מבוא
בעלות פסיכולוגית מוגדרת כמצב שבו האנשים מרגישים את יעד הבעלות או חלק מיעד זה כשלהם. תחושת הבעלות הינה כלפי דברים מוחשיים וגם כלפי רעיונות, מילים, יצירות ותוצרים אקדמיים. קיימת נטייה פנימית לרכושנות, לצורך או להתנסות חברתית-תרבותית, אשר תחילתה בשלבים המוקדמים בהתפתחות הילד, כאשר, בעלות על חפץ עוזר לילד להגדיר את גבולות גופו, בין אני ללא אני, לאחר.
לבעלות פסיכולוגית יש תפקיד משמעותי בתחום התפיסה וההתנהגות. יש לה השפעה על ההגדרה למה “שלי” ומה “שלנו”. בעלות על ידע מסוים מעניקה תחושת עליונות לבעליו על פני אלה חסרי הידע. יצירת רעיונות יכול לעורר תחושות טריטוריאליות בגלל הזמן והמאמץ שהושקע. לכן אנשים נוטים לעכב את שיתוף הידע שלהם ואינם ששים לחלוק אותו. לאחר תהליך של שיתופיות הידע (collaboration) תפיסת הידע תהיה “שלנו”.
בעבודה שיתופית עולה קונפליקט בתפיסת הידע בין “שלי” ל “שלנו”. שיתוף פעולה מלא ומעורב בכל שלבי החשיבה, גיבוש הרעיון, יצירת התוצר ועריכתו, יניב תוצר באיכות גבוהה, סיפוק לשותפים וישפיע לטובה על התנסות והתנהגות במהלך תהליך ההבניה, תפיסת הלמידה, תפיסת טיב התוצר ותפיסת הבעלות מ”שלי” ל”שלנו”. עבודה שיתופית הפועלת במרחב מאפשר הינה תומכת, מעודדת ומקדמת חשיבה ביקורתי.
תפיסת הלמידה מורכבת מגורמים קוגניטיביים (כשנרכש ידע חדש- הבנה חדשה נרכשת) וחברתיים- רגשיים (מקדם מעורבות ותחושת חדשנות בלימוד עכשוי).
שיתופיות בכתיבת מסמך מקוון
הסרטון דן בסוגית הבעלות הפסיכולוגית של הפרט; הגדרתה, הגורם לכך ומהן ההשלכות של מצב זה.
הביטו בסרטון וענו:
כאשר היצירה הינה שיתופית ואינה אינדיבידואלית, באלו נסיבות תפיסת ה “שלי” תיהפך לתפיסת ה “שלנו”?
*היעזרו בקישורים הבאים:
מקורות
-
https://docs.google.com/
document/d/11wb3O9wUmtOVbq_ ooZ4ROC0CyhWTGiXA3JcN9fNj7qQ/ edit#heading=h.4abv3nrk3vb2 -
http://www.theguardian.com/
education/2016/apr/09/does- working-as-a-group-actually- help-us-learn?CMP=share_btn_tw -
https://www.youtube.com/watch?
v=SExjoSMysQ0 -
Caspi, A., & Blau, I. (2011). Collaboration and psychological ownership: How does the tension between the two influence perceived learning? Social Psychology of Education: An International Journal, 14, 283-298.
ברוכים הבאים, تفضلوا
חשובה לנו דעתכם
Published: Jun 10, 2016
Latest Revision: Jun 13, 2016
Ourboox Unique Identifier: OB-166098
Copyright © 2016