הספר יעסוק בנושאים הבאים:
-
סכנות באינטרנט
-
שמירה על פרטיות ברשת
-
זיהוי אתר מסחר אמין
-
המנעות ממלכודות צרכניות
סכנות באינטרנט
למרחב האינטרנט ישנם יתרונות רבים אך ישנם גם סכנות שכדאי להיות מודעים להם. להלן הסכנות:
בריונות, הצקה והטרדה
אתם עלולים להיתקל בהודעות דואר אלקטרוני או בצ’טים בתוכן מטריד, משפיל, מעליב או תוקפני. בעיקר בחדרים פרטיים בצ’ט בהם לא כל המשתתפים רואים את השיחה ולכן קל יותר לסחוט או להטריד.
פריצות למחשבים
באינטרנט פועלות קבוצות של עברייני רשת (האקרים), הפורצים למחשבים של חברות וגופים ממשלתיים לצורך השחתה וגניבת מידע. פריצות למחשבים ביתיים נעשות על ידי עבריינים לפעמים בעזרת וירוסים ותוכנות ריגול, לצורך הטרדה, גניבת סיסמאות ופרטים אישיים.
סכנות באינטרנט- המשך
גניבת מידע
דרך אימיילים שמתחזים לספק האינטרנט או אף לבנק שלכם ומבקשים מכם להכניס פרטים – מספרי חשבון, סיסמאות וכד’. מידע מסוג זה מנוצל במקרים רבים למטרות מסחריות.
פגיעה על רקע מיני
במהלך גלישה באינטרנט, תפגשו אנשים לא מוכרים. אל תתפתו למהר לקבוע פגישה מחוץ למרחב הוירטואלי. פגישות מסוג זה עלולות להיות מסוכנות. עברייני מין עלולים להשתמש באזורי צ’ט או בפורומים לצורך ניצול מיני.
שמירה על פרטיות באינטרנט
פרטיות היא זכותו של כל אדם, ואם מיישמים מספר כלים ניתן לשמור עליה גם בעת גלישה ושימוש ברשתחשבו פעמיים לפני פתיחת קבצים שמצורפים להודעות דואר וירוסים ותוכנות ריגול יכולים להסתתר בתוך קבצים שנראים תמימים, כמו משחקים, קבצי וידאו, קבצי JAVA ועוד. לכן, אם קיבלתם דואר אלקטרוני ממקור שאינכם מזהים או קיבלתם הודעה דלה בתוכן שמציעה לכם פרס אם תפתחו את הקובץ, מומלץ שלא לפתוח אותה. יש גם תוכנות שמתחברות לספר הכתובות בתיבת הדואר, ומפיצות דואר נגוע בווירוס או הודעות אחרות בשמכם.
בחרו סיסמה טובה והגנו עליה אחד הכלים הטובים ביותר שיש בידכם כדי להגן על המידע ועל הפרטיות שלכם ברשת היא סיסמת הכניסה למידע או לשירות. בחירה של סיסמה טובה תקטין משמעותית את הסיכוי לחשיפת המידע הפרטי שלכם.
|
השתמשו בכפתור sign out
|
הישמרו מאתרים שמציעים פרס כספי או מוצרים בחינם
|
למי פונים אם פגעו בפרטיות שלכם ברשת?
