תיאור הילד
שמו של הילד הוא נוה דניאל, בן 6 מנתניה. נוה ילד מקסים וחכם, חזק בהבנת הנשמע, חברותי מאוד ואהוב על חבריו. לנוה יש בריחות קשב, הוא מתקשה בזיכרון חזותי ומתקשה לזכור אותיות.
התוכנית
תשתית לימודים לקראת קריאה וכתיבה.
https://meyda.education.gov.il/files/PreSchool/Tashtit_02.pdf
מטרות
הילד יכיר חלק מהאותיות בשמן, כלומר יקשר בין צורת האותיות לשמותיהן. הילד יכיר את רצף שמות האותיות במלואו.
מיומנויות קדם הנדרשות לביצוע ההתנהגות
המיומנות הנדרשת מהילד על מנת לבצע את ההתנהגות היא ההבנה שאותיות הן קטגוריה נפרדת של סימנים גרפיים.
מערך שיעור
פתיחה: תחילה אבקש מהילד לשיר יחד איתי את רצף האותיות א-ב.
גוף: המשחק הראשון שאשחק עם הילד עובד על רצף אותיות. אניח על הרצפה שתי אותיות שבניהן\אחריהן\לפניהן חסרה אות. לדוגמה: א__ג. אניח שלושה חישוקים שבתוך כל חישוק ישנה תשובה אפשרית. הילד יצטרך לקפוץ לחישוק שבו מונחת האות החסרה.
במשחק השני אתן לילד לבחור מבין כרטיסיות שונות תמונה אחת, נשיים יחד את מה שמופיע בתמונה והילד יצטרך לכתוב את המילה על פי שמיעת האותיות. ניעזר בסרגל אותיות במידת הצורך.
במשחק השלישי אפזר אותיות שונות שבניהן מתחבאות האותיות המרכיבות את שמו של הילד. הילד יצטרך לאתר את אותיות שמו ולסדר אותן בסדר המתאים. לאחר מכן אבקש מהילד לשיים את שמות האותיות המרכיבות את שמו.
סיום: לבסוף, נשיר שוב את רצף האותיות א-ב יחד עם השיר המוקלט עצמו על מנת לסגור את המפגש בצורה חווייתית ונעימה.
הצגה סימולטנית והצגה לסירוגין
אפזר אותיות שונות שבניהן מתחבאות האותיות המרכיבות את שמו של הילד. הילד יצטרך לאתר את אותיות שמו ולסדר אותן בסדר המתאים. לאחר מכן אבקש מהילד לשיים את שמות האותיות המרכיבות את שמו.
תחילה אשתמש בהצגה סימולטנית– אפזר את כל האותיות והילד ייקח את האותיות המרכיבות את שמו.
לאחר מכן אשתמש בהצגה לסירוגין– אראה לילד כל פעם אות אחרת וכשאני מציגה אות שנמצאת בשמו הוא צריך לעצור אותי ולקחת את האות.
תמיכה בגירוי
הפניית תשומת לב– הפניית תשומת הלב של הילד לגירוי המבחין (האות הנדרשת). ניתן לעשות זאת באמצעות סימנים כמו הצבעה או באמצעות מילים המפנות את תשומת לבו.
תמיכה בתגובה
הדרכה מילולית– להסביר לילד מה עליו לעשות. ניתן להשתמש בשאלות מנחות\ברמזים\בתזכורות על מנת שהילד יגיע לתשובה הנכונה.
בחרתי בשני סוגי התמיכות מכיוון שלדעתי אלו תמיכות בסיסיות חשובות שיכולות להביא לתחושת הצלחה לילד שמתקשה. הרגשתי שנוה זקוק לתמיכות האלו ולא רציתי שהוא יחווה תחושת כישלון ולכן השתמשתי בשתיהן.
מתי אשתמש בתמיכה בגירוי?
כאשר הילד לא ידע להשלים את האות החסרה או כאשר הוא לא ידע לאתר את אותיות שמו אצביע לו על האות הנדרשת.
הדהייה– אם בהתחלה אני אצביע לו מקרוב על האות הנדרשת, בהמשך, על מנת לבצע הדהייה, אצביע לו מרחוק יותר עד שלא יהיה צורך כלל בתמיכה זו.
מתי אשתמש בתמיכה בתגובה?
כאשר הילד לא יעצור אותי כשאני מציגה בפניו אות שמופיעה בשמו או כאשר הוא בא לעשות שגיאה כלשהי. אזכיר לו מילולית מה עליו לעשות\למצוא. בנוסף לכך, אתן לילד רמזים אם הוא לא יזכור מה שמה של אות מסוימת.
הדהייה– אני אמעיט בהדרגה את התזכורות ואת הרמזים שאני נותנת לילד.
הכללת גירוי
אימון חופשי– הלמידה תהיה בשיתוף עם ההורים. בגן הילד יתרגל גם לבדו את רצף האותיות אם זה על ידי כתיבתן תוך כדי שהוא נעזר בסרגל אותיות ואם זה על ידי משחק עם חברים. גם בבית הילד ימשיך לתרגל עם הוריו והם יהיו מודעים ללמידה זו ולחשיבותה.
הכללת תגובה
יצירתיות– כשאני מלמדת ילד לזהות אותיות אני רוצה שהוא יזהה אותן במצבים שונים ולא רק במילה מסוימת. אני רוצה שהוא יזהה אותן בשלטים ברחוב, בלוח הנושא בגן, בברכה שכותבים להורים וכדומה. אני מלמדת את הילד להיות יצירתי ולזהות את האות לא רק במילה ספציפית אלא במקומות שונים ומגוונים.
שימור והכללה בין אנשים
בתהליך למידת רצף האותיות אחזק את הילד כאשר הוא מצליח או מפגין ידע בנושא, אם זה בלמידה פרטנית ואם זה במפגש עם כל ילדי הגן. אך כאשר אראה כי הילד הבין את הרצף, כבר לא נדרש לתמיכה שלי ולמד את הנושא בצורה הטובה ביותר ארצה להפסיק עם נתינת החיזוקים על מנת שהגירוי יהפוך להיות חיזוק טבעי. עצם זה שהילד יראה כי הוא מצליח בכל הקשור לאותיות ולרצף אותיות יהווה עבורו חיזוק טבעי.
נוסף על כך, על מנת לשמר את ההתנהגות אלמד את הילד לנהל את עצמו ולקבוע לעצמו יעדים ללא מבוגר שיעשה לו זאת. בגן, אכין עם הילד כרטיסייה שבה הוא יצטרך למלא 4 משימות שיקבע לעצמו הקשורות לרצף אותיות. לדוגמה- משימה ראשונה משחק על רצף אותיות, משימה שנייה לשיר את שיר רצף האותיות, משימה שלישית כתיבה וכדומה.
Published: Jul 23, 2023
Latest Revision: Jul 24, 2023
Ourboox Unique Identifier: OB-1479750
Copyright © 2023