים המסמלים את בוא הסתיו. התלמידים התנסו בטכניקות מגוונות: רישום בעיפרון , יצירת נפח , אור וצל , מיחוי בפלסטלינה ועוד תוך כדי התבוננות בטבע דומם וברפרודוקציות אמנים. כמו כן הושם דגש על המוזיאון כמרחב למידה כהכנה לביקור במוזיאון, התלמידים נחשפו למידע מעמיק על תפקיד המוזיאון כמרחב למידה וכחלל המציג אומנות לשם הנאה כאשר בשיא תהליך הלמידה כל תלמיד תכנן ויצר דגם ” מוזיאון שלי” שהוצג בתערוכת בית הספר .
חשבון וגאומטריה:
חשבון– הנושא המרכזי הוא שברים פשוטים, תוך התמקדות במהות השבר, השוואת שברים, הרחבה וצמצום, שבר אמיתי, שבר מדומה, מספר מעורב וההפיכויות. אנו דואגות לשימור הידע בעולם המספרים השלמים באמצעות שאלות מילוליות לפתיחת שיעור, סיפורים חשבוניים ועוד. אנו מתמידות בחיזוק מיומנויות התובנה המספרית בשיעורי החשבון. בעבודה אנו משלבים שימוש בדפי עבודה מגוונים, ספר הלימוד “משתלם בשבר” הכולל בתוכו: תרגול, חקר נתונים, שאלות חשיבה, הסתברות ועוד, אמצעי המחשה רבים התואמים את נושאי הלימוד השונים, פעילויות ומשימות שמטרתם לפתח את החשיבה המתמטית תוך הנאה ואתגר ומשימות אותנטיות. יצרנו פנקס שבו אוסף כרטיסי ניווט הנבנה בשלבים לפי ההקניות השונות, פנקס זה משמש את התלמידים בלמידה ובתרגול היומיומי.
הנדסה – בתחילת השנה חזרו על המושגים שנלמדו בשנה שעברה (סוגי זוויות, משולשים ומיונם ועוד). השנה אנו מתמקדים במשפחת המרובעים. עד כה חקרנו ולמדנו את הגדרותיהם ותכונותיהם של המקבילית והמלבן- במלל ובשפת ההנדסה. אנו מקפידים לפתח מיומנויות של תובנה גיאומטרית המשלבות היבטים מישוריים ומרחביים.
אנגלית– בסיום הפרק הראשון התלמידים הכינו תיאור אישי על עצמם. בפרק השני התלמידים קראו סיפורי הרפתקאות נוספים, תיארו תמונות, תיארו מה יש בארון הבגדים שלהם וכתבו על סדר היום שלהם. בנוסף, דיברנו על פעילויות שהילדים עושים בעונות השנה השונות ובסוגים שונים של מזג אוויר. בסיום הפרק התלמידים הכינו פוסטר על עצמם. בכל שיעור אנו עוסקים במיומנויות הבנת הנקרא ותרגול אוצר מילים. ממשיכים בתרגול מבחני מיצ”ב ושיטות שיעזרו לתלמידים במבחן המיצ”ב. העבודות המגוונות שהתלמידים מכינים מוצגות במרחב הלמידה אנגלית.
מדעים וטכנולוגיה– במהלך המחצית התמקדנו בשני נושאים עיקריים במדע וטכנולוגיה: משאבי טבע- מהם? מה מקורם? מהו השימוש בהם? כמו כן, העמקנו בנושא מתכות- מהם התהליכים שבהם מתכת עוברת בין מצבי הצבירה שלה? מהם התהליכים שהאדם עושה על מנת להשתמש במתכות?. ערכנו ניסויים במעבדה על מנת להבין מהם תכונות המתכת העיקריות ותוך כדי למדנו גם כיצד בונים, רושמים ומיישמים דוחות ניסוי מדעיים.
מוסיקה– במקביל לעונות השנה, חגים ושאר האירועים, לומדים התלמידים כיצד למוזיקה יש השפעה ואמירה אישית וזאת, דרך יצירות מוזיקאליות ושירים ישראליים. כמו כן, דנו ולמדנו על כלי התזמורת בעקבות הפיכתו של בית ספרנו לבית ספר מנגן והצטרפותם של חלק מהתלמידים לשעורי נגינה בכלי נשיפה.