פגעו בכם? איימו עליכם? השתמשו בפרטים האישיים שלכם? כאן תוכלו לקרוא על דרכי הפניה לגופים שיכולים לסייע לכםגניבת זהות או הונאה אם נפלתם קורבן לעבירות הונאה, ואתם חוששים כי נעשה שימוש בפרטיכם האישיים לצורך מטרות פליליות, ניתן לפנות ליחידה הארצית לחקירות הונאה של משטרת ישראל או לפנות לתחנת המשטרה הקרובה למקום מגוריכם ולהגיש תלונה. ספאם (דואר זבל)אם הודעות שיווקיות נשלחות לדואר האלקטרוני שלכם כחלק מהפצה מרוכזת של דואר מבלי שנתתם את אישוכם לכך, ניתן לראות בהודעות אלו כ”ספאם” (דואר זבל). לפי החוק, ניתן להגיש תביעה אזרחית בבית המשפט לתביעות קטנות נגד שולחי ספאם ולקבל פיצוי ללא הוכחת נזק של 1,000 ש”ח. |
הטרדה מאיימת ברשתאם נחשפתם למקרה של הטרדה אישית שהחלה ברשת אך יוצאת מגבולותיה ומהווה איום ממשי עבורכם בעולם הפיזי, תוכלו להגיש תלונה למשטרה או בקשה לבית המשפט לצו מניעה כנגד המטרידים. הטרדה בפורומים או בצ’אטיםבמקרים של התנהגות שאינה נאותה בפורומים או בצ’אט שמלווה בהתקפות אישיות עליכם, חשיפת זהותכם ברבים או חשיפת פרטים אישיים שלכם שאינכם מעוניינים שיחשפו, רצוי לתעד את מהלך השיחה באמצעות תצלומי מסך ושמירת קישורים להודעות רלוונטיות ולהפנותם לאתר המארח. |
לאחר שהראנו לכם מהם הכללים שעליכם לנקוט בהם על מנת לשמור על פרטיותכם ברשת.
תקבלו מספר טיפים לצרכנות נבונה באינטרנט.
ברחבי הרשת קיימים אתרי מסחר, למעשה חנויות וירטואליות, שמאפשרות לצרכן לבצע את כל תהליך הרכישה מסקירת ההיצע ועד התשלום בקופה באופן מקוון, בלי לצאת מהבית או ליצור קשר טלפוני עם בית המסחר.
חמשת היתרונות של המסחר האלקטרוני:
בכל מקום: אין מגבלה גאוגרפית
בכל שעה: אין תלות בשעות פתיחת החנויות
בכל תחום: היצע מוצרים רחב ומגוון
בכל תקציב: עלות נמוכה למוכר, וגם לקונה
בכל שאלה: ביצוע השוואת מחירים וסקרי שוק בקלות וביעילותהיצע המוצרים שמוצעים למכירה באתרי המסחר הוא רחב, החל ממוצרי מזון שנמכרים בסופר מרקט ווירטואלי ועד רהיטים, מוצרי חשמל, שירותי תיירות, בגדים, תכשיטים ועוד. חלק מהחברות שמפעילות אתרי מסחר מפעילות גם חנויות פיסיות, וחלקן מרכזות את פעילותן ברשת בלבד.
כיום, מרבית אתרי המסחר מאובטחים ומוצפנים, ומאפשרים תשלום בעזרת כרטיסי אשראי ללא דאגה. לצד מערכות האבטחה, התפתחו גם מערכות תיווך שמאפשרות לצרכן לבצע קניות ללא חשיפת מספר כרטיס האשראי שלו. גם החקיקה בישראל התאימה את עצמה למציאות המקוונת, וכיום חוק הגנת הצרכן מגן גם על צרכנים באתרי המסחר. חוק הגנת הצרכן מקנה הגנה בעסקת מכר מרחוק, ומאפשר לצרכן לבטל את העסקה בתנאים מסוימים.
האינטרנט מציע הזדמנויות צרכניות רבות, אך לפני שמבצעים רכישה חשוב לוודא שאתר המסחר שבו אתם נמצאים הוא אמין ורציני
לפני הרכישה: כיצד מזהים אתר מסחר אמין?
לפני ביצוע רכישה, חשוב לאתר את החברה שעומדת מאחורי האתר ולהבין מהו מעמדה: האם היא היצרן, הקמעונאי או חברת שיווק ישיר? האם יש לה סניפים פיזיים חוץ מהאתר הווירטואלי? האם באתר מתפרסמים פרטיה המלאים, כולל כתובת ומספר טלפון? מה מבטיח לכם שהאתר שנכנסתם אליו יהיה פעיל גם מחר?
