במסגרת תוכנית אמירים קבוצת התלמידים חקרו מה מסתתר מאחורי שמות רחובות השכונה בהם הם מתגוררים.
ביום ה’ באייר תש”ח 14 במאי , 1948כ-8 שעות לפני סיום המנדט הבריטי בהתאם להחלטת החלוק של עצרת האו”ם בכ”ט בנובמבר 1947 הכריז דוד בן-גוריון על הקמת מדינת ישראל ונחתמה מגילת העצמאות. ההכרזה הוקדמה לצהרי יום ו’ מספר שעות קודם לפקיעתו הרשמית של המנדט בשל כניסת השבת והרצון להימנע מחילול שבת, והתאריך העברי בו נערכה ההכרזה נקבע ליום העצמאות.
ה’ באייר הוא תאריך הקמת המדינה וניתן לראות ששמות הרחובות הנושקים לה’ באייר בשכונה קשורים למבצעים צבאיים שקשורים בהקמת המדינה לדוגמא: מבצע דני,מבצע חירם,מבצע הראל ועוד…
מבצע הראל היה אחד ממבצעי צה”ל במלחמת העצמאות שערכה חטיבת הראל של הפלמ”ח. שני יעדיו היו להעביר שיירות מזון ואספקה לירושלים הנצורה וכן להעלות את חטיבת הראל אל העיר. המבצע התרחש בין 15 ל-21 באפריל כהמשך למבצע נחשון. במסגרת מבצע הראל, הועברו לעיר ערב פסח תש”ח בשתי שיירות כשש מאות משאיות. ב-12 באפריל קיבל מטה הפלמ”ח את האחריות על הדרך לירושלים.
יצחק רבין קיבל את הפיקוד על המבצע. הגדוד הרביעי של הפלמ”ח בפיקודו של יוסף שבנקין פעל בחלק המזרחי של הדרך והגדוד החמישי בפיקודו של מנחם רוסק פעל בקטעה המערבי.
בליל 16-15 באפריל כבש הגדוד הרביעי את הכפר סאריס שחלש על הדרך לירושלים. למחרת יצאה שיירה גדולה בת 227 משאיות לירושלים, פרקה את מטענה וחזרה בשלום לתל אביב.
ב-20 באפריל יצאה לירושלים שיירה נוספת שבה היו בין היתר דוד בן-גוריון וכוחות חטיבת הראל. השיירה הייתה איטית ואורכה היה כשמונה ק”מ, עובדה שאיפשרה לערבים לרכז מאות לוחמים שהמטירו אש תופת על מרכז השיירה. החלק הקדמי של השיירה ובתוכו דוד בן-גוריון הצליח להגיע לירושלים ללא פגע אך חלק מהשיירה נעצר.
מבצע חירם היה הגדול והמורכב במבצעי חזית הצפון במהלך מלחמת העצמאות. המבצע נערך בשלבים האחרונים של המלחמה, בין 28 ל-31 באוקטובר 1948, ובמהלכו כבשו 4 חטיבות של צה”ל את מרכז הגליל העליון וסילקו את צבא ההצלה בראשות פאוזי קאוקג’י מהאזור. מבצע הבזק שנמשך כ-600 שעות גרם ליציאה המונית של ערביי הגליל לכיוון לבנון. מבצע חירם שהיה המבצע הצבאי האחרון בחזית הצפון הציב את גבולה הצפוני של מדינת ישראל על הגבול המנדטורי.
מקור שם הרחוב:
“מבצע חירם” היה הגדול והמורכב במבצעי חזית הצפון במהלך מלחמת העצמאות. המבצע נערך בשלבים האחרונים של המלחמה, בין 28 ל-31 באוקטובר 1948, ובמהלכו כבשו 4 חטיבות של צה”ל את מרכז הגליל העליון וסילקו את צבא ההצלה בראשות פאוזי קאוקג’י מהאזור. מבצע הבזק שנמשך כ-60 שעות גרם ליציאה המונית של ערביי הגליל לכיוון לבנון. מבצע חירם שהיה המבצע הצבאי האחרון בחזית הצפון הציב את גבולה הצפוני של מדינת ישראל על הגבול המנדטורי.
מבצע “חירם” תוכנן עוד באוגוסט 1948 במטרה לחסל את פעילותו של קאוקג’י באזור. קאוקג’י טען שהחלטות הפסקת האש של האו”ם אינן חלות עליו, והוא תקף את קיבוץ מָנָרָה. השתלטות על הקיבוץ הייתה מקנה לצבא קואקג’י ולתותחיו שליטה על כביש ראש-פינה-מטולה.
מטרת המבצע הייתה להשמיד את האויב בגליל המרכזי ולהציב קו הגנה על הגבול הצפוני של הארץ.
ראש העין היא העיר בה אני גר. היא גם עיר במחוז המרכז בישראל. העיר שוכנת במרזבה המזרחית של השרון, על גבעות בגובה של כ- 200 מטר מעל פני הים, למול הרי השומרון. העיר שוכנת ליד מקורות הירקון, ולכן העניקו לה את שמה “ראש המעיינות”.
הרחוב שלי
אני גר במבצע דני אשר בראש העין. במבצע דני די שקט ושליו.
אני לא נולדתי בראש העין אני תחילה גרתי בפתח-תקוה גם שם היה נחמד.