ערבית– בשעורי הערבית התלמידים למדו להציג את עצמם ולתאר את מצב הרוח שלהם. הכירו את הברכות שהן חלק משמעותי בתרבות הערבית. בנוסף לכך, הכירו את מאפייני הכתב הערבי ולמדו לזהות אותיות. למדו משל ” האיש והעכברה ” מתוכו דנו על המסר של הסיפור , ציירו והמחיזו חלקים ממנו. בנוסף למדו את ימות השבוע ,איך להפוך מילים מזכר לנקבה ואת נושא השלילה.
מורשת– העמקנו בחגים על פי מעגל השנה: חגי תשרי, יום היהודי העולמי, יום הזיכרון ליצחק רבין וחנוכה. בנוסף, עסקנו במושגים מן המורשת, כגון: אגדה, מדרש וחברותא.
זה”ב– עבדנו לפי התכנית “עצמאים בשטח”- בררנו את המושג “עצמאות”, למדנו את מבנה העיר, אזורי תפקוד, הכרנו סוגי דרכים, מהו מרחב תעבורתי ועוד.
חנ”ג– למדנו לרוץ 60 ו 600 מ’. לקפוץ לגובה, ועבדנו על פתוח זריזות ומהירות. לכל אלה, נלווים משחקי כדור ומשחקים חברתיים שונים: מחניים, כדורגל, כדורשת, כדורסל.
עידוד קריאה– בשיעור זה, התלמידים מעיינים וקוראים בספרים, משאילים ספרים מהספרייה הבית ספרית .ומבצעים מטלות בעקבות הקריאה: תיאור דמות, תעודת זהות לספר וכד’.
ימייה– בשיעור זה למדו הילדים להפליג בסירות מפרש קטנות ולחתור בסירת חתירה קבוצתית ובקיאקים. כמו כן, למדו הילדים על מושגי יסוד בימאות כולל תורת מזג האויר, כיצד נוצרים גלים ועוד.
מפתח הלב ואשכולות חשיבה– בשיעורי מפתח הל”ב ואשכולות חשיבה למדנו משחקים המדגישים את ערך החודש העברי: חשון ,מעורבות חברתית לדוגמא “מחוץ ללוח” ו”חידושים והמצאות”. כסלו, שונות- “בול 10”, טבת, ניהול קונפליקטים – “קורידור”, “דמקה” “אוקטי” ו”אבאלון”. במסגרת כיתתית אנו פותרים דילמות חברתיות, . אנו עוסקים, בדרכי התקשרות והתבטאות בטכנולוגיה וברשתות החברתיות השונות, ולומדים לשתף ברגשותינו ולהיות קשובים ומכילים לחברינו. כמו כן, דנים בערכי החודש ויישומם במסגרת הכיתתית והבית ספרית.
אומנות פלסטית – הנושא השנתי של התכנית הוא העולם המשתנה , תוך התבוננות על חפצים מהעבר ומשחקי ילדים של פעם וכן התנסות במלאכות עתיקות כגון:תפירה , אריגה , רקמה , וכו’..בנושא המלאכות העתיקות התחלנו להכיר וליצור עבודות פסיפס .
הורים יקרים ,
היום, ילדיכם קבלו תעודה.
התעודה הינה מסמך רשמי המסכם ומתאר את
ההישגים הלימודיים, החברתיים וההתנהגותיים של ילדכם
במהלך המחצית הראשונה של שנת הלימודים תשע”ז.
מטרת התעודה לשקף תמונת מצב לימודית והתנהגותית ולהצביע על שיפורים נדרשים.
יש ילדים שיציגו את התעודה בגאווה ויש שיחששו מתגובתכם, ההורים.
טוב ונכון לקרוא את התעודה יחד עם הילד, לבדוק מהן החוזקות אותן צריך לשמר,
ובמה צריך להשקיע כדי לשפר.
יש בכוחה של התעודה, להיות מנוף לשיפור ולהשבחת ההתנהגות וההישגים הלימודיים.
לסיום ,
בפתחה של מחצית חדשה , מחכה לנו למידה רבה
ועשייה הן בתחום הלימודי והן בתחום החברתי ערכי.
אנו מאחלות המשך שיתוף פעולה
ובהצלחה במחצית הבאה.
מירב אלמקייס מחנכת ה’1
טל דנין שמחון מחנכת ה’2
סיון בן שושן מחנכת ה’3
סיכום מחצית א’- כיתות ו’
הורים ותלמידים יקרים,
ביעף עברה לה מחצית של שנה”ל תשע”ז, בשכבת ו’. זו שנת הלימודים האחרונה בבית הספר היסודי ואנו מבקשים לפרוש בפניכם את עשייתנו החינוכית, ערכית ומשמעותית במחצית זו.
