מחזור חיים
למדוזות מחזור חיים כפולים – שלב רביית פלאגי (שוחה חופשית) ושלב רבייה אל זוויגית ישיב (מחובר למצע כגון סלעים ועלים). המדוזות צדות את טרפן באמצעות תאים צורבים – נמטוציטים – המצויים בארבע זרועות הציד שלהן, שהן המשכו של הקנה. תאים אלו כוללים שוט שנשלף בעת זיהוי הטרף, חודר לתוכו ומשמש מעין מזרק להחדרת הארס המשתק. בהמשך מתפצל כל זרוע ציד לשתיים. בשלב זה יש למדוזה שמונה זרועות אך מיפתח הקנה נסגר ואינו מאפשר קליטה של דגיגים וסרטנאים. התזונה בשלב זה מתבצעת על ידי נקבים זעירים רבים המצויים לאורך הזרועות, הקולטים פלנקטון ובעלי חיים מיקרוסקופיים, היישר לחלל הקיבה.
מדוזות נאכל על ידי כרישים, צבים ודולפינים. אלה טועים מדי פעם ואוכל שקיות שקופות שנראה דומה למדוזות, דבר המביא לחנק שלהם. מדוזות נאכלות לעתים גם על ידי בני אדם, בעיקר ביפן.
רבייה
המדוזה מתרבה על ידי רבייה מינית. בחלל הקיבה, הוא החלל המרכזי של גוף המדוזה הנקבה, נמצאות הביציות. תאי הזרע שנפלטים מגוף הזכר צפים במים עד שהם נשאבים אל תוך חלל העיכול של הנקבה ומפרים את הביציות . מכל ביצית מתפתח יצור בשם פגייה (פלאנולה). הפגית צפה במים עד שהיא נצמדת לסלע, קרקעית או משטח יציב כלשהו. מתפתח כעת פוליפ , מעין גוף מרכזי וממנו יוצאות זרועות רבות. מאוחר יותר מתכנסות הזרועות פנימה ומתפתח מבנה שיכול להזכיר ערמת צלחות (כל צלחת כזו נקראת אפירה). כל צלחת כזו תיפרד מאוחר יותר ותהפוך למדוזה עצמאית .
(פגיעת מדוזות בבני אדם (מדוזה שנפלטה לחוף
המדוזה מוכרת בעיקר בשל פגיעתה הצורבת במתרחצים לאורך חופי הים. לעתים בעת סערה מושלכות מאות מדוזות אל החוף. אפשר להיפגע מצריבת המדוזה הן בעת שהיא במים והן על החוף. צריבה במים הם לא רק במגע ישיר עימה, אלא באמצעות תאי ארס משוטט. רוב המדוזות אינן קטלניות, וניתן להקל את צריבתן על ידי שטיפה בחומץ (לא במים, משום שהדבר גורם להתפוצצות תאי הארס עקב אוסמוזה
מבנה המדוזה
מדוזת סוכך הוא גוף בצורת פעמון . מבנה מדוזה הבסיסי ביותר: חסר הוא ראש , חסרת סנפירים , מין או איבר לב (אינו נחשב ל לכן דג ) ובמקום מוח יש לה רשת עצבים ראשוניים בלתי מפותחת. גופה של המדוזה עשוי שתי שכבות, חיצונית ופנימית. שתי השכבות מצויה בין שכבה ספוגית שרובה מים . השכבה הפנימית המרכזית במרכז מצוי חלל ה קיבה . זה משמש הוא חלל ל תזונה והן ל רבייה . הגוף מצוי קנה בתחתית ובקצהו פה , המשמש הן להכנסת מזון והן לפליטת פסולת. המדוזה מורכב בעיקר גוף מתל מים (מכ -94% עד לכ -98%), מלחים , מינרלים ו חלבון . הקנה יוצאות ארבע מן זרועות ציד , המתפצלות בהמשך חיי המדוזה לשמונה. יש רבבות לאורכן תאים צורבים המשמשים הן להגנה והן לציד של דגיגים, סרטנים ו אצות מים . תאים צורבים נמצאים גם בתוך חלל העיכול, והם ממשיכים בפעולת השיתוק וההמתה של טרף שלא הומת קודם לכן .