מבצע דני הוא אחד המבצעים המלחמת העצמאות שנערך בתום ההפוגה הראשונהת המבצע הגדול והחשוב ביותר בחזית המרכז בקרבות ‘עשרת הימים’, בימים 10-18 ביולי 1948. הוא נועד לשחרר את ירושלים ואת הדרך אליה על-ידי תקיפת כוחות הלגיון באזורים לוד-רמלה-לטרון-רמאללה. תחילה נקרא המבצע “לרל”ר” (ראשי-תיבות של ארבעת המקומות הנ”ל), אולם כשנודע ששמו התגלה למודיעין הירדני שינה יגאל אלון, שמונה למפקד המבצע את שמו ל”דני”, לזכרו של דני מס מפקד שיירת הל”ה, שנפלה בקרב בדרך לגוש עציון.
שכונת נווה אפק בראש העין, אוכלסה במהלך שנות ה-90 ונחשבת לאחת מהשכונות המבוקשות בעיר. היא מורכבת משני אזורים: נווה אפק הצבאית מאוכלסת בעיקר על ידי אנשי מערכת הביטחון, בהם הרמטכ”ל (בדימוס) בני גנץ ובכירים נוספים, בעוד שנווה אפק האזרחית מאוכלסת על ידי זוגות צעירים לצד משפחות ותיקות.
וגם מיקומו:
שכונת נווה אפק ממוקמת במזרח ראש העין, כשהשכונה הצבאית ממוקמת באשכול הדרומי של השכונה והאזרחית באשכול הצפוני. ממערב גובלת השכונה ברחוב קיבוץ גלויות ומיתר הכיוונים בשטח הפתוח.
מבצע דני הוא אחד המבצעים במלחמת העצמאות שנערך בתום ההפוגה הראשונה, החל מ-10 ביולי עד ל-18 ביולי 1948. נקרא בתחילה מבצע לרל”ר – ראשי תיבות של היעדים לכיבוש במבצע – לוד, רמלה, לטרון ורמאללה.
המבצע, שהיה חלק מקרבות עשרת הימים, נקרא על שם דני מס, מפקד מחלקת הל”ה.
רב-סרן דניאל (דני) מס (19 באוקטובר 1923, ט’ בחשוון תרפ”ד – 16 בינואר 1948) היה מפקד גוש עציון, סגן מפקד גדוד בפלמ”ח ומפקד מחלקת הל”ה. נהרג יחד עם כל מחלקת הל”ה בדרכם לתגבור גוש עציון הנצור טרם הקמת המדינה.
הר ברקן– אחד מהרי רכס הגלבוע, לקוח מצליל שמו הערבי של ההר, ראס ברקאן, ומקורו בקבר מקודש המיוחס לשייח’ ברקאן.
בסמוך לפסגת ההר, ממערב לו, יש גת (בור לדריכת ענבים או זיתים) חצובה בסלע ולידה בור מים עתיק.
מכביש הנוף של הגלבוע, העובר בסמוך להר ברקן, מסתעפת דרך תלולה ומפותלת היורדת לקיבוץ חפציבה.
הדרך היא סעיף של דרך הפטרולים הישנה של הרי הגלבוע.
בסביבות הר ברקן פורחים בחורף אלפי פרחי אירוס הגלבוע וצבעוני ההרים.
הישוב ראש העין התפתח על יסוד מעברת עולים מתימן עם קום המדינה (מדינת ישראל).
הישוב הפך לעיר בשנת 1994, עם הקמת השכונות החדשות במזרח העיר.
שמה של ראש העין בא מתרגום השם הערבי “ראס אל-עין”, כלומר “ראש המעיינות”. כך כינו הערבים את מבצר אנטיפטרוס על שום קרבתו למעיינות הירקון.
שכונת נווה אפק ממוקמת בגבעות המזרחיות של ראש העין, ממערב גובלת השכונה ברחוב קיבוץ גלויות ורחוב מיתר ושאר הכיוונים גובלים בשטח הפתוח.
מקור השם אפק במילה אפיק, מקום שיש בו מים.
אני גר ברחוב אדיר בעיר ראש בעין.
רחוב אדיר נמצא בשכונת נווה אפק.
אני גר ברחוב מאז שנולדתי. הרחוב שקט ונעים
ודי קרוב לבית הספר שלי (נופים)
שם הרחוב הוא על שמו של הר אדיר, בסמוך לרחוב אדיר מצויים רחובות נוספים הקרואים על שמות הרים לדוגמה: רחוב שגיא, רחוב ברקן, רחוב גלעד.
הר אדיר הוא הר בגליל העליון, אשר נמצא בשמורת הרי מירון, ליד היישובים סאסא מתת וחורפיש.
ההר מתנשא לגובה של 1008 מטרים מעל פני הים ובשל כך הוא אחד מן ההרים הגבוהים בישראל.
במקום שרידי מצודה מתקופת הברזל ייתכן שמקורה בממלכה הפיניקית. ההר מכוסה בחורש ים תיכוני עבות של אלון, אלה, עוזרר וקטלב. פסגת ההר סגורה למבקרים ועליה בסיס צבאי ישראלי מרובה אנטנות הנראות למרחוק.
הר אדיר קרוב לגבול עם לבנון וממנו יש תצפית מצויינת לעבר רוב אתרי הקרבות במלחמת לבנון השנייה. כבר במלאת שנה למלחמה הועלתה על ידי משפחות הנופלים בקשה להקים במקום מצפור לזכר חללי מלחמת לבנון השנייה. ביוזמתם של המשפחות השכולות הוקם המצפור ונחנך בטקס ממלכתי ב-3 ביולי 2012.
Published: Jan 8, 2017
Latest Revision: Jun 14, 2017
Ourboox Unique Identifier: OB-222331
Copyright © 2017