חשוב לוודא שעומד מולכם מוכר רציני, שכן ההתקשרות בינכם לא נגמרת בעת התשלום, וכוללת גם שירות החלפות והחזרות, משלוחים, אחריות, תמיכה ושירות לקוחות. אם מתאפשר, חפשו ברשת המלצות על החברה בפורומים בנושאים קשורים או ברשתות החברתיות.
וודאו שאתם מבצעים רכישת באתר מאובטח:
- חפשו תמונה של מפתח או מנעול סגור על גבי הדפדפן: אם אתם רואים תמונה של מנעול פתוח או מפתח שבור, הימנעו ממתן פרטים אישיים.
- כתובת אתר מאובטח תתחיל באותיות: //:https, לעומת כתובת של אתר שאינו מאובטח שמתחילה באותיות: //:http.
- אזור מאובטח: אתרים רבים מחזיקים באזור מאובטח באתר לצורך העברת התשלומים. לרוב תתקבל הודעה מהאתר שמיידעת אתכם כשאתם נכנסים לאזור מאובטח בעזרת פרוטוקול Secure Sockets Layer) SSL).
- במקרה של ספק, בצעו תשלום בעזרת מנגנוני תשלום שאינם מעבירים את פרטי כרטיס האשראי לחנות עצמה: קיימים אתרים, כגון PayPal, המאפשרים לכם להפקיד סכום כספי באופן מאובטח לשם ביצוע תשלומים שונים ברשת. לרוב מערכות אלו גם מיישמות מנגנונים מתקדמים למניעת הונאות והגנה על לקוחות.
שימו לב!
- מערכות אבטחת מידע אינן פועלות על דואר אלקטרוני, לכן הימנעו משליחת פרטי כרטיס אשראי או פרטים אישיים אחרים בדרך זו.
כך תמנעו ממלכודות צרכניות
בדקו את טיב המוצרים והשוו מחירים
- בדקו אם הסכום שאתם נדרשים לשלם כולל דמי משלוח, מס ערך מוסף, מכס (לקניות מחו”ל) ותשלומים אחרים.
- בדקו האם האתר משתמש במינוח “התמונות להמחשה בלבד”. מינוח זה אומר שהתמונה אינה משקפת בוודאיות את המוצר. לעיתים מדובר על שינויים בצבע, ולעיתים פריטים שמופיעים בתמונה לא כלולים במוצר, לדוגמה: הצגת מכשיר MP3 עם אוזניות למרות שהאוזניות לא מסופקות עם המכשיר.
- בררו האם נדרשת רכישה של מוצרים נוספים כדי להשתמש במוצר והאם הצבעים והדגמים שאתם מבקשים זמינים וקיימים במלאי.
- בדקו מה מדיניות האתר במקרים שהמוצר אינו במלאי או קיים בצבעים אחרים. האם הם מתחייבים להודיע לכם לפני ביצוע העסקה או שהם אינם מתחייבים לדגמים או לצבעים?
- נורת אזהרה צריכה להידלק אם נתקלתם במחיר נמוך באופן משמעותי ממה שקיים בשוק. המחירים ברשת אמנם זולים יותר, אך לרוב מדובר על הנחה של כ-15%-10% לעומת המחיר בחנויות.
- קיימים ברשת מספר אתרים שמספקים שירותי השוואת מחירים, כמו:zap ,kama ואחרים. באתרים אלו ניתן גם למצוא המלצות או ביקורות של גולשים על המוצר.
- השוו את המפרט הטכני של המוצר שאתם מעוניינים לרכוש עם המפרט שמופיע באתר היבואן הרשמי, וודאו שלא מדובר בדגם מיושן.
עיינו במדיניות המשלוחים
אני מקווה שהספר העשיר את הידע שלכם על עולם האינטרנט וקנייה בטוחה.
נא ענו על שאלון קצר בקישור:
Published: Jun 4, 2016
Latest Revision: Jun 5, 2016
Ourboox Unique Identifier: OB-162158
Copyright © 2016