המדוזה המצויה מגיעה לגודל של עד 60 סנטימטר . צבעה לבן, צהבהב או תכלכל. סביב כיפתה היא מעוטרת במעין זר כחול כהה. יש סוגי מדוזות המגיע לאורך של עד 300 סנטימטר ואפילו יותר. פריטים אלו נדירים ביותר, אך הארס שלהן לרוב איננו מסוכן משל מדוזה מצויה .
טקסונומיה
מאות שנים לא ברירה במשך נחשבו מדוזה ל בעל חיים . בתקופת ה מלומדים רנסאנס החשיבו אותה לצמח. ב מאה ה -18 הסכימו המלומדים להכניס את המדוזה להגדרה של “זאופיטה” – יצור כלאיים בין צמח לבעל חיים. מתל המאה ה -19 הוגדרה המדוזה חד-משמעית כבעל חיים, לאחר שנמצא שהיא מתפתחת מביצית מופרית, ואיבריה מתפתחים משתי שכבות רקמה בסיסיות: אנדודרמה ואקטודרמה. לבעלי החיים המפותחים יותר יש שכבה נוספת הנקראת מזודרמה , אך היעדרה של זו אינו פוסל את המדוזה מלהיות בעל חיים .
אבולוציה
מעריכים כי אבי אבות המדוזה, כמו גם בעלי חיים ימיים מפותחים יותר, היה סוג של תולעת זוחלת, שחייתה במים לפני כ -600 מיליון שנה. עם התפתחותה של תולעת זו היא החלה לעכל מזון ולא רק לשאוב אותו באופן פסיבי. אחדים מהמינים שהתפתחו מתולעת זו החלו לטרוף אלה את אלה. אלה שיכלו להתגונן שרד. אחרים גדל מאוד כאסטרטגיה של הגנה. יצורים שפיתחו ראש ואמצעי ראיה יכלו להבחין בסביבתם ולהתמצא בה.
תקופה זו, לפני כ -540 מיליון שנה, נקראת פיצוץ קמבריוני , חלה על פי-ובה תורת ה אבולוציה התפרצות גדולה בהתפתחות של מינים רבים של בעלי חיים, מהם שהפכו לדו-צדיים, בעלי גאומטריית גוף סימטרית ויכולת תנועה והתמצאות עדיפים.
המדוזה לעומתם פיתחה אסטרטגיית הגנה של הצמדות לקרקעית והגנה על עצמה באמצעות תאים צורבים . לפיכך נותר מדוזה בעל חיים חד-צדי. למעשה, אם נפרוס את המדוזה לפרוסות רוחב, כל פרוסה תהיה זהה לאחרות. האב הקדמון המשותף למדוזות של היום היה קיים כבר לפני 543 מיליון שנה.
עדות למוצא המשותף לצורבים ולבעלי החיים הדו-צדדיים, מערכת היא גנים המגדירה את הציר ראש-ו זנב מערכת העצבים שכמעט זהה למצוי בדו-צדיים
סוגי מדוזות
חוטית נודדת – ב נפוץ ים תיכון . גודלה כ -20 עד 60 ס”מ וצבעה לבנבן-תכלכל.
-
מדוזה סרפדית פאסיפית
-
מדוזה סרפדית אטלנטית
-
פלגיה הזוהרים – מגיב בזוהר זרחני לתאורה, כולל תאורת אולטרה סגולה.
-
נומורה – מדוזת ענק. בחוף יפן זמן ו נפוץ ים צהוב . יכול להגיע עד למשקל של 200 קילו.
-
מדוזת אירוקנג’י – מדוזה קטנה וארסית מאוד.
-
אורליה כחולה
-
מדוזה קסדתית
-
מדוזת סוכך
-
קנוקנית כובע
-
צרעת הים – החיה הארסית ביותר בעולם, ב נפוצה אוסטרליה ודרום מזרח אסיה.
-
מדוזת רעמת האריה – מין המדוזה הגדול ביותר המוכר למדע
משחקים
הסוף
זהו סופו של הספר
אני מקווה שלמדתם והעשרתם את הידע שלכם
ששיחקתם ונהנתם
הקיץ קץ וקראתם את הספר והבנתם אותו
Published: Aug 7, 2016
Latest Revision: Aug 7, 2016
Ourboox Unique Identifier: OB-181507
Copyright © 2016