– למדנו, הכרנו וזיהינו את המאפיינים של סוגות שונות: שירה, סיפור, טקסט מדעי, טקסט למטרת טיעון ושכנוע -מאמר עמדה, כתיבת דעה על פי תבנית נתונה, מכתב טיעון. דגש נוסף ניתן על הבעה בעל פה ותרבות השיח והדיבור. רכשנו מיומנויות לשון בנושאים: פעלים, שמות עצם, שמות תואר, שם פעולה, כינויי שייכות ובניינים. בנוסף, הכרנו ולמדנו מושגים וביטויים ושימוש יומיומי בהם. במסגרת יוצר ויצירתו העמקנו את הלמידה ביוצרת נעמי שמר ויצירותיה שהם נכסי צאן ברזל לתרבות והרוח הישראלית. נושא מרכזי– “ירושלים שלי”, 50 שנה לאיחוד ירושלים.
-אנו מעמיקים בסיפורו של שלמה המלך: חוכמתו, הישגיו, חטאיו ועונשו, קריעת הממלכה מעליו וסיפורי המרד הנרקמים סביב הממלכה ויורשו. לנושאים אלו נלווים דיונים וביטויים רלוונטיים להיום.
-למדנו מושגי יסוד בהיסטוריה, יוון העתיקה- הערים ותושביהן, חיי התרבות והפנאי, אלים במיתולוגיה היוונית, אלכסנדר הגדול והתרבות ההלניסטית, מרד המכבים והממלכה החשמונאית. הדיונים מתקיימים ברלוונטיות לשינויים שחלו מאז ועד היום בחברה ובשלטון.
-אנו לומדים ומכירים את ארץ ישראל- גבולותיה, מיקומה ואזוריה, מגוון נופיה, אקלים וסוגיו, מקורות המים ואוכלוסייה. מתנסים בשימוש באטלס בנושאים הנלמדים.
– בחשבון, העמקנו בעולם השברים הפשוטים, למדנו כפל וחילוק שברים פשוטים ומספרים מעורבים. התמודדנו עם משימות מתמטיות מסדר חשיבה גבוה. בהנדסה, העמקנו בנושא עיגול ומעגל, הכרנו את חלקי המעגל. חקרנו כיצד ניתן למצוא היקף ושטח עיגול ע”י התנסות וגילינו את הנוסחה לחישובם. התמודדנו עם שאלות חקר שונות וחישובי שטחים מורכבים.
-בפרק הראשון למדנו על מקומות בלונדון, מציאת רעיון מרכזי ורצף אירועים, סוגי טקסט שונים וזיהוי רגשות. בנוסף למדנו בדקדוק – הווה פשוט, שלילה ושאלה וכתיבת משפטי שאלה. בפרק השני, למדנו על סוגים שונים של אומנות ועל אומנים מפורסמים כמו ואן גוך, נחום גוטמן, אלביס פרסלי ואומנות הקומיקס. בדקדוק למדנו על הווה ממושך ומשפטי ציווי. התלמידים התנסו במשימות כתיבה מגוונות כגון, כתיבה על מקום בישראל, כתיבת דיאלוג בנושא הווה ממושך ועוד.
-במחצית הראשונה של השנה למדנו על אנרגיה, סוגיה, גלגוליה ומקורותיה. התמקדנו באנרגיה חשמלית- דרכים להפקתה, תחנות חשמל עיקריות, צרכני החשמל, קריאת דיאגרמת עמודות וחשבון החשמל. בנוסף, למדנו על אור: מקורותיו, כיווני התפשטות, מכשולים בדרכו של האור ותהליכים שונים הקשורים לאור: החזרת ובליעת אור, שבירת אור עדשות ואור וצבע.
-אנו עוסקים בתכני יסוד של התרבות היהודית והישראלית- זהות, פרשת השבוע, לוח השנה העברי ובבני ובנות מצווה- מחויבות ואחריות במעגלי השייכות השונים. הלימוד מעורר דיאלוג בין התלמידים ולמידה בחברותא.
-במחצית הראשונה חזרנו על הנעשה בשנה שעברה והתמקדנו בנושא בית הספר. למדנו את שמות החפצים הנמצאים בכיתה ובתיק, למדנו איך לתאר את בית הספר שלנו ואת מערכת השעות. התלמידים הציגו את עצמם ואת בית הספר שלהם. בנוסף, הכרנו את השעון ואת המספרים והתחלנו את נושא המקצועות. כמו כן, התחלנו להכיר את האותיות.
-בשיעורי מפתח הל”ב אשכולות חשיבה במחצית זו, קבוצה אחת מהכיתה למדה את אשכול חלל. הנושאים העיקריים באשכול: היכרות עם מערכת השמש, שיגור טילים ,ניווט בחלל ונחיתה, סרטוני העשרה על חיים בחלל והמצאות. הקבוצה השנייה של הכיתה שיחקה משחקי אשכולות חשיבה שונים עם המחנכת. עם סיום אשכול חלל של הקבוצה הראשונה, כל הכיתה לומדת את ארבעת משחקי האולימפיאדה של אשכולות: אבאלון, אוקטי, קורידור , ודמקה ומתאמנים לקראת אליפות כיתתית ובית ספרית.
-במחצית הראשונה של השנה למדנו פרויקט חדש מסוגו, שמטרותיו להעמיק ולחזק את הקשר בין בית הספר למוסד המוזיאון, הכרנו את היסטוריית המוזיאון, מטרותיו וסוגיו השונים. כל זה נעשה מטעם משרד החינוך ובשיתוף פעולה ישיר עם מוזיאון בר דוד. במקביל התנסו התלמידים בתהליך יצירה ארוך שכלל חשיבה ותכנון, כתיבה, איסוף חומרים, בנייה ויצירה ולבסוף גם הצגה חגיגית בתערוכה בית ספרית.
-בשיעור זה התלמידים למדו לרוץ ריצה מהירה 60 מ’. שיפרנו סבולת ריצה 600 מ’, שיפרנו מיומנויות זריזות, מהירות, קפיצה ועבדנו על מרכיבי כושר גופני.
– בשיעור זה, התלמידים עיינו, קראו והשאילו ספרים . נחשפו לז’אנרים וסופרים שונים. בנוסף, התבצעה קריאה מונחית- “הבכור לבית אב“י“ מאת דבורה עומר. התלמידים כותבים דווח קריאה כחלק ממטלות כתיבה לטווח ארוך. בנוסף, במסגרת מצעד הספרים השנתי כל תלמיד יקרא ספר שיעבור בין כל ילדי הכיתה.
-מעבר לאתר חדש- “סיסמה לכל תלמיד” -היכרות עמו, שימוש בתכניו ובשרתים החינוכיים הנלווים בו. יישום הנלמד בשעורי עברית באופן מתוקשב בשילוב מיומנויות מחשב.
התוכנית עוסקת בגיל ההתבגרות בראיה כוללת המתייחסת לשלושה מישורים שאותם הילדים חווים ועמם הם מתמודדים – ההתפתחות הרגשית, החברתית והגופנית. הלמידה התנהלה בהנחיית היועצת בשיתוף עם מחנכת הכתה, כאשר מספר מפגשים יתקיימו בקבוצת של בנים ובנות לחוד, שכן השינויים הפיזיים והתהליך עצמו מתרחשים אצל שני המינים , במטרה לאפשר לכול קבוצה לחוש נוח לשאול ולתת תחושה של פתיחות בשיעורים עסקנו בהכרות עם הרגשות החדשים המתעוררים בגיל הזה. עסקנו בנושא החיזור – תחילת הקשר,ההתמודדות עם עליות ומורדות בקשר שלב הביניים, ושלב הפרידה סיומו של הקשר .נושא התקשורת הבין אישית- להבחין בין התנהגויות לגיטימיות לבין מצבים שבהם ישנה חציה של גבולות. הבחנה ראשונית זו היא תחילתו של תהליך הבהרה, יצירת סדר והגברת המודעות בנוגע למשמעותן של התנהגויות מיניות, תוך כדי התמקדות בהתנהגויות המיניות הקשורות לעולמם של התלמידים.
הלמידה מתבצעת בדרכי הוראה משמעותיות ומגוונות: תקשוב-סרטונים ומצגות, משחקים וחוויה, המחשות, הדגמות, עבודה בקבוצות, טקסטים מסוגות שונות, דיונים והקשרים לרלוונטיות היומיומית, מרחבי למידה ולמידת עמיתים, ובשילוב דרכי הערכה מסורתיות וחלופיות.
פעילות ועד הכיתה– מתקיים קשר רציף עם ועד הכיתה לרווחת התלמידים וגיבושם. ישר כח לוועד על פעילותו.
בברכת שנה של שיתוף, למידה,
הנעה והנאה!
מחנכות השכבה: אבישג, אילנה ואוסנת.
סיכום מחצית כיתה ה’ -ו’4
הורים יקרים,
בימים אלה מסתיימת המחצית הראשונה, וזו העת לשתף אתכם בעשייה שנעשתה במחצית זו:
חשבון- כל ילד לומד לפי רמתו: תחום המאה, תחום האלף, תחום הרבבה, כפל וחילוק ושברים פשוטים.
אנו פותרים תרגילים ובעיות חשבוניות בכל דרך ובכל צורה, בשילוב דפי עבודה מגוונים לצד עבודה בחוברות, משחקי מחשב ואמצעי המחשה.
בהנדסה– אנו לומדים את נושא הזוויות, משווים ביניהן וממיינים אותן.
תנ”ך- בתחום זה אנו לומדים את ספר שמואל א’.
הכרנו את משפחות עלי הכהן ושמואל, אשר היו השופטים האחרונים, ובקרוב נלמד אודות שאול שהיה המלך הראשון שמלך על ישראל ותקופת מלכות דוד. הילדים מרותקים ומצפים לפרקים הבאים.
בכישורי שפה– אנו שמים דגש על קריאה שוטפת ורהוטה, על ניסוח תשובה מלאה, הפקת משמעות מקריאת טקסטים ופרושי מילים.
עסקנו בתכנים בהתאם לחגי ישראל ולאירועים חשובים במעגל השנה. כמו כן למדנו על היוצר אהוד מנור.
בגיאוגרפיה – למדנו להתמצא במרחב על פי רוחות השמיים.
במדעים- אנו חוקרים ומתנסים בחקר חומרים ותכונותיהם.
באנגלית- למדנו על מאכלים ומשקאות וחיברנו תפריט, העשרנו את אוצר המילים, למדנו חוקי קריאה חדשים, צפינו בסרטונים ותרגלנו משימות מגוונות בחוברת.
את מקצוע האומנות אנו קושרים בשמחה לכל חג ולנושאים הנלמדים בביה”ס ועבודותינו מקשטות את מרחב הלמידה.
שיעורי עידוד קריאה- בתחום העשרת השפה והאוצר הלשוני, מרבים ילדי הכיתה בקריאת ספרים מדי בוקר, ספרים אותם הם משאילים מספריית ביה”ס.
במסגרת קרן קרב- אנו לומדים בשיעור אשכולות חשיבה את נושא מפתח הלב לפי ערך החודש ומשחקים בהנאה תוך שמירה על חוקים וכללים של משחק בקבוצה.
ובשיעור קראטה עסקנו בקואורדינציה ובהתמצאות במרחב, תרגלנו מודעות, שליטה עצמית וקבלת האחר.
בכל שבוע נבחר תלמיד, אשר עוזר למורה אורית מ-“חיות וחיוכים” להציג את בעלי החיים בפני ילדי כיתה א’3.
בשיעורי ק. תקשורת וריפוי בעיסוק-אנו לומדים את נושא ההיגיינה בעבודת חקר קבוצתית.
בשיעורי דרמה תרפיה-אנו משחקים במשחקי תפקידים ובחנוכה הופענו בהצגה “הסביבון של אלון” בפני צוות ביה”ס, כיתה ג’5 והורינו היקרים.
טיולים-בעקבות לימודי התנ”ך טיילנו לעמק יזרעאל והכרנו את המקום בו נערך הקרב בגלבוע. ביקרנו בכתף שאול שם הקשבנו לסיפור אודות יומו האחרון של שאול כמלך ישראל וצפינו בנוף המרהיב של העמק. סיירנו בפארק המעיינות והלכנו לאורך נחל הקיבוצים.
בתחום החברתי אנו מתמקדים בטיפוח והשבחת האקלים הכיתתי תוך שימת דגש על מיומנויות תקשורת בינאישית נכונה: הקשבה, ויתור, סבלנות וסובלנות ופתרון בעיות בדרך של הדברות.
את “כוכב השבוע” אנו מציינים בכל יום שישי ומעודדים לחברות טובה.
שילוב- תלמידי הכיתה משולבים בכיתות ה’ במקצועות ערבית, אנגלית, אשכולות חשיבה, אומנות וימייה ומתקבלים בחמימות ע”י המורות והתלמידים.
תודה לכם ההורים ולוועד הכיתה על המעורבות שלכם בכל תחום, בעזרה ובהשתתפות של כל אחד מכם בפעילויות הבית ספריות.
בתקווה להמשך עשייה רבה ופורייה.
מחנכת הכיתה
ענת שלומי
והסייעות
סימה בן הרוש
והילה בן חמו
Published: Feb 17, 2017
Latest Revision: Feb 25, 2017
Ourboox Unique Identifier: OB-249648
Copyright © 2017